Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ 205.000 ευρώ ετησίως, τα οφέλη από την εξοικονόμηση ενέργειας με LED

205.000 ευρώ ετησίως, τα οφέλη από την εξοικονόμηση ενέργειας με LED

0

Εγκρίθηκε ομόφωνα η υποβολή φακέλου για δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ύψους 2,999.000 ευρώ με επιτόκιο 3,78%

 

Τα …φώτα του μας έδωσε ο Δήμος Αλεξανδρούπολης που έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία

 

Το πρότυπο του δήμου Αλεξανδρούπολης στον οδοφωτισμό αποφάσισε ν’ ακολουθήσει ο δήμος Ξάνθης μετά από ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που συνεδρίασε την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου στις 7 το απόγευμα. Ειδικότερα η απόφαση αφορούσε την επιλογή πιστωτικού τραπεζικού ιδρύματος και την υποβολή φακέλου για χρηματοδότηση με το ποσό των 2.999.000 ευρώ για την προμήθεια και εγκατάσταση φωτιστικών σωμάτων τύπου LED και την προμήθεια λαμπτήρων τύπου LED. Προηγήθηκε μακροσκελής συζήτηση όπου οι επικεφαλής των παρατάξεων και δημοτικοί σύμβουλοι εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους ως προς τα πλεονεκτήματα αυτής της επιλογής, του δανεισμού δηλαδή από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής με επιτόκιο 3,78% έναντι άλλων τρόπων, τους οποίους ανέφεραν, ζητώντας να εξεταστούν μήπως συμφέρουν πιο πολύ τον δήμο Ξάνθης.

Τα …φώτα του μας έδωσε ο Δήμος Αλεξανδρούπολης

Στην συνεδρίαση ήταν παρών ο αντιδήμαρχος Ενέργειας και Φυσικών Πόρων του δήμου Αλεξανδρούπολης, κ. Γιάννης Φαλέκας, ο οποίος προσκλήθηκε από τον δήμαρχο Ξάνθης προκειμένου να μίλησε για το πρόγραμμα και τη διαδικασία. Όπως ειπώθηκε ο Δήμος Αλεξανδρούπολης είναι ο μοναδικός δήμος της χώρας που έχει ήδη ολοκληρώσει τη διαδικασία,  έχει ανάδοχο και έχει ξεκινήσει η εγκατάσταση των φωτιστικών σωμάτων και των λαμπτήρων: «Επιλέξαμε αυτό το πρόγραμμα γιατί έχει χαμηλό τοκισμό και ο δήμος παραμένει κύριος του έργου ενώ το πρόγραμμα έχει την κρατική πινελιά καθώς ελέγχεται από το Υπουργείο μέσω του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ). Δεν είναι δάνειο αλλά στοχοποιημένο πρόγραμμα χαμηλότοκο. Είναι χρηματοδότηση κακώς λέγεται δάνειο», επεσήμανε ο κ. Φαλέκας. Συνεχίζοντας ανέφερε πως ο δήμο Αλεξανδρούπολης πήρε από το πρόγραμμα 3.330.000 ευρώ και προμηθεύτηκε μέσω ηλεκτρονικού διαγωνισμού απ’ όπου αναδείχθηκε ανάδοχος 4.000 φωτιστικά σώματα και 18.000 λαμπτήρες. Ο όρος της σύμβαση δεσμεύει τον ανάδοχο για 5 χρόνια ότι βλάβη παρατηρείται να αντικαθίστανται με νέα σώματα και για τα υπόλοιπα 5 χρόνια που διαρκεί η σύμβαση να επισκευάζεται. Επίσης κάθε έτος ο ανάδοχος ελέγχεται από το ΚΑΠΕ για το έργο του. Σ’ ότι αφορά τα οφέλη του δήμου είπε πως υπάρχει μετρήσιμη εξοικονόμηση 670.000 ευρώ κατ’ έτος και υπολογίζεται ότι σε μια 10ετία ο δήμος θα έχει οφέλη 8,5 εκ. ευρώ. Πρόσθεσε δε πως επειδή αυτά είναι ανταποδοτικά θα προβούν σε μείωση τελών φωτισμού στο δήμο Αλεξανδρούπολης. Ο κ. Φανουράκης ρώτησε τον κ. Φαλέκα αν πριν καταλήξουν σ’ αυτό το πρόγραμμα εξέτασαν και άλλους τρόπους και ο κ. Φαλέκας απάντηση ότι επειδή ο δήμος Αλεξανδρούπολης ήταν πρώτος που χρηματοδοτήθηκε απ’ αυτό το πρόγραμμα δέχτηκε πολλά πυρά. Παρόλα αυτά είπε πως το Δ.Σ. του δήμου Αλεξανδρούπολης ενέκρινε την υποβολή φακέλου με επιτόκιο 5,50%.

205.000 ευρώ τα οφέλη από την εξοικονόμηση ενέργειας στο δήμο Ξάνθης

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο δήμαρχος Ξάνθης και έδωσε διευκρινιστικά στοιχεία για το πρόγραμμα. Είπε πως «κλείνει» στις 31/12/2018 και πως έχει πολλά πλεονεκτήματα καθώς η χρηματοδότηση είναι κατά 25% από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και 75% από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Τα οικονομικά οφέλη του δήμου από την εξοικονόμηση ενέργειας υπολογίζονται σε 205.000 ευρώ.

Ο Κ. Φανουράκης εξέφρασε τις αντιρρήσεις του σχετικά με την επιλογή του δανεισμού γιατί όπως είπε περί αυτού πρόκειται και κατέθεσε όπως και στην Οικονομική επιτροπή εναλλακτικούς τρόπους όπως να αναλάβουν εταιρείες ενεργειακής απόδοσης το έργο που θα αποπληρώνονται από την εξοικονόμηση και δεν θα επιβαρυνθεί ο δήμο με δάνειο ή με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα ( ΣΔΙΤ ). Επίσης παρουσίασε έγραφα αλληλογραφίας του δημάρχου για να αποδείξει ότι την τελευταία στιγμή αποφασίστηκε το Ταμείο Παρακαταθηκών και πως δεν είναι προϊόν έρευνας. Ο δήμαρχος απάντησε πως προηγήθηκε επικοινωνία και το Παρακαταθηκών και με το ΚΑΠΕ αλλά και με Τράπεζες. Τόνισε πως το πρόγραμμα είναι ανταγωνιστικά και πως πρέπει να βιαστεί ο δήμος να το υποβάλλει και μετά θα ξανασυζητήσουν σε άλλο δημοτικό συμβουλίου τους όρους. Ο κ. Καμαρίδης επεσήμανε πως δεν πρέπει να αποκρύπτει η δημοτική αρχή ότι πρόκειται για δάνειο και ότι έπρεπε να γίνει πιο εμπεριστατωμένη έρευνα για να επιλεγεί αυτός ο τρόπος που συμφέρει περισσότερο στο δήμο. Ωστόσο επειδή όλοι οι επικεφαλής αναγνώρισαν στην αναγκαιότητα του έργου το ψήφισαν και έτσι παραμέρισαν τις αντιρρήσεις τους και το ενέκριναν ομόφωνα.

Να σημειώσουμε ότι η συμμετοχή στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης ήταν …ανησυχητικά μειωμένη, γεγονός που σχολιάστηκε αρνητικά τόσο από το δήμαρχο όσο και από τους επικεφαλής.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αν. Τσελεπή: «Με την ψήφο μας σε αυτές τις εκλογές πρέπει να πούμε ένα ηχηρό ΟΧΙ στην τρομακτική άνοδο της ακροδεξιάς»

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Αριστεράς παρουσίασε την υποψήφια ευρωβουλεύτρια, Αννέτα Τσελεπ…