Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα Στην αγροδιατροφή επενδύει ο νομός μας

Στην αγροδιατροφή επενδύει ο νομός μας

0

30 επενδυτικά σχέδια για όλη την ΑΜ – Θ εγκρίθηκαν στον α΄ κύκλο του Αναπτυξιακού – 6 στην Ξάνθη. Πού πάει η …ανάπτυξη στους νομούς της ΑΜ – Θ.

 

Περασμένα …μεγαλεία οι προηγούμενοι αναπτυξιακοί – Στο 1/3 μειωμένος αριθμός των προτάσεων κατά τα έτη 2017 – 2018

 

Στην αγροδιατροφική τροχιά κινείται το επενδυτικό ενδιαφέρον στο νομό μας. Αυτό καταγράφεται ως τάση με βάση τα επενδυτικά σχέδια που έχουν κατατεθεί και εγκριθεί στον α’ κύκλο του αναπτυξιακού νόμου που έχει ολοκληρωθεί.

30 επενδυτικά σχέδια για όλη την ΑΜ – Θ εγκρίθηκαν στον α΄ κύκλο του Αναπτυξιακού – 6 στην Ξάνθη

Ειδικότερα σύμφωνα με στοιχεία που μας παραχώρησε ο Προϊστάμενος του Τμήματος Κινήτρων της ΑΜΘ κ. Κοσμάς Γρηγοριάδης, ο α’ κύκλος του Αναπτυξιακού νόμου έχει ολοκληρωθεί κι έχουν αξιολογηθεί και εγκριθεί 30 συνολικά επενδυτικά σχέδια από όλη την περιφέρεια ΑΜ- Θ. Στο νομό μας έχουν εγκριθεί 6 επενδυτικά σχέδια επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον αγροδιατροφικό τομέα κι είναι σχετικά μικρότερου βεληνεκούς. Αφορούν κυρίως ειδικές καλλιέργειες όπως βιολογικές, κηπευτικά και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Όπως διευκρίνισε ο κ. Γρηγοριάδης ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων του β’ κύκλου του Αναπτυξιακού νόμου ενώ μέχρι τέλος του έτους θα ενεργοποιηθεί και ο γ’ κύκλος.

Πού πάει η …ανάπτυξη στους νομούς της ΑΜ – Θ

Ενδιαφέροντα συμπεράσματα για το που κινείται …αναπτυξιακά η περιφέρειά μας αποκαλύπτουν τα επενδυτικά σχέδια που έχουν υποβληθεί από κάθε περιφερειακή ενότητα. Έτσι σύμφωνα με τον κ. Γρηγοριάδη τρεις είναι οι τομείς που προσελκύουν το ενδιαφέρον για επενδύσεις: Ο τουριστικός τομέα, ο αγροδιατροφικός και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην επεξεργασία μαρμάρου. Η Καβάλα και η Θάσος μονοπωλούν σχεδόν τον τουριστικό τομέα και όλα τα επενδυτικά σχέδια αφορούν βελτίωση υποδομών. Η Δράμα μονοπωλεί το μάρμαρο, η Ξάνθη όπως προειπώθηκε τον αγροδιατροφικό τομέα. Στην Ροδόπη παρατηρείται ένα μεικτό ενδιαφέρον που αφορά την αγροδιατροφή αλλά και την μεταποίηση με εξαγωγικό προσανατολισμό. Τέλος ο Έβρος έχει ισχνές επιδόσεις στον Αναπτυξιακό. Όπως εξηγεί ο κ. Γρηγοριάδης ειδικά ο νότιος Έβρος έχει τουριστική κίνηση ωστόσο οι υποδομές είναι σχετικά νέες και δεν χρειάζονται βελτιώσεις. Γενικότερα όμως ο νομός Έβρου παρουσιάζει ισχνό ενδιαφέρον για επενδύσεις για πολλούς λόγους που έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι είναι απομακρυσμένος από το κέντρο κι αυτό αυξάνει τα μεταφορικά κόστη.

Περασμένα …μεγαλεία οι προηγούμενοι αναπτυξιακοί – Στο 1/3 μειωμένος ο αριθμός των προτάσεων κατά τα έτη 2017 – 2018

Μειωμένος στο 1/3 είναι ο αριθμός των επενδυτικών σχεδίων εν έτει 2017 – 2018 σε σχέση με τα έτη 2004 – 2008 και των Αναπτυξιακών που «έτρεχαν» τότε. Επίσης διαφορετικά ήταν και ως προς τους τομείς. Όπως αναφέρει ο κ. Γρηγοριάδης τότε κυριαρχούσαν επενδύσεις στο τομέα της οικοδομής και του σκυροδέματος, του επίπλου, των κουφωμάτων και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τότε είχε άνθηση η οικοδομική δραστηριότητα: «Η ειδοποιός διαφορά σε σχέση με άλλες περιόδους είναι ότι τώρα οι υφιστάμενες επιχειρήσεις είναι υγιείς επιχειρήσεις και θέλουν να βελτιώσουν τον εξοπλισμό τους ή να επεκταθούν», επισημαίνει ο κ. Γρηγοριάδης.

Ενίσχυση Καινοτομίας και Συνεργειών με 200 εκατ. ευρώ

Να σημειώσουμε ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος 4399/16, είναι ένας εθνικός νόμος που χρηματοδοτεί επιχειρήσεις από εθνικούς πόρους. H περιφέρεια μας διατηρεί τα υψηλότερα κίνητρα γιατί είναι η φτωχότερη. Μια μικρή επιχείρηση μπορεί να έχει μέχρι 55% ενίσχυση.

Να διευκρινίσουμε ότι πρόσφατα ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης η ενεργοποίηση δύο νέων καθεστώτων του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/2016, συνολικού προϋπολογισμού 200 εκ. ευρώ. Μέσω των νέων προγραμμάτων, που αφορούν την Καινοτομία και τις Συνέργειες, μπορούν να επωφεληθούν ανάλογα μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και αγροτικοί συνεταιρισμοί ή ομάδες παραγωγών που συμμετέχουν σε cluster.

Η πρώτη προκήρυξη άνοιξε την Δευτέρα 29 Οκτωβρίου και αφορά το καθεστώς ενισχύσεων «Συνέργειες και Δικτυώσεις», με στόχο την προώθηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στα συνεργατικά σχήματα. Με το πρόγραμμα επιδιώκεται, μεταξύ άλλων, η ενίσχυση της εξαγωγικής ετοιμότητας, η δημιουργία στρατηγικών εταιρικών σχέσεων μεταξύ Δημοσίου, επιχειρήσεων φορέων γνώσης και άλλων θεσμών κ.ά.

Την διαχείριση του προγράμματος και την αξιολόγηση των υποβληθέντων προτάσεων έχει το υπουργείο στο οποίο και υποβάλλονται ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Θα ακολουθήσει, χωρίς ωστόσο να είναι γνωστή ακόμη η ημερομηνία προκήρυξης, η ενεργοποίηση του καθεστώτος «Ενισχύσεις Καινοτομικού Χαρακτήρα για ΜμΕ», συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ για το έτος 2018.

Στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων για την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων ή την εισαγωγή οργανωτικών και διαδικαστικών καινοτομιών.

Δικαιούχοι των ενισχύσεων είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες ή έχουν υποκατάστημα στην ελληνική επικράτεια κατά τη χρονική στιγμή έναρξης εργασιών του επενδυτικού σχεδίου.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παπαθανάσης: Έρχεται νέο Πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της εξωστρέφειας μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Προδημοσίευση της δράσης ύψους 200 εκ. ευρώ Την προδημοσίευση της δράσης «Εξωστρέφεια Μικρ…