Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Σταθερά τα δημοτικά τέλη για το 2019

Σταθερά τα δημοτικά τέλη για το 2019

0

Εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία οι εισηγήσεις των υπηρεσιών στην Οικονομική Επιτροπή. Απείχε από την συζήτηση η Κοινωνία Δημοτών – Ζήτησε συνάντηση με δήμαρχο και επικεφαλής για χάραξη ενιαίας πολιτικής στα τέλη

 

Αύξηση στο 1 ευρώ το τέλος στους πωλητές λαϊκών αγορών

Διαγωνισμός για τους Υπόγειους κάδους: Καταγγελίες Φανουράκη για «λαγούς» και εταιρείες με ίδιες διευθύνσεις…

 

 

 

 

 

 

 

Με 3 θέματα εκτός και 31 στην ημερήσια διάταξη συνεδρίασε η Οικονομική Επιτροπή στη 1 το μεσημέρι την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου. Τα πρώτα 9 θέματα αφορούσαν την εξέλιξη διαγωνισμών και από το 15ο έως το τελευταίο τα δημοτικά τέλη για το 2019 και συγκεκριμένα εισηγήσεις των υπηρεσιών προς την Οικονομική Επιτροπή. Να σημειώσουμε ότι εκτενής συζήτηση και οι αποφάσεις για την τροποποίηση ή όχι θα ληφθούν από το δημοτικό συμβούλιο.

Διαγωνισμός για τους Υπόγειους κάδους – Καταγγελίες Φανουράκη για «λαγούς» και εταιρείες με ίδιες διευθύνσεις…

«Κόκκινο πανί» για την Κοινωνία Δημοτών το 6ο θέμα με το άνοιγμα προσφορών για τους υπόγειους κάδους. Όπως ανέφερε ο υπηρεσιακός παράγοντας η έκπτωση που δόθηκε από την ανάδοχη εταιρία ήταν στην α’ ομάδα 3% και στην β΄ομάδα μόλις 2%. Αυτό προκάλεσε το ξέσπασμα του Μ. Φανουράκη που δήλωσε πως δικαιώνεται η Κοινωνία Δημοτών για όσα κατήγγειλε γι ‘ αυτό τον διαγωνισμό. Είπε πως η άλλη εταιρεία ήταν «λαγός» αφού κατέθεσε μόνο τεχνική προσφορά και πως είναι ευθύνη της δημοτικής αρχής που σ΄ ένα τέτοιο διαγωνισμό δόθηκε τόσο μικρή έκπτωση. Ζήτησε δε τις διευθύνσεις της έδρας αυτής που πήρε το διαγωνισμό με τους κάδους μ’ αυτή που προμήθευσε όργανα γυμναστικής εκφράζοντας την υποψία ότι έχουν την ίδια διεύθυνση! Ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε ότι πάλι η αντιπολίτευση διολισθαίνει και πλάθει σενάρια και ότι ο διαγωνισμός ελέγχθηκε από την Ανεξάρτητη Αρχή.

Αποχή της Κοινωνίας Δημοτών από τη συζήτηση για τα δημοτικά τέλη

Παρών στην συνεδρίαση ήταν και ο επικεφαλής της Κοινωνίας Δημοτών Μανώλης Φανουράκης ο οποίος εξ’ αρχής δήλωσε ότι η παράταξη θα είναι παρούσα αλλά θα απέχει από την συζήτηση για τα δημοτικά τέλη γιατί θεωρεί ανώφελο να επαναληφθεί το περσινό σκηνικό στο δημοτικό συμβούλιο όπου γινόταν ένα …παζάρι πλειοδοσίας: «Αντ΄αυτού ζητάμε να προηγηθεί της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου μια συνάντηση όλων των επικεφαλής με τον δήμαρχο και τις υπηρεσίες και να συμφωνήσουμε τι μπορούμε να μειώσουμε. Να διαμορφώσουμε μια ενιαία άποψη αφού πρώτα εξετάσουμε όλα τα στοιχεία. Να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για τον πολίτη γιατί για όλους μας αυτό έχει σημασία», ανέφερε ο κ. Φανουράκης. Αυτό είχε σαν  αποτέλεσμα όλα τα θέματα των δημοτικών τελών να εγκριθούν κατά πλειοψηφία.

20% μείωση στο τέλος χρήσης κοινόχρηστου χώρου της Α’ Ζώνης ζήτησαν οι εκπρόσωποι των Καφέ μπαρ

Ο πρόεδρος του σωματείου Καφέ μπαρ κ. Δαργανάκης που ήταν παρών στην συνεδρίαση ζήτησε να γίνει έκπτωση 20% στο τέλος χρήσης κοινόχρηστων χώρων στην Α’ Ζώνη επικαλούμενος την οικονομική δυσπραγία που διέρχεται ο κλάδος και την μείωσης της κίνησης στα καταστήματα της παλιά πόλης. Όπως αναφέρθηκε η τιμή είναι 54 ευρώ το τ.μ. και είναι δυσβάσταχτο για τα μαγαζιά. Στο σημείο αυτό παρενέβη ο Θ. Ηλιάδης λέγοντας καταγγέλλοντας ότι έχουν καταπατήσει πράσινο πυροδοτώντας θύελλα αντίδρασης του Μ. Φανουράκη που πήρε το μέρος των επιχειρηματικών. Ο κ. Ηλιάδης κατήγγειλε επίσης και τον Μ. Φανουράκη για καταπάτηση κοινόχρηστου χώρου προκαλώντας έντονες αντιδράσεις σε σημείο που ο πρόεδρος κ. Παπαδόπουλος απείλησε να διακόψει την διαδικασία. Στη συνέχεια ηρέμισαν τα πνεύματα και δεν έγινε πράξη η απειλή. Επί του θέματος της έκπτωσης ο κ. Παπαδόπουλος αφού ενημερώθηκε από την κα Μεταξά ότι τα εισπραχθέντα από τους κοινόχρηστους είναι μόνο 91.000 ευρώ και πως δεν υπάρχει περιθώριο μείωσης τους πρότεινε να ζητήσουν επανακαθορισμό της τιμής ζώνης και επιφυλάχθηκε να εξετάσει το αίτημα.

Αύξηση στο 1 ευρώ το τέλος στους πωλητές λαϊκών αγορών

Στα περισσότερα θέματα εγκρίθηκαν οι εισηγήσεις των υπηρεσιών και μόνο σ’ αυτό που αφορά το τέλος πωλητών λαϊκών αγορών το οποίο η υπηρεσία πρότεινε τιμή 1,57 το τρεχούμενο μέτρο (πρόσοψης) ο κ. Παπαδόπουλος το μείωσε στο 1 ευρώ. Να σημειώσουμε ότι σ’ ότι αφορά αυτό το τέλος με απόφαση δημοτικού συμβουλίου είχε μειωθεί πέρσι κατά 50% στην τιμή του τετραγωνικού και στην συνέχεια κατά άλλα 25% μείωση με τον νόμο για τους δικαιούχους του ΚΕΑ. Για το λόγο αυτό η υπηρεσία εισηγείται την αύξηση. Όπως εξηγεί η κα Μεταξά δεν υπάρχει σημαντική αύξηση καθώς τώρα υπολογίζεται με το τρεχούμενο μέτρο πρόσοψης και όχι στο τ.μ. Όπως ειπώθηκε τα έσοδα του δήμου από το τέλος αυτό ανέρχονται σε 135.000 ευρώ.

Τέλος εγκρίθηκε η κανονιστική πράξη για παροχή εκπτώσεων δημοτικών τελών και συγκεκριμένα έκπτωση 50% σε τέλη καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού και στο τέλος Ακίνητης Περιουσίας σε άτομα ειδικών κατηγοριών όπως ΑΜΕΑ.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συναντήθηκε ο περιφερειάρχης ΑΜΘ με τον βουλευτή της ΝΔ, Άγγελο Συρίγο

Ανάμεσα σε άλλα συζητήθηκε η ανάπτυξη του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης Χθες Τρί…