Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Σήμερα ξεκινά η συνταγογράφηση για τους αντιγριπτικούς εμβολιασμούς

Σήμερα ξεκινά η συνταγογράφηση για τους αντιγριπτικούς εμβολιασμούς

0

Η 1η Οκτωβρίου αποτελεί ημερομηνία έναρξης της φετινής επιδημιολογικής επιτήρησης της γρίπης. Επάρκεια εμβολίων στα φαρμακεία

Η πρόεδρος των φαρμακοποιών Δ. Κάλφα δίνει έμφαση στην ενημέρωση του γενικού πληθυσμού και τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων κατόπιν σύστασης γιατρού

Από σήμερα, 1 Οκτωβρίου ξεκινά η συνταγογράφηση για το εμβόλιο της γρίπης και τα φαρμακεία της πόλης έχουν σε μεγάλο τμήμα τους εφοδιαστεί, ώστε να ανταποκριθούν στις ανάγκες του γενικού πληθυσμού. Φέτος, για πρώτη φορά το εμβόλιο της γρίπης είναι αποκλειστικά μονοδοσικό, δηλαδή χορηγείται σε μία δόση. Έως πέρυσι προβλεπόταν και επαναληπτική λήψη περίπου δύο μήνες μετά.

Πιο συγκεκριμένα, η φετινή επιδημιολογική επιτήρηση της γρίπης ξεκινά την 1η Οκτωβρίου (40η εβδομάδα τρέχοντος έτους) και διαρκεί περίπου μέχρι τον Μάιο του 2019 (20ή εβδομάδα επόμενου έτους). Στην Ελλάδα η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος έχει δείξει ότι η δραστηριότητα της γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνει κατά τον Ιανουάριο, και κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο-Μάρτιο. Οι ειδικοί επισημαίνουν όμως ότι η γρίπη είναι απρόβλεπτη, και ως εκ τούτου τόσο η έναρξη, όσο και η διάρκεια της εποχικής επιδημικής δραστηριότητας μπορεί να διαφέρουν από περίοδο σε περίοδο. Επίσης σημειώνουν ότι η δραστηριότητα της γρίπης δεν μηδενίζεται ποτέ – εκτός από το επιδημικό κύμα τους χειμερινούς μήνες, σποραδικά κρούσματα γρίπης υπάρχουν όλο το χρόνο.

Πρακτικά και ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και την έξαρση των φαινομένων γρίπης οι γιατροί συνιστούν το εμβόλιο να λαμβάνεται μετά το πρώτο διάστημα (τέλη Οκτωβρίου-αρχές Νοεμβρίου), ώστε να καλύπτεται ο πληθυσμός για όλο το διάστημα της εμφάνισης κρουσμάτων.

Ανάγκη ενημέρωση και προστασίας με εμβολιασμό

«Τα προβλήματα του μη εμβολιασμού από τον πληθυσμού θα αποκαλυφθούν σε βάθος χρόνου, με ένταση και ενδεχόμενα σε μορφή επιδημίας»
Δέσποινα Κάλφα
Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Ξάνθης

Για την επάρκεια των αντιγριπτικών εμβολίων στο νομό μας ενημερώνει η πρόεδρος των φαρμακοποιών Δέσποινα Κάλφα, τονίζοντας ότι τόσο οι γιατροί όσο και οι φαρμακοποιοί, αλλά και όλος ο πληθυσμός πρέπει καθόλο το διάστημα της επιδημιολογικής επιτήρησης να είναι σε επιφυλακή. Όπως επισημαίνει, υπάρχει πλέον ευρεία ενημέρωση για το αντιγριπικό εμβόλιο κυρίως στις ευπαθείς ομάδες, ωστόσο παραμένει και ανησυχεί το αντιεμβολιακό κίνημα. «Πιστεύω ότι στην Ξάνθη δεν έχουμε πρόβλημα με τους εμβολιασμούς, ωστόσο οι υποστηρικτές του λεγόμενου αντιεμβολιακού κινήματος δημιουργούν προβληματισμό, καθώς τα προβλήματα θα εμφανιστούν σε βάθος χρόνου με τη μορφή επιδημίας. Αυτό ακριβώς πρέπει να αποτρέψουμε γι’ αυτό ο καθένας, με βάση τη συμβουλή του γιατρού του, ο οποίος γνωρίζει το ιατρικό του ιστορικό, πρέπει να προβεί σε εμβολιασμό, εφόσον έχει τη σχετική ιατρική σύσταση», αναφέρει η κα Κάλφα. Αντίστοιχα, πρέπει να προφυλαχθούν και ειδικότερες κατηγορίες του πληθυσμού, όπως όσοι έχουν αναπνευστικά προβλήματα, που πρέπει να προβούν και στη λήψη του εμβολίου για τον πνευμονιόκοκκο.

Να σημειώσουμε επιπλέον, ότι φέτος, όπως και πέρυσι το εμβόλιο είναι τετραδύναμο (πρόπερσι είχε τρία στελέχη) και το περιεχόμενό του διαμορφώνεται ανάλογα με τους τύπους γρίπης που εμφανίζονται κάθε χρόνο, ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή προστασία. Το αντιγριπικό εμβόλιο καλύπτεται από την ασφάλεια του ασφαλισμένου και επομένως δεν υπάρχει οικονομική επιβάρυνση.

Εμβόλιο γρίπης- Σε ποιους χορηγείται

Χορηγείται σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου – Ηλικία >60 ετών – Ενήλικες που παρουσιάζουν έναν η περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

– Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες

– Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή – Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)

– Μεταμόσχευση οργάνων

– Δρεπανοκυτταρική αναιμία και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες – Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα – Χρόνια νεφροπάθεια – Νευρολογικά ή νευρομυϊκά νοσήματα

– Έγκυες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες, θηλάζουσες – Άτομα με δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) >40 kg/m2

– Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα που τους κατατάσσει σε ομάδα υψηλού κινδύνου

– Κλειστοί πληθυσμοί όπως το προσωπικό και οι εσωτερικοί σπουδαστές σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών και ειδικών σχολείων, νεοσύλλεκτοι στις ένοπλες δυνάμεις, καθώς και οι τρόφιμοι και το προσωπικό ιδρυμάτων, κλπ.

– Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων

– μεταναστών – Κτηνίατροι καθώς και επαγγελματίες στον χώρο της ζωϊκής παραγωγής και ειδικά: πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πουλερικά.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φονική πυρκαγιά σε ξενοδοχείο στη βορειοδυτική Τουρκία: 76 νεκροί και συγκλονιστικές μαρτυρίες

Εννέα συλλήψεις – Σοβαρά ερωτήματα για τη λειτουργία του συστήματος πυρασφάλειας Τραγωδία …