Χρόνια τώρα ακολουθείται αυτή η τακτική για ψηφοθηρικούς λόγους
Κατά μέσον όρο πληρώνουν 42 ευρώ το μήνα, 10 ευρώ ανά Σάββατο! Για το μεγαλύτερο παζάρι της Περιφέρειας και όχι μόνον
Το μίσθωμα των διαφόρων θέσεων στο χώρο της Λαϊκής Αγοράς του δήμου Ξάνθης, το γνωστό Παζάρι, σταδιακά λόγω των συνεχών μειώσεων, κατήντησε σήμερα να είναι ένα συμβολικό τίμημα αξίας δέκα (10) ευρώ ανά παζάρι! Το ρεπορτάζ που ακολουθεί αποδεικνύει τη φιλική προσφορά της δημοτικής αρχής. Το γιατί γίνεται αυτό, οφείλει να το εξηγήσει το Δημοτικό Συμβούλιο.
Λοιπόν, ο δήμος Ξάνθης ομολόγησε μία οικονομική του αποτυχία στη διαχείριση της Λαϊκής Αγοράς προχθές στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής. Κι ενώ η αρμόδια υπηρεσία πρότεινε την αύξηση του τέλους, η δημοτική πλειοψηφία αλλά και η αντιπολίτευση δέχτηκαν τη μείωση στην τιμή μίσθωσης του χώρου του παζαριού στους εκεί πωλητές.
Ο λόγος βέβαια είναι καθαρά ψηφοθηρικός και τίποτε άλλο, όπως βέβαια συμβαίνει και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις. Ας δούμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή.
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής την Τετάρτη, αποκαλύφθηκε από την αρμόδια δημοτική υπηρεσία ότι τα έσοδα του δήμου από τη λειτουργία της Λαϊκής Αγοράς ανέρχονται στο ποσό των 135.000 ευρώ.
Το νούμερο αυτό βέβαια έτσι όπως αναφέρθηκε κι ακούστηκε, δεν απασχόλησε κανέναν. Όμως αναλύοντας το ποσό βγάζουμε κάποια ιδιαίτερα ενδιαφέροντα συμπεράσματα, ιδού πια: Ότι οι 246 παζαρτζήδες του μεγαλύτερου παζαριού της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, πληρώνουν, κατά μέσο όρο 42 ευρώ το μήνα στο δήμο για την ενοικίαση του χώρου!! Δηλαδή, 10 ευρώ την εβδομάδα παρακαλώ!
Συμπέρασμα; Ότι όλη αυτή η απίθανη εξέλιξη από την «αξιοποίηση» του χώρου του Παζαριού είναι μια κοροϊδία εις βάρος των συμφερόντων του δήμου και των Ξανθιωτών και υπέρ των πωλητών. Για τους οποίους συχνά μειώνεται το τίμημα ενοικίου, μέχρι να τους παραχωρείται το παζάρι δωρεάν τελικά. Διότι εκεί οδηγεί τα πράγματα η τόση γαλαντομία του δήμου μας.
Για μια υπόθεση που έχει ζήτηση, αντί να υπάρχει αύξηση λογική, όπως ορίζουν οι κανόνες της αγοράς, το σύνολο των δημοτικών συμβούλων, συνεχώς μειώνουν το μίσθωμα…
Κι έτσι, αντί για ουσιαστικά έσοδα, ο δήμος στο τέλος, στο ισοζύγιο Έσοδα-Έξοδα έχει ζημιές. Κι αυτό διότι θα πρέπει να υπολογιστεί το κόστος που επιφορτίζεται από την καθαριότητα του χώρου, την φροντίδα και διάφορα άλλα.
Τίθεται ως εκ τούτου το ερώτημα: Έχει απασχολήσει ποτέ σοβαρά η υπόθεση Λαϊκή Αγορά Δήμου Ξάνθης τη δημοτική αρχή; Είναι βέβαιο πως όχι. Κι αυτό αποδεικνύεται από τη συμπεριφορά που δείχνει έλλειψη σεβασμού για σωστή αξιοποίηση της περιουσίας του δήμου.
Άραγε, εάν ήταν ιδιοκτησία τους με την ίδια τιμή των 42 ευρώ το μήνα, θα νοίκιαζαν τους χώρους;
Και κάτι τελευταίο: Πληρώνουν ναι ή όχι κανονικά τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς το δήμο Ξάνθης οι παζαρτζήδες;
Γ.Δ.