Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Σ. Γιαννακίδης: «Στις συνεργασίες… το «κλειδί» για την ανάπτυξη

Σ. Γιαννακίδης: «Στις συνεργασίες… το «κλειδί» για την ανάπτυξη

0

Ο Υφυπουργός Οικονομίας – Ανάπτυξης μιλά στο «Ε»: «Από κοινού και συντεταγμένα να προχωρήσουμε στην επόμενη μέρα…»

 

«Η έλλειψη βούλησης για συνεργασία από την πλευρά κυρίως στελεχών της ΝΔ έχει αρνητικό αντίκτυπο στην κοινωνία» – Εκλογές ΟΤΑ: «Στόχος μας είναι να ενώσουμε όλο τον προοδευτικό κόσμο…»

 

Τη σημασία της συνεργασίας και συνέργειας όλων των κοινωνικών, παραγωγικών δυνάμεων με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και τους πολιτικούς φορείς και την υπερβατικότητα από στείρες αντιπολιτευτικές πρακτικές, ανέδειξε ο Ξανθιώτης υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθης Γιαννακίδης, ως το σημαντικότερο μοχλό ενεργοποίησης όλων τα αναπτυξιακών δυνάμεων και της μεγιστοποίησης του αποτελέσματος στη χρήση και την αξιοποίηση των υπαρχόντων χρηματοδοτικών εργαλείων. Άρτι αφιχθείς στα πάτρια εδάφη παραχώρησε συνέντευξη τύπου στο «Ε» μιλώντας για θέματα κυρίως της αρμοδιότητας του με επίκεντρο ωστόσο την περιοχή μας και τα θέματα που την αφορούν.

Γιαννακίδης: «Από κοινού και συντεταμένα να προχωρήσουμε στην επόμενη μέρα…»

Ο κ. Γιαννακίδης σημείωσε πως η υφυπουργοποίησή του ευλόγως δημιουργεί αυξημένες προσδοκίες και απαιτήσεις στο τόπο καταγωγής του στην Ξάνθη και την περιφέρειάς μας και πως ο ίδιος έχει αυξημένο ενδιαφέρον ωστόσο ως υφυπουργός Οικονομίας έχει αντίστοιχο ενδιαφέρον και για όλες τις περιφέρειες. Επικεντρώθηκε δε στην προσπάθεια που γίνεται: «Είναι κοινός ο αγώνας, είναι κοινός ο τόπος όλων των δυνάμεων. Θέλουμε να προχωρήσουμε στην νέα εποχή, στην μεταμνημονιακή εποχή αφήνοντας πίσω τις παθογένειες που μας οδήγησαν στην κρίση όσο και την εποχή των μνημονίων, η οποία έχει λάβει τέλος. Αυτό μας δίνει την δυνατότητα να προχωρήσουμε με μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας και να χαράξουμε την δική μας πολιτική και γι αυτό απαιτούνται οι συνέργειες και οι συνεργασίες σ’ όλα τα επίπεδα με την κοινωνία, με τους παραγωγικούς φορείς, με την τοπική αυτοδιοίκηση . Από κοινού και συντεταγμένα να προχωρήσουμε στην επόμενη μέρα. Αυτό το μήνυμα είχαν άλλωστε και η υλοποίηση των περιφερειακών αναπτυξιακών συνεδρίων. Το να χαραχτεί μία κοινή στρατηγική με τις τοπικές κοινωνίες».

 

«Χαράσσουμε το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρα και σ΄ αυτή την προσπάθεια χωράνε όλοι…»

Όπως ανέφερε ο κ. Γιαννακίδης μετά την έξοδο από τα μνημόνια πνέει νέος αέρας στην οικονομία της χώρας και πως το αρνητικό κλίμα στην οικονομία έχει πλέον αναστραφεί: «Βρισκόμαστε σε στέρεες βάσεις. Όλοι οι διεθνείς Οργανισμοί, η Κομισιόν, αναγνωρίζουν τις θετικές προοπτικές που υπάρχουν. Έτσι ο σχεδιασμός δεν έχει να κάνει πως θα βελτιώσουμε την κατάσταση μόνο στο εσωτερικό της χώρας αλλά στο ότι η Ελλάδα θα πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια συνολικά στην Βαλκανική περιοχή. Στόχος μας είναι το πώς θα χαράξουμε την επόμενη μέρα, το νέο παραγωγικό μοντέλο και σ’ αυτή τη διαδικασία χωράνε όλοι. Είναι αναγκαίο να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τους δεσμούς μας και τις συνεργασίες που ήδη έχουμε με τους φορείς και τις τοπικές κοινωνίες για να πετύχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα», τόνισε ο κ. Γιαννακίδης προσθέτοντας ότι έχει γίνει πολύ καλή δουλειά από τον προκάτοχό του στο υπουργείο και πως αυτή τη στιγμή και απόδειξη γι αυτό είναι πως η χώρα μας είναι στις πρώτες θέσεις απορρόφησης κονδυλίων από το ΕΣΠΑ: «Αυτό είναι αποτέλεσμα μιας κοινής συνεργασίας με συντεταγμένο τρόπο».

“Η έλλειψη βούλησης για συνεργασία από την πλευρά κυρίως στελεχών της ΝΔ έχει αρνητικό αντίκτυπο στην κοινωνία”

Σ’ ότι αφορά τα …οίκαδε και σε σχέση με την κατά κοινή ομολογία «δύσκολη» σχέση που είχε ως βουλευτής με φορείς και στελέχη της αυτοδιοίκησης κι όχι μόνο, ο κ. Γιαννακίδης επεσήμανε: «Υπάρχουν παράγοντες που είχαν μια σκληρή στάση απέναντι μας, έχουν κατατεθεί μηνύσεις εναντίον των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, έχει ασκηθεί μια λαϊκίστικη ακροδεξιά κριτική από ορισμένους παράγοντες αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορούν να υπεκφύγουν από τις ευθύνες τους. Ιδιαίτερα δε ότι από την πλευρά μας έχουμε αποδείξει στην πράξη ότι θέλουμε να συνεργαστούμε. Η έλλειψη βούλησης για συνεργασία από την πλευρά κυρίως στελεχών της ΝΔ έχει αρνητικό αντίκτυπο στην κοινωνία. Όλοι όμως κρίνονται από τις πράξεις τους και την αποτελεσματικότητά τους. Παρά ταύτα αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε αποτελέσματα. Η επίλυση για παράδειγμα του ζητήματος της Αναπτυξιακής που είχε σαν αποτέλεσμα ο νομός Ξάνθης να μην στερηθεί το Leader είναι ένα απ’ αυτά».

Λειτουργικές βελτιώσεις στη διαχείριση των χρηματοδοτικών εργαλείων

Απαντώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με το αντικείμενό του και κυρίως πως αυτά τα χρηματοδοτικά εργαλεία θα γίνουν πιο χρηστικά και θα απαλλαγούν από την γραφειοκρατία ο κ. Γιαννακίδης επεσήμανε πως ήδη έχει προβλεφθεί να μειωθεί ο χρόνος από την στιγμή της υποβολής της πρότασης έως την εκταμίευση: «Κύριο χαρακτηριστικό διαχείρισης των χρηματοδοτικών εργαλείων από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ήταν η έλλειψη συνεκτικής αναπτυξιακής στρατηγικής. Χωρίς σχέδιο και στόχους. Παραλάβαμε μια τραγική κατάσταση, υπόνοια και καχυποψία ότι στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ χρησιμοποιούσαν όρους αδιαφάνειας. Αυτό έχει αλλάξει . Και η Ευρώπη μας έχει θέσει πιο σκληρή εποπτεία,  σκληρούς μηχανισμούς ελέγχου. Είμαστε βέβαιοι ότι τα χρονικά περιθώρια από την κατάθεση της πρότασης μέχρι την εκταμίευση θα είναι πιο σύντομα. Αυτό θα επιτευχτεί με όλες τις διαδικασίες που πρέπει να γίνουν. Το πληροφοριακό σύστημα έχει αναβαθμιστεί. Θα στελεχωθούν με επιπλέον προσωπικό οι εποπτευόμενοι φορείς προκειμένου να επιταχύνουμε την ωρίμαση έργων».

“Δεν είμαστε διατιθεμένοι να οικοδομήσουμε ένα success story”

Σ’ ότι αφορά τις επικρίσεις με κύριο χαρακτηριστικό την αμφισβήτηση που δέχεται η κυβέρνηση κυρίως από την ΝΔ για την πορεία της οικονομίας ο κ. Γιαννακίδης ξεκαθάρισε: «Η ΝΔ αμφισβητεί τα πάντα, γιατί Γιατί η βασική στόχευση της είναι να παρουσιάσει μια στρεβλή εικόνα. Η ΝΔ το 2014 ευαγγελιζόταν ότι τα μνημόνια θα τελειώσουν ενώ εκείνη την περίοδο βρισκόμασταν στην απόπειρα ολοκλήρωσης της 5η αξιολόγησης και το μνημόνιο Σαμαρά – Βενιζέλου προέβαλε 16 αξιολογήσεις . Δεν είμαστε διατιθεμένοι να οικοδομήσουμε ένα success story. Εμείς χαράσσουμε πολιτική με βάση τα πραγματικά δεδομένα και τους οικονομικούς δείκτες που ανακοινώνει και η Κομισιόν και η ΕΛ.ΣΤΑΤ και όλοι οι αρμόδιοι φορείς Δεν πρόκειται να επενδύουμε σε success story όπως ο κ. Σαμαράς. Άλλωστε ο κ. Σόιμπλε ξεκαθάρισε τα πράγματα …για το τι ζητούσε ο κ. Σαμαράς …Η κυβέρνησή μας δεν έχει εξαρτήσεις από συμφέροντα. Στοχεύσαμε και αντιμετωπίσουμε τα πραγματικά αίτια που γεννούσαν την κρίση με την κακοδιαχείριση, την σπατάλη. Την στιγμή που κόβονταν μισθοί συντάξεις και απολύονταν δημόσιοι υπάλληλοι συγκεκριμένα μίντια έπαιρναν δάνεια όπως και συγκεκριμένα κόμματα χωρίς να πληρούνται στοιχειώδεις τραπεζικές προϋποθέσεις που ορίζει το τραπεζικό σύστημα. Είδαμε ποια ήταν η διαχείριση στο τομέα της υγείας και πως εκατοντάδες εκατομμύρια έχουν ξοδευτεί και όχι για λόγους αναβάθμισης της δημόσιας υγείας… Δυνάμεις πολιτικές και κοινωνικές που είχαν μάθει όλα τα προηγούμενα χόρια να παρασιτούν σε βάρος της δημόσιας υγείας δείχνουν ένα αυξημένο μένος απέναντι στην κυβέρνηση».

Ας όψονται οι αίτιοι για τα συνεταιριστικά και για την υστέρηση της περιφέρειάς μας

Σε πολιτικούς παράγοντες της περιοχής απέδωσε ευθύνες για το κλείσιμο των συνεταιριστικών εργοστασίων και σε περίοδο προ κρίσης ο κ. Γιαννακίδης καθώς επίσης και σε έλλειψη σχεδίου αξιοποίησης των αναπτυξιακών νόμων και εργαλείων που δόθηκαν στην περιοχή: «Η ΑΜΘ διαχρονικά κατείχε αρνητικά ρεκόρ παρότι δόθηκαν χρηματοδοτικά εργαλεία από τους αναπτυξιακούς. Η ανεργία ήταν υψηλή και η αποβιομηχάνιση επίσης. Και δεν είναι ότι η περιφερειά μας δεν έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα. Έχουν ευθύνες οι πολιτικοί που όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν κατάφεραν να κάνουν ένα σχέδιο ώστε να αξιοποιήσουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία είχαν στη διάθεσή τους με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε στην καταστροφή την οποία έχει βιώσει και ο νομός Ξάνθης, μια καταστροφή όμως που ήρθε πριν την κρίση. Θυμίζουμε πως το τέλος των συνεταιριστικών εργοστασίων δεν ήρθε στην κρίση . Πρέπει ν’ αφήσουμε τις μαύρες εποχές πίσω μας ιδιαίτερα η τοπική κοινωνία να μην εμπιστευτεί δυνάμεις οι οποίες φέρουν ακέραια την ευθύνη για την κατάσταση. Απόλυτη προτεραιότητά μας για την περιοχή είναι η καταπολέμηση της ανεργίας, η ενίσχυση της εσωτερικής κοινωνικής συνοχής στην ΑΜΘ προκειμένου να βγει η κοινωνία πιο ενισχυμένη. Να παραμείνει η νέα γενιά στην περιοχή. Να ενισχύσουμε τον πρωτογενή τομέα, να στραφούν οι αγρότες σε εναλλακτικές καλλιέργειες, να συνδεθούν με την μεταποίηση, να προωθούν συνεργασίες και συνέργιες και να αξιοποιηθεί το πλούσιο επιστημονικό δυναμικό, να στοχεύσουμε με πιο συντεταγμένο τρόπο στις εξαγωγές, είναι οι στόχοι μας».

Εκλογές ΟΤΑ: «Στόχος μας είναι να ενώσουμε όλο τον προοδευτικό κόσμο…»

Σ’ ότι αφορά τις αυτοδιοικητικές εκλογές ς και τα σχήματα που θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ στους δήμους της Ξάνθης και στην περιφέρεια ο κ. Γιαννακίδης είπε: Επιδιώκουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα ώστε να υπάρχει αλλαγή στο δήμο Ξάνθης. Γι αυτό στηρίζουμε αυτή την κίνηση του Τάσου Τεφρωνίδη, με υπερκομματικά χαρακτηριστικά αλλά με μια πολιτική συμφωνία πάνω σε συγκεκριμένο σχέδιο. Μ’ αυτή την έννοια έχουμε από νωρίς ανακατέψει την τράπουλα, θα συνεχίσουμε να το κάνουμε το επόμενο διάστημα. Στόχος μας είναι να ενώσουμε όλο τον προοδευτικό κόσμο πέρα από μικροκομματικές στρατηγικές και να καταφέρουμε ως τοπική κοινωνία να φτιάξουμε μια καλύτερη πόλη για μας και τα παιδιά μας».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η τουριστική προβολή της ΑΜΘ συνεχίστηκε και στην TRAVEL EXPO CYPRUS 2024

Στην έκθεση αυτή συμμετείχε για μια ακόμη φορά η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θρ…