Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018

0

 «Ημέρα των Ζώων» η 4η Οκτωβρίου
Ημέρα των Ζώων η Πέμπτη 4 Οκτωβρίου. Ξαφνιαστήκατε; Κι όμως υπάρχει. Και έναντι κάποιων άλλων «Ημερών» που υποτίθεται ότι τιμώνται ή εορτάζονται, τούτη όντως είναι μια από τις σημαντικότερες. Το γιατί είναι προφανές για όσους αγαπούν τα ζώα και βέβαια έχουν δίπλα τους την δική τους επιλογή γάτας ή σκύλου ή οτιδήποτε άλλου. Διότι η επιλογή είναι τεράστια αν σκεφθεί κανείς τα περιστέρια, τα καναρίνια, τους παπαγάλους, τα κουνέλια, τα ποντικάκια, τις σαύρες, τα φίδια, τα ψάρια, τα άλογα, οι χελώνες και άλλα πολλά.
Η αγάπη προς τα ζώα και δη προς τα αδέσποτα, είναι μια ύψιστη ένδειξη ευαίσθητης ψυχής, ενός ανθρώπου που σέβεται και εκτιμά την παρουσία στη ζωή και των άλλων πλασμάτων που ζουν γύρω του ή δίπλα ή μαζί του.
Μια κοινωνία που αγαπά, φροντίζει, σέβεται και ενδιαφέρεται για τα ζώα, δυστυχώς, δεν είναι η ελληνική. Είναι άλλες που με την θετική τους στάση προς τα ζώα αναδεικνύουν το επίπεδο του Πολιτισμού τους, της κουλτούρας τους, το σεβασμό προς μια ζωντανή ύπαρξη.
Γ.Δ.


…εξιλαστήριο θύμα
Τα ολοένα και πιο συχνά έντονα καιρικά φαινόμενα είναι πια μια αλήθεια παραπάνω ανάμεσά μας. Όπως και το ποσοστό ευθύνης που αναλογεί στην άλογη συμπεριφορά της ανθρωπότητας απέναντι στη φύση.
“Περίεργος καιρός”, “παράξενος καιρός”, “τί καιρός είναι αυτός;”,  “πω πω ζέστη!”, “τί κρύο είναι αυτό!”, “τί τρελός αέρας..!” και άλλες παρόμοιες φράσεις καθημερινά βαλμένες  στις συναντήσεις, τις κουβέντες, τους μονολόγους μας.
Φυσικό επακόλουθο των παιχνιδιών του καιρού. Μα από κάποιο σημείο και μετά αυτός ο καιρός μοιάζει μ εξιλαστήριο θύμα. Κάπου πρέπει ν ακουμπήσουμε συλλογικά ή μεμονωμένα τα…βάρη μας. Κι από κάπου  τα  media πρέπει ν αντλήσουν ένα θέμα, μια είδηση,  την ενημέρωση. Για όλα φταίει ο καιρός.
“Με τίποτα δεν είμαστε ευχαριστημένοι” λένε κάποιοι. Και κάποιος συμπολίτης μας-άνθρωπος του μόχθου με το μεροκάματο στους δρόμους-καθώς πάλευε με τα έξι beaufor, να βολέψει το εμπόρευμά του, απλά και τόσο περιεκτικά ακούστηκε να λέει:
“τίποτα δε μας ταιριάζει..!”
Πόσο ταιριαστά και πόσο ταπεινά τα λόγια του, για το γνωστό και διαρκές παράπονό μας για τον “καιρό” !
Ο καιρός τραβάει το δρόμο του και… “όποιος σπέρνει τον Οκτώβρη έχει οκτώ σειρές στ αλώνι”.
Καλό μήνα..!
Χρύσα Μπαΐρα


Είπαν
Ο ένας είπε θα προσπαθήσω να σου δώσω επιδόματα, ο άλλος είπε θα προσπαθήσω να βρεις δουλειά. Ο ένας είπε θα σου δώσω μερικά ψάρια, ο άλλος είπε πρέπει να μάθεις να ψαρεύεις και θα σε βοηθήσω σ’ αυτό. Χαώδης η διαφορά.
Χ.Ν.


Παλιές φωτογραφίες

Φωτογραφία Ξανθιωτών το 1919. Πρόκειται για την οικογένεια Αθανασιάδη. Αρχείο Κώστα Μαυρομάτη. (ΠΑΛΙΕΣ ΦΩΤΟ-ΜΑΥΡΟΜΑΤΗΣ)


Ταβέρνα «Μαίανδρος»
Ζωντανεύει εκ νέου ο χώρος εστίασης στη Γαλάνη και η όμορφη καταπράσινη περιοχή δίπλα στο Νέστο που ακουμπάει κυριολεκτικά στην γαλαρία του σιδηροδρόμου. Ένα όμορφο πετρόκτιστο κτίριο που δένει απόλυτα με το περιβάλλον, ελεύθερος χώρος για τα παιδιά, άνετο πάρκινγκ και βέβαια νόστιμες λιχουδιές στα κάρβουνα από έμπειρα χέρια. Το δε όνομα της Ταβέρνας «Μαίανδρος». Ξάνθη, Τοξότες, Γαλάνη, στενά Νέστου.
Από την προσεχή Παρασκευή 5 Οκτωβρίου, ανοίγει την αυλαία για να υποδεχθεί τους πελάτες της, τους Ξανθιώτες αλλά και όλους όσους θα ήθελαν μια ήσυχη, καθαρή, διακριτική γωνιά, με εξυπηρέτηση και σεβασμό προς τον πελάτη.
Η προσπάθεια του Γιώργου Αλεξανδρίδη και της κόρης του εστιάζεται στο ήσυχο, πολιτισμένο, καθαρό περιβάλλον μέσα στη φύση, εξυπηρέτηση και ποικιλία επιλογών ως προς τους μεζέδες και τα προσφερόμενα είδη.
Γ.Δ.


«Θα είναι σαν να μην κόβονται οι συντάξεις, αλλά θα κόβονται»
Έχουμε μια κυβέρνηση που καθένα από τα μέλη της μπορεί να λέει ό,τι του κατέβει, σε όλα τα ζητήματα που προκύπτουν, ο ένας άσπρο, ο άλλος μαύρο, χωρίς καμία συνέπεια. Με τον ίδιο τρόπο διαχειρίζονται φυσικά και την περικοπή των συντάξεων που ψήφισαν και τώρα προσπαθούν να πείσουν τους συνταξιούχους ότι δεν θα εφαρμοστεί με αντικρουόμενες πληροφορίες και απόψεις που εκφράζονται. Και βέβαια αυτό δεν είναι τυχαίο αλλά αποσκοπεί στη δημιουργία σύγχυσης, για να μην ξέρουν στο τέλος οι άνθρωποι τι να πιστέψουν. Πού είναι η αλήθεια και πού το ψέμα. Έκανε μάλιστα η κυβέρνηση το πρωτοφανές, να καταθέσει διπλό προσχέδιο προϋπολογισμού, ένα με περικοπές και ένα χωρίς!
Με έναν πολύ εύστοχο τρόπο σχολιάζει το Ποτάμι την προσπάθεια αυτή παραφράζοντας τις γνωστές δηλώσεις προέδρου ποδοσφαιρικής ομάδας:  «Πρώτα αυτοί ήθελαν για να γίνει και εμείς δεν θέλαμε, αλλά εμείς είπαμε μετά ΟΚ θα κοπούν οι συντάξεις και εμείς είπαμε εντάξει το ψηφίζουμε και μετά αφού βγήκαμε απ’ το μνημόνιο είπαμε όχι δε θέλουμε να ψηφίζουμε και αυτοί δεν ήθελαν αλλά εμείς είπαμε ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού ΟΚ θα κοπούν αλλά μετά θα φαίνεται ότι δεν θα κοπούν. Αυτά, τίποτα άλλο!»
Δυστυχώς όμως αυτά τα χαοτικά τ’ ακούνε οι αγορές και οι επενδυτές. Και πολύ λογικά σκέφτονται «Που πάω τώρα να μπλέξω; Άσε να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα και θα δω.» Έτσι όμως θα πάμε για έναν ολόκληρο χρόνο ακόμα; Έχουμε αυτή την πολυτέλεια;


Άλλος ο λόγος
Σκοτίστηκε για την ονομασία των Σκοπίων ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης. Για το μέλλον του αγωνιά και σκέφτεται ο άνθρωπος. Θέλει να φύγει από το Ποτάμι που δεν βλέπει προοπτική πολιτική και ευκαιρίας δοθείσης, πασπαλίζει την αποχώρησή του με την ανάλογη χρυσόσκονη. Είναι δε χρυσόσκονη η δήλωσή του, πρωί-πρωί ότι «θα είναι τραγικό για τη χώρα μας για τον οποιονδήποτε λόγο να μην κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών».
Στασίδι ψάχνει να του δώσουν εκεί στο ψηφοδέλτιο του νομού Ηρακλείου, να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Τα υπόλοιπα είναι «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε»…
Γ.Δ.


Η επόμενη ημέρα για τα Σκόπια
Δεν είμαστε ειδικοί Βαλκανιολόγοι, ούτε αναλυτές των γεωγραφικών εξελίξεων. Όμως σχετικά με το δημοψήφισμα στα Σκόπια και την μεγάλη αποχή των κατοίκων, κάποια πράγματα γίνονται ορατά δια γυμνού οφθαλμού. Λοιπόν ο πρωθυπουργός Ζάεφ είναι γεγονός πως δεν περίμενε την εξέλιξη αυτή. Και δεν την ανέμενε διότι είχαν «παρελάσει»  από τα Σκόπια μια δωδεκάδα ξένοι πολιτικοί για να τον στηρίξουν. Τελικά, άλλες οι βουλές του λαού. Οι Σκοπιανοί ελάχιστα έως καθόλου θα λέγαμε ότι επηρεάστηκαν απ΄όλους αυτούς. Απλά τους αγνόησαν. Τώρα, μετά την εξέλιξη που ξάφνιασε και την ελληνική κυβέρνηση, τα πράγματα δυσκολεύουν για τον Ζάεφ. Θα προσπαθήσει δια της αποστασίας και με χρηματοδότηση των Ευρωπαίων και Αμερικανών φίλων του να εξαγοράσει τους έντεκα βουλευτές που του λείπουν. Δια της απουσίας λοιπόν. Εάν το σενάριο αυτό δεν αποδώσει και δεν βρεθούν οι κατάλληλοι-πρόθυμοι αποστάτες, τότε θα πάει σε εκλογές. Κι εκεί, σίγουρος δεν θα πρέπει να είναι ότι θ’ αυξήσει την εκλογική του δύναμη.
-Βαλκανική σαλάτα…
Γ.Δ.


Δεν ίδρωσε τ’ αυτί τους…
Είναι παροιμιώδης η αδιαφορία των δημάρχων του νομού μας. Εδώ έγινε γνωστό από την βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Δράμας Χαρά Κεφαλίδου, ότι 88 ακίνητα του νομού μας εκχωρούνται στο Υπεραταμείο, όπερ σημαίνει ότι είναι ανά πάσα ώρα και στιγμή στην διάθεση των δανειστών αν δεν πληρωθεί κάποια δόση να «τσιμπήσουν» ότι θέλουν  (αυτή την δουλειά κάνει το Υπερταμείο) και το …αυτί τους δεν ίδρωσε… Ούτε ενδιαφέρθηκαν να μάθουν ποια είναι αυτά τα ακίνητα και μπορούν μόνο αυτοί και οι εξουσιοδοτημένοι δικηγόροι να ερευνήσουν με τους κωδικούς ΚΑΕΚ στο Κτηματολόγιο και να τα βρουν…
Αυτό έκανε ο Δήμαρχος Χανίων και έγινε γνωστό ότι εκχωρήθηκε το Πολεμικό Μουσείο και το Παλιό Λιμάνι ή και ο …Λευκός Πύργος της Θεσσαλονίκης!
Κι άντε να δώσουμε ένα ελαφρυντικό στους δήμους Αβδήρων και Μύκης που δεν έχει ξεκινήσει η κτηματογράφηση αλλά στο Δήμο Ξάνθης έχει ολοκληρωθεί όπως και στους οικισμούς των Μαγγάνων, του Ερασμίου και του Αβάτου μόνο από τον δήμο Τοπείρου.
Παρά ταύτα στο δήμο Ξάνθης αγνοούσαν παντελώς το θέμα!
Ας ελπίσουμε να μην έχει εκχωρηθεί το …Ψηλό μας το Ρολόι ή τα Αρχοντικά της Π. Πόλης!
Τότε θα τρέχουν και δεν θα φτάνουν!
Μ.Ξ.


Συνωστισμός υποψήφιων για το δήμο Αβδήρων
Μεγάλη ζήτηση έχει ο δημαρχιακός θώκος στον δήμο Αβδήρων αν κρίνουμε από την πληθώρα των υποψηφίων. Τόσους που τους χάνουμε στο μέτρημα.  Έχουμε και λέμε: Αδιαμφισβήτητα ο νυν δήμαρχος Γιώργος Τσιτιρίδης, όπως και ο Κώστα Αντωνιάδης καθώς επίσης και ο Νεοφυτίδης από το ΚΚΕ (κλασσικά). Δεν το λέει προς το παρόν αλλά το πιθανότερο είναι να είναι υποψήφιος ο Βασίλης Τσολακίδης. Ακούγεται ο Κριτσίνης (επίσης κλασσικά αλλά στο τέλος δεν το επιχειρεί) αλλά και ο Δημήτρης Γαλανόπουλος. Αυτοί οι δύο δεν είναι σίγουροι ακόμη. Επίσης πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι και ο πρώην δήμαρχος Σελέρου κ. Μπηρόλ. Σίγουρα κάποιον θα κατεβάσει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά όχι τον Νίκο Καλιαμπάκα που το δήλωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος. Υπάρχει και το ενδεχομένως να δούμε καμιά κίνηση από τα Άβδηρα. Ενδεχομένως τον Άλκη Κίσσα.
Εννέα μέχρι στιγμής… Κι ακόμη έχουμε κάπου …9 μήνες μέχρι τις εκλογές!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Στην 4η θέση η Ελλάδα Υπάρχει κι άλλος ένας τομέας που η χώρα μας κατά τις πληροφορίες από…