Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

0

Πώς θα το ονομάζαμε αυτό;
Η σκηνή στην πλατεία Ελευθερίας στα φανάρια. Αναμονή για το πράσινο. Ένα Ι.Χ. μπροστά με οδηγό άντρα. Ανάβει το πράσινο, ξεκινάει το μπροστινό αυτοκίνητο και… μία γόπα από τσιγάρο πετιέται στο δρόμο! Έτσι απλά, έτσι μάγκικα και γαϊδουρινά!
Ο συμπολίτης αυτός λοιπόν θεωρεί το δρόμο σταχτοδοχείο, κάδο σκουπιδιών και οτιδήποτε άλλο. Και τίθεται το ερώτημα: Πώς θα πρέπει να χαρακτηρίσουμε αλήθεια αυτή την πράξη, αυτή τη χειρονομία; Και πότε θα τερματιστεί αυτή η αντίληψη να θεωρούν κάποιοι ότι έχουν δικαίωμα να πετούν ότι δεν χρειάζονται στο δρόμο;
Και κάτι ακόμη περισσότερο σοβαρό. Οι άνθρωποι αυτοί που με ευκολία πετούν το τσιγάρο τους στην πόλη, με την ίδια ευκολία το πετούν και έξω, στην ύπαιθρο χώρα. Κι έτσι, προκαλούν και πυρκαγιές.
-Είμαστε πολλά χρόνια πίσω πάρα πολλά κι ας μην μας κακοφαίνεται.
Γ.Δ.


Το τουρλουμπούκι της Εθνικής
Το θέαμα που παρουσίασε η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου τη Δευτέρα το βράδυ στη Φινλανδία με αντίπαλο την ομάδα της χώρας, ήταν τραγικό. Μία ομάδα χωρίς αρχή και τέλος, μια ομάδα χωρίς προσωπικότητα, ένα σύνολο ασύνδετο και χωρίς σχέδιο.
Απλές μονάδες οι ποδοσφαιριστές, καμία σοβαρή συνολική δράση, χωρίς σχέδιο και με ελάχιστη διάθεση ν’ αγωνιστούν με δύναμη και πάθος. Μόνος μπροστά ο Μήτρογλου να περιμένει από τα χαφ να τον τροφοδοτήσουν. Μάταια όμως, οι περισσότερες μπαλιές-πάσες των παικτών ήταν προς τα πίσω παρά προς τα εμπρός!
Μια κακή Εθνική που δικαιολογημένα έχασε, που δεν έδινε εικόνα συνόλου, που δεν παρουσίασε θέαμα. Άρα, γιατί να πάει ο φίλαθλος να την παρακολουθήσει; Τι να δει και τι να απολαύσει; Ποδόσφαιρο σύγχρονο πάντως όχι. Το 2-0 που έχασε η Εθνική ποδοσφαίρου ήταν και λίγο. Γιατί η Εθνική μας όλο κι όλο δυο ευκαιρίες δημιούργησε, κι αυτές…
Γ.Δ.


Έκλεισε του Κατσιμίγα
Οριστικά κλεισμένη πρέπει να θεωρηθεί η υποψηφιότητα του Κωνσταντίνου Κατσιμίγα ως υποψήφιου Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κ. Κατσιμίγας, Κομοτηναίος στην καταγωγή, μηχανικός στο επάγγελμα, διαθέτει εμπειρία διότι δούλεψε κατά το παρελθόν με τον τέως Περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη. Πρόκειται για άτομο σοβαρό και με γνώσεις αλλά και γνώση των αναγκών της Περιφέρειάς μας.
Γ.Δ.


Παλιές φωτογραφίες

Η μάντρα παλαιών σιδερικών του Λάζαρου στο παζάρι λίγο πριν μεταφερθεί έξω από την πόλη το 2001-2

Επικίνδυνοι τυχοδιωκτισμοί
Είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό ότι σε αυτή την κυβέρνηση είτε δεν γνωρίζει η αριστερά της τι ποιεί η δεξιά της, είτε μπλέκουν τόσο πολύ οι γραμμές μεταξύ των συγκυβερνητών που χάνεται η μπάλα. Μέχρι τώρα ξέραμε ότι σε μια φυσιολογική κυβέρνηση η εξωτερική πολιτική χαράσσεται από τον πρωθυπουργό σε συνεργασία με τον υπουργό των Εξωτερικών. Εσχάτως μάθαμε ότι ένας υπουργός μπορεί με περισσή ευκολία, να καθορίζει νέα αμυντικά δόγματα, να διαμορφώνει συμμαχίες, να χωροθετεί βάσεις άλλων χωρών, να τον «αδειάζει», έστω και κομψά ο συνέταιρος του πρωθυπουργός και ουδενός να ιδρώνει το αυτί…
Η προχειρότητα, η αμετροέπεια και ο καιροσκοπισμός του υπουργού Άμυνας είναι γνωστός. Το θέμα όμως δεν είναι οι πομφόλυγες που εξαπολύει κάθε λίγο και λιγάκι ο κάθε πικραμένος και καμένος υπουργός. Είναι το αλαλούμ που επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο. Είναι προφανές πλέον ότι ο υπουργός Άμυνας, αποτελεί μια κινούμενη βόμβα. Μπροστά στο προσωπικό εκλογικό του αδιέξοδο, είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή να δημιουργεί εντάσεις, να προκαλεί αναταράξεις προκειμένου να διαπραγματευτεί την πολιτική σωτηρία του. Με τον πρωθυπουργό να τον ανέχεται, να τον χαϊδεύει μήπως και η εθνικο-λαϊκή συμμαχία που έχουν συμπήξει διασωθεί, μέχρι να βολέψουν οι συνθήκες για να προκηρυχθούν οι εκλογές.
Μπορεί το σκηνικό αυτό να βολεύει τον κ. Τσίπρα, αλλά η χώρα δεν αντέχει άλλο επικίνδυνα παιγνίδια εξουσίας. Αν ο πρωθυπουργός θέλει να είναι όμηρος του υπουργού του είναι δικό του πρόβλημα. Δεν μπορεί όμως μια ολόκληρη χώρα να είναι έρμαιο των επιλογών ενός τυχοδιώκτη καιροσκόπου, που το μόνο που τον απασχολεί είναι η δική του επιβίωση.
Τ.Β.


Ένας γάιδαρος και μία κυρία
Δύο εικόνες, δύο διαμετρικά αντίθετες λειτουργίες. Από συμπολίτες μας η επισήμανση. Η πρώτη γεμάτη οργή και αγανάκτηση εξαιτίας του θράσους, της αγένειας και της βλακείας ενός οδηγού, μπορεί και του ιδιοκτήτη, στη διάβαση πεζών. Δύο άτομα βρίσκονται ήδη στη διάβαση όταν Ι.Χ. της επιχείρησης e-metafores, περνάει τη διάβαση, περνάει πάνω από το παπούτσι του συμπολίτη μας και σταματάει αφού άκουσε το χτύπημα στο τζάμι του αυτοκινήτου από τον έντρομο πεζό. Και το πιο ωραίο; Αντί συγγνώμης από τον οδηγό, με θράσος εκατό μαϊμούδων, γυρίζει και λέει «γιατί χτύπησες το τζάμι;»!
Μάλιστα, αυτό έχει σημασία, οδηγούσε ο παραβάτης και αυθάδης οδηγός έχοντας στο ένα χέρι κύπελλο με καφέ. Ο συμπολίτης μας έδωσε τόπο στην οργή αλλά εξαγριώθηκε όταν άκουσε την «μαϊμού» να λέει «μάθατε όλοι τώρα με τις διαβάσεις!»
Αντίδραση νέου επαγγελματία είναι αυτή; Ντροπή και μόνον ντροπή.
Η δεύτερη εικόνα είναι αυτή που μας μεταφέρθηκε από συμπολίτη που ολίγον ξαφνιασμένος αντίκρισε οδηγό ταξί γυναίκα με μαντήλα! Η νεαρή Πομάκα, οδηγούσε μας είπε με προσοχή και προσήλωση. Νέα και συμπαθητική, ασκεί ένα δύσκολο επάγγελμα και της αξίζουν συγχαρητήρια.
Γ.Δ.


Αναβολή
Αναβλήθηκε για τις 12 Μαρτίου 2019 η δίκη που διεξαγόταν χθες στο Τριμελές Δικαστήριο Ξάνθης, μετά από μήνυση του Δημήτρη Μπένη εις βάρος των Ιωαν. Δρεμσίζη, Πάνου Παπαδόπουλου και Γιώργου Χατζηθεοδώρου. Η δίκη είχε ξεκινήσει κανονικά, εξετάστηκαν διάφοροι μάρτυρες κι έφθασε μέχρι τις απολογίες των κατηγορουμένων.
Πρώτος απολογήθηκε ο Δρεμσίζης ο οποίος τόνισε ότι αυτός ως πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου παρέλαβε από την Αποκεντρωμένη το έγγραφο με το οποίο γνωστοποιούσαν ότι ο Δημήτρης Μπένης τίθεται σε εξάμηνη αργία. Το ίδιο όμως έγγραφο, άγνωστο πως, τις επόμενες ημέρες δημοσιεύθηκε αυτούσιο στην Εφημερίδα «Μαχητής».
Στο δικαστήριο ο κ. Δρεμσίζης ερωτώμενος εάν αυτός έδωσε το έγγραφο της Αποκεντρωμένης στην Εφημερίδα, το αρνήθηκε κατηγορηματικά, ενώ δήλωσε πως δεν γνωρίζει ποιος το έδωσε, ένα ερώτημα που το δικαστήριο έθεσε κατ’επανάληψη ως ερώτημα.
Ακολούθησε η απολογία του κατηγορούμενου Πάνου Παπαδόπουλου κατά τη διάρκεια της οποίας δημιουργήθηκε θέμα ως προς το περιεχόμενο κάποιας συνέντευξης του κ. Μπένη στο Κανάλι 6. Το περιεχόμενο της συνέντευξης η πλευρά Μπένη αρνήθηκε, οπότε ο Εισαγγελέας πρότεινε και το δικαστήριο δέχτηκε να δοθεί μικρή αναβολή για να προσκομιστεί η επίμαχη κασέτα της συνέντευξης.
Γ.Δ.


Δημοτικό
Αλλού γίνονται συζητήσεις, αλλού συσκέψεις, αλλού επαφές με υποψηφίους κι αλλού συγκεντρώσεις. Για τα προεόρτια των δημοτικών εκλογών ο λόγος που ξεκίνησαν βέβαια όπως όλοι γνωρίζουν, παρότι υπάρχει αρκετός χρόνος ακόμη. Όμως όλοι οι υποψήφιοι από νωρίς ενδιαφέρονται κυρίως για την εξασφάλιση των σωστών υποψηφίων κι αυτό είναι το δυσκολότερο πράγμα.
Τέλος πάντων, μια τέτοια συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, σε ξενοδοχείο της πόλης μας και ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Σάββα Μελισσόπουλου γύρω στους 130 Ξανθιώτες, οι οποίοι συζήτησαν, αντάλλαξαν απόψεις, είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν και γενικώς να έρθουν πιο κοντά. Περισσότερες λεπτομέρειες στο αυριανό μας φύλλο.
Γ.Δ.


Σήμερα η ημέρα της Κρίσεως!
Ημέρα της τελικής κρίσης η σημερινή για το ποιος θα πάρει το χρίσμα από τη ΝΔ στην περιφέρειά μας. Σχεδόν σύσσωμη η περιφερειακή Αναγέννηση σύμβουλοι και αντιπεριφερειάρχες βρίσκονται από την Δευτέρα στην Αθήνα και έχουν αλλεπάλληλες συναντήσεις με τον Λευτέρη Αυγενάκη αλλά και με τον πρόεδρο Κυριάκο Μητσοτάκη.
Αυτό δεν είναι κάτι που συνηθίζεται βέβαια αλλά είναι μάλλον αποτέλεσμα της …κρίσης που διέρχεται η παράταξη του Γιώργου Παυλίδη που ουσιαστικά έχει διαλυθεί και βεβαίως  – γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε – λόγω της έντονης  αμφισβήτησης που έχει δεχτεί η υποψηφιότητα Μέτιου και φυσικά η ανακοίνωση της υποψηφιότητα Ζαγναφέρη. Η ΝΔ όπως είναι φυσικό δεν θέλει το …διαμελισμό γιατί απλά θέλει να μην χάσει τη διοίκηση της ΑΜΘ.
Για να δούμε ποιος θα υπερισχύσει… Οι πολιτικοί φίλοι του Μέτιου ή θα γείρει η ζυγαριά στον Ζαγναφέρη. Και τελικά αν δοθεί το χρίσμα στον Μέτιο, ο Ζαγναφέρης θα κατεβεί απέναντι και χωρίς χρίσμα αψηφώντας το ενδεχόμενο να διαγραφεί από το κόμμα του ή θα αποχωρήσει;
Μ.Ξ.


Είναι πράγματι εκπληκτικό: Πέπλο αράχνης κάλυψε τη βλάστηση στο Πόρτο Λάγος
Όσοι οδηγοί διέρχονται τον δρόμο του Πόρτο Λάγος θα έχουν πραγματικά εντυπωσιαστεί καθώς  όλη τη βλάστηση δίπλα στο δρόμο και την ακτή που βρίσκεται μπροστά από τον Άγιο Νικόλαο σε μήκος αρκετών εκατοντάδων μέτρων είναι καλυμμένη από ένα πέπλο αράχνης! Πρόκειται για ένα περίεργο φαινόμενο που ωστόσο έχει επανεμφανιστεί και παλιότερα στην ίδια περιοχή ενώ έχει παρουσιαστεί και σε μια άλλη λιμνοθάλασσα πρόσφατα, αυτή του Αιτωλικού. Μάλιστα  ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνικών Ορέων έδωσε εξηγήσεις σχετικά με το γεγονός και σε ανακοίνωσή του ανέφερε πως το  φαινόμενο οφείλεται από στο μεγάλο αριθμό σκνιπών που υπάρχουν στην περιοχή όπως ακριβώς και στην δικής μας που είναι τροφή για τις αράχνες!
Η φύση ξέρει να φέρνει ισορροπία ο δε άνθρωπος ξέρει να κάνει το αντίθετο!
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

Δήμος δικαίου Ένα ζήτημα δικαίου για τους δημότες πρέπει να εξετάσει άμεσα ο δήμος Ξάνθης …