Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018

0

Ταράζει τα νερά ο Ζαγναφέρης
Η ρήξη στην «Περιφερειακή Αναγέννηση» και στην ΝΔ στην Περιφερειά μας είναι πλέον γεγονός μετά την επίσημη πλέον δήλωση της υποψηφιότητάς του Κώστα Ζαγναφέρη και λίγες μέρες μετά την δήλωση Μητσοτάκη ότι θα στηρίξει τους «γαλάζιους» εν ενεργεία περιφερειάρχες. Μια κίνηση με πολύ ρίσκο καθώς αν ισχύσει η δήλωση Αυγενάκη θα διαγραφεί από το κόμμα όπως και όσοι τον ακολουθήσουν. Μέχρι στιγμής είναι σίγουρα ο Μιχάλης Αμοιρίδης, ο Θόδωρος Μαρκόπουλος και ο Χατζηγκενέ Ιρφάν, ενώ ερωτηματικό παραμένει ο Πέτροβιτς.
Μ.Ξ.


Εσύ θα πάρεις αναδρομικά;
Το ερώτημα κυριαρχεί στις παρέες των διάφορων καφέ. Άλλοτε ως πραγματικό κι άλλοτε περιπαικτικά και ειρωνικά. Αφορμή βέβαια για τα πειράγματα έδωσε η κυβέρνηση η οποία ξεκίνησε τη διαδικασία να δώσει αναδρομικά στους ένστολους (εν ενεργεία και απόστρατους), δικαστικούς και πανεπιστημιακούς και βέβαια και στους γιατρούς, ενώ δεν θα πρέπει ν’ αποκλειστούν και άλλες κατηγορίες εργαζόμενων, στο δημόσιο βέβαια.
Ακόμη, θα μοιραστεί κοινωνικό μέρισμα και 13ος μισθός –σύνταξη. Όλα δε αυτά και άλλα πολλά στο πλαίσιο του σχεδιασμού της κυβέρνησης ως προεκλογικές παροχές.
Άρα δικαιολογημένη η ερώτηση: Εσύ θα πάρεις αναδρομικά;
Γ.Δ.


O πρέσβης μίλησε
Λίγα λόγια για να βγάλετε εσείς από την πλευρά σας τα συμπεράσματά σας. Το ενδιαφέρον των Αμερικανών για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι γνωστό. Γνωστή είναι και η πρόσφατη επίσκεψη του αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα κ. Πάϊατ. Ο οποίος αναφέρθηκε στους αγωγούς μεταφοράς ενέργειας, κυρίως, και βέβαια την ιδιαίτερη αξία που έχει ως γεωστρατηγικό σημείο το λιμάνι. Για το οποίο είπε ότι ιδιωτικές εταιρείες θα κάνουν επενδύσεις, εάν το αποφασίσουν. Σχετικά με την ιδιωτικοποίησή του είπε ότι αυτό είναι θέμα του ΤΑΙΠΕΔ και της κυβέρνησης μόνον.
Ενδιαφέρον και μάλιστα μεγάλο αρκεί να συμφέρει και τη χώρα μας και βέβαια και την Αλεξανδρούπολη, λέμε εμείς!
Γ.Δ.


Εκλογές στις 26 Μαΐου
Ναι, ναι, σίγουρες είναι αυτές οι εκλογές και θα γίνουν στις 26 Μαΐου 2019. Όπως έχετε καταλάβει, πρόκειται για τις Ευρωεκλογές. Οι οποίες έχουν συγκεκριμένη και σταθερή ημερομηνία διεξαγωγής και δεν αλλάζουν. Δηλαδή, δεν πρόκειται για εκλογές λάστιχο να το τεντώνεις όσο θέλεις όπως συνήθως κάνουν για τις αυτοδιοικητικές και κυρίως τις βουλευτικές. Όποτε βολεύει και συμφέρει και με μια δικαιολογία, στήνονται οι κάλπες.
Το φαινόμενο παλιό και το έχουμε ζήσει πολλές φορές.
Γ.Δ.


Κάτι ξεκίνησε
Καλό, θετικό νέο να ξεκινήσει η διαδικασία για την ίδρυση νέων κτιρίων για το ΕΕΕΚ Γενισέας και το Μουσικό Σχολείο. Η αίσθηση ότι «κάτι» ξεκίνησε είναι δεδομένη. Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με πρωτοβουλία του υφυπουργού Στάθη Γιαννακίδη και φορέων και βέβαια της δημοτικής αρχής Αβδήρων. Είναι λοιπόν μια αρχή, ένα ξεκίνημα που θα πάρει σημαντικό χρόνο για την υλοποίησή τους. Κατ’ αρχάς τα οικόπεδα, οι μελέτες, οι άδειες και ένα σωρό άλλα τερτίπια του δημοσίου και όταν υλοποιηθούν αυτά, μετά από 2-3 χρόνια, η χρηματοδότηση των έργων που είναι και το βασικό. Τέλος πάντων, ας μην είμαστε απαισιόδοξοι. Έστω και με αυτούς τους χρόνους, κάτι ξεκίνησε.
Γ.Δ.


Σχεδόν σίγουρο
Με ένα λιτό και λακωνικό τρόπο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πριν από λίγο για πρώτη φορά επισήμως ότι η Νέα Δημοκρατία θα στηρίξει πέντε περιφερειάρχες που θα είναι εκ νέου υποψήφιοι στις περιφερειακές εκλογές του 2019.
Όπως είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ. μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Άρτα, όπου περιόδευσε, θα στηρίξει τις υποψηφιότητες όσων περιφερειαρχών εξελέγησαν το 2014 με την υποστήριξη και τότε της ΝΔ. Συνεπώς, ο Απόστολος Τζιτζικώστας στην Κεντρική Μακεδονία, ο Γιώργος Χατζηµάρκος στο Νότιο Αιγαίο, ο Κώστας Αγοραστός στη Θεσσαλία, ο Αλέξανδρος Καχριµάνης στην Ήπειρο και η Χριστιάνα Καλογήρου στο Βόρειο Αιγαίο θα λάβουν εκ νέου το «γαλάζιο» χρίσµα. Να σημειώσουμε ότι στο Βόρειο Αιγαίο είχε γίνει έντονη συζήτηση στην Πειραιώς για επιλογή άλλης υποψηφιότητας, αλλά τελικά επελέγη η λύση της στήριξης της κ. Καλογήρου. Σε μια ακόμα κερδισμένη περιφέρεια, εκείνη της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο εκλεγμένος περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης απεβίωσε τον Οκτώβριο του 2016 και στη θέση του εξελέγη ο μέχρι τότε χωρικός αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, Χρήστος Μέτιος. Πηγές της Πειραιώς σημειώνουν ότι θα δοθεί και στον κ. Μέτιο το «χρίσμα», ανεβάζοντας συνολικά σε έξι τις “σίγουρες” υποψηφιότητες. Οι υπόλοιπες επτά, όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης από την Άρτα, θα γίνουν γνωστές μέσα στο προσεχές δεκαήμερο.
Τ.Χ.


Γιάννης Στουρνάρας: Ένας «βολικός εχθρός»
Τη μία τον κατηγορούν γιατί σιωπά, την άλλη γιατί δεν μιλάει. Η εμμονή της κυβέρνησης με τον Γιάννη Στουρνάρα ξεπερνά τα όρια της φαντασίας. Ο κεντρικός τραπεζίτης είναι για μία ακόμη φορά ο «βολικός εχθρός». Που πολιτικολογεί, λέει, για να βάλει τρικλοποδιές στο έργο της κυβέρνησης. Αυτή είναι, όμως, η τακτική του «πάντα φταίνε οι άλλοι». Αλλά η πραγματικότητα λέει πως όταν κάποιος καταφεύγει σε τέτοια τεχνάσματα, είναι διότι έχει… λερωμένη τη φωλιά του.
Εξάλλου, μετά την «υψηλή» εποπτεία της ΕΚΤ – η οποία ισχύει ανεξαιρέτως για όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης – η Τράπεζα της Ελλάδος όπως κι όλες οι άλλες κεντρικές τράπεζες είναι Ανεξάρτητη Αρχή. Θεσμικά, λοιπόν, ο διοικητής της δεν είναι υπάλληλος της κυβέρνησης. Και δεν θα έπρεπε κανονικά να είναι. Κάθε άλλο.
Ένα και μόνο πράγμα ας θυμηθούμε: όσα έκανε και μάλιστα παρασκηνιακά το 2015 ο κ. Στουρνάρας κι έσωσε την παρτίδα. Τότε που άλλοι είχαν «αυταπάτες» και άλλοι κατέφευγαν σε «θεωρίες παιγνίων»…
Α.Κ.


Το δεκάγραμμο του χωριάτη
Όμορφη πόλη;  Μια πόλη για να είναι όμορφη πρέπει να είναι και οι κάτοικοι. Εδώ είναι το πρόβλημα. Οι κάτοικοι είναι αλαζόνες και αδιάφοροι. Την λένε και πόλη με τα χίλια χρώματα. Μάλλον εγώ δε ζω εδώ. Λίγο φιλότιμο άνθρωποι. Χαλάμε, βρωμίζουμε παντού. Όπου και να πάω βρίσκω πολύχρωμα σκουπίδια. Δεν αγαπάμε την πόλη μας επομένως. Καιρός είναι ν’ αποδείξουμε ότι έχουμε παιδεία και ανθρωπιά, ότι επιτέλους αγαπάμε την πόλη μας πραγματικά.
Θάνος Μαυροδής-Εικαστικός


Τα «κόκκινα» δάνεια και οι εξελίξεις
Το μεγάλο πρόβλημα των Ελληνικών Τραπεζών ως γνωστόν είναι τα λεγόμενα «κόκκινα δάνεια». Ονομάστηκαν έτσι διότι τα περισσότερα από αυτά δύσκολα θα πληρωθούν, άρα είναι σχεδόν «χαμένα» για τις τράπεζες. Πρόκειται για στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια που χορηγούσαν ανεξέλεγκτα οι τράπεζες με μεγάλη μάλιστα ευκολία. Για τη συμπεριφορά αυτή των τραπεζών υπάρχει βέβαια αιτιολογία η οποία βρίσκεται στο γεγονός ότι παρουσίαζαν οι τράπεζες υψηλό ενεργητικό και από την άλλη καρπώνονταν τα στελέχη μεγάλα ποσά σε μπόνους. Υπήρξε δηλαδή μια σιωπηρή αποδοχή της λειτουργίας αυτής από την οποία ωφελούνταν όλοι οικονομικά. Άλλοι λίγο, άλλοι περισσότερο.
Γ.Δ.


Χάθηκαν δισ. και πάλι
Η ιστορία όμως αυτή κάποια στιγμή «έσκασε» και έγινε μια από τις βασικές αιτίες οι τράπεζες να τιναχτούν στον αέρα. Η οικονομική κρίση που ακολούθησε, δημιούργησε αδυναμίες πληρωμής των εύκολων δανείων. Κι έτσι συσσωρεύτηκαν τα χρέη, κι έτσι αυξήθηκαν τα επισφαλή και μη ικανοποιούμενα δάνεια που πλέον ονομάστηκαν «κόκκινα».
Από την άλλη, οι Τράπεζες μειώθηκαν, έμειναν τέσσερις μεγάλες, οι οποίες όμως ουσιαστικά υπολειτουργούν διότι νέα δάνεια δεν χορηγούν, έχει μειωθεί τραγικά η χρηματιστηριακή αξία τους και τελευταία βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα με νέες μειώσεις της αξίας τους, γεγονός που σημαίνει ότι όσοι ιδιώτες κατέχουν μετοχές Τραπεζών έχουν υποστεί νέα οικονομική ζημιά, σημαντική.
Η κατάσταση είναι τραγική, η οικονομία έχει σχεδόν βαλτώσει και εν γένει έχει χαθεί η εμπιστοσύνη προς τη χώρα κι αυτό φαίνεται από την έλλειψη ξένων επενδύσεων γενικά. Και χωρίς τις ξένες επενδύσεις ανάπτυξη δεν πρόκειται να δούμε στη χώρα μας.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλα ήσυχα, ήρεμα στη Σμίνθη Ησυχία, ηρεμία και κανονικότητα υπήρξε στο τζαμί της Σμίνθης τ…