Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018

0

 Διεργασίες στο παρασκήνιο
Με τον αέρα νίκης που έχει κατά γενική ομολογία η Ν.Δ. τόσο σε πανελλαδικό και τοπικό επίπεδο, μαθαίνω ότι οργανώνει τις διεργασίες της για την ολοκλήρωση των ψηφοδελτίων της. Κι αυτό, ως συνήθως, απαιτεί κατ’ έθιμον, παρασκήνιο. Και όταν αναφέρω παρασκήνιο εννοώ το βουλευτικό ψηφοδέλτιο, το της Περιφέρειας, και το δημοτικό επίσης. Δεδομένου δε ότι έχει μεγάλη προσφορά ενδιαφερομένων για τις συγκεκριμένες θέσεις, οι διεργασίες καθίστανται εκ των πραγμάτων δύσκολες και απαιτητικές. Κι επειδή στις υποθέσεις αυτές συμβαίνουν και καραμπόλες και κάποιοι θυμώνουν γιατί άλλα περίμεναν κι άλλα βλέπουν ν’ αποφασίζονται, χρειάζεται προσοχή και ελιγμοί.
Γ.Δ.


Θέμα προσώπων
Ως εκ τούτου, το μέγιστο πρόβλημα γι’ αυτούς που καλούνται να κάνουν τις επιλογές είναι το ποια πρόσωπα θα επιλεγούν ως επικεφαλής στον α΄ και β΄ βαθμό αυτοδιοίκησης και ποιοι θα απαρτίσουν το ψηφοδέλτιο των υποψηφίων για τη βουλή.
Με την ευκαιρία, για τη βουλή, όταν τελικά αποφασιστεί η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, σίγουροι θεωρούνται ο Αλέξ. Κοντός και η Μαίρη Τσιακίρογλου. Απομένουν άλλες τρεις θέσεις που μάλλον θα καλυφθούν από δύο μουσουλμάνους υποψήφιους και έναν άντρα χριστιανό. Το ποιοι θα είναι αυτοί είναι μη προβλέψιμο, αφενός, και δύσκολο αφετέρου. Διότι όπως δήλωνε κομματικό στέλεχος σε συζήτηση μαζί του, « όλοι οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι αποδεκτοί στις κοινωνίες τους και με ισχυρή υποστήριξη για να φτιαχτεί ένα αντίστοιχα δυνατό ψηφοδέλτιο συνολικά».
Γ.Δ.


Παλιές φωτογραφίες

Το σιδεράδικο του Εμίν στο Παζάρι Ξάνθης

Στην αυτοδιοίκηση τα δύσκολα
Κι αν η Ν.Δ. καταφέρει να λύσει με επιτυχία το θέμα του ψηφοδελτίου για τη βουλή, δύσκολα θα λύσει όπως όλα δείχνουν το θέμα στον τομέα της αυτοδιοίκησης α΄και β΄βαθμού. Κι αυτό, όπως έχουμε πει ήδη, οφείλεται στην υπερπροσφορά και υψηλό ενδιαφέρον εκ μέρους πολλών υποψηφίων. Έτσι, δεν αποκλείεται να υπάρξουν και «αντάρτες» από την ίδια συντηρητική παράταξη.
Από την άλλη, υπάρχει η δήλωση ότι δεν θα δοθούν χρίσματα υποψηφίων αλλά δήλωση στήριξης. Τέλος πάντων, είναι το ίδιο. Πράγμα που σημαίνει πως θα «στηρίξει» Δημαρχόπουλο και Τσιτιρίδη, ενώ είναι άγνωστο τι θα κάνει με την περίπτωση Μίχογλου που βρίσκεται σε δύσκολη θέση λόγω αποχωρήσεων συμβούλων του. Εάν ο Ν. Κιατίπης καταφέρει και συσπειρώσει όλους τους δυσαρεστημένους με τον νυν δήμαρχο, τότε τα πράγματα στον Τόπειρο είναι βέβαιο πως θ’ αλλάξουν. Ήδη με δημόσια δήλωση υποψηφιότητάς του ο Θόδωρος Κυρμάνης έκανε γνωστή την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος δήμαρχος. Μάλιστα τόνισε, «… με Όραμα, για την ανόρθωση ενός ταλαιπωρημένου Δήμου» κι έχει απόλυτο δίκιο.
Γ.Δ.


 Η κωμωδία των 50 χιλιομέτρων
Το γεγονός είναι γνωστό σε όλους τους οδηγούς σε όλες τις πόλεις άρα και στη δική μας. Ιδού το τι ακριβώς συμβαίνει. Ομάδα 4-5 αστυνομικών, την «στήνει»  σε κάποιο σημείο του περιφερειακού δρόμου και με φορητό μηχάνημα καταγράφει την ταχύτητα των διερχομένων αυτοκινήτων. Εννέα στους δέκα συλλαμβάνονται να είναι παραβάτες. Κι αυτό, διότι το σημείο που στήνεται το μπλόκο, έχει όριο ταχύτητας τα 50 χιλιόμετρα!
Όλη αυτή η συμπεριφορά της Αστυνομίας είναι μια κοροϊδία και απάτη. Μπορεί σήμερα να κυκλοφορήσει αυτοκίνητο με 50χλμ.εκτός πόλης; Άρα θα πρέπει ν’ αφαιρεθούν οι εν λόγω πινακίδες ή ν’ αυξηθεί το όριο στα 70-80 χλμ. Διαφορετικά, όλη η ιστορία είναι μια απάτη εις βάρος των πολιτών και μια μέθοδος αύξησης των εσόδων των δήμων.
Θεωρούμε ότι αυτή η κοροϊδία πως θα πρέπει να σταματήσει. Κι αυτό θα πρέπει να ξεκινήσει ο διοικητής Τροχαίας τον οποίο συγχαρήκαμε για το θέμα του κράνους στους οδηγούς μοτοποδηλάτων. Αυτή όμως η ιστορία των 50χλμ θα πρέπει να την σταματήσει με δική του απόφαση διότι ούτε ο ίδιος όταν οδηγεί το Ι.Χ. του δεν φτάνει στα 50χλμ.
Άρα, τι νόημα έχει όλο αυτό το σύστημα τιμωρίας των οδηγών; Τι εξυπηρετεί; Πάντως όχι την προστασία τους. Είναι καθαρά εισπρακτικό και μόνον.
Γ.Δ.


Ξεκάθαρος ο Κοντός
kondos-alexandrosΔεν μπορούσε να γίνει πιο σαφής ο Αλέκος Κοντός, διαψεύδοντας τις φήμες που κυκλοφόρησαν για δήθεν χρίσμα προς αυτόν ως υποψήφιος Περιφερειάρχης. Η δήλωσή του ξεκάθαρη και απόλυτη: «Δεν θα είμαι υποψήφιος Περιφερειάρχης. Είναι άλλη η διαδρομή μου, άλλη η πορεία μου και δεν θα την ανακόψω». Κι έτσι, έκλεισε το κεφάλαιο απόλυτα, μια κι έξω που λένε.
Παράλληλα, με τη δήλωσή του ο κ. Κοντός, έκανε γνωστή την υποψηφιότητά του στην κεντρική πολιτική σκηνή. Περί αυτού πλέον δεν υπάρχει καμία απορία. Η μία θέση στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. τοπικά έχει κλείσει.
Κι ακόμη, κι αυτό είναι το σπουδαιότερο, με την εκλογή της Ν.Δ. και του Αλέκου Κοντού, αυτός πρόκειται ν’ αξιοποιηθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ν’ αξιοποιηθούν δηλαδή οι γνώσεις και η εμπειρία του σε θέματα του Πρωτογενή τομέα.
Γ.Δ.


Υποψήφιοι για την Περιφέρεια
«Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν» λέει ένα λαϊκό ρητό. Κι αυτή τη λαϊκή σοφία και εμπειρία αξιοποιούν και τα πολιτικά κόμματα πανελλαδικά. Έτσι, σιγά-σιγά, «κλείνουν»  τα πρόσωπα που θα ηγηθούν στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ο Οκτώβριος μάλιστα θα είναι ο καθοριστικός μήνας αφού τα μεγάλα λεγόμενα κόμματα θα έχουν ανακοινώσει τους υποψηφίους που στηρίζουν. Από πλευράς ΚΙΝΑΛ λοιπόν για την Περιφέρεια μετά την αποχώρηση Καραλίδη, παίζουν τρία ονόματα. Αυτό του Κομοτηναίου Γιώργου Πεταλωτή, του Εβρίτη Γιώργου Ντόλιου και του Καβαλιώτη Μιχάλη Τιμοσίδη. Ό,τι αφορά τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει καμία πληροφορία. Ή ψάχνουν τον καταλληλότερο ή δεν τον βρίσκουν. Όσο για τη Ν.Δ., εκεί υπάρχει το αντίθετο φαινόμενο. Υπάρχουν αρκετοί μνηστήρες κι αυτό δυσκολεύει τα πράγματα για την τελική επιλογή.
Γ.Δ.


17 σύμβουλοι ζητούν έκτακτη συνεδρίαση με θέμα την ΔΕΥΑΞ
17 σύμβουλοι της αντιπολίτευσης αλλά και της συμπολίτευσης υπογράφουν έγγραφο αίτημα προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης, για τη σύγκλιση έκτακτης συνεδρίασης του Δ.Σ. με μοναδικό θέμα την ΔΕΥΑΞ. Αφορμή δόθηκε από τον δήμαρχο Ξάνθης, ο οποίος στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο έκανε αναφορά σε ένα ποσό 300.000 ευρώ που εμφανίζεται ως ζημιά στον ισολογισμό στην ΔΕΥΑΞ και σχετίζεται με παλαιότερες μισθοδοσίες εργαζομένων  και δημιουργεί προβλήματα στην λειτουργία της. Εξέφρασε μάλιστα τους φόβους του μήπως τελικά οι δημότες κληθούν να «καλύψουν» αυτή την «αστοχία». Κατόπιν αυτών και επειδή δεν δόθηκαν απαραίτητες εξηγήσεις και απαντήσεις οι σύμβουλοι όλης της αντιπολίτευσης πλην του  Γιώργου Κολλάρου καθώς και συμβούλων της συμπολίτευσης και ανεξάρτητων,   ζητούν έκτακτη σύγκλιση του σώματος για να συζητηθεί διεξοδικά το θέμα όπως επίσης και άλλης φύσης θέματα που αφορούν την δημοτική επιχείρηση.
Σύμφωνα με τον Κανονισμό ο πρόεδρος πρέπει να το κάνει δεκτό και να ορίσει έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου.
Μ.Ξ.


Ένα πολύχρωμο «ΑΝΤΙΟ»
Με ένα αυτοσχέδιο «ΑΝΤΙΟ» φτιαγμένο από τις σχολικές τους τσάντες επέλεξαν οι μαθητές του ΓΕΛ Αβδήρων να αποχαιρετίσουν τον επί χρόνια Διευθυντή τους Νίκο Ανταμπούφη που παρέδωσε τη θέση του αποδεχόμενος την θέση του ως Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου.   Έτσι την Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου την τελευταία του μέρα στο σχολείο τον περίμενε μια  έκπληξη από τα παιδιά στην αυλή. Ο ίδιος συγκινημένος έκανε την ανάρτηση στο facebook: «Δεν συνηθίζω να γράφω στο fb ούτε και να μοιράζομαι προσωπικές στιγμές. Τα παιδιά μου όμως στο ΓΕΛ Αβδήρων μ’ ανάγκασαν να ξεστρατίσω. Πέμπτη, 27-9-2018 βρέθηκα τελευταία μέρα στο σχολείο ως διευθυντής του Λυκείου Αβδήρων ώστε να χαιρετίσω και να παραδώσω λόγω της επιλογής μου ως Συντονιστής Εκπ/κου Έργου. Με πλήρη μυστικότητα τα παιδιά διάλεξαν να αποχαιρετιστούμε με τον τρόπο που βλέπετε. Συγκινήθηκα, και λέω ότι κάτι καταφέραμε τόσα χρόνια εκεί πέρα στα Άβδηρα. Νιώθω πολύ πλούσιος μετά από αυτό, και ήθελα να το μοιραστώ ευχαριστώντας δημόσια τα παιδιά και τους/τις πολύ καλούς/ες συναδέλφους/σες».
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ερώτηση που ζητά απάντηση Ερώτηση από τακτικό αναγνώστη της στήλης για ένα σοβαρό θέμα της…