Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

0

Παραεμπόριο συνέχειας
Είχαμε με θέρμη υποστηρίξει τις θέσεις του Επιμελητηρίου μας για το παραεμπόριο όταν αυτό ενδιαφέρθηκε για το σοβαρό θέμα που πλήττει τους επαγγελματίες και βιοτέχνες του νομού.
Τότε ελέχθησαν πολλά, έγιναν πομπώδεις δηλώσεις του προέδρου Μωραΐτη και πιστέψαμε όλοι ότι θα γίνει σοβαρή προσπάθεια να δημιουργηθούν και ενισχυθούν τα υφιστάμενα κλιμάκια ελέγχων, τόσο στα σημεία εισόδου από Βουλγαρία όσο και εντός.
Από τότε, ελάχιστα έως μηδαμινά έγιναν. Η όλη ιστορία ατόνησε, το ενδιαφέρον του ΕΒΕ έπαψε να υπάρχει, τα λόγια και οι δεσμεύσεις ξεχάστηκαν και σήμερα δεν ισχύει τίποτε και δεν εφαρμόζεται κανένας έλεγχος. Σε άλλες περιοχές υφίστανται και λειτουργούν τα μεικτά κλιμάκια ελέγχου στην αγορά και στα σύνορα, υπάρχει Συντονιστικό Κέντρο Εποπτείας Αγοράς και Αντιμετώπισης Παραεμπορίου (ΣΥΚΕΑΑΠ), εδώ τίποτε. Γιατί; Όταν μάλιστα συνορεύουμε με άλλη χώρα. Αποδείχτηκε λοιπόν για άλλη μια φορά πως τα λόγια πολύ απέχουν στο να γίνουν έργα…
Γ.Δ.


Κατασχέσεις σε φουλ ρυθμούς
Θα την ονόμαζα την όλη διαδικασία «βροχή κατασχέσεων» κι όχι μόνον για μεγάλα ποσά αλλά και για μικρές οφειλές. Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία, 500 με 700 τραπεζικούς λογαριασμούς «σκουπίζει» κάθε μέρα η Εφορία. Το υπουργείο Οικονομικών από την πλευρά του, βλέποντας ότι η κοινωνία ξεσηκώνεται από τις κατασχέσεις, ψάχνει για «παράθυρο» προεκλογικού τύπου ρύθμισης χρεών με περισσότερες δόσεις.
Συνολικά, κοντά 4 εκατομμύρια φορολογούμενοι στη χώρα μας, έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές οι οποίες ξεπερνούν τα 101,7 δισ. ευρώ! Άρα, τι να περιμένεις να πάρεις από αυτόν που χρωστά και το ταμείον είναι μείον;
Γ.Δ.


Διπλάσιο επίδομα θέρμανσης θα δοθεί στους κατοίκους ορεινών περιοχών
Φρέσκα νέα για το επίδομα θέρμανσης αφού μόλις χθες ανακοινώθηκε ότι θα διπλασιαστεί στους κατοίκους των ορεινών περιοχών. Αυτό αφορά προς το παρόν τους νομούς της Α’ Ζώνης δηλαδή για τους νομούς  Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Δράμας, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων και Σερρών. Ωστόσο, δεν αποκλείεται η αύξηση να αφορά και άλλους νομούς και από την Β’ Ζώνη πού βρίσκεται και ο δικός μας νομός.  Να σημειώσουμε ότι φέτος το πετρέλαιο είναι κατά 50 ευρώ ακριβότερο (το βαρέλι) οπότε αναμένεται να …τουρτουρίσουνε μανούλες!
Μ.Ξ.


Παλιές φωτογραφίες

Χιονισμένη Ξάνθη, το 2003. Στη λιμνούλα πίσω από τον «Δημοτικό Κήπο». Τότε. Σήμερα εγκατάλειψη. (αρχείο Θάνου Μαυροδή)

Αιτία της μήνυσης
Συμπολίτες μας τηλεφώνησαν  για να ρωτήσουν για ποιο λόγο είναι κατηγορούμενος ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Χατζηθεοδώρου. Η μήνυση Μπένη εις βάρος του κατατέθηκε διότι η ιστοσελίδα Left.gr, που είναι διαχειριστής, ανάρτησε την σχετική δημοσίευση του Μαχητή με την απόφαση της Αποκεντρωμένης για αργία στον Μπένη, όπως γράφαμε χθες στη στήλη.
Οι καθημερινοί αναγνώστες θα θυμούνται ότι η δίκη ενώ ξεκίνησε, λίγο πριν το τέλος, αναβλήθηκε για το Μάρτιο του 2019 για να προσκομιστεί το DVD από το Κανάλι 6 με τη συνέντευξη Μπένη στο Δικαστήριο.
Γ.Δ.


Για όλα φταίει, ακόμη, ο Χατζηευαγγέλου
Φίλος καλός και παλιός πέρασε από την Εφημερίδα, έκατσε κι αφού πήρε μερικές ανάσες, τα έψαλε για τα καλά για τη σημερινή δημοτική αρχή του δήμου Τοπείρου. Ξεκαθάρισε δε ότι στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές ψήφισε το σημερινό δήμαρχο, πράγμα για το οποίο έχει μετανιώσει και δεν θα ξανακάνει και ιδού γιατί:
-«Έχουμε βαρεθεί», είπε, «συνέχεια, σε κάθε πρόβλημα που παρουσιάζεται, να δηλώνουν ότι φταίει ο Χατζηευαγγέλου. Και άντε έφταιγε. Όμως ήδη πέρασαν τέσσερα χρόνια που πολλά θα μπορούσαν να γίνουν για να διορθωθούν τα πράγματα. Απεναντίας, δεν έγινε απολύτως τίποτε. Η δημοτική αρχή – όση απέμεινε – τα φορτώνει όλα στον Χατζηευαγγέλου. Έτσι όμως ο δήμος δεν πήγε μέχρι τώρα κι ούτε θα πάει μπροστά. Τα λέμε στο δήμαρχο αλλά δεν μας ακούει. Γι’αυτό ήρθα να τα πω στην Εφημερίδα μήπως και τα’ ακούσει, αν και πλέον είναι αργά. Ο χρόνος τελείωσε και ο δήμος μας θα γυρίσει σελίδα».
Αυτά τα λίγα και περιληπτικά διότι ελέχθησαν αρκετά για τις αποχωρήσεις συμβούλων του Μίχογλου, τη στασιμότητα στο δήμο, την έλλειψη μελετών για νέα έργα, για καθολική απουσία βελτίωσης της ποιότητας ζωής των κατοίκων.
Γ.Δ.


Tο μακρύ χέρι της Εφορίας στην τσέπη μας
Φίλος συμπολίτης, επαγγελματίας, πέρασε από το γραφείο φουρκισμένος. Αφού ήπιε μια γουλιά από τον σκέτο καφέ, μου εξιστόρησε την αιτία του θυμού του. Ενός θυμού που πλέον δεν βρίσκει λογική απάντηση. Ο άνθρωπος δεν χρωστάει πουθενά. Είναι στις υποχρεώσεις του τυπικός και τις ικανοποιεί εγκαίρως και όπως  ο νόμος ορίζει. Μία από τις τελευταίες υποχρεώσεις του, όπως και εκατομμυρίων άλλων ήταν η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ. Άρχισε λοιπόν πριν τη λήξη της ημερομηνίας την πληρωμή της πρώτης δόσης και στη συνέχεια τέλος κάθε μήνα το ίδιο μέχρι την εξόφληση. Καλά μέχρι εδώ; Καλά για μας, όχι για το ελληνικό φοροεισπρακτικό σύστημα. Κι αυτό, διαβάστε γιατί.
Ο συγκεκριμένος επαγγελματίας λοιπόν πάει στην εφορία για να εισπράξει ένα τιμολόγιο που είχε εκδώσει στο όνομα ενός υπουργείου. Εκεί λοιπόν πληροφορήθηκε ότι το ποσό του τιμολογίου εγκρίθηκε μεν αλλά δεν θα το εισπράξει διότι θα παρακρατηθεί έναντι του χρέους του λόγω ΕΝΦΙΑ! Διαμαρτυρήθηκε αλλά τίποτε, είπε ότι πληρώνει σε δόσεις τον ΕΝΦΙΑ, κανένα αποτέλεσμα. Σιχτιρίζοντας, έφυγε και ήρθε σε μας να πει τον πόνο του για την αρπακτικότητα της εφορίας. Με την πρώτη ευκαιρία, το μακρύ χέρι της μπαίνει θέλοντας και μη στην τσέπη των πολιτών κι ας μην έχουν χρέη…
Γ.Δ.


Η άποψη Νικολακόπουλου
Ο Ηλίας Νικολακόπουλος είναι γνωστός. Καθηγητής Πανεπιστημίου, εκλογολόγος σοβαρός και έγκυρος. Ο λόγος του πάντα εύστοχος και τεκμηριωμένος. Ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξή του τόνισε σε σχετική ερώτηση, ότι ο μεγάλος «εχθρός» του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι τόσο η Ν.Δ. όσο το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μένος που υπάρχει, το σύνθημα «φύγετε» που διαχέεται σε σημαντικό τμήμα της κοινωνίας. Ο ίδιος το περιέγραψε με σαφήνεια στη συνέντευξή του λέγοντας ακόμη: «Είναι ένα αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρεύμα που υπάρχει έντονο στην κοινωνία. αν αυτό δεν σπάσει, ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί σε δύσκολη θέση. Θα έπρεπε να είναι το πρώτο του μέλημα να σπάσει το παγιωμένο σε μεγάλο βαθμό αίσθημα του «φύγετε».
Γ.Δ.


Aλλαγή στρατηγικής
Ως εκ τούτου, ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρά σε αναπροσαρμογή της στρατηγικής του σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία, παρά την έξοδο από το Μνημόνιο, το αίσθημα της απογοήτευσης κυριαρχεί στην κοινωνία, καθώς οι μισοί περίπου πολίτες θεωρούν ότι η κατάσταση θα χειροτερεύσει και δεν πείθονται από το κυβερνητικό αφήγημα για καλύτερες ημέρες.
Η προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου, εκτός από την προσέλκυση κοινωνικών τάξεων που έχουν απογοητευθεί ή είναι αποστασιοποιημένες, εστιάζεται στη δημιουργία ρηγμάτων στο εσωτερικό της ΝΔ, αλλά και στην πρόκληση αναταραχής στην Κεντροαριστερά. Η λογική που επικρατεί στο πρωθυπουργικό επιτελείο είναι να πληγεί όσο το δυνατόν περισσότερο η ΝΔ και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ως εκ τούτου, από εδώ και πέρα θα γίνονται συνεχείς επιθέσεις σε όλα τα επίπεδα και παράλληλα θα αξιοποιείται από τον επικοινωνιακό μηχανισμό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ κάθε δήλωση και κίνηση στελέχους της ΝΔ που μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά για την αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ θα επιχειρηθεί να αξιοποιηθούν και διάφορες υποθέσεις που βρίσκονται υπό δικαστική διερεύνηση.
Γ.Β.


Ραγδαίες εξελίξεις: Παραίτηση Κοτζιά – Ο Τσίπρας στο ΥΠΕΞ
Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις στην κεντρική πολιτική σκηνή. Χθες το μεσημέρι υπέβαλλε την παραίτηση του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και σε λιγότερο από 1 ώρα ανακοινώθηκε από την γραμματεία του Μαξίμου ότι ο πρωθυπουργός την έκανε δεκτή και παράλληλα ότι αναλαμβάνει ο ίδιος το ΥΠΕΞ. Οι εξελίξεις αυτές είναι άμεσα συνδεδεμένες με την συμφωνία των Πεσπών και είναι αποτέλεσμα την έντονης αντιπαράθεσης του Πάνου Καμμένου με τον Νίκο Κοτζιά στο υπουργικό συμβούλιο. Ο Π. Καμμένος κατηγόρησε τον κ. Κοτζιά για κακοδιαχείριση στα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ. Έγινε μεγάλος καβγάς και προφανώς ο πρωθυπουργός προσπάθησε να κρατήσει ισορροπίες, δεδομένου ότι και η σχέση του με τον Π. Καμμένο είναι επί …ξηρού ακμής, και δεν τον κάλυψε, στάση που ενόχλησε τον κ. Κοτζιά και γι αυτό παραιτήθηκε. Η κίνηση του πρωθυπουργού να αναλάβει το ΥΠΕΞ έχει σχέση με την συμφωνία των Πρεσπών που δεν επιθυμεί σε καμιά περίπτωση να τεθεί σε κίνδυνο. Ουσιαστικά «θυσίασε» τον Κοτζιά για να μην κινδυνεύσει η σταθερότητα της κυβέρνησης αλλά και η συμφωνία καθώς όπως φημολογείται ο Καμμένος δεσμεύτηκε να μην ψηφίσει υπέρ σε περίπτωση που η ΝΔ καταθέσει πρόταση μομφής.
Μ.Ξ. 


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

Δήμος δικαίου Ένα ζήτημα δικαίου για τους δημότες πρέπει να εξετάσει άμεσα ο δήμος Ξάνθης …