Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018

0

Περιήγηση στη λίμνη Βιστονίδα
Ναι, περιήγηση με καραβάκι μικρό, στην όμορφη, γραφική και αξεπέραστη λίμνη Βιστονίδα. Που πήρε το όνομά της από την αρχαία φυλή τους Βίστονες (με όμικρον παρακαλώ) κι όχι το αντίθετο.
Περιήγηση λοιπόν στη Βιστονίδα; Όχι! Αυτό θα έπρεπε να γίνεται χρόνια τώρα αλλά δεν γίνεται. Κι αυτό διότι τα μυαλά κάποιων είναι κολλημένα και δεν βλέπουν τι γίνεται στις λίμνες Πλαστήρα και Κερκίνης. Όπου χιλιάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών, επισκέπτονται με τα καραβάκια τις λίμνες, κάνουν περιήγηση σ’ αυτήν με παράλληλη ξενάγηση για την ιστορία των λιμνών, για το βάθος, για τις κατηγορίες των πουλιών που περνούν από κει και μένουν για ένα διάστημα, για τα ψάρια που αλιεύονται, για τα πάντα.
Αυτό λοιπόν που γίνεται χρόνια αλλού με επιτυχία, ΔΕΝ γίνεται εδώ. Όπου διαθέτουμε μια γραφική λίμνη, μια ιδιαίτερα γραφική περιοχή στις παραλίμνιες εκτάσεις, στις εκκλησίες. Κι όλα αυτά βέβαια με γνώση και σεβασμό για τα πουλιά και το περιβάλλον. Εμείς εδώ, τίποτε. Ένα μεγάλο μηδενικό. Τόσο άχρηστοι είμαστε. Δεν βλέπουμε τι γίνεται αλλού, δίπλα μας, πως αξιοποιείται με σεβασμό μια ευκαιρία, μια προσφορά της φύσης.
Τι κρίμα αλήθεια; Τι απάθεια και τι κακομοιριά!
Γ.Δ.


Ο πλούτος της λίμνης
Έχουμε τη λίμνη Βιστονίδα δίπλα μας. Και την έχουμε ελάχιστα αξιοποιημένη και με μικρή οικονομική προσφοράς στον τόπο. Αυτή τη λίμνη λοιπόν είχαμε υποχρέωση να την καταστήσουμε σημείο αναφοράς για την υπόλοιπη χώρα. οι άλλες περιοχές κατάφεραν ν’ αξιοποιήσουν «τεχνητές» λίμνες. Κι εμείς που έχουμε την πιο όμορφη και γραφική, την αφήνουμε στην αφάνεια παραγκωνίζοντάς την. Κάθε χρόνο, θα μπορούσαν να έρθουν εκδρομή χιλιάδες μαθητές, ΚΑΠΗ, Σύλλογοι, Σωματεία, Οικολόγοι, ακόμη και ξένοι επισκέπτες. Τίποτε από αυτά δεν γίνονται.
Ερημιά και εγκατάλειψη επικρατεί στο Λάγος. Οι επισκέπτες που έδιναν ζωή, κίνηση και βέβαια οικονομικά οφέλη. Θα συνδυάζονταν έτσι στη λίμνη μας τόσο η αλιευτική της εκμετάλλευση όσο και η τουριστική της ήπιας μορφής και χαμηλής όχλησης για τα διάφορα πουλιά που μένουν για ένα διάστημα. Αλιεία, διαμετακομιστικό μέρος και ο τουρισμός. Θα συνυπάρχει το ιδανικό σύστημα αξιοποίησης. Για να γίνει όμως αυτό θέλει ιδιωτική πρωτοβουλία, θέλει διάθεση για δουλειά, τρέξιμο. Η επιτυχία δεν έρχεται μόνη της. Ας το αντιληφθούν αυτό οι φίλοι του Λάγος. Κι ας μην μοιρολογούν στα καφενεία. Ιδού μια ευκαιρία, ας την αρπάξουν.
Γ.Δ.


Περί τραπεζών πάλι
Ήταν επόμενο να υπάρξει αντίδραση, θετική, στο σχόλιο της στήλης χθες για την τραπεζική αναταραχή λόγω πτώσης της αξίας τους στο χρηματιστήριο. Δύο χαρακτηριστικά κείμενα που έφθασαν με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Γράφει ο ένας:
Υπερβολική αντίδραση χαρακτήρισε η κυβέρνηση τις μαζικές πωλήσεις στις μετοχές των τραπεζών. Θα συμφωνήσουμε, με τη διαφορά ότι η υπερβολική αυτή αντίδραση έχει αφετηρία πραγματικά γεγονότα.  Το μακροοικονομικό περιβάλλον στο οποίο καλούνται να λειτουργήσουν οι τράπεζες δεν είναι ιδανικό ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι μείωσης των κόκκινων δανείων:  οι ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας είναι αναιμικοί σε μια που μέσα στην κρίση έχασε το 1/4 του πλούτου της. Τα χρέη των πολιτών στην Εφορία ξεπέρασαν τα 102 δισ. ευρώ. Τα έσοδα των συστημικών τραπεζών συρρικνώνονται και οι υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει απέναντι στον SSM για δραστικό περιορισμό των «κόκκινων» δανείων μέχρι το 2021 κατά 53 δισ. ευρώ θα φέρει ζημιές στους ισολογισμούς. Πώς θα χρηματοδοτηθούν αυτές οι ζημιές;
Γ.Δ.


Για την καταγωγή της Νοτοπούλου
Υπήρξε άμεση ανταπόκριση στο ερώτημα της στήλης εάν κάποιος ξανθιώτης γνωρίζει κάτι για την δήλωση της κυρίας Νοτοπούλου ότι είναι Ξανθιώτισσα. Συμπολίτισσα μας ενημέρωσε ότι πράγματι υπήρχε μια οικογένεια στην πόλη μας με το επώνυμο αυτό. Μάλιστα είχε την καλοσύνη να μας πει και όνομα οικογένειας για ν’ αποτανθούμε για την επιβεβαίωση.
Την ευχαριστούμε και θα το ψάξουμε το θέμα. Διότι εάν τελικά είναι πατριώτισσά μας η υπουργός Μακεδονίας – Θράκης, αυτό σημαίνει ότι στην κυβέρνηση έχουμε δύο υπουργούς.
Πάντως εμείς το ψάχνουμε το θέμα.
Γ.Δ.


Ανεβαίνει το πετρέλαιο
Δεν ανέβηκε απλά η τιμή του πετρελαίου τελευταία, έχει κάνει άλμα εις ύψος. Και βέβαια, αυτό το ανοδικό ράλι στο πετρέλαιο θέρμανσης έχει δημιουργήσει από τώρα κρύο ιδρώτα στους συμπολίτες. Οι οποίοι με δέος βλέπουν την ανοδική πορεία του και που ακόμη δεν δείχνει ότι θα σταματήσει. Και για να μην έχουμε αυταπάτες, φέτος το Χειμώνα, σε μια βδομάδα δηλαδή, θα πωλείται στην τιμή 1,20 ευρώ ανά λίτρο, δηλαδή 25 περίπου λεπτά ακριβότερα σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2017. Στην περιφέρεια όμως και στα νησιά οι τιμές θα προσεγγίσουν το 1,25-1,30 ευρώ το λίτρο.
Όσο δε αφορά για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, στο υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζονται να εφαρμόσουν τα περυσινά εισοδηματικά κριτήρια με επιδότηση ανά λίτρο 12,5 λεπτά.
Γ.Δ.


Η δεύτερη παρέμβαση
Και ιδού η δεύτερη παρέμβαση που όπως και η πρώτη, μάλλον προέρχονται από τραπεζικούς υπαλλήλους – στελέχη διότι το περιεχόμενό τους δηλώνει γνώση των τραπεζικών δεδομένων. Ιδού το δεύτερο email. Γράφει:
Σήμερα οι τράπεζες δεν υπηρετούν τον ρόλο τους που είναι η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Και αυτό γιατί και οι ίδιες έχουν δυστοκία στην εξεύρεση φθηνών κεφαλαίων. Αυτός ήταν μάλιστα και ο λόγος  αναταραχής που ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα στο Χρήματιστήριο , καθώς δημοσίευμα του Bloomberg έκανε ακριβώς αναφορά για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μία εκ των συστημικών τραπεζών στην έκδοση ομολόγου, καθώς της ζητούσαν απαγορευτικά επιτόκια. Οι τραπεζίτες όμως δεν ήταν αυτοί που με δηλώσεις τους υποστήριζαν ότι δεν χρειάζεται προληπτική γραμμή στήριξης και ήθελαν καθαρή έξοδο απεμπολώντας το waiver της ΕΚΤ;
Η καλύτερη αποτύπωση του προβλήματος έγινε από τη Morgan Stanley η οποία υποστήριξε πως «η ικανότητα του ελληνικού τραπεζικού κλάδου να αντέξει σημαντικούς αιφνιδιασμούς από το εσωτερικό ή το εξωτερικό παραμένει περιορισμένη».
Γ.Δ.


Μητρώο στελεχών της Ν.Δ.
Συζητώντας πρόσφατα με σοβαρό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας στο περιθώριο της Έκθεσης στην Καρβάλη που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Καβάλας, βγήκαν κάποια συμπεράσματα. Αρχικά αλλά και βασικά, ο στόχος της Ν.Δ. είναι να γίνει ένα ξεσκαρτάρισμα στο Μητρώο σε επίπεδο εκλογικής περιφέρειας. Δεύτερο, όσοι έχουν εμπλακεί στο πρότζεκτ Μητρώο, ξεκαθαρίζουν πως καμία οριστική απόφαση δεν έχει ληφθεί για τις εκλογές σε επίπεδο ονομάτων.
Οι κατηγορίες των στελεχών που η ΝΔ ψάχνει σύμφωνα με δηλώσεις της διευθύντριας Ανθρώπινου Δυναμικού του κόμματος, Ρεβέκκας Πιτσίκα, είναι τρεις. Όσοι θέλουν να πολιτευθούν, εκείνοι που θα αξιοποιηθούν την επόμενη ημέρα – της διακυβέρνησης – και αυτοί που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στη διαμόρφωση πολιτικής, εργαζόμενοι στους τομείς του κόμματος.
Πρόσφατα πάντως ολοκληρώθηκε μια συνάντηση στελεχών που προέρχονται από το Μητρώο.
Γ.Δ.


Ο κύβος ερρίφθη
Η απόφαση που ανακοίνωσε ο Κώστας Ζαγναφέρης και οι υπόλοιποι που θα συμμετάσχουν στην κοινή προσπάθεια να διεκδικήσουν τη διοίκηση της Περιφέρειας μέσω της εκλογικής διαδικασίας, ήταν για πολλούς αναμενόμενη. Παράλληλα, όπως αποδεικνύεται αυτή ελήφθη με ψυχραιμία και πως αποτελεί προϊόν ώριμης σκέψης. Απλά ανακοινώθηκε αμέσως μετά τη δήλωση Μητσοτάκη πως θα υποστηριχθούν οι εν ενεργεία Περιφερειάρχες, δηλαδή εκτός των άλλων και του Χ. Μέτιου. Ομολογουμένως απόφαση σοβαρή και με πολιτικό ρίσκο για όλους τους εμπλεκόμενους που αποφάσισαν να ανεξαρτητοποιηθούν ερχόμενοι σε αντίθεση με την κομματική επιλογή. Μια επιλογή βέβαια που δημιούργησε αρκετές τριβές πριν ακόμη ανακοινωθεί επίσημα. Ο Χρ. Μέτιος για τους δικούς του λόγους, που εν καιρώ οφείλει να διευκρινίσει, ήρθε σε αντίθεση με ικανούς και άξιους καθ’ όλα συνεργάτες του οι οποίοι και αποστασιοποιήθηκαν από το συνδυασμό. Άρα μερίδιο ευθύνης αναλογεί και στον ίδιο. Πέρα όμως από αυτά, η ανεξάρτητη κάθοδος του ψηφοδελτίου με επικεφαλής τον Κώστα Ζαγναφέρη, είναι γεγονός. Μαζί του μέχρι στιγμής είναι ο Μιχάλης Αμοιρίδης και Ιρφάν Χατζηγκενέ από την Ξάνθη. Κλείνοντας, σημειώνουμε ότι η επιλογή της ανεξάρτητης καθόδου πως έχει τις δυσκολίες της, έχει όμως και τα θετικά της. Όπως και να’ ναι, θα είναι ένας δύσκολος αγώνας για όλους.
Γ.Δ.


Μαζί με Τσίπρα στην Ελούντα ο Γιαννακίδης
Στην Ελούντα της Κρήτης βρίσκεται ο Ξανθιώτης υφυπουργός Οικονομίας Στάθης Γιαννακίδης, συνοδεύοντας μεταξύ άλλων υπουργών και υφυπουργών τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα στην διμερή συνάντηση με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη  στο πλαίσιο των εργασιών της 6ης Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου που βρίσκεται σε εξέλιξη. Να σημειώσουμε πως κατά τη σύνοδο πρόκειται να υιοθετηθεί «Κοινή Δήλωση» και να υπογραφούν, σύμφωνα με τις πηγές της κυβέρνησης μια σειρά από κείμενα συνεργασίας σε πολλούς τομείς μεταξύ των οποίων και της οικονομίας γι’ αυτό και η παρουσία του Ξανθιώτη υφυπουργού ο οποίος θα επισκεφτεί την γενέτειρά του ως κυβερνητικός εκπρόσωπος στον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου.
Μ.Ξ.


Να’ χαμε να λέγαμε…
Το φλέγον θέμα του 12% θα τεθεί στο τραπέζι του διαλόγου στην συνάντηση που θα έχουν στις 24 Οκτωβρίου οι πρόεδροι την Επιμελητηρίων της ΑΜΘ με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης κ. Αυλωνίτη. Και βέβαια δεν είναι κάτι πρωτότυπο αυτό αφού κάθε φορά που έρχεται κάποιος κυβερνητικός είναι το μόνιμο μότο και το μόνιμο αίτημα και ποτέ τίποτε δεν προχωράει…
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ερώτηση που ζητά απάντηση Ερώτηση από τακτικό αναγνώστη της στήλης για ένα σοβαρό θέμα της…