Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018

0

Έξι Ανεμογεννήτριες
Έξι ανεμογεννήτριες έχει τοποθετήσει εταιρεία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στον ορεινό όγκο πάνω από τα Κιμμέρια και τη Λευκόπετρα. Οι ανεμογεννήτριες δεν λειτουργούν ακόμη προφανώς διότι δεν έγινε η σύνδεσή τους με τον αρμόδιο φορέα ο οποίος θα παραλαμβάνει την παραγόμενη ενέργεια. Οι έξι μονάδες αποτελούν μια όμορφη εικόνα. Κάτασπρες, σαν μεγάλα πουλιά, εμβληματικές και με τον όγκο τους να προξενεί το θαυμασμό σε όσους δεν έχουν ξαναδεί κάτι παρόμοιο.
Γ.Δ.


Απόλυτη σιωπή
Κι αν ρωτήσει κανείς τι συμβαίνει τοπικά και περιφερειακά στον ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης, θα δηλώσω άγνοια. Κι αυτό διότι δεν κινείται τίποτα. Ή αν κινείται είναι τόσο σιωπηλό και κρυφό που δεν μαθαίνουμε τίποτε οι εκτός. Καμία εξέλιξη σε τίποτε και κυρίως στην Περιφέρεια.
Έχουν αφήσει τον Τάσο Τεφρωνίδη για το δήμο Ξάνθης να λέει ότι προχωράει, ενώ ο Κατσιμίγας για την Περιφέρεια κι αυτός άκουσε τον «καλό λόγο» για τη επιλογή του αλλά από ενέργειες και πράξεις ακόμη τίποτε.
-Μάλλον κάποιοι άλλοι θ’αποφασίσουν…
Γ.Δ.


Ενδιαφέρον και από τον Μακρίδη
Μεγαλώνει η λίστα από τους υποψήφιους για το Δήμο Τοπείρου. Στους ήδη εκφρασμένους Κιατίπη, Δαλάτση, Κυρμάνη, προστίθεται και ο Κώστας Μακρίδης από τους Τοξότες.
Έτσι, μαζί με τον νυν δήμαρχο που δήλωσε ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος, έχουμε πέντε υποψήφιους, χωρίς να είναι σίγουρο ότι η λίστα δεν θα έχει και έναν ή δύο ακόμη υποψήφιους. Βέβαια δεν αποκλείεται στην πορεία να γίνουν συμπράξεις για να επιτευχθεί ένα καλύτερο και πλέον επιτυχές εκλογικό αποτέλεσμα, πράγμα που είναι σωστό και πλέον αποτελεσματικό. Αυτό όμως προσκρούσει σε μια μικρή, βασική… λεπτομέρεια. Το ποιος θα είναι επικεφαλής.
Γ.Δ.


Τι δεν καταλαβαίνεις;
Έγραψαν: «O Τσίπρας διώχνει τον άνθρωπο με τον οποίο συμφωνούσε μαζί του για τις Πρέσπες, και κρατάει τον άνθρωπο που δεν θέλει τη συμφωνία, ενώ αναλαμβάνει ο ίδιος το εξωτερικών ώστε να φέρει τη συμφωνία εις πέρας. Τι δεν καταλαβαίνεις; Αλέξη πάρε όλα τα υπουργεία στα χέρια σου να γίνει δουλίτσα…»


Μυστικά και Απόρρητα κονδύλια
Επανήλθαν στην επικαιρότητα και με πολύ άσχημο και προκλητικό τρόπο τα λεγόμενα Μυστικά και Απόρρητα κονδύλια. Μάλιστα η αναφορά έγινε για δύο υπουργεία, αυτό των Εξωτερικών και του υπουργείου Άμυνας. Η ιστορία των Μυστικών Κονδυλίων του υπουργείου Εξωτερικών ειδικά, έχει άμεση σχέση με την περιοχή της Θράκης. Από την εποχή του περιβόητου Κάντα, υπήρχαν φήμες για τη διαχείριση αυτών των κονδυλίων που γινόταν μάλιστα χωρίς αποδεικτικά στοιχεία όπως ομολογήθηκε πρόσφατα. Τα χρήματα αυτά που μοιράζονται διάφοροι Φορείς, Σύλλογοι,  Σωματεία αλλά και ιδιώτες, χρόνια τώρα χρησιμοποιήθηκαν για την εξαγορά συνειδήσεων με το αιτιολογικό της δήθεν προσφοράς κάποιου έργου.
Κέντρο αυτής της δράσης το γραφείο – παράρτημα του υπουργείου Εξωτερικών, που εδρεύει στην Ξάνθη, ενώ παλαιότερα στεγαζόταν στην τότε Νομαρχία. Κι ενώ τα χρόνια περνούν, το εν λόγω γραφείο αδιάλειπτα συνεχίζει το «έργο» του.
Γ.Δ.


Τι θα κάνει το Πράττω;
Η παραίτηση του Ν. Κοτζιά από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών με τον τρόπο που αυτή μεθοδεύτηκε, δημιουργεί ερωτηματικά για το πολιτικό μέλλον του Κοτζιά και των δύο βουλευτών του που εκφράζονται από την κίνηση «Πράττω».
Έτσι, ερώτημα υπάρχει τι θα κάνει τώρα ο Κοτζιάς και το Πράττω. Θα συνεχίσουν τη συνεργασία με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ή θα αποστασιοποιηθούν; Και η μεν παραμονή των δύο βουλευτών Τόσκα και Γεννιάς μάλλον θα συνεχιστεί, αλλά ο ίδιος ο Κοτζιάς είναι απρόβλεπτος ως προς τις αντιδράσεις του. Ως πρώην οργανωτικό μέλος παλιά του ΚΚΕ, σίγουρα θα μεθοδεύσει την αντίδρασή του κυρίως προς Καμμένο και Τσίπρα. Τον πρώτο διότι τον κατηγόρησε για τα Μυστικά Κονδύλια, τον δεύτερο διότι δεν τον υπερασπίστηκε στο υπουργικό συμβούλιο.
-Εν αναμονή λοιπόν.
Γ.Δ.


Και κερατάς και δαρμένος
Αν ήμουν Κοτζιάς και άκουγα τις δηλώσεις Τσίπρα, ειλικρινά μπορεί να πήγαινα από εγκεφαλικό. Η πρωθυπουργική φράση «η αποδοχή της παραίτησης σηματοδοτεί την απόφαση μου να μην ανεχτώ καμία διγλωσσία και καμία προσωπική στρατηγική στην εθνική γραμμή της χώρας και να μην αποδεχτώ συνειδητά και ασυνείδητα, εν προκειμένω ασυνείδητα, να διαταράξει την ομαλή πορεία της χώρας στην έξοδο από τα μνημόνια» μόνο με μαχαιριά μπορεί να παρομοιαστεί.
Δηλαδή ο Κοτζιάς και όχι ο Καμμένος, ήταν αυτός που υπονόμευε συστηματικά την κυβέρνηση τους με διγλωσσία; Δηλαδή ο Κοτζιάς κι όχι ο Καμμένος στην Αμερική, ήταν αυτός που ξεδίπλωσε προσωπική στρατηγική στην εθνική γραμμή της χώρας; Δηλαδή ο Κοτζιάς και όχι ο Καμμένος απειλώντας με γκρέμισμα του συμμαχικού σχήματος, διαταράσσει την ομαλή πορεία της χώρας στην έξοδο από τα μνημόνια; Μα θα μας τρελάνει τελείως ο Αλέξης;
Κοντολογίς, όλα όσα έκανε ο Πάνος Καμμένος και για τα οποία θα είχε ακαριαία εκπαραθυρωθεί από οποιαδήποτε κυβέρνηση, ο Αλέξης τα συγκέντρωσε σε μια σακούλα και (μαζί με την αποδοχή παραίτησης) τα επέστρεψε στον Κοτζιά ως δικές του πρακτικές με τις οποίες υποτίθεται ότι έφαγε το κεφάλι του. Ας μάθει λοιπόν τώρα στο πετσί του ο διανοούμενος της αριστεράς Νίκος Κοτζιάς, τι πραγματικά σημαίνει κυνισμός της (δικής τους) εξουσίας. Όπως το ‘μαθε και ο Λαφαζάνης…
Δ.Κ.


O Σιμιτζής επικεφαλής

Ενώ στη Νέα Δημοκρατία βρίσκονται ακόμη στη διαδικασία αναμονής να βγει λευκός καπνός για τον υποψήφιο Περιφερειάρχη της Περιφέρειάς μας, στην Κεντροαριστερά, στο Κίνημα Αλλαγής, το θέμα το έχουν τερματίσει. Με συνοπτικές διαδικασίες αποφασίστηκε να τεθεί επικεφαλής ο Κωστής Σιμιτζής, πρώην δήμαρχος Καβάλας. Ο κ. Σιμιτζής υπήρξε επί δύο τετραετίες δήμαρχος, είναι δικηγόρος και έχει εμπειρία και γνώσεις σχετικά με την περιφερειακή διοίκηση και συνολικά από την αυτοδιοίκηση. Άρα αποτελεί μια αξιόλογη επιλογή που δύναται να εγγυηθεί την επιτυχημένη συνέχιση της περιόδου Παυλίδη.
Αξίζει να σημειώσουμε έτσι για την ιστορία ότι ανθυποψήφιοι του Κωστή Σιμιτζή ήταν οι κύριοι Ντόλιος από τον Έβρο, Πεταλωτής από Ροδόπη και Παπακοσμάς από την Καβάλα.
Γ.Δ.


Aκίνητα του δήμου Ξάνθης αυτά που εκχωρήθηκαν στο Υπερταμείο
Δεν πάει πολύ καιρός που έγινε πανελλαδικός ντόρος με τα ακίνητα του δημοσίου που εκχωρούνται στο Υπερταμείο όταν μάλιστα αποκαλύφθηκε ότι μεταξύ αυτών είναι και αρχαιολογικά μνημεία. Τότε η  βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Δράμας Χαρά Κεφαλίδου αποκάλυψε ότι 88 συνολικά ακίνητα από το νομό μας εκχωρήθηκαν στο Υπεραταμείο και μάλιστα κατέθεσε ερώτηση στην Βουλή. Το «Ε» ασχολήθηκε με δύο ρεπορτάζ του με το θέμα και στο τελευταίο διευκρινίζαμε ότι μόνο οι δήμοι με εξουσιοδοτημένο δικηγόρο μπορούν να μάθουν μέσω των αριθμών του Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) ποια είναι αυτά τα ακίνητα. Ο μοναδικός δήμος που το έψαξε είναι ο δήμος Αβδήρων. Και τι ανακάλυψε; Ότι όλα αυτά που εκχωρήθηκαν έχουν ΚΑΕΚ άρα είναι στο Κτηματολόγιο. Όμως στον δήμο Αβδήρων δεν έχει ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο και τα ακίνητα που ανήκουν στην ΕΤΑΔ όπως τα Λουτρά Ποταμιάς έχουν ΑΔ και όχι ΚΑΕΚ. Συνεπώς ακίνητα του δήμου Αβδήρων δεν συμπεριλαμβάνονται σ’ αυτά τα 88 που εκχωρήθηκαν στο Υπερταμείο. Στον μοναδικό δήμο του νομού που έχει κλείσει το Κτηματολόγιο είναι στον δήμο Ξάνθης και στους οικισμούς Μαγγάνων , Ερασμίου, Αβάτου του δήμου Τοπείρου . Άρα από τον δήμο Ξάνθης είναι τα ακίνητα που έχουν ΚΑΕΚ και από αυτούς τους οικισμούς. Αλλά μάλλον το θέμα δεν απασχολεί την δημοτική αρχή… Προφανώς έχει να ασχοληθεί με πιο σημαντικά θέματα απ’ ότι να γνωρίζει ποια ακίνητα του δήμου εκχωρήθηκαν στο Υπερταμείο.
Μ.Ξ.


Τελειωμό δεν έχουν τα βάσανα των αγροτών
Δεν φτάνει που τους βγάζουν την πίστη για να τους δώσουν την επιδότηση που δικαιούνται και μάλιστα από ευρωπαϊκά κονδύλια, κάποιοι  αγρότες κινδυνεύουν να μην πάρουν …σεντς,  αφού δεν ισχύει το ακατάσχετο των 15.000 ευρώ και μπορεί όσοι έχουν χρέη στην Εφορία ή σε ασφαλιστικά ταμεία να τους τα πάρει η Εφορία πριν καλά καλά πιστωθούν στους λογαριασμούς τους.  Είναι τα νέα συστήματα αυτά που το κράτος βάζει το χέρι στην τσέπη του πολίτη ακόμη και για οφειλές που πληρώνει με δόσεις, όπως ΕΝΦΙΑ, ενώ την ίδια στιγμή συμπεριφέρεται με εγκληματική ασυνέπεια όταν χρωστά χρήματα στον πολίτη. Στην χώρα μας η σχέση κράτους  – πολίτη είναι πραγματικά πολύ προβληματική και αν δεν αποκατασταθεί με σχέση σεβασμού, ανταποδοτικότητας και εμπιστοσύνης δεν θα σταματήσει ποτέ η φοροδιαφυγή.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Στηρίξτε το Φεστιβάλ Μουσικής Θα πρέπει να γίνει σε όλους τους Ξανθιώτες κατανοητό ένα πρά…