Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

0

Άξιος …πρόεδρος ο Α. Καρά
Το ντεμπούτο του στο ρόλο του προέδρου έκανε ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Καρά Αχμέτ καθόσον ο πρόεδρος κ. Γιάννης Δρεμσίζης επικαλέστηκε κώλυμα από το άρθρο 99 του νόμου και αποχώρησε.
Να διευκρινίσουμε ότι το όρθρο 99 ορίζει ότι δεν δύναται να συμμετέχει δημοτικός σύμβουλος σε συζήτηση για ένα θέμα το οποίο αφορά συγγενή του έως δεύτερο βαθμό. Για τον ίδιο λόγο αποχώρησε και ο κ. Τάσος Θεοδωρίδης αλλά και ο κ. Αλέκος Κυριακίδης, προφανώς γιατί έχουν δικούς τους στην ΔΕΥΑΞ!
Σ’ ότι αφορά τον κ. Καρά κατά κοινή ομολογία και παρότι αιφνιδιάστηκε τα πήγε εξαιρετικά σε μια συνεδρίαση που είχε πολλές εντάσεις. Μάλιστα του δόθηκαν τα εύσημα από όλες τις παρατάξεις αλλά άκουσε και επαινετικά σχόλια και από τους παρευρισκόμενους. Ο δήμαρχος ήταν ο πιο «ατίθασος» παρεμβαίνοντας όποτε του έκανε κέφι και ο κ. Ηλιάδης που μουρμούριζε άνευ μικροφώνου…
Ο κ. Καρά κατάφερε να  συντονίσει τη συζήτηση και να επιβάλλει τον Κανονισμό
Άντε και κανονικός πρόεδρος κ. Καρά!
Μ.Ξ.


Τα 319.000 δεν είναι «τρύπα» αλλά «κλείνει τρύπες» της ΔΕΥΑΞ
Το είπαν πολλές φορές στο δημοτικό συμβούλιο οι δικηγόροι και της ΔΕΥΑΞ κ. Γιαλάογλου και των εργαζομένων κ. Κούτρας ότι το θέμα με τα 319.000 ευρώ (τόσο είναι τελικά) που ζητά με αγωγή της η ΔΕΥΑΞ από τους εργαζομένους είναι νομικό και όχι πολιτικό και ότι δεν χρειαζόταν να ασχοληθεί το δημοτικό συμβούλιο μ’ αυτό. Και μπορεί να είναι έτσι αλλά σημασία έχει να δούμε ποιος το ξεκίνησε και γιατί; Μήπως τελικά κρύβει πολιτική σκοπιμότητα; Μα,  ο ίδιος ο δήμαρχος στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο όταν με εμφανή ανησυχία και αγωνία ανακοίνωσε στο σώμα το τηλέφωνο που δέχτηκε από τον …συνδημότη εργαζόμενο της ΔΕΥΑΞ! Έλεγε και ξανάλεγε λοιπόν ο δήμαρχος ότι το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό για τους εργαζόμενους  και πρέπει να διερευνηθεί και ότι δεν θα πρέπει επ΄ουδενί αυτή η «ζημιά», όπως την αποκάλεσε να μετακυλιστεί στους πολίτες. Κατά συνέπεια ο δήμαρχος έβαλε το …τυράκι και έπεσε στην «παγίδα» η αντιπολίτευση και ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση. Γιατί όμως; Μία πιθανή εξήγηση είναι ότι ήθελε να τονίσει το κοινωνικό του προφίλ και τα φιλικά του συναισθήματα προς τους εργαζομένους της ΔΕΥΑΞ απ’ την μια αλλά και τους υπόλοιπους δημότες από την άλλη που δεν θα πρέπει να «φορτιστούν» όπως ακριβώς είπε. Έτσι θεώρησε ότι θα πετύχει μ’ ένα «σμπάρο…. πολλές ψήφους» για τις εκλογές του Μαΐου! Αλλά υπάρχει κι άλλη εξήγηση που βέβαια δεν αντικρούει την πρώτη. Και η αυτή βρίσκεται στην έκθεση ελέγχου των ορκωτών που την ξέρει μόνο ο κ. Σδρέβανος, ο κ. Δήμαρχος και ο αρμόδιος στην Αποκεντρωμένη. Από κάτι μισόλογα που ειπώθηκαν αυτό το ποσό που εμφανίζεται στους ισολογισμούς από το 2014 δεν είναι «τρύπα» αλλά …κλείνει τρύπες της ΔΕΥΑΞ και της επιτρέπει να κλείνει με κέρδη! Μια επιχείρηση κατά τα άλλα ανταποδοτικού χαρακτήρα!
Έχει πολύ ζουμί η υπόθεση και τελικά απ’ όλη τη συζήτηση μάλλον του γύρισε …μπούμερανγκ του δήμαρχου γιατί τον …πήρανε χαμπάρι!
Μ.Ξ.


Επί των πρακτικών….
Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο δήμαρχος δεν αποδέχτηκε τα λόγια του στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο όπως αυτά απομαγνητοφωνήθηκαν από το ηχητικό του Δημοτικού ραδιοφώνου που κάθε φορά μεταδίδει ζωντανά τις συνεδριάσεις. « Αν τελικά ισχύει και η επιχείρηση αυτή τη στιγμή καταγράφει ζημιά 308.000 ευρώ είναι πολύ σοβαρό ζήτημα το οποίο αγγίζει τα όρια του Ποινικού Κώδικα και του κακουργήματος». Αυτή είναι η ακριβής  απομαγνητοφώνηση που όμως… δεν αποδέχτηκε ο δήμαρχος όταν την παρουσίασε η αντιπολίτευση. Είπε ότι στα πρακτικά στη συνεδρίασης δεν αναφέρονται αυτά εκθέτοντας την πρακτικογράφο του δήμου! Ο κ. Φανουράκης ζήτησε από την πρακτικογράφο τα πρακτικά και σε αντιπαράθεση που έκανε όπως μας βεβαίωσε είναι ίδια με αυτά που παρουσίασε από το δημοτικό ραδιόφωνο.
Τα συμπεράσματα δικά σας…
Μ.Ξ.


Το δεκάγραμμο του χωριάτη
Την περασμένη Δευτέρα ταξίδεψα στην Αλεξανδρούπολη. Πρώτα πήγα στο λιμάνι. Στεριά και θάλασσα, ήταν όλα πεντακάθαρα. Ύστερα πήγα στην πόλη, όλα σε τάξη, καθαρά.
Θαύμαζα και ζήλευα, νόμιζα πως ήμουν σε άλλη χώρα. Κάπου είδα την υπηρεσία που κλάδευε τα δέντρα. Φορτηγό με μουσαμά μέχρι τέρμα και από πίσω το μηχάνημα που άλεθε τα κλαδιά. Ούτε φύλλο στο δρόμο. Μετά έψαξα για αδέσποτα σκυλιά, ούτε για δείγμα. Αυτά τα λίγα από μια ώρα επίσκεψης στην Αλεξανδρούπολη.
Θάνος Μαυροδής – Εικαστικός
Τηλ. 6973205515


Υποψηφιότητα Κώστα Δαλάτση
Όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο αγροτοσυνδικαλιστής Κώστας Δαλάτσης θα είναι υποψήφιος δήμαρχος για το δήμο Τοπείρου. Έτσι, εκτός του νυν δημάρχου, μέχρι στιγμής υπάρχουν άλλες δύο σίγουρες υποψηφιότητες, του Νίκου Κιατίπη και του Κώστα Δαλάτση. Βέβαια, δεν θα πρέπει ν’αποκλειστεί και κάποια νέα υποψηφιότητα να εμφανιστεί στη συνέχεια και να συμπληρωθεί η τετράδα, ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε επίσης και την υποψηφιότητα του Θόδωρου Κυρμάνη, οπότε οι υποψήφιοι γίνονται πέντε.
Πάντως η υποψηφιότητα του Κιατίπη είναι γεγονός πως τάραξε τα νερά στο δήμο Τοπείρου.
Γ.Δ.


Δηλώσεις Μιχάλη Αμοιρίδη
Η αλίευση έγινε από την εφημερίδα «Νέα Εγνατία» της Καβάλας. Εκεί υπάρχουν δηλώσεις του Μιχ. Αμοιρίδη γενικώς για τη σχέση του με τον Μέτιο και η απάντηση για τη συμμετοχή του στο
ψηφοδέλτιο του Κ. Ζαγναφέρη, αναφέρει δε τα εξής:
-Για το αν, όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα κυρίως από την Ξάνθη, θα είναι υποψήφιος με το συνδυασμό του κ. Ζαγναφέρη στις επόμενες εκλογές εξήγησε: «Η κυρίαρχη απόφαση που την έχω πει κι εγώ και έχει ειπωθεί και από τον Χρ. Μέτιο είναι ότι δεν θα είμαι σε ένα ψηφοδέλτιο με τον Μέτιο. Η περίπτωση του Κώστα Ζαγναφέρη, ο οποίος είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει μία πετυχημένη κοινωνική ζωή, επαγγελματική ζωή, έχει αποδείξει τι κάνει, είναι κάτι που εμένα με γοητεύει και θα μπορούσα να είμαι με τον Κ. Ζαγναφέρη. Πρέπει να πούμε, ότι η διαφοροποίησή μου, όπως το έχω τονίσει, δεν είναι με τη Νέα Δημοκρατία, έχει να κάνει με την πολιτική, τη στάση και την επάρκεια που έχει ο Χρήστος Μέτιος. Πιστεύω ότι δεν είναι κατάλληλος και αποτελεσματικός για τον τόπο μου. Εργάζομαι σε αυτό τον τόπο και δεν μπορώ να βλέπω τα χρόνια να περνούν έτσι»
Γ.Δ.


Τραπεζικό
Έλεγχοι διεξάγονται σε όλα τα καταστήματα της Τουρκικής Τράπεζας Ziraat. Αθόρυβα οι ελληνικές αρχές στο πλαίσιο πληροφοριών για ατασθαλίες στην Τράπεζα στην Κω, διαπίστωσαν τεράστια κενά και τρύπες στη λειτουργία του καταστήματος. Ειδικά, στη διακίνηση ποσών. Μετά τη διαπίστωση αυτή, οι έλεγχοι επεκτάθηκαν στα υποκαταστήματα Ξάνθης και Κομοτηνής, χωρίς να γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα των ελέγχων.
Πάντως υπάρχει ένα σαφές μήνυμα από την πλευρά των εποπτικών αρχών, ότι τα υποκαταστήματα θα πρέπει να περιοριστούν σε αμιγώς τραπεζικές εργασίες και να μην αναμειγνύονται σε άλλα θέματα. Διαφορετικά θ’ακολουθήσει κλείσιμο.
Γ.Δ.


Έλεγχος της δόμησης!
Συστήνονται λοιπόν περιφερειακά και τοπικά παρατηρητήρια ελέγχου δόμησης. Μάλιστα έγινε ευρεία σύσκεψη μεταξύ τριών υπουργών για την οργάνωση και λειτουργία των παρατηρητηρίων, ενώ ήδη έχουν ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό 250 νέες προσλήψεις για τη στελέχωση των παρατηρητηρίων ανά τη χώρα.
Όπως γίνεται αντιληπτό πρόκειται για μια νέα δημόσια δομή η οποία δημιουργείται για να γίνουν προσλήψεις Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων κλπ. Μάλιστα η όλη παρουσία των Παρατηρητηρίων θα είναι παράλληλη των ήδη λειτουργούντων Πολεοδομικών γραφείων! Δηλαδή, αντί να μειωθεί η γραφειοκρατία, θ΄ αυξηθεί! Κι αυτό με την δήθεν αφορμή του ελέγχου δόμησης…
Τώρα αν ρωτάτε τι ακριβώς σημαίνει αυτό, ποια δόμηση και τι θα κάνουν τελικώς οι Πολεοδομίες, ε, αυτό δεν χρειάζεται πολύ μυαλό για να το βρεις. Η μία υπηρεσία θα τσακώνεται με την άλλη και στη μέση θα βρίσκεται ο πολίτης.
Γ.Δ.


Συγκρίσεις; Όχι βέβαια…
Χτίστηκε τη δεκαετία του 1930 στη Φωκίωνος Νέγρη, επί δημαρχίας Κοτζιά, όταν η Κυψέλη ήταν μια αστική συνοικία της Αθήνας με υπέροχα νεοκλασσικά. Το κτίριο, χαρακτηριστικό δείγμα της αρχιτεκτονικής του Μεσοπολέμου και του αθηναϊκού μοντερνισμού, το έχουμε δει σε παλιές ελληνικές ταινίες, σε ασπρόμαυρες φωτογραφίες. Για τη Δημοτική Αγορά Κυψέλης ο λόγος, έναν πυρήνα τοπικής ζωής, που αναφέρεται σε μυθιστορήματα, που αγάπησε ο Μένης Κουμανταρέας. Ο κυψελιώτης συγγραφέας ήταν κι αυτός που πρωτοστάτησε στις αντιδράσεις όταν, στις κατοπινές δεκαετίες και στα χρόνια της παρακμής και της εγκατάλειψης, απειλήθηκε με κατεδάφιση. Προχθές, όμως, ο Γιώργος Καμίνης την παρέδωσε και πάλι στους κατοίκους της περιοχής, με ένα μεγάλο street party που στήθηκε ειδικά για την περίπτωση. Η Αγορά ανακαινίστηκε πλήρως, με κοινοτικά κεφάλαια, διατηρώντας ωστόσο τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά της, και φιλοξενεί μαγαζιά – τη διαχείρισή τους ανέλαβε το Impact Hub Athens – σαν αυτά που αγαπάμε τα τελευταία χρόνια. Όπως η γωνιά των μικρών παραγωγών με προϊόντα απ’ όλη την Ελλάδα, το πρώτο κοινωνικό ανθοπωλείο όπου απασχολούνται άτομα με αναπηρία ή ευαλωτότητα, χυμοποιείο με φρεσκοστυμμένους χυμούς και φαγητό σε πακέτο με βιολογικά υλικά, pop up κουζίνα για την ανάδειξη νέων σεφ, εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης και άλλα. Επίσης, οι κοινοί χώροι δημιουργούν ένα περιβάλλον συναναστροφής, πολύτιμο για την ταλαιπωρημένη, τα τελευταία χρόνια γειτονιά.
Γ.Δ.


Ιδού η σημερινή εικόνα
Και πάμε τώρα στη δική μας πραγματικότητα, στη δική μας Δημοτική Αγορά. Που χτίστηκε την ίδια χρονική περίοδο περίπου. Που σαν κτίριο, αρχιτεκτονική και λειτουργικότητα ήταν από τα
πλέον εμβληματικά. Ήταν. Και δυστυχώς δεν είναι πλέον.
Εγκατάλειψη, μικροεπεμβάσεις, αδιαφορία από τη δημοτική αρχή, έλλειψη οράματος για το κτίριο, κλειστά καταστήματα, υποβάθμιση  και επαγγελματικά απαξιωμένος χώρος που περιμένει τους ανθρώπους εκείνους που θα την αναδείξουν την αγορά εκ νέου, που θα της δώσουν νέα ώθηση και προσανατολισμό, καθιστώντας την σημείο αναφοράς με όλες τις σύγχρονες ανέσεις, θέρμανσης-ψύξης- καθαριότητας- τάξης και ευπρέπειας.
Όραμα χρειάζεται, αυτό λείπει από τους δημοτικούς μας άρχοντες.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

Δήμος δικαίου Ένα ζήτημα δικαίου για τους δημότες πρέπει να εξετάσει άμεσα ο δήμος Ξάνθης …