Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018

0

Κατευθυνόμενη αντίδραση
Οι ενδείξεις μέχρι στιγμής πείθουν ότι η αντίδραση των γονιών και μαθητών της μειονότητας πως είναι υποκινούμενη και κατευθυνόμενη. Αιτία για την ξαφνική αυτή αντίδραση, κάποια βιβλία που οι γονείς «έκριναν» (με ποιες γνώσεις άραγε;) ότι δεν είναι ικανοποιητικά για τη διδασκαλία των παιδιών τους. Και ως αντίδραση, απείχαν από τα μαθήματα.
Είναι μάλιστα χαρακτηριστική η δήλωση της κυρίας Θάλειας Δραγώνα στις αντιδράσεις για τα βιβλία στο ελληνόφωνο πρόγραμμα των μειονοτικών σχολείων. Είπε η κυρία Δραγώνα «Δεν μπορούν να ξεκινούν κριτικές για παιδαγωγικά υλικά από παράγοντες που δεν είναι μέσα στο σχολείο».
Γ.Δ.


Αύξηση στην κυκλοφορία πλαστών χαρτονομισμάτων
Φαινόμενο των καιρών κι αυτό. Να αυξάνονται την περίοδο οικονομικής κρίσης τα φαινόμενα πλαστών χαρτονομισμάτων. Έτσι, πλαστά χαρτονομίσματα 20 και 50 ευρώ κυκλοφορούν ευρέως στην Περιφέρειά μας λόγω γειτονίας με την Βουλγαρία όπου και τυπώνονται τα πλαστά. Τα οποία όπως λένε όσοι τα έχουν δει, δεν είναι δύσκολο να τα εντοπίσει κάποιος εάν είναι προσεκτικός. Βέβαια αυτοί που προωθούν τα πλαστά, δεν έχουν μαζί τους πολλά. Πέντε- δέκα «ρίχνουν»  στην αγορά σε κάθε έξοδό τους για να μην γίνουν γρήγορα αντιληπτοί και να μην χάσουν όλα τα πλαστά που έχουν. Πρόσφατα στην αγορά βγήκαν και πλαστά κέρματα από τα νησιά Μαλάουϊ!! Είναι σχεδόν όμοια με τα δύο Ευρώ και ξεγελούν εύκολα. Γι’αυτό προσοχή στις συναλλαγές όσο γίνεται.
Γ.Δ.


Ήταν να γίνει η αρχή
Μία από τις πλέον δυναμικές καλλιέργειες στο νομό μας είναι αυτή του ακτινίδιου. Στα δεκαπέντε χρόνια και κάτι που κάποιοι τολμηροί παραγωγοί τόλμησαν να δοκιμάσουν και πειραματιστούν, έχουν γίνει πολλά. Πολλά ως προς την αύξηση των στρεμμάτων που καλλιεργούνται, ως προς τους χώρους των διαλογητηρίων, ψυγείων, συσκευασίας.
Προφανώς πρέπει να γίνουν κι άλλα στον τομέα αυτόν για να αξιοποιηθεί ακόμη περισσότερο το προϊόν αυτό, το οποίο παρουσιάζει σταθερή στρεμματική ανάπτυξη. Οι παραινέσεις-προτροπές του προέδρου της ΕΑΣ κ. Χατζηελευθεριάδη είναι χαρακτηριστικές. Επένδυση στην ποιότητα, τη συσκευασία, τις υποδομές και οργάνωση σε ομάδες παραγωγών. Παράγει ο νομός μας ένα εξαιρετικό φρούτο που μπορεί να κερδίσει τη διεθνή αγορά. Για να γίνει όμως θα πρέπει να υπάρξουν κανόνες που θα πρέπει να σέβονται οι παραγωγοί για να ωφελούνται αυτοί την προστιθέμενη αξία κι όχι διάφοροι άλλοι ντόπιοι ή ξένοι.
Γ.Δ.


Υποχρεωτικός για όλους ο οικογενειακός γιατρός
Από την 1η Ιανουαρίου του 2019 ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού θα είναι υποχρεωτικός για όλους, που σημαίνει ότι όσοι πολίτες δεν εγγραφούν χάνουν τη δυνατότητα προληπτικού ελέγχου, χωρίς βέβαια να αποκλείονται από το σύστημα Υγείας. Αυτό λένε από το Υπουργείο Υγείας.  Όπως γράψαμε επανειλημμένως στην Ξάνθη μέχρι στιγμής έχουν ενταχθεί στο σύστημα  μόνο 4 οικογενειακοί γιατροί. Κάθε γιατρός μπορεί να έχει στη λίστα έως και 2.250 εγγεγραμμένους που θα τους εξετάζει, θα συνταγογραφεί τα φάρμακά τους και αν απαιτείται θα τους παραπέμπει σε γιατρό ειδικότητας του νοσοκομείου. Όλα αυτά εντελώς δωρεάν.  Να θυμίσουμε ότι η εγγραφή γίνεται μόνο ηλεκτρονικά από την ειδική πλατφόρμα. Είναι γεγονός ότι 4 γιατροί δεν επαρκούν αλλά ας ελπίσουμε ότι στην πορεία θα ενταχθούν κι άλλοι. Είναι φανερό ότι οι γιατροί δεν μπαίνουν στο σύστημα γιατί η αμοιβή είναι 1.000 ευρώ και εννοείται ότι είναι πολύ πολύ λιγότερα απ’ όσα βγάζει ένας ιδιώτης γιατρός!
Έτσι για να τα λέμε όλα!
Μ.Ξ.


Δημοσιογράφοι στο αυτόφωρο
Απορρίφθηκαν από την κυβέρνηση οι τροπολογίες που είχαν κατατεθεί από τον Ανδρέα Λοβέρδο και το Ποτάμι, οι οποίες προέβλεπαν την κατάργηση της αυτόφωρης διαδικασίας για τα εγκλήματα διά του Τύπου.
Η δυσανεξία βέβαια απέναντι στα μέσα ενημέρωσης των δύο εταίρων της κυβέρνησης είναι γνωστή και κοινός είναι ο πόθος του ελέγχου καθώς και η αντίληψη της σύγκρουσης μέχρι θανάτου. Απλώς ο Καμμένος είναι πιο μπρούτος και καταθέτει αγωγές και μηνύσεις οδηγώντας ενίοτε δημοσιογράφους στο αυτόφωρο όταν τον ενοχλεί η κριτική ή το ρεπορτάζ τους. Μπορούμε να συζητάμε αιώνες εάν ο Τύπος είναι καλός ή κακός. Όχι όμως όταν η εξουσία θέλει τα μέσα ενημέρωσης κλειστά ή τους δημοσιογράφους στη φυλακή. Εδώ η συζήτηση σταματάει. Σταματάει επειδή εδώ δεν είναι η ποιότητα του Τύπου που έχει σημασία, αλλά η ποιότητα της δημοκρατίας. Έχει σημασία σε τι χώρα θέλει να ζει κανείς, ποιο υπόδειγμα έχει στο μυαλό του. Από την άλλη, δεν έχει και τόση σημασία ο τρόπος. Αν δηλαδή η φίμωση του Τύπου είναι μαδουρικής έμπνευσης, οπότε θα πρέπει να πάψουν να «αυτονομούνται συγκεκριμένοι πολιτικοοικονομικοί κύκλοι διαμέσου των μέσων μαζικής ενημέρωσης», ή ερντογανικής, οπότε οι εφημερίδες κλείνουν και οι δημοσιογράφοι φυλακίζονται, ή πουτινικής, οπότε δολοφονούνται. Είναι πολύ μακριά όλα αυτά; Όχι και τόσο πια…
Π.Δ.


Προσοχή, κίνδυνος!
Οι οδηγοί στην κεντρική πλατεία, κι ερχόμενοι από την οδό Βασ. Κωνσταντίνου και στρίβουν δεξιά για την οδό Καραολή, κυρίως οι ξένοι και οι επισκέπτες της πόλης, αντιμετωπίζουν ένα σοβαρό πρόβλημα. Όσοι δεν γνωρίζουν την κυκλοφορία πως έχει διαμορφωθεί στην κεντρική πλατεία στο σημείο εκείνο, μπορούν να στρίψουν δεξιά! Ναι είναι πιθανό να συμβεί αυτό διότι η πινακίδα που υπάρχει εκεί και η οποία απαγορεύει τη στροφή δεξιά, δεν φαίνεται. Την κρύβουν τα φυλλώματα ενός δέντρου, όπως παραστατικά φαίνεται στις δύο φωτό.
Η μία αποδεικνύει ότι όντως η πινακίδα υπάρχει και η δεύτερη ότι όντως απαγορεύει τη στροφή δεξιά. Όμως, κι εδώ βρίσκεται ο κίνδυνος, η πινακίδα δεν είναι ορατή!  Χρειάζεται κλάδεμα και μάλιστα επειγόντως.
Γ.Δ.


Φεύγουν τρέχοντας κάποιοι
Αλλάζουν πρόσωπα και αριθμοί στις Κοινοβουλευτικές της Βουλής. Μια ματιά στο τι γίνεται στο εσωτερικό τους κυρίως των μικρών και αδύναμων, έχει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον και από την άποψη ποιοι φεύγουν και προς τα πού κατευθύνονται. Για τους ΑΝΕΛ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων ο λόγος.
ΑΝΕΛ: Η Κοινοβουλευτική ομάδα του Πάνου Καμμένου, μετά τις ανεξαρτητοποιήσεις των Δημήτρη Καμμένου και Γιώργου Λαζαρίδη, αριθμεί, μαζί με τον πρόεδρο, 7 μέλη (Κόλλια-Τσαρουχά, Κόκκαλης, Ζουράρις, Κατσίκης, Κουντουρά, Παπαχριστόπουλος). Οι δυο τελευταίοι, για διάφορους λόγους φλερτάρουν έντονα με τον ΣΥΡΙΖΑ.
ΠΟΤΑΜΙ: Η παράταξη Θεοδωράκη, εκτός από τον ίδιο, διαθέτει άλλους 5 βουλευτές (Λυκούδης, Δανέλλης, Μαυρωτάς, Ψαριανός, Αμυράς). Οι δυο γνωστοί ραδιοφωνικοί παραγωγοί, Αμυράς και Ψαριανός, κλείνουν το μάτι στη ΝΔ, ενώ ο κ. Δανέλλης παρακολουθεί με ενδιαφέρον τη ρητορική του Μεγάρου Μαξίμου σε πάρα πολλά θέματα. ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ: Το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη καταλαμβάνει πλέον 5 έδρανα στην ελληνική βουλή, καθώς πέρα από τον κ. Φωκά που ανεξαρτητοποιήθηκε πρόσφατα, αποχώρησαν και οι κύριοι Καρράς, Κατσαντώνης και η κ. Μεγαλοοικονόμου. Από τους εναπομείναντες τέσσερις δεδομένη προς ώρας θεωρείται η παραμονή μόνο των κυρίων Γεωργιάδη και Μεγαλομύστακα. Οι κύριοι Σαρίδης και Καβαδέλλας άφησαν πολλές φορές να εννοηθεί με τις δηλώσεις τους ότι βρίσκονται με το ένα πόδι εκτός της Κ.Ο. της Ένωσης Κεντρώων, επικαλούμενοι έλλειψη καθαρού αντιπολιτευτικού λόγου.
Γ.Δ.


Έγραψαν
Αλιεύουμε από το διαδίκτυο: «Τρεις τυφώνες έπληξαν τη χώρα τις τελευταίες μέρες προκαλώντας τεράστιες ζημιές. Ο «Ξενοφώντας» που έπληξε το Ιόνιο, ο «Ζορμπάς» την Πελοπόννησο, την Κρήτη και τη Νότια Ελλάδα, ενώ ο τυφώνας «Εφορία» χτύπησε την Παρασκευή με σφοδρότητα ολόκληρη τη χώρα. Κι αν η αποτίμηση των ζημιών δεν έχει γίνει ακόμη για τους δύο πρώτους, ο τυφώνας «Εφορία» ωστόσο  κόστισε περίπου 1,6 δισ. ευρώ…»


Ενδιαφέρον για την Περιφέρεια
Την Παρασκευή γράφαμε για εξελίξεις στην Περιφέρειά μας και ιδού εμφανίστηκε νέα, ιδιαίτερα σημαντική. Πρόκειται για τον Κώστα Κατσιμίγα, μηχανικό, ο οποίος έχει εκδηλώσει την πρόθεσή του να κατέβει ως υποψήφιος Περιφερειάρχης ΑΜΘ εάν οι συζητήσεις ευοδωθούν και δημιουργηθεί ένα σχήμα αξιόπιστο, δυναμικό για να διεκδικήσει με πιθανότητες νίκης.
Ο ίδιος δήλωσε ότι ποτέ δεν έκρυψε το ενδιαφέρον του για την αυτοδιοίκηση ενώ συμμετείχε ενεργά από το 1991, διατελώντας εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας κατά την θητεία του Γιαννακίδη. Στόχος είναι, δήλωσε ο κ. Κατσιμίχας, να μπορέσουμε να συγκροτήσουμε ένα σχήμα ενιαίο και πολυσυλλεκτικό που θα εκφράζει μεγάλα τμήματα της Κοινωνίας. Τότε, ναι, θα κατέβουεμ στις εκλογές. Εν αναμονή λοιπόν κι εδώ.
Γ.Δ.


Η αποχή στα μειονοτικά σχολεία
Απέχουν από τα μαθήματά τους τα παιδιά στα μειονοτικά σχολεία Ξάνθης και Κομοτηνής εδώ και μια εβδομάδα γιατί γονείς και μαθητές ζητούν να διδάσκονται τα παιδιά στο ελληνόφωνο πρόγραμμα από τα δημόσια βιβλία με …κάποιες αλλαγές στην ύλη (;) και όχι από τα βιβλία του προγράμματος Φραγκουδάκη γιατί τα θεωρούν ξεπερασμένα επειδή εφαρμόζεται εδώ και 20 χρόνια και δεν έχουν επικαιροποιηθεί. Για να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά. Το πρόγραμμα Φραγκουδάκη έγινε με σκοπό να βοηθήσει τα παιδιά που δεν έχουν μητρική τους γλώσσα τα ελληνικά να ενταχθούν ομαλά στην εκπαιδευτική διαδικασία μαθαίνοντας την ελληνική γλώσσα. Αυτό δηλαδή είναι κακό για παιδιά που θέλουν να σπουδάσουν στα ελληνικά πανεπιστήμια; Να γνωρίζουν καλά ελληνικά και να μην χρειάζονται τις ποσοστώσεις αλλά να συναγωνίζονται ισότιμα. Όλοι έλληνες πολίτες δεν είμαστε; Σ’ ότι αφορά το γεγονός ότι θέλουν τα παιδιά να διδάσκονται από τα βιβλία του δημόσιου σχολείου. Ουδεμία αντίρρηση αν βεβαίως έχουν επάρκεια στην γλώσσα και μπορούν να ανταπεξέλθουν. Μη ξεχνάμε ότι το επίπεδο των παιδιών δεν είναι το ίδιο είτε δημόσια είτε μειονοτικά.  Και τέλος σ’ ότι αφορά τις αλλαγές κατ’ αρχήν τις όποιες αλλαγές στα βιβλία τις αποφασίζει το υπουργείο Παιδείας και όχι οι γονείς των μαθητών ή οι Σχολικές Εφορείες. Και βέβαια μπορεί να συζητηθεί επικαιροποίηση των βιβλίων του προγράμματος Φραγκουδάκη  όπως και των βιβλίων στο δημόσιο σχολείο, πράγμα που γίνεται άλλωστε αλλά το να χάνουν τα παιδιά διδακτικές ώρες βλάπτει κυρίως αυτά.
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Στην 4η θέση η Ελλάδα Υπάρχει κι άλλος ένας τομέας που η χώρα μας κατά τις πληροφορίες από…