Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις «Πολιτισμοί και παραδόσεις»: Δράσεις από το εργαστήρι Tai Chi Chuan της ΦΕΞ

«Πολιτισμοί και παραδόσεις»: Δράσεις από το εργαστήρι Tai Chi Chuan της ΦΕΞ

0

Προβολή του ντοκιμαντέρ «Νεύτων: Η Δύναμη του Θεού» και εκπαιδευτικό εργαστήρι με τον Δρα Δημήτρη Πετάκο, σε συνεργασία με το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά»

Το Εργαστήρι Tai Chi Chuan της Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης  σε συνεργασία με το Ερευνητικό Κέντρο «ΑΘΗΝΑ» Παράρτημα Ξάνθης διοργανώνει εκδηλώσεις στις 2 και 3 Νοεμβρίου.

1.Προβολή του ντοκιμαντέρ «Νεύτων: Η Δύναμη του Θεού», Παραγωγή Ίδρυμα Ευγενίδου, την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018 και Ώρα 8.00μμ, στην Αίθουσα Προβολής του Ερευνητικού Κέντρου «ΑΘΗΝΑ» Παράρτημα Ξάνθης – ΝΑ άκρο πανεπιστημιούπολης Κιμμερίων.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σεναριογράφο και αφηγητή της ταινίας Δημήτρη Πετάκο, Δρ. Ιστορίας των Επιστημών (ΕΚΠΑ)

Είσοδος ελεύθερη.

Το ντοκιμαντέρ

Το 1642, μέσα στις φλόγες του Αγγλικού εμφυλίου πολέμου, γεννήθηκε ο Ισαάκ Νεύτων. Ήταν αυτός που θα ένωνε τον Ουρανό με τη Γη. Σφυρηλατημένος σε δύσκολα παιδικά χρόνια, προκλητικός και αλύγιστος, συγκρουσιακός και μοναχικός, ατελείωτη πηγή έμπνευσης και δημιουργικότητας, ο Νεύτων σφράγισε με το έργο του ολόκληρο τον 18ο αιώνα. Ο ετοιμοθάνατος Σερ Ισαάκ Νεύτων αφηγείται τα σημαντικότερα γεγονότα της ζωής του στον πιστό του φίλο John Conduitt: το πολιτικό σκηνικό, η φυσική φιλοσοφία, η θρησκεία, οι εχθροί, οι απώλειες και οι νίκες που έθεσαν τα θεμέλια του μύθου του πιο επιφανούς φυσικού όλων των εποχών. Το ντοκιμαντέρ «Νεύτων: Η Δύναμη του Θεού» είναι το πρώτο ελληνικό δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του Ισαάκ Νεύτωνα. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Πάνος Ανέστης.

Σκηνοθεσία: Πάνος Ανέστης

Σενάριο: Δημήτρης Πετάκος, Πάνος Ανέστης, Λήδα Αρνέλλου

2.Εκπαιδευτικό εργαστήρι για την Ιστορία των επιστημών και της τεχνολογίας στην Δυτική Ευρώπη και την Κίνα ‘Ανατολή και Δύση: Δύο διαφορετικοί πολιτισμοί, δύο διαφορετικοί κόσμοι’ το Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018 στο χώρο της Καπναποθήκης της ΦΕΞ, οδό Πλάτωνος 27 Ξάνθη

Ώρα έναρξης : 18.30 Διάρκεια: 120’

Προσέλευση : 18.00-18.30

Κόστος συμμετοχής: 7 Ευρώ Φοιτητές/μαθητές άνω των 15 ετών, άνεργοι:   5 Ευρώ

Εισηγητής: Δημήτρης Πετάκος, Δρ. Ιστορίας των Επιστημών (ΕΚΠΑ)

Θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής.

Εισαγωγή

Γιατί η επιστήμη δεν γεννήθηκε στην Κίνα αλλά στη Δυτική Ευρώπη τον 17ο αιώνα; Αυτό το απλό ερώτημα προσπάθησε να απαντήσει ο διάσημος ιστορικός των επιστημών Joseph Needham (1900-1995) στα μέσα του 20ου αιώνα. Για την ιστορική του έρευνα ήταν απαραίτητη η συγκρότηση μιας διεθνούς ομάδας ιστορικών, που θα συνεργαζόταν για να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα. Η απάντησή του, η οποία συνεχίζεται από τους ιστορικούς ακόμη και μετά τον θάνατό του, έχει έκταση εικοσιεπτά βιβλίων σε επτά τόμους και κυκλοφορεί με τον τίτλο Science and Civilisation in China (1954). Θεωρείται, δικαίως, ένα από τα πιο εμβληματικά έργα στην ιστοριογραφία των επιστημών και ένα από τα πιο σημαντικά έργα του 20ου αιώνα.

Ερωτήματα που θα διατρέχουν το πρόγραμμα ως βασικοί άξονες:

Σε αυτό το εκπαιδευτικό εργαστήριο θα συζητηθούν τα επιχειρήματα του Needham. Ποια αίτια επικαλείται για να εξηγήσει το γεγονός ότι η Επιστημονική Επανάσταση συνέβη στη Δυτική Ευρώπη και δεν συνέβη στην Κίνα; Γιατί οι επιστήμες και η τεχνολογία δεν αναπτύχθηκαν με ανάλογο τρόπο, παρόλο που οι Κινέζοι είχαν επινοήσει την πυξίδα, την πυρίτιδα και την τυπογραφία μερικούς αιώνες νωρίτερα από τους Ευρωπαίους; Τι ακριβώς συνέβη στη Δύση κατά τη διάρκεια του 17ου αιώνα και οδήγησε σε μια τρομακτική έκρηξη παραγωγής γνώσης; Τι είδους ενστάσεις προέκυψαν στην προσέγγιση του Needham; Μήπως πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και άλλους παράγοντες; Ποια είναι η αξία αυτής της συζήτησης σήμερα; Γιατί δεν πρέπει να κάνουμε αναχρονισμούς και αξιολογήσεις στην ιστορία;

Στόχοι:

Στόχος του εργαστηρίου είναι μια σφαιρική και διαλεκτική προσέγγιση σε ζητήματα ιστορίας των επιστημών. Οι συμμετέχοντες θα κατανοήσουν πώς πραγματοποιείται η συγκριτική ιστορική έρευνα και πώς συγκροτούν τα ερωτήματά τους οι ιστορικοί. Παράλληλα, στόχος είναι η πληρέστερη κατανόηση των όρων συγκρότησης των επιστημών σε διαφορετικές κουλτούρες και ιστορικές περιόδους. Τέλος, είναι κρίσιμο να δούμε τις επιστήμες ως μια ανθρωπολογική επινόηση, η οποία αποκτά το νόημά της μέσα από κοινωνικές, πολιτικές αλλά και θρησκευτικές οριοθετήσεις.

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ στη Γραμματεία της ΦΕΞ, τηλ. 25410 25421 και στην υπεύθυνη του Εργαστηρίου Ε. Χατζηπαναγιώτη, κτ. 6977 560795

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

H video performance «Παραλλαγές Θανάτου» στο necubi στην Καβάλα

Το Σάββατο 28 Δεκεμβρίου στις 20:00 Η DIY θεατρική ομάδα του Adverb Zine, που εξελίχθηκε σ…