Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Παρατείνεται η εφαρμογή του Εθνικού Μελισσοκομικού Προγράμματος και για το 2019

Παρατείνεται η εφαρμογή του Εθνικού Μελισσοκομικού Προγράμματος και για το 2019

0
melissokomos

Πώς μπορούν να συμμετάσχουν οι μελισσοκόμοι στις δράσεις «Αντικατάσταση κυψελών και Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας».

 Η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου και ειδικότερα η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής, μετά από ενημέρωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ότι έχει προωθηθεί για υπογραφή από τον συναρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) με το οποίο εγκρίνεται η παράταση εφαρμογής για το έτος 2019, της υπ’ αριθ. 826/72508/04-07-2017 (B; 2334) ΚΥΑ, προέβη σε ενημέρωση στους μελισσοκόμους της περιοχής σχετικά με τη δυνατότητα υλοποίησης των εγκεκριμένων δράσεων του προγράμματος για την περίοδο από 1-08-2018 έως 31-07-2019, μετά την έναρξη ισχύος της εν λόγω απόφασης.

 Κυψέλες διαχείμασης

Κυψέλες διαχείμασης είναι τα έτοιμα προς διαχείμαση μελίσσια που διαθέτει ένας μελισσοκόμος μεταξύ 1ης Σεπτεμβρίου και 31ης Δεκεμβρίου κάθε έτους.

Η αίτηση-δήλωση κυψελών διαχείμασης δεν είναι απαραίτητη στην περίπτωση που ο μελισσοκόμος διαθέτει μελισσοκομικό βιβλιάριο θεωρημένο κατά το διάστημα μεταξύ 1ης Σεπτεμβρίου και 31ης Δεκεμβρίου 2018. Στην περίπτωση αυτή το θεωρημένο μελισσοκομικό βιβλιάριο επέχει θέση δήλωσης κυψελών διαχείμασης.

Όσοι μελισσοκόμοι δεν υποβάλουν την αίτηση-δήλωση κυψελών διαχείμασης θα αποκλείονται από όλα τα επιδοτούμενα προγράμματα.

 Δράση 3.1 «Εξοπλισμός για την διευκόλυνση των μετακινήσεων»

Ενισχύεται η προμήθεια «κυψελών αντικατάστασης» καινούρια πλήρης κυψέλη η οποία αποτελείται σωρευτικά από:

Α. εμβρυοθάλαμο τύπου standard (10 ή 8 πλαισίων), από ξύλο ή κόντρα πλακέ, με σταθερή ή κινητή βάση, καπάκι τύπου standard ή Αυστραλίας και τα αντίστοιχα πλαίσια.

Β. Μεταλλικά μέρη κυψέλης: συνδετήρες για το καπάκι και συνδετήρες για την κινητή βάση (εφόσον η κυψέλη διαθέτει κινητή βάση)

Με τον όρο «πλήρης κυψέλη» νοείται το σύνολο των μη μεταλλικών και μεταλλικών μερών της κυψέλης αντικατάστασης όπως περιγράφονται παραπάνω.

Δεν αποτελούν επιλέξιμη δαπάνη: α. η προμήθεια μεμονομένων εξαρτημάτων κυψελών β. Η δαπάνη για αγορά κυψελών για τις οποίες δεν έχουν εκδοθεί ορθά τα αντίστοιχα παραστατικά και γ. Ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ)

-Δικαιούχοι

Εν δυνάμει δικαιούχοι της δράσης είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα , τα οποία πληρούν σωρευτικά τις κάτωθι προϋποθέσεις:

Α. είναι κάτοχοι μελισσοκομικής εκμετάλλευσης τουλάχιστον 20 μελισσιών

Β. είναι κάτοχοι μελισσοκομικού βιβλιαρίου σε ισχύ (θεωρημένου) και

Γ. έχουν υποβάλει αίτηση-δήλωση για τη διαχείμαση κυψελών ή έχουν προβεί στη θεώρηση του μελισσοκομικού τους βιβλιαρίου κατά το διάστημα μεταξύ 1ης Σεπτεμβρίου και 31ης Δεκεμβρίου του τρέχοντος μελισσοκομικού έτους.

 Δράση 3.2 «Οικονομικη Στήριξη της Νομαδικής Μελισσοκομίας»

Ενισχύεται μέρος των δαπανών για τη μετακίνηση των μελισσιών των «νομάδων και επαγγελματιών μελισσοκόμων» από τον συνήθη μόνιμο τόπο – «έδρα» της μελισσοκομικής εκμετάλλευσης σε άλλον ή αντίστροφα καθώς και πιθανές ενδιάμεσες μετακινήσεις, κατά το χρονικό διάστημα από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης έως και την 1η Ιουλίου 2019 (ημέρα Δευτέρα).

-Εν δυνάμει δικαιούχοι

Είναι οι επαγγελματίες και νομάδες μελισσοκόμοι οι οποίοι έχουν:

– υποβάλει αίτηση-δήλωση για την καταγραφή των κυψελών διαχείμασης ή έχουν προβεί στη θεώρηση του μελισσοκομικού τους βιβλιαρίου το διάστημα μεταξύ 1ης Σεπτεμβρίου και 31ης Δεκεμβρίου 2018.

-διαθέτουν βεβαίωση εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΕΕ) ως «επαγγελματίες αγρότες».

– Μελισσοκόμοι οι οποίοι εγγράφτηκαν στο ΜΑΑΕ ως επαγγελματίες αγρότες και/ή υπέβαλλαν Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης-Δήλωση ΟΣΔΕ και/ή εντάχθηκαν στο καθεστώς των νέων αγροτών για πρώτη φορά εντός των δύο προηγούμενων ημερολογιακών ετών από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμμετοχής στη δράση, απαλλάσσονται από την υποχρέωση δήλωσης ελάχιστης ετήσιας αξίας γεωργικής παραγωγής 5000€.

– είναι κάτοχοι μελισσοκομικής εκμετάλλευσης με τουλάχιστον 110 δηλωμένες κυψέλες διαχείμασης,

– έχουν ελάχιστη ακαθάριστη αξία της συνολικής οικογενειακής γεωργικής παραγωγής 5000€, και θεωρημένο (σε ισχύ) μελισσοκομικό βιβλιάριο.

– Στην κατηγορία των επαγγελματιών μελισσοκόμων, από το πρόγραμμα 2018 και εξής εντάσσονται και οι συνταξιούχοι του (ΟΓΑ) οι οποίοι είναι κάτοχοι μελισσοκομικής εκμετάλλευσης με τουλάχιστον 110 δηλωμένες κυψέλες διαχείμασης και θεωρημένο σε (ισχύ) μελισσοκομικό βιβλιάριο.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πιθανή διακοπή νερού αύριο σε περιοχές της πόλης

Στο πλαίσιο προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης στον κεντρικό αγωγό ύδρευσης από το Παρά…