Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Γιορτές Ο Στρατός «πρωταγωνιστής» στον εορτασμό για τα Ελευθέρια της Ξάνθης

Ο Στρατός «πρωταγωνιστής» στον εορτασμό για τα Ελευθέρια της Ξάνθης

0

Απέσπασαν ενθουσιώδη χειροκροτήματα και επαίνους οι ασκήσεις ακριβείας δύο Διμοιριών του Δ΄Σ.Σ. Άψογη και η παρέλαση των μαθητών, συλλόγων και στρατού – Καθυστέρηση λόγω κακού συντονισμού!

 

Υπουργός Εσωτερικών Μακ- Θ, Κ. Νοτοπούλου: Η Ξάνθη εδώ και έναν αιώνα έχει κάνει πολλά βήματα μπροστά… καλούμαστε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των καιρών με το ίδιο σθένος»

 

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε η 99η επέτειος των Ελευθερίων της πόλη μας από την Βουλγαρική Κατοχή, με έμφαση στην μνεία των ιστορικών γεγονότων που διαδραματίστηκαν αλλά και εις …μνήμην των προσωπικοτήτων που τα διαμόρφωσαν και όλων αυτών των αφανών ηρώων που έχασαν τη ζωή τους γι’ αυτό το σκοπό. Αυτό το σκέλος του εορτασμού καλύφθηκε από τις επετειακές ομιλίες μετά το πέρας της Δοξολογίας στην Μητρόπολη Ξάνθης καθώς και τα κείμενα ιστορικού περιεχόμενου που συνόδευσαν την παρέλαση.

Η Επιμνημόσυνη Δέηση, χοροστατούντος του Μητροπολίτης Ξάνθης, κ. Παντελεήμονα, παρουσία όλων των αρχών και εκπροσώπων φορέων και συλλόγων στο Μνημείο των Ηρώων, και απόδοση τιμής από την κατάθεση στεφάνων και την τήρηση ενός λεπτού σιγής καθώς και με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου ολοκλήρωσαν την επετειακή μνήμη.Την κυβέρνηση εκπροσώπησε η Υφ. Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Κατερίνα Νοτοπούλου, ενώ παρόντες ήταν ο περιφερειάρχης Χ. Μέτιος, οι βουλευτές Ζεϊμπέκ και Στογιαννίδης, ο δήμαρχος Ξάνθης Χ. Δημαρχόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχες Ξάνθης Κ. Ζαγναφέρης, καθώς και αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ Π. Σγουρίδης.

Η παρέλαση ξεκίνησε με μισή ώρα καθυστέρηση λόγω κακού συντονισμού καθώς δεν εμφανίστηκε η Φιλαρμονική του δήμου για να συνοδεύσει την Μαθητική Παρέλαση την οποία και ανέλαβε τελικά η Φιλαρμονική του Στρατού που ενημερώθηκε ωστόσο εκείνη τη στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες μ ας. Ωστόσο το κοινό «αποζημιώθηκε» από την άψογη παρέλαση των σχολείων, των συλλόγων και του Στρατού.

Την παράσταση έκλεψαν δύο Διμοιρίες του Δ’ ΣΣ που εκτέλεσαν ασκήσεις ακριβείας με τον οπλισμό τους, προκαλώντας τον ενθουσιασμό του πλήθους για την επιδεξιότητά τους στον χειρισμό των όπλων και θερμά χειροκροτήματα.

Μητροπολίτης Ξάνθης, Παντελεήμων: «Έχουμε υποχρέωση να την διαχειριστούμε αυτήν την ελευθερία για το καλό της πατρίδας μας»

Στο μήνυμα της ημέρας αναφέρθηκε ο Μητροπολίτης Ξάνθης: «Καμαρώσαμε την μαθητιώσα νεολαία,, τους πολιτιστικούς συλλόγους αλλά και τα στρατευμένα μας παιδιά σε άψογους σχηματισμούς και μάλιστα με την επίδειξη την τελευταία που μας έκαναν. Νιώσαμε περήφανοι με όλα αυτά τα οποία έγιναν σήμερα. Η Θεία Λειτουργία, η Δοξολογία και η επιμνημόσυνη δέηση και η παρέλαση, είναι μια εκδήλωση μνήμης και τιμής σε εκείνους οι οποίοι μας χάρισαν την ελευθερία μας. Εμείς έχουμε υποχρέωση να την διαχειριστούμε αυτήν την ελευθερία για το καλό της πατρίδας μας. Εύχομαι χρόνια πολλά σε όλο τον λαό μας και να μας αξιώσει η Παναγία η Αρχαγγελιώτισσα στην οποία αποδίδουμε τα «Ελευθέρια» να γιορτάσουμε και την ιστορική επέτειο των 100 χρόνων στις 4 Οκτωβρίου του 2019».

Δήμαρχος Ξάνθης Χ. Δημαρχόπουλος: «Τιμούμε και όλους τους Ξανθιώτες που 99 χρόνια διατηρούν αυτήν την ελευθερία»

«Η 4η Οκτωβρίου του 1919 σηματοδοτεί επί της ουσίας όχι μόνον την απελευθέρωση της πόλης μας, όχι μόνο το τέλος των θυσιών αλλά και την απαρχή της απελευθέρωσης όλης της Θράκης. Με τις πρέπουσες τιμές και με τον πρέποντα σεβασμό, τιμήσαμε όσους θυσιάστηκαν για να ζούμε σήμερα, 99 χρόνια μετά, αλλά τιμούμε και όλους τους Ξανθιώτες που 99 χρόνια διατηρούν αυτήν την ελευθερία. Συγχαρητήρια στους μαθητές, στους συλλόγους και στο υψηλό αίσθημα ευθύνης που έχει το ΔΣΣ. Συγχαρητήρια σε όλους και χρόνια πολλά».

Υπουργός Εσωτερικών Μακ- Θ, Κ. Νοτοπούλου: Η Ξάνθη εδώ και έναν αιώνα έχει κάνει πολλά βήματα μπροστά… καλούμαστε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των καιρών με το ίδιο σθένος»

 «Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά να βρίσκομαι σήμερα μαζί με τους Ξανθιώτες για να γιορτάσουμε και να τιμήσουμε την 99η επέτειο από την απελευθέρωση της πόλης από τον Βουλγαρικό ζυγό, τόσο ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης όσο και ως άνθρωπος που κατάγεται από την πόλη αυτή. Η Ξάνθη εδώ και έναν αιώνα έχει κάνει πολλά βήματα μπροστά, προχώρησε ταχύτατα με όλες τις δυνάμεις των ανθρώπων της, ανέδειξε τις ομορφιές του τόπου, κατάφερε να μετατρέψει σε δύναμή της τον πλούτο και τον πολιτισμό. Εμείς σήμερα, καλούμαστε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των καιρών με το ίδιο σθένος. Ο αγώνας για την διατήρηση και περιφρούρηση της ελευθερίας και της δημοκρατίας στην περιοχή μας, πρέπει να συνδυάζεται με την εμπέδωση της ειρήνης, της φιλίας, της ανιδιοτελούς συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων».

Μήνυμα ενότητας από τον Διοικητή του Δ΄ΣΣ κ. Γ. Καμπά

«Χρόνια πολλά στους Ξανθιώτες και τις Ξανθιώτισσες και σε όλη την περιοχή οπού μένουν και Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι με υγεία και Δημοκρατία. Θεωρώ ότι στην ιστορία της νεότερης Ελλάδος έχουμε πάρα πολλές απελευθερώσεις πόλεων και περιοχών και νομίζω ότι μέσα από αυτές, οι οποίες έγιναν είτε μέσα από στρατιωτικούς αγώνες είτε μέσα από διπλωματικούς αγώνες, σε κάθε περίπτωση όμως, με εθνικούς αγώνες, βγαίνει ένα μήνυμα που περνά και σήμερα από εμάς και σε εμάς και στα παιδιά μας. Ότι πρέπει ενωμένοι και μόνον ενωμένοι να καταφέρουμε να κάνουμε πάρα πολλά πράγματα όπως οι πρόγονοί μας».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Παρέλαση της γενιάς του αύριο…

Πολλά χειροκροτήματα για τα παιδιά μας…
Ο Στρατός της Θράκης ο φρουρός…

Ασκήσεις ακριβείας και επιδεξιότητας αποδεικνύουν την αρτιότητα της εκπαίδευσης αλλά και το υψηλό φρόνημα του Στρατού μας!

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Γιορτές
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βιβλιοπρόταση της Παρασκευής: «Η χαμένη άνοιξη» του Στρατή Τσίρκα

Ιούλιος 1965. Ο Αντρέας, δεκαοχτώ χρόνια πολιτικός πρόσφυγας, επιστρέφει επιτέλους στην πα…