Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ξεκινά ΤΩΡΑ η εφαρμογή της προαιρετικότητας της Σαρίας

Ξεκινά ΤΩΡΑ η εφαρμογή της προαιρετικότητας της Σαρίας

0

Συμπεριλήφθηκε διάταξη σε τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Σχόλιο από τον Κ. Γούναρη

Με τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή σχετικά με τη μοριοδότηση φοιτητών για τις μετεγγραφές, συμπληρωματικά περιλαμβάνεται διάταξη με την οποία καταργείται η προϋπόθεση έκδοσης του προβλεπόμενου Προεδρικού Διατάγματος, προκειμένου να αρχίσει η ισχύς των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με την υπαγωγή, κατ΄ εξαίρεση, των προβλεπομένων υποθέσεων (γάμοι, διαζύγια, διατροφές, διαθήκες κλπ) μεταξύ μουσουλμάνων Ελλήνων πολιτών στη δικαιοδοσία του Μουφτή και τη δυνατότητα προσφυγής των διαδίκων μερών στα πολιτικά δικαστήρια κατά τις ισχύουσες δικονομικές διατάξεις, σε περίπτωση που κάποιο από τα μέρη δεν επιθυμεί την υπαγωγή της υπόθεσής του στη δικαιοδοσία του Μουφτή.

Η διάταξη αυτή συμπεριλήφθηκε, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας να μπορέσουν να αξιοποιήσουν την ευχέρεια στην επιλογή της εφαρμογής της Σαρίας και να προσφύγουν άμεσα στην ελληνική Δικαιοσύνη, εφόσον το επιθυμούν.

Το ζήτημα σχολίασε ο δικηγόρος Κώστας Γούναρης, με ανάρτηση στο facebook, καθώς ο ίδιος με σχόλιά του το προηγούμενο διάστημα είχε στηλιτεύσει τη μακρά καθυστέρηση στην εφαρμογή του ΠΔ. Η ανάρτησή του παρατίθεται παρακάτω.

Κ. Γούναρης: Η κοινή λογική νίκησε το βαθύ κράτος στη Θράκη

Gounaris_4-emprosΨηφίστηκε από τη Βουλή τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας, σύμφωνα με την οποία θα εφαρμοστεί ΑΜΕΣΑ η ρύθμιση, που ομόφωνα (πλην της ΧΑ) ψήφισε η Βουλή στις 15 Ιανουαρίου 2018 και η οποία καταργεί την υποχρεωτική εφαρμογή της Σαρία στις οικογενειακές διαφορές των Ελλήνων πολιτών, μουσουλμάνων στο θρήσκευμα, της Θράκης και τους δίνει τη δυνατότητα – εφόσον το επιθυμούν – να προσφύγουν στα Ελληνικά Δικαστήρια.

Παρά το γεγονός ότι εξωθεσμικοί αλλά και θεσμικοί παράγοντες προσπάθησαν με διάφορα τερτίπια να ακυρώσουν αυτό που ομόφωνα ψήφισε η Βουλή το Γενάρη, τελικά η Κοινή Λογική – έστω και με καθυστέρηση κάποιων μηνών – κέρδισε.

Έτσι λοιπόν το πρόβλημα της Αϊσέ και του Χασάν να μπορούν να χωρίσουν αξιοπρεπώς, που είχε αναγορευθεί σε μέγιστο «ΕΘΝΙΚΟΝ ΖΗΤΗΜΑ», επιτέλους λύθηκε.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνάντηση Κοντού με Σουλεϊμάν για την ένταξη του Δροσερού στο σχέδιο πόλεως

Η συνάντηση έλαβε χώρα την Πέμπτη 11 Απριλίου Συνάντηση με τον δήμαρχο Ξάνθης Στράτο Κοντό…