Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Καθίζηση» ενοικίων στην αγορά της πόλης

«Καθίζηση» ενοικίων στην αγορά της πόλης

0

Μείωση έως και 50% στους επαγγελματικούς χώρους – Μεγάλη πρόσφορα διαμερισμάτων προς ενοικίαση ή αγορά αλλά σχεδόν μηδενική ζήτηση

 

 

Μόνο οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας αγοράζουν σπίτια στην πόλη. Η κρίση έφερε την …αποκέντρωση!

 

Πληθώρα αδιάθετων διαμερισμάτων και επαγγελματικών χώρων διαθέτει η πόλη μας. Σε αντίθεση με άλλες πόλεις όπως τα Χανιά όπου, όπως έγινε γνωστό, οι φοιτητές δεν βρίσκουν στέγη και εγκαταλείπουν τις σπουδές τους (!) στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, η Ξάνθη έχει μεγάλη προσφορά σε δίχωρα στούντιο και γκαρσονιέρες και σε τιμές …κρίσης και για όλα τα βαλάντια. Επίσης μεγάλη είναι η προσφορά στα μεγάλα διαμερίσματα σε παλιές οικοδομές για μίσθωση αλλά και για αγορά και σε τιμές «σκοτωμένες» όπως λένε στην γλώσσα της κτηματαγοράς αλλά μικρή έως μηδαμινή η ζήτηση! Επίσης το νέο «φρούτο» της Airbnb δεν επηρεάζει την κατάσταση γιατί είναι πολύ περιορισμένο. Αυτά είναι τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας του «Ε» στην «πιάτσα» της κτηματαγοράς.

Ενοικιάζονται αλλά δεν πωλούνται…

Εύκολα βρίσκουν στέγη οι φοιτητές στην πόλη μας, όσοι απ’ αυτούς δεν στεγάζονται στις φοιτητικές εστίες και σε τιμές ευκαιρίας. Όπως μας αναφέρουν εργολάβοι νοικιάζονται 2χωρα και στούντιο από 150 ευρώ επιπλωμένα. Τα μεγαλύτερα διαμερίσματα με 3 χώρους τα ενοίκια ανέρχονται στα 350 ευρώ. Να σημειώσουμε ότι η ενοικιαζόμενη στέγη δεν αφορά μόνο τους φοιτητές αλλά και άτομα είτε οικογένειες που έρχονται για επαγγελματικούς λόγους στην πόλη μας όπως στρατιωτικούς, εκπαιδευτικούς είτε άλλους εργαζόμενους. Κι αν το ενοικιάζειν πάει καλά το αγοράζειν περνάει σοβαρή κρίση!

Μόνο οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας αγοράζουν σπίτια στην πόλη…

Απογοητευτικά είναι στα στοιχεία στην αγορά ακινήτων. Παρά το γεγονός ότι οι ευκαιρίες αφθονούν και όπως μας ανέφεραν άνθρωποι της κτηματαγοράς υπάρχει μεγάλη προσφορά σε διαμερίσματα 30ετίας, σε τιμές κάτω των 50.000 ευρώ για διαμερίσματα 100 τ.μ. ωστόσο είναι στα αζήτητα. Η μονή κίνηση στην αγορά ακινήτων παρατηρείται από μουσουλμάνους συμπολίτες μας που δουλεύουν σε χώρες του εξωτερικού, κάνουν ένα κομπόδεμα και αγοράζουν παλιά σπίτια στην περιοχή του οικισμού Μ. Αλεξάνδρου, του λεγόμενου και Ασά.

Η κρίση έφερε την …αποκέντρωση!

Μπορεί οι περασμένες δεκαετίες του ’80 και του ’90, τα χρόνια της ευμάρειας, να προκάλεσαν έκρηξη στην ανοικοδόμηση και σχεδόν μαζική αστικοποίηση του πληθυσμού του νομού μας, ωστόσο η κρίση από το 2010 και μετά επέφερε μερική …αποκέντρωση. Η ανεργία, οι περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις , ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι οι κυριότεροι λόγοι που κάποιοι θυμήθηκαν τα χωριά τους και εγκαταστάθηκαν στα πατρικά τους αφήνοντας άδεια τα σπίτια που αγόρασαν, διαθέσιμα σε αγορά είτε σε ενοικίαση.

Ανακατανομή στους επαγγελματικούς χώρους – Μείωση έως και 50% στα ενοίκια του κέντρου

Η κρίση όμως κυρίως έπληξε τις δουλειές. Έτσι όλα αυτά τα χρόνια πολλές επιχειρήσεις έχουν βάλει «λουκέτο». Μια βόλτα στην αγορά μας το επιβεβαιώνει. Όπως επίσης και το φαινόμενο της ανακατανομής κυρίως λόγω της μείωσης των ενοικίων και της προσαρμογής τους στην γενικότερη κατάσταση της αγοράς. Έτσι πολλές επιχειρήσεις που ήταν σε συνοικισμούς της πόλης μεταφέρθηκαν στο κέντρο καταλαμβάνοντας τους χώρους εκείνων που έκλεισαν. Μείωση έως και 50% έχουν υποστεί τα ενοίκια στους επαγγελματικούς χώρους του κέντρου. Τα ποσά των 2.000 ευρώ άλλων εποχών έχουν υποχωρήσει στο μισό όπως άλλωστε και οι τζίροι των μαγαζιών όπως διατείνονται κύκλοι της αγορά. Άλλωστε στην οικονομία λειτουργούν όλα σαν συγκοινωνούντα δοχεία.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Άναψε η Ολυμπιακή Φλόγα στην Ξάνθη

Συγκίνηση και υπερηφάνεια στην κεντρική πλατεία το μεσημέρι της Δευτέρας 22 Απριλίου με δυ…