Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Η ταινία USSAK έρχεται στην Ξάνθη με τους δημιουργούς της

Η ταινία USSAK έρχεται στην Ξάνθη με τους δημιουργούς της

0

Το Σάββατο το βράδυ στο Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ

Το Σάββατο 13 Οκτωβρίου στις 20.00 στο Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ θα πραγματοποιηθεί προβολή της ταινίας USSAK του Κυριάκου Κατζουράκη.

Δύο σπουδαίοι καλλιτέχνες θα βρίσκονται στην πόλη μας με αφορμή την προβολή της ταινίας τους.

Ο Κυριάκος Κατζουράκης, τακτικός καθηγητής στην Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του τμήματος  Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, σκηνοθέτης της ταινίας και η σπουδαία ηθοποιός Κάτια Γέρου, δίδαξε στη σχολή του Θεάτρου Τέχνης επί 25 χρόνια θα συνομιλήσουν με τους θεατές της ταινίας.

Η είσοδος είναι ελεύθερη

Για πληροφορίες – κρατήσεις: Κινηματογραφική Λέσχη ΦΕΞ.25410 25421

Σχετικά με την ταινία

Με φόντο μια χώρα διαλυμένη και φοβισμένη κάπου στο κοντινό μέλλον,  παρακολουθούμε τις ζωές και τις ιστορίες μιας σειράς ετερόκλητων ανθρώπων: Μιας πρώην περφόρμερ του δρόμου που δουλεύει στην γκαρνταρόμπα ενός σκυλάδικου, ενός οκτάχρονου κοριτσιού που περιφέρεται στους επικίνδυνους δρόμους, μιας ομάδας περιθωριακών που προσπαθούν να αντισταθούν, ενός  ντραγκ/σόουμαν που απαγγέλει Καρούζο, ενός θρυλικού πιανίστα, του αρχηγού μιας ακαθόριστης σκοτεινής εξουσίας, αγροτών που προσπαθούν να προστατέψουν τα χωράφια τους από τους μεταλλαγμένους σπόρους, αλλά και μελών μιας ιδιότυπης λέσχης που ανησυχούν «μην ξυπνήσουν αναρχικά ανακλαστικά» υποστηρίζοντας την ίδια ώρα πως «Κανείς δεν σηκώνει κεφάλι γιατί δεν έχει»!

Λαθρέμποροι και αρχαιοκάπηλοι, κλεφτρόνια, περιθωριακοί και φτωχοδιάβολοι, «ένα μάτσο σαλεμένοι» που επιμένουν να μην «πεθάνουν από μαρασμό», ήρωες και αντιήρωες, άλλοι κλεισμένοι στον μικρόκοσμό τους κι άλλοι εγκλωβισμένοι σ’ έναν άκρατο εγωισμό, αρχίζουν να αλλάζουν, όταν οι συγκρούσεις πυκνώνουν και γίνονται αφόρητες. Η αφύπνιση για τον καθένα ξεχωριστά γίνεται ντόμινο.

Η ταινία εξερευνά την έννοια της κοινότητας και το νόημα της ουτοπίας. Μιας ουτοπίας όμως καθόλου ρομαντικής, καθώς, όπως ακούγεται στο φινάλε: «ο ουτοπιστής είναι σκληρός σαν ατσάλι. Ο απόλυτος υλιστής. Ο ουτοπιστής δίνει φωνή σε αυτούς που δεν έχουν».

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Κυριάκος Κατζουράκης

Σενάριο: Κυριάκος Κατζουράκης, Κάτια Γέρου

Διεύθυνση Φωτογραφίας:  Γιάννης Φώτου

Σκηνικά: Νίκος Πολίτης

Κοστούμια: Κατερίνα Παπαγεωργίου

Μουσική: Μπάμπης Παπαδόπουλος

Διεύθυνση Παραγωγής: Γιώργος Ζέρβας

Παραγωγός: Γιάννης Σωτηρόπουλος

Πρωταγωνιστούν: Κάτια Γέρου, Γιάννης Τσορτέκης, Θεοδώρα Τζήμου, Νίκος Νίκας, Δημήτρης Πουλικάκος, Δημήτρης Πολύτιμος, Adrian Frieling, Θάνος Αλεξίου, Καμίλο Μπετανκόρ, Παύλος Ιορδανόπουλος και η μικρή Νέλλυ Θεοφιλοπούλου.

Σχετικά με τους δημιουργούς

-Κατζουράκης Κυριάκος

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1944. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας ζωγραφική με καθηγητή τον Γιάννη Μόραλη και σκηνογραφία με καθηγητή τον Βασίλη Βασιλειάδη (1963-1968). Το 1968 πήρε το βραβείο ζωγραφικής «Παρθένη». Συνέχισε τις σπουδές του στη χαρακτική στο Λονδίνο, στο St. Martin’s School of Art (1973-1974) και στο Croydon College of Art (1974-1975). Στην πόλη αυτή παρέμεινε μέχρι το 1985 όπου με τη βοήθεια του E. Paolozzi και του Arts Council οργάνωσε το 1976 έκθεση της δουλειάς του στη Serpentine Gallery. Το 1986 επέστρεψε  στην Ελλάδα και ξεκίνησε συνεργασία του με τον Γιώργο Λαζάνη στο Θέατρο Τέχνης. Έως το 2007 δούλεψε σε 20 παραστάσεις. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ομάδας 5 Νέοι Έλληνες Ρεαλιστές (1969-1972) μαζί με τον Γιάννη Βαλαβανίδη, Χρόνη Μπότσογλου, Γιάννη Ψυχοπαίδη και Κλεοπάτρα Δίγκα, και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Καλλιτεχνών EUROPA 24 (1990-1998).

Σκηνογράφησε στον κινηματογράφο «Το προξενιό της Άννας» του Παντελή Βούλγαρη (1971) και έκανε τα κοστούμια για την θεατρική παράσταση «Μέρες του ‘36» του Θόδωρου Αγγελόπουλου (1971). Συνεργάστηκε με την ομάδα χορού Οκτάνα το 1993 και τον Βίκτωρα Αρδίτη το 1989. Από το 1995 με την Ομάδα Τέχνης δουλεύει συστηματικά πάνω στις σχέσεις της ζωγραφικής με το θέατρο, τη μουσική, τη φωτογραφία και τον κινηματογράφο. Επίσης, διεύθυνε το εικαστικό εργαστήριο του Υπουργείου Πολιτισμού στον Δήμο του Αιγάλεω (1997-2003).

Η ταινία του «Ο δρόμος προς τη Δύση» (2003) κέρδισε το 1ο Κρατικό Βραβείο καλύτερου Ντοκυμαντέρ και το διεθνές βραβείο κριτικών Fipresci. Το 2005 η ταινία του «Γλυκιά Μνήμη» απέσπασε δύο κρατικά βραβεία σκηνογραφία και β’ γυναικείου ρόλου καθώς και το βραβείο α’ γυναικείου ρόλου στο 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Μεσογειακού Κινηματογράφου, Τετουάν, Μαρόκο 2006. Η Τρίτη του ταινία «Μικρές Εξεγέρσεις» (2009) αντιπροσώπευσε την Ελλάδα στο 50ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2009 και στο Cinema du Monde Montreal 2009.

Από το 2005 είναι τακτικός καθηγητής στην Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του τμήματος  Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών.

Παρουσίασε το ζωγραφικό του έργο του σε περισσότερες από τριάντα ατομικές εκθέσεις σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και στο Λονδίνο. Συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις και διεθνείς διοργανώσεις: Πανελλήνιες (1967, 1975), Biennale Sao Paulo (1979) και Παρισιού (1980), Ευρωπάλια (Βρυξέλλες 1982) κ.ά.

-Κάτια Γέρου

Γεννήθηκε στο Αγρίνιο. Πρώτη επαφή με το θέατρο η παράσταση του «Κύκλου με την Κιμωλία» του Μπρεχτ – Θεατρικό Τμήμα Πανεπιστημίου Αθηνών – (Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου, Ιθάκη 1975, βραβείο ερμηνείας Α’ γυναικείου ρόλου).

1976-79 Σπουδές στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης.

Το μεγαλύτερο διάστημα εργάστηκε στο Θέατρο Τέχνης ( Αρχαίο Δράμα, κλασσικό και σύγχρονο ρεπερτόριο) σε σκηνοθεσίες Κ.Κουν και Γ.Λαζάνη.

Δίδαξε στη σχολή του Θεάτρου Τέχνης επί 25 χρόνια.

Συνεργάστηκε με τους σκηνοθέτες Μ. Λυμπεροπούλου, Μ. Κουγιουμτζή, Κ. Καπελώνη, Θ. Γράμψα, Α.Τομπούλη, Ν. Κοντούρη, Ν. Μαστοράκη, Β. Νικολαΐδη

Και με τον Κ. Κατζουράκη ( 4 Εικαστικά δρώμενα και 3 ταινίες μεγάλου μήκους)

Για την ταινία «Μικρές Εξεγέρσεις», βραβείο ερμηνείας πρώτου γυναικείου ρόλου στο φεστιβάλ Μεσογειακού Κινηματογράφου, Μαρόκο 2007. Το 2011 κυκλοφορεί το βιβλίο της «Αλλάζοντας τους παλμούς της καρδιάς», εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βιβλιοπρόταση του Σαββάτου: «Αίμος – Διαδρομές στα Βαλκάνια» του Θοδωρή Νικολάου

Τι είναι τα Βαλκάνια, όμως ; Φυλές, θρησκείες, εθνότητες, συνήθειες και ήθη παράγουν ένα γ…