Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Η σπαζοκεφαλιά με τις 3 ή 4 κάλπες

Η σπαζοκεφαλιά με τις 3 ή 4 κάλπες

0
psifodeltia kalpi

Πυρετώδεις προετοιμασίες στο Υπουργείο Εσωτερικών

Η ταυτόχρονη διεξαγωγή δημοτικών, περιφερειακών, ευρωβουλευτικών και ίσως εθνικών εκλογών φέρνει μεγάλες ανάγκες και προκαλεί πονοκέφαλο στα επιτελεία

Επισήμως αρχίζουν οι διαδικασίες για τις εκλογές του ερχόμενου Μαΐου, με το υπουργείο Εσωτερικών να βρίσκεται σε πυρετώδεις προετοιμασίες προκειμένου να βρεθούν απαντήσεις στις ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες και απαιτήσεις της συγκεκριμένης «πολυαναμέτρησης».

Οι δυσκολίες προκύπτουν από τον όγκο ρεκόρ της ύλης που προκαλεί η ταυτόχρονη διεξαγωγή δημοτικών, περιφερειακών και ευρωβουλευτικών εκλογών. Στους περισσότερους δήμους θα πρέπει να στηθούν τουλάχιστον τέσσερις κάλπες και σε καθεμία να πέσει το σωστό ψηφοδέλτιο, αφού προηγουμένως έχουν τοποθετηθεί με τον ορθό τρόπο συνολικά έως και 15 σταυροί προτίμησης! Το επιτελείο του υπουργείου Εσωτερικών εξετάζει αναλυτικά τρόπους αντιμετώπισης αυτής της πρωτοφανούς ιδιαιτερότητας, που λαμβάνει διαστάσεις σπαζοκεφαλιάς.

Εκλογικά τμήματα: Μελετάται η ανάγκη να δημιουργηθούν περισσότεροι χώροι άσκησης του εκλογικού δικαιώματος. Τα εκλογικά τμήματα στις μεγάλες πόλεις φθάνουν μέχρι τους 600 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους και ο αριθμός ήταν διαχειρίσιμος, καθώς έπρεπε ο καθένας να ρίξει ένα ή δύο ψηφοδέλτια σε ισάριθμες κάλπες.

Ο μεγαλύτερος αριθμός καλπών (3) είχε στηθεί στις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου 2014, που έγιναν μαζί με τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Όμως τότε έπρεπε να μπουν σταυροί μόνο στο ευρωψηφοδέλτιο, καθώς η σταυροδοσία για δήμους-περιφέρειες είχε γίνει στον πρώτο γύρο (18/5/2014).

Σταυροδωσία: Στις επικείμενες εκλογές θα πρέπει να μπουν έως 4 σταυροί στο ψηφοδέλτιο για τον δήμο, άλλοι τόσοι σε εκείνο της περιφέρειας και σε εκείνο της Ευρωβουλής. Προστέθηκε όμως ακόμη ένα ξεχωριστό ψηφοδέλτιο, με έως τρεις σταυρούς, που αφορά τα τοπικά-κοινοτικά συμβούλια (έως τώρα υπήρχε κοινό ψηφοδέλτιο με τον δήμο). Αυτό αφορά τους δήμους άνω των 100.000 κατοίκων και όσους έχουν προκύψει συνένωση με βάση τον «Καλλικράτη».

Πρακτικά, ελάχιστοι δήμοι από τους 325 εξαιρούνται, και αυτοί είναι όσοι είχαν την ίδια επικράτεια και επί «Καποδίστρια» (π.χ. Δήμοι Καισαριανής, Νέας Σμύρνης κλπ), θεωρείται λογικό ότι ο κάθε ψηφοφόρος θα χρειάζεται πολλαπλάσιο χρόνο μέχρι να πάρει κάθε ψηφοδέλτιο, να μπει στο παραβάν, να το σταυρώσει, να το ρίξει στη σωστή κάλπη και να κάνει την ίδια διαδικασία τέσσερις φορές. Υπάρχει κίνδυνος οι ουρές να είναι τεράστιες.

Ψηφοδέλτια-κάλπες: Σε κάθε εκλογικό τμήμα θα πρέπει να βρες όχι μόνο για τέσσερις κάλπες και για ισάριθμα παραβάν, αλλά και για να τοποθετηθούν σε στοίβες τα ψηφοδέλτια. Υπενθυμίζεται ότι στις ευρωεκλογές του 2014 υπήρχαν 43 διαφορετικοί συνδυασμοί υποψηφίων. Σε αυτά προστίθενται εκείνα για την περιφέρεια (11 διαφορετικά, για παράδειγμα στην Αττική), για τον δήμο (12 για την Αθήνα) και κάποια ακόμη για τα κοινοτικά συμβούλια. Πρόσφατα το υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε με επείγον έγγραφό του από τους δήμους να ενημερώσουν εάν έχουν επάρκεια σε κάλπες και παραβάν, αλλά εκτιμάται ότι οι περισσότεροι θα χρειαστούν προμήθειες.

Αντιπρόσωποι Γραμματείς: Η αυξημένη εκλογική ύλη δημιουργεί πρόσθετες ανάγκες σε δικαστικούς αντιπροσώπους (που είναι αρμόδιοι για την όλη διεξαγωγή), σε γραμματειακή υποστήριξη αλλά και σε εξεύρεση εκλογικών αντιπροσώπων κάθε υποψήφιας παράταξης.

Όλοι οι παραπάνω παράγοντες πρέπει επίσης να βρουν χώρο σε κάθε εκλογικό τμήμα και να οπλιστούν με περίσσια υπομονή, καθώς η διαδικασία καταμέτρησης όλων αυτών των ψηφοδελτίων μετά τη λήξη της ψηφοφορίας θα χρειαστεί αρκετές ώρες.

Στις εκλογές που έχουν διεξαχθεί έως τώρα στην Ελλάδα λειτούργησαν περίπου 22.000 διαφορετικά εκλογικά τμήματα προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε κάθε γωνιά της επικράτειας. Για τα απομακρυσμένα μέρη με τους λίγους ψηφοφόρους δεν τίθεται προφανώς θέμα, αλλά μελετάται η ανάγκη αύξησης των εκλογικών τμημάτων στις μεγάλες πόλεις ώστε να μη συνωστίζονται οι πολίτες σε ουρές.

Εκλογικά κέντρα: Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να εξασφαλιστούν πρόσθετοι χώροι για να ιδρυθούν εκατοντάδες νέα εκλογικά τμήματα. Εκτιμάται ότι στις περισσότερες περιπτώσεις θα βρεθούν τέτοιοι χώροι σε σχολεία που δεν χρησιμοποιούνταν έως τώρα για αυτόν τον σκοπό. Εάν αυτό αποφασιστεί, θα πρέπει στη συνέχεια να ενημερωθούν οι ψηφοφόροι για την αλλαγή στον τόπο που γνώριζαν έως τώρα και να προσληφθούν, φυσικά, περισσότεροι δικαστικοί αντιπρόσωποι και γραμματείς εφορευτικών επιτροπών.

Εννοείται πως αν τελικά προκόψουν και εθνικές εκλογές την ίδια ημερομηνία, αυξάνονται πολλαπλασιαστικά οι ανάγκες σε χώρους, ανθρώπινο δυναμικό και καμπάνιες ενημέρωσης προκειμένου να ετοιμαστούν για την πολύπλοκη διαδικασία.

Πάντως, αυτές τις ημέρες σχεδιάζεται να γίνει η πρώτη επίσημη κίνηση προετοιμασίας από πλευράς υπουργείου Εσωτερικών Αφορά τους ψηφοφόρους που κατοικούν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν από εκεί για την Ευρωβουλή.

Το υπουργείο θα στείλει έγγραφα στις εκεί πρεσβευτικές και προξενικές Αρχές της Ελλάδας, οι οποίες οφείλουν να ενημερώσουν με κάθε πρόσφορο μέσο τους Έλληνες που διαμένουν στην περιφέρειά τους. Οι δικαιούχοι εκλογείς θα πρέπει να δηλώσουν την πρόθεσή τους να ψηφίσουν στον τόπο κατοικίας τους και μετά να ληφθεί μέριμνα για να βρεθούν τα κτίρια όπου θα στηθούν εκλογικά τμήματα και για να συγκροτηθούν εφορευτικές επιτροπές.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βγαίνει ο διαγωνισμός για το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων δήμου Ξάνθης

Στη σημερινή συνεδρίαση της δημοτικής επιτροπής εγκρίνονται τα τεύχ δημοπράτησης   Σή…