Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Αίσιο τέλος για το Αρδευτικό με καθυστέρηση 10 ετών!

Αίσιο τέλος για το Αρδευτικό με καθυστέρηση 10 ετών!

0
nestos_aerofoto-empros

Απορρίφθηκε στο ΣτΕ η προσφυγή των Οικολογικών Οργανώσεων που «φρέναραν» το έργο. Επιφυλακτικός ο δικηγόρος Ν. Γεννάδιος πριν μελετήσει το σκεπτικό της απόφασης

 

Υπό αίρεση η πολιτική βούληση για να προχωρήσει το έργο – Δυσθυμία στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα του κυβερνώντος κόμματος

 

 

 

 

«Ξεμπλοκάρει» από το δικαστικό κυκεώνα η υπόθεση ενός έργου που έχει καταγραφεί στην συνείδηση της τοπικής κοινωνίας ως το μεγαλύτερο έργο για τον νομό μας, που ωστόσο σταμάτησε ενώ ήδη είχε ξεκινήσει. Ο λόγος για το έργο Μεταφοράς νερών του Νέστου με υπόγεια δίκτυα στην πεδιάδα της Ξάνθης. 4,5 χρόνια μετά τη δίκη στο Συμβούλιο της Επικρατείας (5 Μαρτίου 2014) εκδόθηκε επιτέλους η απόφαση η οποία σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες απορρίπτει την προσφυγή των Οικολογικών Οργανώσεων και ανοίγει τον δρόμο υλοποίησης του έργου.

Επιφυλακτικός ο δικηγόρος Ν. Γεννάδιος πριν μελετήσει το σκεπτικό της απόφασης

Την επιφύλαξή του εκφράζει στο «Ε» ο δικηγόρος της Π. Ε. Ξάνθης κ. Νίκος Γεννάδιος πριν καθαρογραφεί η απόφαση και μελετήσει το σκεπτικό της καθώς είναι μεν απορριπτική ως προς την προσφυγή των οικολογικών οργανώσεων αλλά δεν είναι γνωστό ακόμη αν τίθενται όροι ή προϋποθέσεις ή οδηγίες που διαφοροποιούν την ταυτότητα του έργου.

Υπό αίρεση η πολιτική βούληση για να προχωρήσει το έργο

Με επιφύλαξη αλλά και προβληματισμό ως προς την σκοπιμότητα του έργου καθώς και ως προς το αν υπάρχει η δημοσιονομική δυνατότητα να εξευρεθούν τόσα χρήματα γι αυτό …υποδέχτηκαν την απόφαση παράγοντες του κυβερνώντος κόμματος, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές. Παλαιότερα άλλωστε τόσο ο βουλευτής κ. Χ. Ζειμπέκ όσο και ο νυν υφυπουργός κ. Γιαννακίδης είχαν εκφράσει με δηλώσεις τους την αντίθεσή τους για την σκοπιμότητα του έργου το οποίο είχαν χαρακτηρίσει «μη φιλικό προς το περιβάλλον». Κατά συνέπεια και υπό το πρίσμα αυτών των δεδομένων τίθεται υπό αίρεση κάτι πολύ σημαντικό για να προχωρήσει το έργο και να εξευρεθούν τα απαραίτητα κονδύλια: Η πολιτική βούληση. Ένα θέμα που θα ξεκαθαρίσει το επόμενο διάστημα.

Σ’ ότι αφορά το επιχείρημα του «μη φιλοπεριβαλλοντικού έργου» αντιπαραθέτουμε το αρδευτικό έργο Ερατεινού – Αγιάσματα από την άλλη πλευρά του Νέτου στην Καβάλα το οποίο και ολοκληρώνεται με επιφανειακό δίκτυο. Και τίθεται το ερώτημα: Είναι φιλοπεριβαλλοντικό ένα έργο με τσιμεντένιο επιφανειακό αρδευτικό δίκτυο στην πεδιάδα της Καβάλας και όχι ένα υπόγειο δίκτυο στην πεδιάδα της Ξάνθης;

Αίσιο τέλος …όμως 15 χρόνια μετά!

Για την ιστορία να θυμίσουμε ότι ενώ είχε δημοπρατηθεί στις 21 Ιανουαρίου 2009 η α’ φάση του έργου προϋπολογισμού 50 εκ. ευρώ, και είχε μπει εργολάβος για την εκτέλεση των έργων κεφαλών, διακόπηκε κάθε εργασία από την στιγμή που κατατέθηκε προσφυγή τριών οικολογικών οργανώσεων. Η συνέχεια είναι λίγο έως πολύ γνωστή στην κοινωνία της Ξάνθης καθώς η υπόθεση απασχόλησε και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο πλαίσιο της κατάθεσης προδικαστικού ερωτήματος για δύο φορές από το ΣτΕ με τελευταία στις 11 Μαΐου 2015.

Να σημειώσουμε επίσης ότι πρόκειται για την τελική απόφαση η οποία «φρέναρε» το έργο 15 χρόνια μετά την ολοκλήρωση της μελέτης. Υπενθυμίζουμε ότι πρόκειται για ένα έργο που εμπνεύστηκε ο αείμνηστος Νομάρχης Ξάνθη τότε, Γιώργος Παυλίδης και στηρίχθηκε από όλους σχεδόν τους πολιτικούς παράγοντες, αρχής γενομένης του τότε βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Σγουρίδη, του υφυπουργού και μετέπειτα υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρου Κοντού (των κυβερνήσεων Κ. Καραμανλή) καθώς και από σε αυτοδιοικητικό επίπεδο από τον τότε περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη και αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης Φώτη Καραλίδη. Μάλιστα την περίοδο που ήταν υπουργός ο κ. Κοντός είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα «Α. Μπαλτατζής» και είχε δεσμευτεί ένα κονδύλι της τάξης των 150 εκ. ευρώ. Στη συνέχεια και με την πάροδο τόσων ετών απεντάχθηκε ενώ θεωρείται βέβαιο ότι χρειάζεται επικαιροποίηση της μελέτης και νέες διαδικασίες δημοπράτησης.

Σε σύσκεψη φορέων καλεί ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης

Με το τίτλο «Ο επιμένων νικά!», ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραΐτης χαιρετίζει την απόφαση του ΣτΕ και καλεί σε σύσκεψη όλους τους φορείς για το συντονισμό των ενεργειών ώστε να υλοποιηθεί το έργο. Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Η απόφαση του ΣτΕ να απορρίψει την προσφυγή των οικολόγων δεν δικαιώνει μόνο το όραμα, την επιμονή του πρώην Υπουργού κ. Αλέξανδρου Κοντού αλλά και τα όνειρα ζωής χιλιάδων αγροτών, για ανάπτυξη και πλούτο. Ο επιμένων νικά!

Το Επιμελητήριο Ξάνθης προτρέπει τον Υφυπουργό κ. Στάθη Γιαννακίδη, τον πρώην Υπουργό κ. Αλέξανδρο Κοντό με τη εμπειρία και πολύτιμες γνώσεις που διαθέτει επί του θέματος, τους βουλευτές του νομού μας, τον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης, τους Δημάρχους Τοπείρου και Αβδήρων καθώς και όλους τους φορείς, ενωμένους, άμεσα σε κοινή σύσκεψη, ώστε να βρεθεί άμεση λύση υλοποίησης αυτού του μεγάλου οικολογικού έργου που θα φέρει ανάπτυξη και πλούτο στον τόπο μας. Η αίθουσα του Επιμελητηρίου είναι διαθέσιμη για αυτό το σκοπό. Δεν πρέπει να χαθεί ούτε μία ημέρα! Μπροστά στο συμφέρον του τόπου μας δεν περισσεύει κανείς!».

Σε συστράτευση όλων των φορέων καλεί και ο δήμος Τοπείρου και σε συνάντηση άμεσα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εξαφανίστηκε 34χρονος στην Καβάλα

Καβάλα: Άφησε τα δίδυμα κοριτσάκια του στο σχολείο και έφυγε- Κτηνοτρόφος είπε ότι είδε το…