Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ 19 εκ. ευρώ με 594 συμβάσεις δαπανήθηκαν για τη διαχείριση του προσφυγικού/ μεταναστευτικού στη Β. Ελλάδα

19 εκ. ευρώ με 594 συμβάσεις δαπανήθηκαν για τη διαχείριση του προσφυγικού/ μεταναστευτικού στη Β. Ελλάδα

0

Επικριτική ανακοίνωση από το «Ποτάμι» για «γκρίζα σημεία» με απευθείας αναθέσεις και ανανεώσεις συμβάσεων με τους ίδιους εργολάβους στο σύνολο της χώρας

 Στις χιλιάδες απευθείας συμβάσεις για τη διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού αναφέρεται σε ανακοίνωσή του το «Ποτάμι», καταθέτοντας σχετική επερώτηση στη Βουλή.

Το «Ποτάμι» αναφέρεται σε «γκρίζα σημεία» με πολλές εκατοντάδες συμβάσεις με απευθείας ανάθεση, διαδοχικές ανανεώσεις συμβάσεων – έως και 45 φορές!- στους ίδιους ανθρώπους, αναθέσεις «μέσω διαπραγματεύσεων» (!) χωρίς να έχουν υπάρξει δημόσιες προκηρύξεις και πρόχειρους ή συνοπτικούς διαγωνισμούς.

Όπως σημειώνει, τα στοιχεία από το Υπουργείο Άμυνας δείχνουν πως σχεδόν το 80% του ποσού των συμβάσεων αφορούν τον τομέα της σίτισης στα hot spots των νησιών. Η μερίδα του λέοντος των χρημάτων αυτών έχει κατευθυνθεί με απευθείας αναθέσεις σε πολύ μικρό αριθμό συγκεκριμένων εταιριών κέτερινγκ, κάτι που παραπέμπει σε συνθήκες ενός ιδιότυπου «καρτέλ», αναφέρει το κοινοβουλευτικό κόμμα, ενημερώνοντας ότι οι δαπάνες για τις προσφυγικές δομές του ΥΕΘΑ δείχνουν ότι έως σήμερα έχουν συναφθεί 1.967 συμβάσεις ύψους 112.077.099 ευρώ εκ των οποίων τα 88.563.087 έχουν διατεθεί για τη σίτιση.

Σε ότι μας αφορά, όπως αναφέρει ενδεικτικά το Ποτάμι,. για τις δομές φιλοξενίας στην βόρεια Ελλάδα (Καβάλα, Θεσσαλονίκη, Γιαννιτσά, Τσεπέλοβο, Κόνιτσα κ.λ.π.) δαπανήθηκαν σχεδόν 19 εκατομμύρια ευρώ με 594 συμβάσεις, οι περισσότερες με απευθείας αναθέσεις ή με την διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της Βέροιας όπου από τις 328 συμβάσεις – ύψους 8.5 εκατομμυρίων – μόνο οι 41 έγιναν με δημόσιο διαγωνισμό.

«Το Ποτάμι επανειλημμένα είχε επισημάνει την προχειρότητα και τελικά την κακοδιαχείριση των κονδυλίων για το μεταναστευτικό/ προσφυγικό. Οι απαντήσεις των υπουργείων αντί να αμβλύνουν τις ανησυχίες μας, τις ενισχύουν. Η δική μας προσπάθεια για διαφάνεια, λογοδοσία και καταλογισμό ευθυνών θα συνεχιστεί γιατί αυτά θα καθορίσουν την ανθρώπινη διαβίωση μεταναστών και προσφύγων αλλά και το επίπεδο ζωής των περιοχών που τους φιλοξενούν», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

5,6 εκ. ευρώ για έργα ενεργειακής αναβάθμισης αθλητικών εγκαταστάσεων στην ΑΜΘ

Χρηματοδότηση από το Υπουργείο Οικονομίας κλειστά γυμναστήρια σε Αλεξανδρούπολη, Παγγαίο, …