Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Υπέρ …Ταμείου τα Λουτρά Ποταμιάς και ο π. Λιμενικός Σταθμός Αβδήρων;

Υπέρ …Ταμείου τα Λουτρά Ποταμιάς και ο π. Λιμενικός Σταθμός Αβδήρων;

0
loutra potamias2

Σάλος από την εκχώρηση δημοσίων ακινήτων στο Υπερταμείο προς πώληση – Διευκρινίζει το ΥΠΟΙΚ – Διαψεύδει το ΥΠ.ΠΟ

 

 

Ποια είναι τα 88 ακίνητα της Ξάνθης που εκχωρούνται στο Υπερταμείο ;- Ερώτηση Κεφαλίδου

 

Σάλος έχει προκληθεί από την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών ότι εκχωρούνται στο Υπερταμείο ( «Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. (Ε.Ε.ΣΥ.Π.) 10.119 ακίνητα κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου για 99 χρόνια, ως εγγύηση αποπληρωμής του χρέους. Η αντίδραση προήλθε κυρίως από το γεγονός ότι το Υπερταμείο είναι υπό τον έλεγχος των δανειστών και η δημιουργία του ήταν προαπαιτούμενο για την 4η αξιολόγηση καθώς επίσης πως κυκλοφόρησαν λίστες ότι μεταξύ των ακινήτων που αναφέρονται με τους κωδικούς Κτηματολογίου στο σχετικό ΦΕΚ συγκαταλέγονται μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι ανά τη χώρα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την έντονη αντίδραση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων που ζήτησαν διευκρινήσεις ενώ υπήρξε πολιτική εκμετάλλευση με πιο ενδεικτική την δήλωση του αντιπροέδρου της ΝΔ «Αδωνι Γεωργιάδη ότι η κυβέρνηση για την καρέκλα είναι ικανή να πουλήσει και την Ακρόπολη!

Διευκρινίζει το ΥΠΟΙΚ – Διαψεύδει το ΥΠ.ΠΟ

Σε σειρά διευκρινίσεων για τη μεταφορά δημόσιων ακινήτων στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίων (ΕΤΑΔ) – Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών.

Ειδικότερα, σημειώνεται ότι η υπουργική απόφαση δεν σημαίνει αυτομάτως τη μεταφορά των ακινήτων αυτών από το δημόσιο στην ΕΤΑΔ/ΕΕΣΥΠ, καθώς θα πρέπει να γίνουν πρώτα οι απαραίτητοι έλεγχοι. Παράλληλα, διευκρινίζεται ότι από τη μεταβίβαση εξαιρούνται μεταξύ άλλων αιγιαλοί, παραλίες και παρόχθιες εκτάσεις, υδρότοποι, περιοχές Natura, αρχαιολογικοί χώροι και αμιγώς δασικές εκτάσεις. Επίσης το υπουργείο Πολιτισμού διαψεύδει δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία παραχωρείται δημόσια περιουσία και συγκεκριμένα ιστορικά μνημεία (μνημεία των Χανίων – Ενετικές οχυρώσεις και τάφρος του Βυζαντινού τείχους) στο Υπερταμείο (ΕΤΑΔ/ΕΕΣΥΠ), κάτι το οποίο επισημαίνουν οι Αρχαιολόγοι μέσω ανακοινώσεών τους.

Ποια είναι τα 88 ακίνητα της Ξάνθης που εκχωρούνται στο Υπερταμείο ;- Ερώτηση Κεφαλίδου

Το ζήτημα αποκτά και τοπικό ενδιαφέρον μετά την ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Οικονομικών η βουλευτής της ΔΗΣΥ της Δράμας Χαρά Κεφαλίδου με τίτλο: «88 δημόσια ακίνητα της Ξάνθης εκχωρούνται κρυφά από την τοπική κοινωνία στο Υπερταμείο με απαίτηση των δανειστών;». Η κα Κεφαλίδου ζητά να ανακοινωθούν ποια είναι τα 88 δημόσια ακίνητα από το Νομό Ξάνθης που εκχωρούνται στους δανειστές; Και αν έχει ζητηθεί η γνώμη των τοπικών κοινωνιών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι εκχωρούνται τα Λουτρά Ποταμιάς, ο πρώην Λιμενικός Σταθμός και το πρώην Αστυνομικό Τμήμα των Αβδήρων

Να σημειώσουμε ότι τα ακίνητα είναι καταχωρημένα στο ΦΕΚ απόφαση 86 ΦΕΚ Β’ 2317/19-6-18)με τον Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ), χωρίς καμία περιγραφή της θέσης, της έκτασης, της χρήσης, και των λοιπών τους στοιχείων και είναι δύσκολο να αποκαλυφθεί ποια είναι αυτά. Σύμφωνα με πληροφορίες ωστόσο μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται τα Λουτρά Ποταμιάς που ανήκουν στην ΕΤΑΔ όπως επίσης και το κτήριο του πρώην Λιμενικού Σταθμού και του πρώην Αστυνομικού Σταθμού στα Άβδηρα.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoylou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προσωρινά ελεύθεροι οι 49 συλληφθέντες του ΑΠΘ

Αναβλήθηκε η δίκη των 49 συλληφθέντων από την αστυνομική επιχείρηση στη Σχολή Θετικών Επισ…