Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Βραδιά λαογραφίας τη Δευτέρα στις Γιορτές Παλιάς Πόλης

Βραδιά λαογραφίας τη Δευτέρα στις Γιορτές Παλιάς Πόλης

0

Πλήθος εκδηλώσεων στον παραδοσιακό οικισμό

Με Βραδιά λαογραφίας ξεκινά η εβδομάδα για τις Γιορτές Παλιάς πόλης και η κεντρική σκηνή στην πλατεία Μητροπολέως θα υποδεχθεί στις 20.30 τους χορευτικούς συλλόγους που κρατούν την παράδοση ζωντανή.

Τα φιλοξενούμενα λαογραφικά χορευτικά και τα χορευτικά συγκροτήματα των Λαογραφικών Συλλόγων της πόλης μας, που μας εκπροσωπούν στα φολκλορικά φεστιβάλ τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό θα χορέψουν χορούς από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Συμμετέχουν: Πολιτιστικός Σύλλογος «Θάμυρις», Σύλλογος Κιμμέριων «Ο Αμφέραος», Χορευτικός Όμιλος Ξάνθης, Ένωση Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων, Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης, Πολιτιστικός Σύλλογος Σουφλίου «Η Ανέμη», Σύλλογος Ποντίων Χορευτών «Τραντέλλενες», Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης, Κρητική Αδελφότητα Ξάνθης, Σύλλογος Θρακιωτών Χρυσούπολης, Σύλλογος Σαρακατσάνων «Ο Λεπενιώτης».

Τα χορευτικά συνοδεύει το μουσικό σχήμα «Μπάντα Τέτοια».

Εκδηλώσεις

20:00 «Μπαντινάδα»

Η μπάντα των Αφροβραζιλιάνικων κρουστών του Λυκείου των Ελληνίδων Ξάνθης «Μπαντινάδα» συμμετέχει στις Γιορτές Παλιάς Πόλης παρουσιάζοντας ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα και περιδιαβαίνει τα στέκια των Πολιτιστικών Συλλόγων.

Νεανική & Εναλλακτική Σκηνή – Βασ. Σοφίας & Ύδρας

20:00 Συναυλία «Music School Μουσαδές»

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι μαθητές της σχολής μας είναι έτοιμοι να λάβουν μέρος με δύο διαφορετικά σχήματα: τα «Καρό Πουκάμισα» και τους «Blue Jeans».

Σκηνή Νησάκι – Ορφέως & Πινδάρου

Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης κ Παράδοσης

19:00 «Μικροί Καλλιτέχνες… εν δράσει»

Οι μικροί καλλιτέχνες (5-12 ετών) έρχονται σε επαφή με την έννοια της ομαδικής δημιουργίας και της εικαστικής έκφρασης. Σε ένα γόνιμο συνδυασμό και των δύο μαθαίνουν να εξασκούν δεξιότητες που ενισχύουν την προσωπική, μαθησιακή και κοινωνική τους ανάπτυξη, ενώ ταυτόχρονα γνωρίζουν νέες εικαστικές τεχνοτροπίες, ανακαλύπτουν τη χρήση υλικών και οξύνουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους.

Επιμέλεια: Γεωργία Πατρωνίδου – Εκπ/κός, Τριαντάφυλλος Ταβλαρίδης – Εικαστικός.

Οργάνωση: Εργαστήρι Δημιουργικής-Εικαστικής έκφρασης και Εργαστήρι Ζωγραφικής-Εικαστικών για παιδιά του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.

Είσοδος Ελεύθερη.

Έκθεση  με Γεύσεις και αρώματα της Θρακικής Γης

Επιμελητήριο Ξάνθης

Γήπεδο Ερασιτέχνης (πρώην ΑΟΞ), Τέρμα Βασ. Σοφίας

Εγκαίνια ΄Εκθεσης: Δευτέρα 3/9/2018, ώρα 19:00

Διάρκεια ΄Εκθεσης: Από 3/9 έως 6/9/2018 από ώρα 15:00 έως 22:00

Στην γεύση τους θα ανακαλύψετε μία πλούσια γη σε παραδόσεις, γεύσεις και φυσικές χάρες. Μεγάλα ποτάμια, εύφοροι κάμποι, καρπερά λιβάδια και φυσικά το μοναδικό ταλέντο των Θρακιωτών παραγωγών, αγροτών και κτηνοτρόφων.

Καθημερινά θα υπάρχουν μουσικές συναυλίες, γαστρονομικές παρουσιάσεις και χορευτικές  εκδηλώσεις.

«Δύο διαφορετικές μέρες – Ένα βιβλίο κατά των νταήδων».

Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης, Αγ. Γεωργίου 1, Ισόγειο/19:00

Παρουσίαση του βιβλίου του κ. Τάσου Κωνσταντινίδη με τίτλο «Δύο διαφορετικές μέρες – Ένα βιβλίο κατά των νταήδων» που πραγματεύεται τον σχολικό εκφοβισμό. Θα ακολουθήσει τοποθέτηση και συζήτηση με εξειδικευμένους επιστήμονες για τις ανησυχητικές διαστάσεις της βίας και ιδιαίτερα του σχολικού εκφοβισμού «bullying».

«Ταξίδι στην παλιά Ξάνθη»

Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης/19:30

Το Λύκειο των Ελληνίδων Ξάνθης, σε συνεργασία με τις «Αλλιώτικες Προτάσεις» σας προσκαλεί και φέτος για ένα  «Ταξίδι στην παλιά Ξάνθη».

Θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση από τον κ. Δημήτρη Γκαγκαλίδη – Καθηγητή ΔΔΕ, διάρκειας 1 ώρας, με αφετηρία το Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης (Αγ. Γεωργίου 1).

«Οι χάρτινοι ήρωες θα στήσουν γέφυρες»  για παιδιά και όχι μόνο

Λαογραφικό & Ιστορικό  Μουσείο Ξάνθης, στην αυλή με τα χαμάμ/19:30

Το κοτοπουλάκι και το αλεπουδάκι θα μας συστηθούν μέσα από το τρίτο βιβλίο του συγγραφέα Δημήτρη Μπουζάρα «Οι άλλοι», κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μέθεξις. Οι χάρτινοι ήρωες θα στήσουν γέφυρες για να παιχνιδίσουμε μικροί και μεγάλοι. Να μην λείψει κανείς!

*Σε περίπτωση κακοκαιρίας η εκδήλωση θα γίνει μέσα στο Μουσείο.

Βραδιά παρουσίασης των Εργαστηρίων Tai Chi Chuan

Σπίτι Πολιτισμού ΦΕΞ/20:00

Το Εργαστήρι Tai Chi Chuan του Αυθεντικού Yang στιλ της ΦΕΞ, σας προσκαλούν σε μια βραδιά παρουσίασης της δράσης και της δομής των τμημάτων μας.

Οργάνωση: ΦΕΞ – Εργαστήρι Tai Chi Chuan του Αυθεντικού Yang στιλ.

Σύλλογος Εβριτών Ξάνθης

Χορεύοντας με τους Εβρίτες/Όπως κάθε βράδυ και πάλι στο στέκι των Εβριτών θα ταξιδέψουμε στην πλούσια μουσική και χορευτική παράδοση όλων των Ελλήνων. Όλοι μαζί, σε έναν κύκλο, θα φέρουμε στο μυαλό εικόνες από το παρελθόν. Θα φέρουμε θύμισες από τον καιρό εκείνο που πλανόδιοι – τσιαλκατζίδεις μουσικοί, έφθαναν στο μεσοχώρι και σκόρπιζαν απλόχερα το κέφι και την ζωντάνια. Νότες της καρδιάς μας θα ξεδιπλώνουν μπροστά σας όλο το μεγαλείο της μουσικής μας παράδοσης και θα μας παρασύρουν σε ένα γλέντι χωρίς σταματημό.

Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης

Στέκι Συλ. Ποντίων Ν. Ξάνθης (Λευκού Πύργου & Χασιρτζόγλου στοParking)

Ποντιακή βραδιά παρέα με τον μοναδικό Στάθη Νικολαΐδη στο Τραγούδι, τον Γιώργο Ατματσίδη στη Λύρα και τον Κώστα Ζώη στο Νταούλι.

Σύλλογος Σαρακατσάνων Ξάνθης «Ο Λεπενιώτης»

Μουσική βραδιά, τραγούδι: Σταύρος Τσαλαγκάς

Κλαρίνο: Νίκος Μακρής

Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος «Η Θράκη»

Θράκη και πάλι αλλά και με αρώματα από όλη την Ελλάδα: Ηρακλής Ψωμαδόπουλος – καβάλι – τραγούδι, Θανάσης Ζαρίφης – γκάιντα, Αλέξανδρος Τσάκος – κρουστά, Δημήτρης Μπεζυργιαννίδης – ακκορντεόν.

Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος «Πρωτοπόροι» Λεύκης Ξάνθης

Για τον Νίκο Στογιαννίδη με τον Ανέστη Μελισσόπουλο δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστά-σεις, γιατί είναι γνωστοί για το εντελώς πρωτοποριακό κεφάτο πρόγραμμά τους. Οι μουσικές εμπνεύσεις τους αρέσουν όχι μόνο στην νεολαία αλλά και σε όσους παραμένουν πάντα νέοι.

Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Ξάνθης, «Αλησμόνητες Πατρίδες»

Στο στέκι του Συλλόγου Μικρασιατών, Ιωακείμ Σγουρού απέναντι απο το παρεκκλήσιο της Αγίας Παρασκευής (πάνω και πίσω απο το καφέ Μπλέ). Μικρασιάτικο γλέντι και συνέχεια με ρεμπέτικο-λαϊκό πρόγραμμα. Οι ήχοι της Ανατολής από την Καππαδοκία μέχρι την Σμύρνη συντροφιά με εκλεκτούς μεζέδες.

Πολιτιστικός σύλλογος Κατασκηνωτές

Τα τσικό στην μπάντα

Ο Μήτσος ο ρεζίλης, ο Σπίνος ο βαρύς, ο Λέρας, ο Κουτρούμπας, ο Φαλτσέτας, ο Πηγάδας και τα άλλα παιδιά σκάνε μύτη στο στέκι καθότι υπάρχει ειδική παραγγελία για μόρτικες πενιές… Τα τσικό στην μπάντα!!!

Σύλλογος Κυπρίων Ξάνθης

Σταυρολεξολούλουδα εμπνευσμένα από την κυπριακή διάλεκτο.

Βρες – λύσε – κέρδισε!!!

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ολοκληρώθηκε το Εργαστήρι για την «Αντιγόνη» με τον Γιώργο Φραντζολά στο ΙΘΤΠ

Σκοπός του Λογοτεχνικού αυτού Εργαστηρίου ήταν να αναδείξει το φιλοσοφικό, ψυχολογικό και …