Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Γιορτές Το κέφι ανεβαίνει στα στέκια των συλλόγων

Το κέφι ανεβαίνει στα στέκια των συλλόγων

0

Οι σημερινές εκδηλώσεις στο πλαίσιο των Γιορτών Παλιάς Πόλης

Αμέτρητες είναι και σήμερα οι επιλογές για όσους επιλέξουν να βρεθούν στον παραδοσιακό οικισμό, όπου για τέταρτη μέρα χτυπά η καρδιά των Γιορτών Παλιάς Πόλης.

Συναυλία Ζωιδάκης

Κεντρική Σκηνή – Πλατεία Μητροπόλεως/20:30

Ο Νίκος Ζωιδάκης που γεννήθηκε και ζει στα Χανιά ξεκινάει μαζί με τους συνεργάτες του απ’ την Κρήτη και έρχεται για δεύτερη φορά στην Ξάνθη, κουβαλώντας στην βαλίτσα της λύρας του τα πανέμορφα τραγούδια της λεβεντογέννας άπειρες μαντινάδες, τραγούδια απ’ την μεγάλη του δισκογραφία, καθώς και τραγούδια μεγάλων Ελλήνων συνθετών, όπως Μαρκόπουλο, Ξαρχάκο, Λεοντή και άλλων. Όλα αυτά αλλά και πάρα πολλούς αυτοσχεδιασμούς του θα μας παρουσιάσει σε μια τρίωρη παράσταση ο Νίκος Ζωιδακης με την παρέα του. Καλή αντάμωση.

Συναυλία Μουσικό εργαστήριο Άγγελου Μουρβάτη

Νεανική & Εναλλακτική Σκηνή – Βασ. Σοφίας & Ύδρας/19:30

Το Mουσικό Εργαστήριο του Άγγελου Μουρβάτη παρουσιάζει 3 συγκροτήματα που απαρτίζονται από μαθητές του εργαστηρίου! Μία βραδιά αφιερωμένη στην ηλεκτρική κιθάρα! Οι μαθητές θα ερμηνεύσουν γνωστά κιθαριστικά κομμάτια καθώς και δικές τους δημιουργίες!

«Αφήγηση Παραμυθιών για μικρούς και  μεγάλους…»

Σκηνή Νησάκι – Ορφέως & Πινδάρου

Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης κ Παράδοσης/19:30

Μια φορά κι έναν καιρό μια παρέα φίλων που αγαπά τα λαϊκά παραμύθια έφτιαξε την ομάδα «ΠαραμυθοΘράκες». Από τότε ανταμώνουμε, μικροί και μεγάλοι, και  αφηγούμαστε παραμύθια, με το δικό μας τρόπο και τη δική σας βοήθεια. Για να γίνει αφορμή το παραμύθι να ζήσουμε όλοι καλύτερα…

Με την υποστήριξη της Ακαδημίας Ποίησης και Παραμυθιού http://pf-academy.gr/

Επιμέλεια: «ΠαραμυθοΘράκες». Οργάνωση: ΙΘΤΠ

Είσοδος Ελεύθερη

«Αλεύρι και Ζυμάρι»

Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης, Αγ. Γεωργίου 1, Αυλή/19:00

Το Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης σε συνεργασία με τον σύλλογο Γυναικών Γενισέας καλεί τα παιδιά να πειραματιστούν  και να παρασκευάσουν εδέσματα με αλεύρι. Παράλληλα θα ενημερωθούν από ειδικό για τα οφέλη της παραδοσιακής Μεσογειακής διατροφής.

Είσοδος: 3€

Μουσικό Θέατρο ΦΕΞ

Σπίτι Πολιτισμού ΦΕΞ/19:00

Μουσική, χορός, τραγούδι θεατρικό παιχνίδι…

Το τμήμα μουσικού χορευτικού θεάτρου, δημιουργήθηκε από τη ΦΕΞ για τα παιδιά αλλά και εφήβους με ενδιαφέρον στην μουσική, το χορό, το τραγούδι το θεατρικό παιχνίδι, τον αυτοσχεδιασμό και τα παραμύθια. Η σκηνοθέτη – χορογράφος – μουσικός παιδαγωγός Φίτσεβα Βάνια οργανώνει ένα εξαιρετικό πρόγραμμα δίνοντας στα παιδιά τη δυνατότητα να γνωρίσουν το χώρο της θεατρικής τέχνης με ενθουσιασμό. Ελάτε να μας γνωρίσετε! Έλα να δεις τι κάνουμε στη ΦΕΞ!!!

«Η Ιστορία στη Μεγάλη Οθόνη» 

Λαογραφικό & Ιστορικό  Μουσείο Ξάνθης, στην αυλή με τα χαμάμ/19:30

Οι εκδόσεις Ταξιδευτής παρουσιάζουν στο βιβλιόφιλο κοινό της πόλης μας, το νέο βιβλίο της Έλλης Λεμονίδου «Η Ιστορία στη Μεγάλη Οθόνη». Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή – Καθηγήτρια Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Γιώργος Κόκκινος – Καθηγητής Ιστορίας και Διδακτικής της Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Άγγελος Παληκίδης – Επίκουρος Καθηγητής Διδακτικής της Ιστορίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Ευαγγελία Κουνέλη – Σχολική Σύμβουλο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η κινηματογραφική εικόνα αποτελεί προνομιακό πεδίο έρευνας και εφαρμογής του σύγχρονου επιστημονικού κλάδου της δημόσιας ιστορίας. Χάρη στη στενή σύνδεση μεταξύ κινηματογράφου και εθνικού κράτους, στις πολλαπλές δυνατότητες του συγκεκριμένου μέσου και στην ευρεία αξιοποίησή του από κρατικούς και μη φορείς για την αποτύπωση εκδοχών του ιστορικού παρελθόντος, ο τομέας αυτός θεωρείται εξαιρετικά σημαντικός για τη μελέτη της πρόσληψης του παρελθόντος και της διαμόρφωσης της επίσημης και συλλογικής μνήμης από τις αρχές του 20ού αιώνα και μέχρι τις μέρες μας.

*Σε περίπτωση κακοκαιρίας η εκδήλωση θα γίνει μέσα στο Μουσείο.

Σύλλογος Εβριτών Ξάνθης

Οι «Ταξιδιώτες της Παράδοσης» στους Εβρίτες

Το μουσικό σχήμα «Ταξιδιώτες της Παράδοσης» είναι δημιούργημα μιας παρέας ερασιτεχνών μουσικών, που ξεκίνησε με σκοπό να ικανοποιήσει τις ανάγκες και τις μουσικές ανησυχίες της ομάδας τους. Σύντομα όμως το μεράκι φούντωσε, το πάθος περίσσεψε και οι άγνωστες και αναξιοποίητες μέχρι τότε καλλιτεχνικές τους δυνατότητες αναδύθηκαν στην επιφάνεια.

Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης

Στέκι Συλ. Ποντίων Ν. Ξάνθης (Λευκού Πύργου & Χασιρτζόγλου στοParking)

Ποντιακή βραδιά παρέα με τον μοναδικό Μπάμπη Ιωακειμίδη στο Τραγούδι, τον Γιώργο Ατματσίδη στην Λύρα, τον Στάθη Πορφυρίδη στη Λύρα και το Τραγούδι και τον Κώστα Ζώη στο Νταούλι.

Σύλλογος Σαρακατσάνων Ξάνθης «Ο Λεπενιώτης»

Μουσική βραδιά, τραγούδι: Γιάννης Γκόβαρης, Κώστας Μπανιώτης

Κλαρίνο: Θωμάς Βούζας

Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος «Η Θράκη»

Θρηίκιος Ήχος και πάλι, και τα γλέντια καλά κρατούν: Ηρακλής Ψωμαδόπουλος – γκάιντα, Αλέξανδρος Κοκκαλίδης – λύρα – τραγούδι, Τάσος Δασκαλόπουλος – λαούτο, Γιώργος Παπαδόπουλος – κρουστά.

Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος «Πρωτοπόροι» Λεύκης Ξάνθης

Το στέκι μας φιλοξενεί τους «Ντιριντάχτα» μια γνωστή σε όλους ομάδα μουσικών, που ξέρει να εκτοξεύει τη διάθεση στα ύψη, έχοντας την εμπειρία και το μεράκι που χρειάζεται. Ο μαέστρος Ανδρέας Μυγδαλάς (πλήκτρα), ο Γιάννης Γαβριηλίδης (μπουζούκι, σάζι, ποντιακή λύρα), η Μίνα Μπάτζιου με τον Πάνο Τσομπανίδη (φωνητικά), αναμένεται να αποδώσουν τέτοιο κέφι, που οι αναμνήσεις του θα σας συντροφεύουν για πολύ καιρό. Το μουσικό αποτέλεσμα θα σας καταπλήξει όλους.

Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Ξάνθης, «Αλησμόνητες Πατρίδες»

Στο στέκι του Συλλόγου Μικρασιατών, Ιωακείμ Σγουρού απέναντι απο το παρεκκλήσιο της Αγίας Παρασκευής,( πάνω και πίσω από το καφέ Μπλέ), Παραδοσιακό γλέντι με μουσικές από όλη την Ελλάδα με καλεσμένη τραγουδίστρια την Ρία Ελληνίδου και συνέχεια με ρεμπέτικο-λαϊκό πρόγραμμα και αυθεντικές λιχουδιές και εδέσματα της ανατολής.

Πολιτιστικός σύλλογος Κατασκηνωτές

Βαλκάνια ΣΚΑ/Την Τρίτη κάτι έχω… Φυσικά και έχω να πάω στους κατασκηνωτές για να αγγίξουμε μαζί μουσικές κουλτούρες των Βαλκανίων που ακολουθούν το ρεύμα της εποχής. Η βραδιά συνεχίζεται παρέα με ποτάκι ή σουβλάκι, ρυθμούς Sκa και όχι μόνο.

Σύλλογος Κυπρίων Ξάνθης

Ζωγραφίζω την Κύπρο.

Π.Α.Σ  Αντίκας

22:00 «ΘΡΑΞ ΠΑΝΚC – Thrax Punks»

Στην αυλή του συλλόγου θα φιλοξενήσουμε τους «ΘΡΑΞ ΠΑΝΚC – Thrax Punks». Τι σχέση μπορεί να έχουν τα παραδοσιακά κάλαντα της Θράκης με την Πανκ? Κάπως έτσι ξεκίνησαν οι Θράξ Πανκς, όταν ο Σταυρίδης Γιώργος και ο Χαρακοπίδης Βαϊτσης αποφάσισαν να “τα πούνε” από το 2008 και μετά παίζοντας σε γάμους, πανηγύρια, πορείες και σκηνικά μέχρι που σε γιούρτα συνάντησαν τον Πάνο Γκίνη! Παντού και πουθενά, με μέλι Σταυρίδη, τσίπουρο-μεζέ, και αναμειγνύοντας συστατικά από όλες τις μουσικές και κουλτούρες του κόσμου, παίζουν τη μουσική τους, χωρίς η λέξη Πανκοπανηγυροψυχεδέλεια να φτάνει για να περιγράψει τον ήχο τους. Άλλοτε πολλοί και άλλοτε λίγοι με εργαλεία τους Γκάιντες, Λύρες, Νταούλια και ότι άλλο ή όποιον άλλο βρεθεί και ψήνεται, “καταστρέφουν” οποιαδήποτε εκδήλωση.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Γιορτές
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βιβλιοπρόταση της Παρασκευής: «Η χαμένη άνοιξη» του Στρατή Τσίρκα

Ιούλιος 1965. Ο Αντρέας, δεκαοχτώ χρόνια πολιτικός πρόσφυγας, επιστρέφει επιτέλους στην πα…