Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Τι δεν πάει καλά» στην εφαρμογή του νέου νόμου για την Σαρία;

«Τι δεν πάει καλά» στην εφαρμογή του νέου νόμου για την Σαρία;

0
moyfteia-empros

«Καμπανάκι» από τον γ. γραμματέα Θρησκευμάτων Γ. Καλαντζή και για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Ανησυχία από Γούναρη: «Κάτι δεν πάει καλά»

 

Ανέλαβε καθήκοντα στην Μουφτεία Ξάνθης ο τοποτηρητής Μπιλάλ Καρά  Χαλήλ. «Καμμένη γη άφησε πίσω του ο Σινίκογλου – Χωρίς τηλέφωνο η Μουφτεία Ξάνθης

 

 «Τάραξαν τα νερά» οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας, Γιώργου Καλαντζή,  στην εφημερίδα «Καθημερινή» που αφορούν στο νόμο για τη Σαρία. Ειδικότερα ενώ βρίσκεται σε διαβούλευση ως τις 7 Σεπτεμβρίου το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος «Δικονομικοί κανόνες επί υποθέσεων δικαιοδοσίας Μουφτή – Σύσταση, οργάνωση και λειτουργία Διεύθυνσης Υποθέσεων Δικαιοδοσίας Μουφτή στις Μουφτείες», προβληματισμό προκαλούν οι δηλώσεις του κ. Καλαντζή δεδομένου ότι εκφράζει την πεποίθηση ότι θα περάσουν μήνες για την εφαρμογή του νέου νόμου που καταργεί την υποχρεωτικότητα εφαρμογής της Σαρία στους μουσουλμάνους της Θράκης.

kalantzis thriskeumaton
 

«Καμπανάκι» από Καλαντζή για την εφαρμογή του νέου νόμου για την Σαρία και για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Ειδικότερα ο κ. Καλαντζής δήλωσε: ««Το σχέδιο του Π.Δ. αφορά στα δικονομικά της σαρία και τη σύσταση ειδικής υπηρεσίας εντός της Μουφτείας για τη διεκπεραίωση των υποθέσεων αρμοδιότητας του μουφτή, και δόθηκε στη δημοσιότητα επτά μήνες μετά την ψήφιση του νόμου. Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος προβλέπει ρητώς ότι για να τεθεί σε ισχύ απαιτείται πρώτα η έκδοση του συγκεκριμένου Προεδρικού Διατάγματος για την οποία θα χρειαστούν πολλοί μήνες ακόμα. Όμως το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η έκδοση του Π.Δ. μαζί με την πρόσφατη ρύθμιση για την καθιέρωση του ίδιου ορίου ηλικίας για τη συνταξιοδότηση των μουφτήδων με τους δικαστές, σημαίνει ότι οι απόψεις που εξέφρασαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, πρόσφατα, περί εκλογής μουφτή απομακρύνονται και γίνονται αδύνατες. Φαίνεται ότι και σ’ αυτό το θέμα, έχουμε διπλή γλώσσα. Άλλη για τη μειονότητα και άλλη για την πλειονότητα, καθώς πλησιάζουν οι εκλογές».

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε» τις επόμενες μέρες θα επισκεφτεί την Ξάνθη ο κ. Καλαντζής.

Gounaris 4-emprosΑνησυχία από Γούναρη: Κάτι δεν πάει καλά

Οι δηλώσεις Καλαντζή καθώς και η καθυστέρηση που παρατηρείται στην εφαρμογή του νέου νόμου προκάλεσαν την ανησυχία και του δικηγόρου της Ξάνθης,  μέλος της επιτροπής για τον καθορισμό των δικονομικών κανόνων στους Μουφτήδες. Σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης αναφέρει:

…….κάτι δε πάει καλά…….

8 περίπου μήνες πέρασαν από την ομόφωνη ψήφιση από τη Βουλή και μετά πολλών επαίνων εκτός Βουλής του Νόμου για την κατάργηση της υποχρεωτικότητας της Σαρίας στη Θράκη και ακόμα δεν έχει αρχίσει η εφαρμογή του. Κατά δήλωση δε του αρμόδιου Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων στην Καθημερινή στις 29-8-2018 “…θα χρειαστούν πολλοί μήνες ακόμα”. Άγνωστοι και ακατανόητοι οι λόγοι. Ποιοι και γιατί εξακολουθούν και μετά την ψήφιση του νόμου να εμποδίζουν την πρόσβαση των Ελλήνων πολιτών μουσουλμάνων στο θρήσκευμα στα Ελληνικά Δικαστήρια και να εκθέτουν τον Πρωθυπουργό που πριν 10 ολόκληρους μήνες (στις 15-11-2017) έκανε τη σχετική ανακοίνωση από την Κομοτηνή με τον πλέον επίσημο τρόπο. Εκτός αν ……..».

Αντιδρά ο σύλλογος Επιστημόνων στις διατάξεις του Π.Δ. για τις Μουφτείες

Να σημειώσουμε ότι ο Σύλλογος Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης,  το Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου πραγματοποίησε σύσκεψη με τα μέλη του με θέμα «Προεδρικό Διάταγμα που αφορά τους Δικονομικούς κανόνες επί υποθέσεων Δικαιοδοσίας Μουφτήδων» που είναι σε διαβούλευση και παραχώρησε συνέντευξη Τύπου. Σύμφωνα με πληροφορίες εκφράστηκαν αντίθετες απόψεις αναφορικά με τις διατάξεις του Π.Δ. που αφορά τις Μουφτείες, κυρίως ως προς αυτές που καθιστούν τις Μουφτείες κρατικές υπηρεσίες.

Ανέλαβε καθήκοντα στην Μουφτεία Ξάνθης ο τοποτηρητής Μπιλάλ Καρά  Χαλήλ

Να σημειώσουμε ότι την προηγούμενη εβδομάδα ανέλαβε καθήκοντα τοποτηρητή ο Μπιλάλ Καρά  Χαλήλ στη Μουφτεία Ξάνθης. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε» ο αποχωρών Μουφτής κ. Σινίκογλου άφησε …καμένη γη στην Μουφτεία! Συγκεκριμένα η Μουφτεία Ξάνθης έχει κομμένο τηλέφωνο επειδή δεν πληρώνονταν οι λογαριασμοί!

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

…Και οι λύκοι τρελάθηκαν!

Εαρινές επισκέψεις στα χωριά της Σταυρούπολης – Μελισσοκόμος σε τετ α τετ με λύκο – …