Παλιότερη έρευνα εντόπισε κοιτάσματα χρυσού στην περιοχή των Θερμών
Η έρευνα αυτή έμεινε στα συρτάρια καθώς κρίθηκε ότι δεν είναι εκμεταλλεύσιμα και βρίσκονται σε μεγάλο βάθος
«Χρυσόσκονη» σήκωσαν τα λόγια του καθηγητή Μεταλλουργίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Ιωάννη Πασπαλιάρη σε εκδήλωση του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ), στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ. Ο καθηγητής υποστήριξε ότι το υπέδαφος της Β. Ελλάδας κρύβει κοιτάσματα σε χρυσό, ψευδάργυρο και μόλυβδο αξίας 18 δις ευρώ. Σημείωσε δε ότι αυτά θα πρέπει να αξιοποιηθούν από τις μεταλλευτικές επιχειρήσεις που υπάρχουν στη Βόρεια Ελλάδα και πρόσθεσε δε ότι πρέπει να αξιολογηθεί η διεθνής αγορά, στην οποία υπάρχει σήμερα τεράστια αύξηση της ζήτησης για πολλά μέταλλα από την Κίνα.
Παλιότερη έρευνα εντόπισε κοιτάσματα χρυσού στην περιοχή των Θερμών
Αυτή η διαπίστωση δεν είναι καινοφανής καθόσον είναι γνωστό ότι υπάρχουν κοιτάσματα χρυσού στην Χαλκιδική και στις Σάππες της Ροδόπης. Λιγότερο γνωστό είναι ότι έχουν εντοπιστεί κοιτάσματα χρυσού και στην Ροδόπη στην ορεινή περιοχή του νομού μας και συγκεκριμένα στην περιοχή των Θερμών. Αυτό είχε επιβεβαιώσει έρευνα του ΙΓΜΕ Ξάνθης κατά τα τέλη της δεκαετίας του 1980. Η έρευνα αυτή έμεινε στα συρτάρια καθώς κρίθηκε ότι δεν είναι εκμεταλλεύσιμα τα κοιτάσματα διότι βρίσκονται σε μεγάλο βάθος.
Άρχισε νέα έρευνα του ΙΓΜΕ τον Μάιο στα Κιμμέρια
Ωστόσο φέτος και συγκεκριμένα από τον Μάιο του 2018 ξεκίνησε νέα έρευνα του ΙΓΜΕ Ξάνθης. Όπως μας ανέφερε ο Διευθυντής του ΙΓΜΕ κ. Δημήτρης Εξίογλου πρόκειται για μια έρευνα για τον εντοπισμό μεταλλευμάτων χρυσού , αργύρου, χαλκού κ.λ.π. που ξεκίνησε τον Μάιο και τον Ιούνιο διακόπηκε λόγω καλοκαιριού και θα συνεχιστεί από τον Οκτώβριο. Η έρευνα διεξάγεται στην περιοχή των Κιμμερίων ενώ χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και θα διαρκέσει έως το 2020.
Μαριάννα Ξανθοπούλου