Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2018

0

Το είπαν και το’ καναν το αιολικό πάρκο στα Κιμμέρια
Στο φύλλο της 5ης Ιουλίου 2018 το «Ε» φιλοξενούσε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ με τίτλο: «  Ανοίγει «φτερά» το πρώτο Αιολικό Πάρκο στην Ξάνθη». Η πληροφορία ήταν από την ίδια την εταιρεία καθώς μιλήσαμε με τον κ. Δ. Πανίδη, υπεύθυνος ΑΠΕ της εταιρείας «Μάρμαρα Παυλίδης ΑΕ» που ανέλαβε να υλοποιήσει την επένδυση ύψους 16 εκ. ευρώ και δυναμικότητας 12 MW. Τότε μας είχε πει ο κ. Παυλίδης ότι είχε ξεκινήσει η κατασκευή των βάσεων που θα τοποθετηθούν οι ανεμογεννήτριες στην περιοχή βόρεια των Κιμμερίων και έως την Μύκη όπου θα αναπτυχτεί το αιολικό πάρκο. Δύο μήνες μετά το πρώτο αιολικό πάρκο στην Ξάνθη είναι γεγονός. Αν κάποιος κοιτάξει το βουνό που βρίσκεται πάνω από τα Κιμμέρια θα διαπιστώσει ότι οι ανεμογεννήτριες είναι εκεί…
Μ.Ξ.


Απών ο περιφερειάρχης από τις Γιορτές μας
Αίσθηση προκάλεσε η απουσία του περιφερειάρχη Χ. Μέτιου από την επίσημη έναρξη των Γιορτών Π. Πόλης. Έτσι η περιφέρεια εκπροσωπήθηκε από τον αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κ. Ζαγναφέρη και τον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας κ. Μαρκόπουλο.  Βέβαια με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις και την αποδρομή του κ. Μαρκόπουλου από τον Χ. Μέτιο, εύκολα υποθέτει κανείς ότι ίσως η παρουσία του να ήταν ο λόγος της απουσία του κ. Μέτιου. Το ίδιο δεν μπορούμε να πούμε για τον κ Ζαγναφέρη ο οποίος δήλωσε μεν ότι δεν θα είναι υποψήφιος με τον Μέτιο αλλά κρατά αγαστές σχέσεις αν κρίνουμε από την περιοδεία (θεατρική;) των δύο ανδρών στα ρέματα του Κοσύνθου!
Πολύ μας μπερδεύει ο κ. Ζαγναφέρης…
Μ.Ξ.


 Έβαλαν τον πρώην βουλευτή στην πρώτη σειρά και τον νυν στην δεύτερη
Ούτε τα προσχήματα κρατούν κάποιοι εκεί στον δήμο Ξάνθης. Είναι γεγονός ότι οι σχέσεις με τους βουλευτές και με τον  τοπικό ΣΥΡΙΖΑ είναι ανύπαρκτες σε σημείο μάλιστα να μην τηρούν στοιχειωδώς το πρωτόκολλο των επίσημων εκδηλώσεων. Έτσι κατά την έναρξη των Γιορτών στην πρώτη σειρά των επισήμων ήταν ο πρώην βουλευτής κ. Κοντός μαζί με τον βουλευτή της ΝΔ Έβρου κ. Δημοσχάκη και στην δεύτερη σειρά ο βουλευτής Ξάνθης κ. Στογιαννίδης. Τυχαίο;
Πάντως μετά από αρκετή ώρα φαίνεται ότι σχολιάστηκε και το αντιλήφθηκε ο πρόεδρος του Κέντρου κ. Λύρατζης και τον έβαλε να καθίσει δίπλα στον δήμαρχο.
Την ίδια στιγμή ο βουλευτής Χ. Ζεϊμπέκ με τον γραμματέα Γ. Χατζηθεοδώρου έκαναν βόλτα στα σοκάκια γιατί «πήγαν αλλά δεν βρήκαν θέση» όπως μας είπαν.
Μ.Ξ.


Περιοδείες βουλευτών
Σε αυτή την κατεύθυνση ο οργανωτικός τομέας της ΝΔ άνοιξε από χθες έναν κύκλο περιοδειών στη Μακεδονία και τη Θράκη, με συνεδριάσεις στις νομαρχιακές οργανώσεις (ΝΟΔΕ) προκειμένου να προετοιμαστεί καλύτερα η παρουσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ. Έχουν προγραμματιστεί πάνω από 250 στοχευμένες επισκέψεις κλιμακίων και συναντήσεις σε όλους τους νομούς της Βόρειας Ελλάδας, 17 κεντρικές εκδηλώσεις με περισσότερους από 100 ομιλητές σε θέματα που αφορούν, μεταξύ άλλων τον πρωτογενή τομέα, την επιστήμη την επιχειρηματικότητα, τη συμφωνία των Πρεσπών.
Ότι αφορά την πόλη μας, θα μας επισκεφθεί την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης, επικεφαλής κλιμακίου βουλευτών, Γιώργου Κασαπίδη (Κοζάνης) και Στέργιου Γιαννάκη (Πρέβεζας).
Γ.Δ.


Ένας απλός άνθρωπος
Ο κύριος στη φωτογραφία είναι Ξανθιώτης, συμπολίτης μας δηλαδή. Και αγαπάει την πρωινή πορεία στο Περιαστικό άλσος, στη διαδρομή προς την Εκκλησιαστική Σχολή μέχρι πίσω το χωματόδρομο. Τον συναντάει κανείς εκεί, ψηλός, ευγενικός, έχοντας μαζί του σακούλα και γάντια και κάνοντας τον πρωινό του περίπατο, μαζεύει και τα όποια γνωστά σκουπίδια των νεοελλήνων, π.χ. άδεια μπουκάλια νερού, πλαστικά κύπελλα καφέ, χαρτιά κλπ.
Τον συναντήσαμε προχθές και τον φωτογραφίσαμε, με τη σακούλα γεμάτη, δυστυχώς. Δεν έχει σημασία ποιος είναι. Σημασία έχει τι κάνει. Κι αυτό που κάνει είναι σωστό πέρα για πέρα.
Γ.Δ.


Κύκλος περιοδειών
Με το Σκοπιανό να αναδεικνύεται σε «καυτή πατάτα» για την κυβέρνηση, καθώς μόλις προχθές ο ΥΠΕΞ των Σκοπίων Νίκολα Ντιμιτρόφ δήλωσε προκλητικά «είμαστε Μακεδόνες», ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανεβαίνει την ερχόμενη Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη για να προετοιμάσει την επίσκεψή του στη ΔΕΘ και, όπως προεξοφλείται, στις επαφές του με τους φορείς της Μακεδονίας θα φροντίσει να τους επισημάνει ότι η ΝΔ είχε προειδοποιήσει εγκαίρως πως η συμφωνία των Πρεσπών θα είναι επιζήμια.
Η συνάντηση του προέδρου της ΝΔ με τους παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψή του στη ΔΕΘ έχει καθιερωθεί εδώ και δυο χρόνια, ούτως ώστε να προετοιμάζεται καλύτερα και ο ίδιος αλλά και το κόμμα. Πρόπερσι έγινε στην Αθήνα, πέρυσι στη Θεσσαλονίκη. Φέτος όμως ή συνάντηση αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον και επειδή βρισκόμαστε σε προεκλογική χρονιά, αλλά και λόγω των εξελίξεων στο Σκοπιανό. Εξαιτίας του «Μακεδονικού» άλλωστε, τους τελευταίους μήνες η ΝΔ δέχθηκε πιέσεις από τα δεξιά της, από κόμματα εντός και εκτός Βουλής, και γι’ αυτό η ηγεσία του κόμματος θέλει να διαμηνύσει σε όλες τις πλευρές πως η Μακεδονία είναι στο «DNA» της.
Μ.Χ.


Γιορτές Παλιάς Πόλης
Η οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα μας και η οποία θ’ αργήσει να τελειώσει, έριξε τη σκιά στις Γιορτές Παλιάς Πόλης. Το διήμερο ξεκίνημα παρότι είχε τη βοήθεια του καιρού, δεν είχε το μεγάλο αριθμό κόσμου. Η κυκλοφορία γινόταν άνετα, χωρίς πίεση σ’όλα τα σοκάκια, ακόμη και μπροστά από τους Κατασκηνωτές. Μάλιστα το πλήθος γύρω στις 12 η ώρα αποχωρούσε λόγω του εργάσιμου της επομένης.
Εκείνο που χαρακτηριστικά επισημάναμε ήταν η παρουσία Τούρκων επισκεπτών όπως και Βουλγάρων. Ακόμη, διαπιστώσαμε τη μεγάλη συμμετοχή ντόπιων μειονοτικών κατοίκων, οικογενειακώς. Το σημειώνουμε ως ένα πολύ θετικό στοιχείο.
Γ.Δ.


Φεστιβαλίσου ρε, τι σου… ζητάνε;
Το φιλέορτον και το πανηγυρομανές της φυλής είναι αναντάμ παπαντάμ γνωστό και παραδεδεγμένο. Όπου γάμος και χαρά εμείς πρώτοι: ένα έθνος Βασίλω. Και όμως η έως παρεξηγήσεως εορτομανία και φεστιβαλολύσσα επιμένει να ανανεώνεται με δελτία τύπου λέξεων όπως «αντάμωμα», «δρώμενα», «παραδοσιακό workshop» κλπ. Από κοντά τα κλασικά σουβλάκια, τα ζεστά μπιρόνια, οι λευκές πλαστικές καρέκλες-σύμβολα ενώ ανακρούονται παιάνες νοσταλγίας του στυλ «αχ το σπιτάκι μας, κι αυτό είχε ψυχή».
Ναι, υπάρχουν Γιορτές και Φεστιβάλ που παράγουν και καλλιτεχνικό έργο ποιότητας, που κάνουν τη ζωή των τοπικών κοινωνιών κάπως πιο ανεκτή. Το ελληνικό φεστιβαλικό δαιμόνιο όμως οργιάζει. Με πρόσχημα τα τοπικά προϊόντα, ανακαλύπτεις πως η γαστρονομία (η μάσα – χάψα δηλαδή, για να είμαστε ειλικρινέστεροι) είναι ο κοινός θεματικός άξονας πάμπολλων εκδηλώσεων ανά τη χώρα. Η Τέχνη ξεκινά απ’ το γεμάτο στομάχι εξάλλου.
Μία πρόχειρη απαρίθμηση φεστιβαλικών προσκλήσεων σ’ αφήνει με το στόμα ανοιχτό: πέρα από τα απαραίτητα «εθνικά» μας προϊόντα (ελιά, λάδι, φέτα, ούζο) ανακαλύπτεις πως υπάρχουν επίσης ενδεικτικά αναφερόμενα:  Φεστιβάλ ροδάκινου, κερασιού, σύκου και παστελαριάς μαζί, μελιτζάνας, ρεβιθιού, φασολιού, φουντουκιού, μπακάλικης (και ουχί πιπερένιας) πιπεριάς, ψωμιού, πίτας, μπίρας, χωριάτικου λουκάνικου, σαρδέλας, χταποδιού , μυδιού, γλυκού του κουταλιού και ουκ έστι τέλος στη λίστα. Καταφανώς λείπουν απ’ τον κατάλογο και αδικούνται η κουτσομούρα ή ο συκοφαντημένος απ’ τον Πειραιά γαύρος ενώ βρέθηκε και φεστιβάλ (μπρρρ) μπάμιας.
Είμεθα ανεπιστρεπτί έθνος κοιλιόδουλον!
Σ.Π.


Κέρδος στην τοπική οικονομία
Και μια άλλη διαπίστωση των Γιορτών. Δεν είναι μόνο τα στέκια των Συλλόγων που έχουν κίνηση τις μέρες της Γιορτής. Σημαντική κίνηση έχουν και τα αναψυκτήρια, τα καφέ και τα μπαρ. Διαπιστώσαμε πως ήταν γεμάτα τις δύο πρώτες ημέρες και πως οι τιμές τους ήταν σε πολύ λογικά πλαίσια, προσφέροντας ποιότητα και εξυπηρέτηση. Μετά από μια μεγάλη βόλτα, πολλές παρέες προτιμούσαν ξεκούραση και χαλάρωμα σε κάποιο καφέ-μπαρ με ωραία μουσική με ελληνικά και ξένα τραγούδια σε χαμηλή ένταση. Κίνηση όμως σημαντική έχουν και τα καταστήματα που βρίσκονται στην κεντρική πλατεία και μέχρι την πλατεία Αντίκα. Λίγο ή περισσότερο δουλεύουν όλα, ενώ σημαντική δουλειά έχουν τα περίπτερα.
Πρέπει να ομολογηθεί ότι ο τζίρος που γίνεται στην αγορά συνολικά κατά τη διάρκεια των Γιορτών πως είναι ιδιαίτερα σημαντικός τόσο από κρέας, σε ποτά, λαχανικά και διάφορες αλοιφές.
-Να’μαστε καλά λοιπόν και να χαιρόμαστε και απολαμβάνουμε τις ευκαιρίες για σχόλη και γιορτές.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλα ήσυχα, ήρεμα στη Σμίνθη Ησυχία, ηρεμία και κανονικότητα υπήρξε στο τζαμί της Σμίνθης τ…