Αρχική Χωρίς κατηγορία Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018

0

Η Ξάνθη με ζουρνάδες
Τα είχαμε τα ανατολίτικα μουσικά δρώμενα κάθε Σάββατο, τώρα τα’ χουμε κάθε μέρα. Κι αυτό, διότι δεν υπάρχει αντίδραση από πουθενά για την μουσική ορχήστρα εκ ζουρνά και νταουλιού. Που «ξεσηκώνει» το κέντρο της πόλης θυμίζοντας πως η Ξάνθη είναι τελείως Ανατολή.
Η ανοχή στο φαινόμενο της κομπανίας αυτής που από το Δροσερό μετακινήθηκε στο κέντρο της πόλης, είναι χαρακτηριστική. Απόλυτη ανοχή στη ρυπαρή ορχήστρα η οποία μονότονα επαναλαμβάνει έναν σκοπό αφού δεν γνωρίζει άλλον. Η όλη εμφάνιση του γκρουπ, η «μουσική» και ο θόρυβος που δημιουργεί, επιβεβαιώνει ότι Ξάνθη ανέχεται και ανεχόμενη βαδίζει προς τα πίσω. Διότι όλο αυτό το φαινόμενο είναι μια περιφερόμενη ζητιανιά μετά θορύβου. Τίποτε άλλο.
Προφανώς δεν θ’αναφερθούμε στο ωράριο κοινής ησυχίας. Οι «καλλιτέχνες» είναι υπεράνω αυτού και το έχουν ξεπεράσει το θέμα. Αυτό δε μπορούν να το βεβαιώσουν οι καταστηματάρχες και κάτοικοι της οδού Καραολή αλλά και των άλλων οδών του κέντρου.
Γ.Δ.


Χρωστάς στη ΔΕΗ; Κανένα πρόβλημα
Η ΔΕΗ είναι το μαγαζί με την μεγαλύτερη κοινωνική ευαισθησία. Έτσι, ισχύει το μότο: Χρωστάς στη ΔΕΗ; Κανένα πρόβλημα.
Με τη λογική αυτή και την υλοποίηση «κοινωνικής» πολιτικής για ψηφοθηρικούς λόγους, τα χρέη προς τον Οργανισμό έφθασαν τα 3,5 δισ. ευρώ! Εξ’αυτών δε υπολογίζουν πως μπορούν να εισπράξουν το 1δισ. τα υπόλοιπα θα μπουν στον κουβά και θα διαγραφούν. Που σημαίνει βέβαια ότι η ΔΕΗ θα έχει πρόβλημα εκ νέου ρευστότητας. Και τότε θα ακριβύνει εκ νέου η τιμή. Κι έτσι, επιχειρήσεις, καταστήματα και νοικοκυριά θα πληρώνουν το πλέον ακριβό ρεύμα στην Ευρώπη. Κι αυτό, για να κάνει παιγνίδια σκοπιμοτήτων η ΔΕΗ, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τους συνεπείς πελάτες της. Είδες η ΔΕΗ;
Γ.Δ.


Αυτόνομη κάθοδος του Ποταμιού
Σε πρόσφατη συνέντευξη του Σταύρου Θεοδωράκη, ο επικεφαλής του Ποταμιού, δήλωσε ότι θα κατέβουν στις βουλευτικές εκλογές αυτόνομοι, κι έτσι θα διεκδικήσουν την ψήφο των Ελλήνων. Ως προς το θέμα της συνεργασίας μετά τις εκλογές κι αφού βέβαια μπουν στη βουλή, τότε, θ’ αποφασίσουν με ποια παράταξη θα συνεργαστούν.
Το όλο εγχείρημα είναι αρκετά δύσκολο βέβαια να υλοποιηθεί διότι οι δημοσκοπήσεις δεν βοηθούν  ιδιαίτερα, παρότι το Ποτάμι θα έπρεπε να μπει στη βουλή διότι εκφράζει μια διαφορετική τάση. Τώρα ως προς τη συνεργασία, ποιο δρόμο θ’ακολουθήσει, αυτό ούτε ο ίδιος ο Θεοδωράκης δεν το γνωρίζει. Όμως γεγονός είναι ότι αναταραχές στο Ποτάμι υπάρχουν. Εάν μπορέσουν να τις ξεπεράσουν θα φανεί. Κάπως δύσκολο βέβαια, αλλά «όσο ζω, ελπίζω…» όπως έλεγαν οι Λατίνοι.
Γ.Δ.


Κεντροαριστερά και Αριστερά
Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν σαφής: «Στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές θα περιλαμβάνονται κεντροαριστεροί υποψήφιοι αλλά και αριστεροί.»
Έτσι, έδωσε το στίγμα ο Μητσοτάκης. Άνοιγμα προς το κέντρο αλλά και την κεντροαριστερά. Χωρίς αποκλεισμούς των ικανών στελεχών αφενός, αλλά και με το δικαίωμα προς τους ψηφοφόρους να επιλέξουν αυτοί τους ικανότερους και να τους στείλουν στη βουλή. Κι αυτό είναι το σωστό. Οι πολίτες να επιλέγουν τον σωστότερο και ικανότερο κρίνοντας με τη λογική κι όχι συναισθηματικά. Διότι η επιλογή αυτή θα έχει ισχύ για τέσσερα χρόνια και δεν ισχύουν μετά διαμαρτυρίες, για λάθος επιλογή και άλλες δικαιολογίες. Το δικαίωμα δίδεται για την επιλογή του σωστού. Εάν δεν αξιοποιείται, φταίει αυτός που επιλέγει, όχι αυτός που έχει επιλεγεί.
Γ.Δ.


” Geopan”  – Ρόδια Αβδήρων
Ένα καλό που έκανε η κρίση είναι ότι …σήκωσε τους αγρότες από τα καφενεία και τους επανέφερε μέσα στο επαγγελματικό τους χώρο, στα χωράφια τους. Επίσης σε συνδυασμό με την νέα ΚΑΠ μπήκαν πλέον στη διαδικασία να δοκιμάσουν καινούργιες παραγωγές και οι πιο …ψαγμένοι να επιχειρήσουν να καθετοποιήσουν την παραγωγή τους, τυποποιώντας και μεταποιώντας τις καλλιέργειες τους. Είναι πολύ θετικό ότι νέοι άνθρωποι , μορφωμένοι ασχολούνται με τον αγροτικό τομέα σε επιχειρηματική βάση. Μια τέτοια περίπτωση είναι ο Παναγιώτης Καραπαναγιώτης και η Γεωργία Δεληβασίλη, ένα ζευγάρι, το οποίο με πολύ προσωπική δουλειά και μεράκι έφτιαξε ένα Ροδώνα στα Άβδηρα με την ονομασία” Geopan”  –  Ρόδια Αβδήρων. Τα ρόδια είναι μια δυναμική καλλιέργεια που τα τελευταία χρόνια κερδίζει έδαφος στο νομό μας. Ο σύγχρονος τρόπος διατροφής το έχει εντάξει στις τροφές souper food για τις ευεργετικές του ιδιότητες στην υγεία ενώ  χρησιμοποιείται ευρέως και στην βιομηχανία καλλυντικών.
Είναι μια καλλιέργεια με μέλλον…
Μ.Ξ.


Έργο πνοής
Μέγιστο δημοτικό έργο. Ποιο; Μα η λειτουργία του «καταρράκτη» στην κεντρική πλατεία! Μάλιστα η συγκίνηση των Ξανθιωτών είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Γι’αυτό και στέλνουν συγχαρητήριες επιστολές στον δήμο. Τόσο για τον «καταρράκτη» όσο και για το σιντριβάνι στο Ελισσώ δίπλα. Δηλώνουν δε συγκλονισμένοι από τα σημαντικά αυτά έργα που όντως ανεβάζουν το επίπεδο ζωή τους σε τεράστια… ύψη.
Μεταξύ μας τώρα, εάν με τέτοια «έργα» θα πορευτεί μέχρι τις εκλογές ο Δημαρχόπουλος την έχει «βάψει» κατά το απλώς λεγόμενο των δημοτών.
Κάποιοι δε κακεντρεχείς και αρνητές του δημάρχου μας, για το σπουδαίο αυτό έργο, καλά θα κάνουν να φωτογραφηθούν μπροστά από τα έργα αυτά και να τα βλέπουν και να σκάνε από το κακό τους…
Γ.Δ.


Πήρε μπροστά η Ξάνθη
Ήταν να μην πάρει μπροστά η μηχανή της ομάδας μας. «Ζεστάθηκε» πλέον και πήρε τις στροφές που έπρεπε και της χρειαζόταν. Στην αρχή ήταν ακόμη μουδιασμένη και ελαφρώς ψαχνόταν. Έφαγε κανα-δυο σφαλιάρες και συνήλθε. Και κατάλαβε ποια είναι και τι μπορεί να κάνει. Κι έτσι το ξύπνημά της το πλήρωσε ο ΟΦΗ, όπως θα το πληρώσουν από δω και πέρα κι άλλες ομάδες. Αρκεί να συνεχίσουν οι παίκτες μας με την ίδια σοβαρότητα για να στοχεύσουν την έξοδο στην Ευρώπη όπως πολύ εύστοχα σηματοδότησε ο Γέντριτσεκ. Ο οποίος αποδεικνύεται δεινός σκόρερ. Αν μάλιστα συνεχίσει έτσι, δεν αποκλείουμε να χρισθεί και πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος της Α΄Εθνικής.
Γ.Δ.


Το πόρισμα Παρασκευόπουλου για τα Πανεπιστήμια
Ο γνωστός για τον νόμο του, κ. Παρασκευόπουλος, αφού μεγαλούργησε στο υπουργείο Δικαιοσύνης, του ανατέθηκε τώρα να μελετήσει το φαινόμενο της παραβατικότητας στα Πανεπιστήμια. Αφού λοιπόν μελέτησε τα στοιχεία, κατέληξε στις παρακάτω προτάσεις:
Να φύγουν τα ΑΤΜ απ’ τα Πανεπιστήμια, για να μην τα σπάνε. Να μην πολεμάμε την παραβατικότητα γιατί έτσι υποθάλπουμε καταστάσεις ανομίας. Να δίνουμε υποκατάστατα ναρκωτικών για να μην γίνεται διακίνηση. Να δημιουργηθεί Μόνιμη Επιτροπή Διαπραγμάτευσης με τους καταληψίες, είτε κάνουν φθορές είτε όχι. Να φωτίσουμε τους χώρους με λάμπες που δεν σπάνε. Να δημιουργηθούν χώροι νυχτερινής αναψυχής με ευθύνη των σχολών, εκ περιτροπής!
Κατά τον ιδεοληπτικό εγκέφαλο του κ. Παρασκευόπουλου, φταίνε τα ΑΤΜ που αυξάνεται η παραβατικότητα στα Πανεπιστήμια κι όχι η ανεκτικότητα της κυβέρνησης στους πάσης φύσεως μπαχαλάκηδες. Και με την ίδια λογική του «πονάει κεφάλι-κόβει κεφάλι», όπως αποσυμφόρησε τις φυλακές απελευθερώνοντας εκατοντάδες εγκληματίες, σκέφτεται ν’ αντιμετωπίσει τη βία στους χώρους των ΑΕΙ-ΤΕΙ. Μήπως αν έφευγαν από τα Πανεπιστήμια οι φοιτητές και οι καθηγητές, θα λύνονταν με μιας το πρόβλημα; Διότι η παρουσία τους είναι η αιτία που προκαλεί τα φαινόμενα αυτά. Μα πάμε καθόλου καλά;
Τ.Π.


Χατζιδάκις ο Άνθρωπος
xatzidakis mΜια αληθινή ιστορία με αφορμή τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου στο κοσμηματοπωλείο στην Ομόνοια. “Κάποτε ένας μεσήλικoς κύριος την ώρα που επέστρεφε στο σπίτι του άκουσε θόρυβο. Κατάλαβε πως ήταν ληστής μέσα. Αμέσως είδε να έχει κάνει φτερά το ολοκαίνουργιο πανάκριβο στερεοφωνικό του. Βγήκε στο μπαλκόνι και αντίκρισε τον ληστή, έναν νεαρό – παρία της ζωής, να ακροβατεί στην μεσοτοιχία με το διπλανό διαμέρισμα και με το στερεοφωνικό στα χέρια του. Έκανε ησυχία για να μην τον τρομάξει και πέσει και σκοτωθεί.
Ο νεαρός εισβολέας πράγματι σαν είδε τον ιδιοκτήτη έπεσε στο κενό ευτυχώς από μικρό ύψος. Έντρομος ο ιδιοκτήτης τηλεφώνησε αμέσως στις Πρώτες Βοήθειες κι έπειτα πήγε γρήγορα κάτω να δει σε τι κατάσταση βρισκόταν ο κλέφτης. Τον ρώτησε αν είναι καλά. Τον συνόδευσε στο νοσοκομείο με το νοσοκομειακό όχημα. Στους γιατρούς που τον ρώτησαν από που ήξερε τον νεαρό τραυματία, απάντησε ”Είναι συγγενής μου”. Όλη την ώρα κι αφού οι γιατροί ενημέρωσαν πως δεν διατρέχει κίνδυνο η ζωή του, εκείνος του χάιδευε το κεφάλι. Τον ρωτούσε αν είναι μόνος στον κόσμο, αν έχει οικογένεια. Ο νεαρός αισθανόταν περίεργα και όμορφα, παρά το φόβο που πέρασε. Στο τέλος ο ιδιοκτήτης του είπε ”πάρε αυτά για μόλις βγεις από δω μέσα”, του έδωσε ένα σημαντικό χρηματικό ποσό και έφυγε, έχοντας ήδη ξημερώσει.
Πολλά χρόνια πέρασαν. Τον ιδιοκτήτη συνόδευαν στην τελευταία του κατοικία, στην Παιανία, μουσικοί, τραγουδιστές και η ελίτ της κοινωνίας. Το όνομα του Μάνος Χατζιδάκις. Όταν όλοι έφυγαν και το κοιμητήριο ερήμωσε, ένας νέος άντρας πλησίασε τον φρεσκοσκαμμένο τάφο και έκλαψε με λυγμούς. Ήταν εκείνος ο ληστής, ο παρίας, ο κλέφτης, ο περιθωριακός, που δεν είχε ξεχάσει το φέρσιμο του Χατζιδάκι στη δυσκολότερη – ίσως – στιγμή της ταραγμένης ζωής του.”


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Χωρίς κατηγορία
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Είχε η Ξάνθη Λευκό Πύργο και… Πανόραμα;

Νομίζατε ότι υπάρχουν μόνο στη Θεσσαλονίκη ; Κι όμως είχε κι η Ξάνθη. Ο “Λευκός Πύργ…