Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018

0

Να ξεκινήσει αυτοβούλως
Ο απολογισμός επομένως είναι απαραίτητος. Και μάλιστα ανοιχτός και δημόσιος και σύντομα, πριν ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τις Λαογραφικές. Στους δήμους που σέβονται τους πολίτες-δημότες αλλά και τους θεσμούς, ο απολογισμός είναι απαραίτητο συστατικό της υποχρέωσης για διαφάνεια και έλεγχο των πεπραγμένων. Οφείλουν να λογοδοτούν για τις πράξεις και αποφάσεις τους τα δημοτικά πρόσωπα που είναι επικεφαλής σε δημοτικούς φορείς. Αποτελεί δημοκρατική υποχρέωση έναντι των δημοτών που χρηματοδοτούν τις εκδηλώσεις αυτές και είναι αυτονόητο να γνωρίζουν τη διαχείριση των χρημάτων.
Εν αναμονή λοιπόν να γίνει ο απολογισμός, αυτοβούλως, πριν το ζητήσει όπως έχει δικαίωμα η αντιπολίτευση.
Γ.Δ.


Τις πταίει;
Τις προάλλες ο Αρκάς έβαλε σε ένα σκίτσο τον Έλληνα να ρωτάει το γέρο προφήτη.
-Προφήτη, τι πρέπει να κάνουμε σ’αυτούς που μας έφεραν σ’αυτό το χάλι;
-Να τους δώσετε μια γερή γροθιά στα μούτρα! Με προσοχή όμως, γιατί ο σπασμένος καθρέφτης κόβει σαν ξυράφι!
Μάλλον ο σκιτσογράφος σ’αυτή την απάντηση τα είπε όλα… Ιδού και το σκίτσο:
Γ.Δ.


Γερμανική υποκρισία
Δηλώνει η κυρία Μέρκελ ότι δεν πρέπει να υπάρξει αλλαγή στα σύνορα στα Βαλκάνια (ανταλλαγή πληθυσμών Σέρβων-Κοσοβάρων)  και ότι η ίδια δεν συμφωνεί. Προφανώς, αφού διέλυσαν τη Γιουγκοσλαβία σε κρατίδια, γι’ αυτούς το επιδιωκόμενο έγινε. Αυτοί τη δουλειά τους την έκαναν μαζί με ΗΠΑ και ΝΑΤΟ. Δημιούργησαν Βαλκάνια κατά τις επιθυμίες τους και τώρα δεν θέλουν «ανωμαλίες».  Από την άλλη συμφωνεί και στηρίζει τους Σκοπιανούς για τη συμφωνία στις Πρέσπες για το όνομα «Μακεδονία».
Υποκρισία και ωμό συμφέρον για πάρτη τους και μόνον και κατά τα αποκλειστικά συμφέροντά τους. Και από την άλλη, εμείς, σαν χώρα, μυαλό δεν βάζουμε δυστυχώς…
Γ.Δ.


Κριτική στις Γιορτές
Οι Γιορτές Παλιάς Πόλης τελείωσαν. Ανήκουν πλέον στο παρελθόν, στην ιστορία αυτού του τόπου. Κάποιοι θα είναι ικανοποιημένοι, κάποιοι όχι. Πρόκειται για ανθρώπινο δικαίωμα. Όμως η κριτική θα πρέπει να γίνει χωρίς πρόθεση να χαϊδέψουμε αυτιά. Διότι έτσι δεν υπηρετείς το σκοπό, δεν κρίνεις δίκαια και ανεπηρέαστα. Θα πρέπει να λεχθούν τα πράγματα με το όνομά τους, χωρίς ωραιοποιήσεις.
Πριν απ’όλα όμως, θα περιμένουμε ν’ακούσουμε τον απολογισμό που θα ΠΡΕΠΕΙ να κάνει ο δήμος (η αρμόδια αντιδημαρχία), διότι το οφείλει επειδή διαχειρίζεται δημοτικό χρήμα.  Κι εκεί, να κληθούν και τα Μέσα Ενημέρωσης, όχι μόνο οι Σύλλογοι. Όταν λοιπόν γίνει αυτό και μάλιστα σύντομα, κι όταν ακούσουμε τις απόψεις όλων, τότε θα τοποθετηθούμε κι εμείς ως οφείλουμε.
Είπαμε. Δημοτικό χρήμα διαχειρίζεται ο Λύρατζης, όχι δικό του.
Γ.Δ.


Φθίνει ο θεσμός των Γιορτών Π. Πόλης
Είναι κοινή διαπίστωση όλων, Συλλόγων , κάτοικων, επισκεπτών. Οι φετινές γιορτές Π. Πόλης είχαν λιγότερο κόσμο από ποτέ. Και δεν φταίει ούτε το πρόγραμμα που κατά κοινή ομολογία ήταν πολύ αξιόλογο, ούτε η διοργάνωση που επίσης ήταν καλύτερη από ποτέ,  ούτε η κρίση όπως είπαν μερικοί,  γιατί κρίση έχει τα τελευταία 8 χρόνια κι αυτό δεν το είδαμε παρά μόνο τα 2 – 3 χρόνια.  Κάτι άλλο φταίει και πρέπει να το βρούμε για να συνεχίσουμε. Το λέμε με πολύ καλή προαίρεση, όμως είναι γεγονός ότι οι Ξανθιώτες κουράστηκαν …Πέρασε ο ενθουσιασμός. Κι είναι πρώτα οι Ξανθιώτες που στήριξαν και αγάπησαν τον θεσμό. Να τεθεί λοιπόν σε δημόσια διαβούλευση το μέλλον του. Να ακουστούν προτάσεις. Αν δεν υπάρξει ανανέωση κάθε χρόνο θα φθίνει και στο τέλος θα απαξιωθεί. Είναι λοιπόν κομβικής σημασίας να μιλήσουμε τώρα για την αναγέννησή του.
Μ.Ξ.


Πολλά τα χημικά…
Η οικονομικό-πολιτική γιορτή, όπως ευάρεσκα αποκαλείται η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, στην 83 της διοργάνωση, που εγκαινίασε ο πρωθυπουργός με την καθιερωμένη ομιλία του το Σάββατο το απόγευμα, περικυκλώθηκε κυριολεκτικά από ποσότητες χημικών που απελευθερώθηκαν, προκειμένου να θωρακιστεί η εκδήλωση από τους ένθεν κακείθεν διαμαρτυρόμενους. Η παρουσία των αστυνομικών ήταν εντυπωσιακή. Μόνο 45 ήταν οι αστυνομικοί που επιστρατεύτηκαν από την Ξάνθη (ανάμεσα στους 5.500) για να επιβλέπουν πρόσωπα και χώρους εκδηλώσεων. Μόνο που στην χαραυγή της μεταμνημονιακής εποχής, όπως λέει η κυβέρνηση, η αισιοδοξία απέναντι στην εικόνα πολιτών που παρακολουθούν την ομιλία του πρωθυπουργού από videowall στην είσοδο του Βελλιδείου (πρωτότυπο) με κόκκινα μάτια και καλυμμένα πρόσωπα με μαντήλια και πανωφόρια δεν μπορεί να κρύψει την αντίφαση.
Και η αίσθηση είναι ότι τα δακρυγόνα χρησιμοποιήθηκαν περισσότερο προληπτικά, παρά κατασταλτικά, ώστε να μην υπάρξει καμία αμφιβολία ως προς το μήνυμα που έφεραν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού.
Ε.Δ.


Πρόωρες εκλογές; Μπορεί και ναι
Δεν απέκλεισε την πιθανότητα πρόωρων εκλογών ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανάμεσα στις 42 που δέχθηκε συνολικά στη συνέντευξη Τύπου, το μεσημέρι της Κυριακής. Ο Αλέξης Τσίπρας εκδήλωσε την πρόθεση να εξαντλήσει την τετραετία, δίνοντας και το μήνυμα σταθερότητας της κυβέρνησης στη μεταμνημονιακή εποχή, ωστόσο δεν απέκλεισε… απρόβλεπτους παράγοντες που μπορεί να μεταφέρουν τις εκλογές νωρίτερα, ίσως και μαζί με τις υπόλοιπες (δημοτικές, αυτοδιοικητικές, ευρωεκλογές) το Μάιο.
Η ζυγαριά κλείνει προς τις βουλές του Πάνου Καμμένου ο οποίος και αποτελεί, κατά γενική ομολογία (που συμπεριλαμβάνει και τους Συριζαίους ασφαλώς ) απρόβλεπτο παράγοντα. Στον Πάνο Καμμένο που, όπως απέδειξε, θα δεχθεί και θα στηρίξει τα πάντα ΠΛΗΝ της συμφωνίας για το Μακεδονικό, οπότε και η χρονική συγκυρία που θα έρθει προς επικύρωση στη Βουλή αποτελεί και τον «κρότο» που θα σημάνει την έναρξη της προεκλογικής περιόδου αν βέβαια αυτό συμβεί πριν τη λήξη της θητείας.
Ε.Δ.


Τα δικά μας στη ΔΕΘ
Δύο ερωτήσεις στη συνέντευξη του πρωθυπουργού αφορούσαν τη δική μας περιοχή και τέθηκαν από τη ΔΕΛΤΑ τηλεόραση της Αλεξανδρούπολης και το ΕΝΑ Channel της Καβάλας. Η πρώτη είχε να κάνει με την ενεργειακή αναβάθμιση της Αλεξανδρούπολης μέσω της πλωτής πλατφόρμας LNG και την αποκρατικοποίηση του Λιμένα, για την οποία ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι δε θα γίνει όπως στης Θεσσαλονίκης, αλλά με υποπαραχωρήσεις μέσω ΤΑΙΠΕΔ. Μάλιστα, έδωσε και την πληροφορία ότι ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει εταιρείες των ΗΠΑ, αλλά και από «γειτονικές χώρες», κατά δήλωσή του.
Η δεύτερη σχετιζόταν με το μεγαλόπνοο έργο της Σιδηροδρομικής Εγνατίας, για την οποία ο πρωθυπουργός ενημέρωσε ότι ήδη υπεγράφη το πρωτόκολλο με τον Γιούνκερ για τη χρηματοδότηση και ότι έχουν προχωρήσει οι τεχνικοοικονομικές μελέτες. Επόμενο βήμα είναι η συγκρότηση διακρατικής εταιρείας. Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι το έργο προάγει τη γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας, όπου προστιθέμενη αξία δίνει ο δακτύλιος διασυνδέσεων που δημιουργείται, ώστε να παρακάμπτεται η μετακίνηση από τα Στενά του Βοσπόρου. Για αυτά τα έργα διασυνδεσιμότητας, όπως μάθαμε από τον πρωθυπουργό, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από την Κίνα.
Ε.Δ.


Στη «φωλιά» των επιχειρήσεων ο Σ. Γιαννακίδης
Στο καθιερωμένο επίσημο γεύμα της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, που διοργανώνεται στο πλαίσιο της ΔΕΘ και πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου παρακάθισε ως κυβερνητικό στέλεχος από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης ο Στάθης Γιαννακίδης.
Στο γεύμα χαιρέτισαν ο οικοδεσπότης πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Γιάννης Μασούτης, καθώς και ο πρόεδρος της ΚΕΕ Κωνσταντίνος Μίχαλος. Την ομιλία παρέθεσε ο Γιάννης Δραγασάκης που αναφέρθηκε στις ελαφρύνσεις που προετοιμάζονται για τις επιχειρήσεις (όπως τις παρουσίασε το ίδιο βράδυ ο πρωθυπουργός), ενώ τόνισε ότι το πλέον διαχρονικό πρόβλημα της χώρας είναι η άνιση κατανομή φόρων και η εισφοροδιαφυγή. Το κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος στο τέλος της ομιλίας του αναφέρθηκε στους συνεργάτες του στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιο Πιτσιόρλα και Στάθη Γιαννακίδη, τονίζοντας τη συμβολή που θα έχουν για τη διαμόρφωση «βιώσιμης και διατηρήσιμης ανάπτυξης», όπως είπε.
Ε.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …