Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2018

0

Ο Μέτιος, ο Μαρκόπουλος και οι δηλώσεις Ζαγναφέρη
Στις 18 Σεπτεμβρίου πρόκειται να συνεδριάσει η αρμόδια επιτροπή εκλογικών υποθέσεων στην ΝΔ. Είναι μια μέρα κομβικής σημασίας για τον περιφερειάρχη ΑΜΘ Χ. Μέτιο γιατί κρίνεται η τύχη του… αν δηλαδή θα του δοθεί το χρίσμα ή όχι. Προς το παρόν φαίνεται ότι αυτά δεν τον απασχολούν και συνεχίζει να προκαλεί ρήξεις μέσα στην Περιφερειακή Αναγέννηση. Όπως για παράδειγμα τις προάλλες που απαξίωσε τις γιορτές Π. Πόλης και δεν παραβρέθηκε μάλλον επειδή ήταν ο Μαρκόπουλος όπως και την Δευτέρα στο δήμο Νέστου που πήγε χωρίς να ζητήσει να τον συνοδεύσει ο κ. Μαρκόπουλος ως αντιπεριφερειάρχης Καβάλας. Αυτή την στάση του κ. Μέτιου ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κ. Ζαγναφέρης την χαρακτήρισε ως «απαράδεκτη και ανεπίτρεπτη συμπεριφορά εις βάρος του περιφερειάρχη Καβάλας».
Μ.Ξ.


Επικίνδυνος Νόμος Ι
Οι περισσότεροι νομομαθείς χαρακτηρίζουν επικίνδυνο, πλέον, το «νόμο Παρασκευόπουλου». Και το συμπέρασμα αυτό μπορεί να εξάγεται αβίαστα μετά τις τόσες «λανθασμένες» εφαρμογές του, όμως οι αρνητικές κριτικές από την αρχή εφαρμογής του είχαν ξεκινήσει. Δυστυχώς ο Ν.4322/2015 απέλυσε από τις φυλακές περισσότερους από 12.000 κρατούμενους «αυτόματα», δηλαδή χωρίς καμία ατομική εξέταση, χωρίς σαφή κριτήρια, χωρίς ουσιαστική δικαστική κρίση. Η συνέπεια ήταν ότι δεν αποφεύχθηκαν περιπτώσεις υποτροπών και μάλιστα με τέλεση ιδιαιτέρως βαρέων εγκλημάτων, όπως ληστείες, ανθρωποκτονίες, βιασμοί.
Κάπως έτσι φτάσαμε και στις πρόωρες «αυτόματες» αποφυλακίσεις «για λόγους υγείας», όπως αυτή του Α.Φλώρου. Χωρίς οι δικαστές να μπορούν να προβούν σε προηγούμενο ουσιαστικό έλεγχο, χωρίς καν να είναι σε θέση να διατάξουν νέα πραγματογνωμοσύνη, δέσμιοι, ιατρικών γνωματεύσεων, περιοριζόμενοι στην έκδοση μιας απλώς «διαπιστωτικής» απόφασης.
Γι’ αυτό ή κοινή γνώμη προσλαμβάνει τον «νόμο Παρασκευόπουλου» ως αποτυχημένο και μάλιστα ως έκ του αποτελέσματος επικίνδυνο. Το δικαιϊκό μας σύστημα δεν ανέχεται η υφ’ όρον απόλυση καταδίκων να είναι αποτέλεσμα συνδρομής απλώς τυπικών προϋποθέσεων ή ανέλεγκτης τεχνικής κρίσης.
Θ.Φ.


Επικίνδυνος Νόμος ΙΙ
Δεν πρέπει ως εκ τούτου το αρμόδιο δικαστικό όργανο να στερείται τη δυνατότητα εξατομικευμένης κρίσης, όπως συμβαίνει σήμερα. Αντιθέτως, πρέπει ο τελευταίος λόγος να επιφυλάσσεται πάντοτε στους δικαστές, κατόπιν προετοιμασίας του ατομικού φακέλου από τους αρμόδιους τεχνοκράτες, γιατρούς, ψυχολόγους, σωφρονιστικούς υπάλληλους ή άλλους, ανάλογα με την περίπτωση. Διαφορετικά, δηλαδή όταν οι ποινές που επιβάλλει ο φυσικός δικαστής μεταβάλλονται με παρέμβαση μη δικαστικού οργάνου, παραβιάζεται η βασική συνταγματική αρχή της διάκρισης των εξουσιών.
Στην περίπτωση Φλώρου, η οργή της κοινωνίας, που εξέλαβε ότι ο ποινικός νόμος δεν αφορά τους οικονομικά ισχυρούς, συντέλεσε σημαντικά στην ταχεία αντίδραση του δικαστικού συστήματος. Είναι όμως επικίνδυνο να επαφίεται η απονομή της δικαιοσύνης στις αντανακλάσεις της κοινής γνώμης. Εξάλλου, δεν αρκεί η αφύπνιση σε μια μεμονωμένη υπόθεση. Τα στοιχεία που συνεχίζουν να αποκαλύπτονται σοκάρουν ακόμα και τον πιο ψύχραιμο. Προδίδουν το μέγεθος της ασυδοσίας και της διαφθοράς που μας περιβάλλουν.  Πρόβλημα ακόμη μεγαλύτερο από τον εγκλωβισμό του δικαστικού συστήματος της χώρας από νόμους σαν τον «νόμο Παρασκευόπουλου» αποτελεί το, πολιτικό σύστημα που ψηφίζει τέτοιους νόμους.
Θ.Φ.


Διώχνουν τους επενδυτές
Διαβάζοντας την είδηση είναι να τραβάς τα μαλλιά σου από τη λογική που επικρατεί σε κάποιους συνδικαλιστές, κυρίως των ΔΕΚΟ. Από τη μια λοιπόν χρειαζόμαστε κεφάλαια 110 δισ. ευρώ τα επόμενα πέντε χρόνια για να επιστρέψει η οικονομία που βρισκόταν προ του 2009 και από την άλλη συντεχνιακά συμφέροντα και ιδεολογικές εμμονές βάζουν εμπόδια σε επενδύσεις. Τελευταίο (;)  κρούσμα όπου Σωματεία εργαζομένων στους λιγνιτικούς σταθμούς της ΔΕΗ αντιδρούν στην πώλησή τους!
Ξαφνιάζεστε; Κι όμως. Πέρα από κάθε λογική, οι εργαζόμενοι δεν επέτρεψαν στους υποψήφιους επενδυτές να επισκεφθούν τους χώρους που πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν και για τους οποίους ενδιαφέρονται ν’αγοράσουν.
Πρόκειται για τα Σωματεία των Ελληνικών Πετρελαίων και λιγνιτικών σταθμών της ΔΕΗ στη Φλώρινα και την Αρκαδία. Μετά από τέτοιες ενέργειες πώς να γίνουν επενδύσεις;
Γ.Δ.


Άσχημη εξέλιξη
Τα πράγματα στη χώρα μας για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων δεν πάνε καθόλου καλά. Κι αυτή η αρνητική εικόνα οφείλεται στην εμμονή του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ αλλα και του υπουργού Εξωτερικών, ν’αποκαλούν τη χώρα τους Μακεδονία, τη γλώσσα Μακεδονική καθώς και την Εθνότητα Μακεδονική. Δηλαδή το Βόρεια Μακεδονία που συμφώνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, δεν θα χρησιμοποιείται σχεδόν ποτέ. Ίσως όταν έρχονται στην Ελλάδα, για να ρίξουν στάχτη στα μάτια μας, δηλαδή να μας  κοροϊδεύουν μπροστά στα μάτια μας και να μας φτύνουν γελώντας για το ότι κατάφεραν να μας ξεγελάσουν και να κερδίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών. Μια συμφωνία η οποία όπως δείχνουν οι εξελίξεις είναι εις βάρος της Ελλάδας εκατό τοις εκατό. Αυτό που ζητούσαν από το 2008 οι Σκοπιανοί το πήραν με την υπογραφή Κοτζιά και Τσίπρα.
-Άσχημη εξέλιξη, αρκετά άσχημη για την Ελλάδα.
Γ.Δ.


Το πρώτο βήμα έγινε
Στις επάλξεις της προσφοράς, των νέων ιδεών, της πρακτικής εφαρμογής και υλοποίησης αυτών, κινείται το Επιμελητήριο Ξάνθης. Το οποίο ορίζεται από μια συμπαγή διοίκηση που ενστερνίζεται τις προτάσεις και ιδέες που δημιουργούν εξωστρέφεια αλλά επενδύουν και στην προβολή και γνωριμία της τοπικής κοινωνίας με τα τοπικά προϊόντα που με αγάπη και μόχθο παράγουν και προσφέρουν άνθρωποι δικοί μας, φίλοι, συγγενείς.
Το πρώτο βήμα λοιπόν έγινε, ο σπόρος έπεσε σε γόνιμο έδαφος, του χρόνου θα είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα με περισσότερους εκθέτες και επισκέπτες, ίσως και σε άλλο χώρο. Τα τοπικώς παραγόμενα προϊόντα χαρακτηρίζουν το δικό μας τόπο, τα δικά μας χαρακτηριστικά, δίνουν το στίγμα της Ξάνθης και της Θράκης, σηματοδοτούν το τοπικό επιχειρείν.
-Συγχαρητήρια ως εκ τούτου στη διοίκηση του Επιμελητηρίου συνολικώς και στον πρόεδρο Στέλιο Μωραΐτη ειδικώς.
Γ.Δ.


Καταδίκη Πατακάκη από το Εφετείο
Εκδικάστηκε προχθές στο εφετείο Θράκης η έφεση του χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Δράμας, Ανάργυρου Πατακάκη, που αφορούσε την ασφάλιση των οχημάτων της ΠΕ Δράμας κατά το έτος 2014-15. Η πρωτόδικη απόφαση είχε κρίνει ένοχο για παράβαση καθήκοντος τον κ. Πατακάκη, επιβάλλοντας του φυλάκιση 1 έτους, ποινή μετατροπής προς πέντε ευρώ ημερησίως, την στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων για 1 χρόνο και πληρωμή των δικαστικών εξόδων. Στην προχθεσινή δίκη ο εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή του και τελικά το δικαστήριο καταδίκασε τον κ. Πατακάκη σε 6 μήνες φυλάκιση, ποινή εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ την ημέρα, και πληρωμή των δικαστικών εξόδων.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Πατακάκης δεν μπόρεσε να πληρώσει ολόκληρο το ποσό και έκανε ρύθμιση πληρωμής σε δυο δόσεις, ενώ την υπεράσπιση του είχαν αναλάβει δύο δικηγόροι από τη Θεσσαλονίκη και την Καβάλα.
Γ.Δ.


Το ΚΙΝΑΛ δέχεται βιογραφικά
Το Κίνημα Αλλαγής, καλεί τους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν βιογραφικά για την στελέχωση των ψηφοδελτίων για τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές.
Σε ανακοίνωση του το Κίνημα Αλλαγής αναφέρει τα εξής: «Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του Κινήματος αλλαγής για τις προσεχείς εκλογές, έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για τη συγκρότηση ψηφοδελτίων που υπηρετούν το τρίπτυχο ΕΝΟΤΗΤΑ – ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ – ΑΝΑΝΕΩΣΗ και επανασυνδέουν το Κίνημά μας με τις ζωντανές, δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας και τις παραγωγικές τάξεις.
Το Κίνημα Αλλαγής απευθύνει πρόσκληση προς όσους ενδιαφέρονται να είναι υποψήφιοι στις προσεχείς εκλογές. Για τον λόγο αυτό  υπάρχει η δυνατότητα μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας να εκδηλώσουν τη διαθεσιμότητά τους όσοι το επιθυμούν. Η πλατφόρμα υποβολής βιογραφικών για τα ψηφοδέλτια του Κινήματος Αλλαγής έχει ανοίξει: https://psifodeltia.kinimaallagis.gr
Κάνουμε πράξη το άνοιγμα μας στην κοινωνία, στις δυνάμεις της δημιουργίας και της παραγωγής, στους νέους και τους μη προνομιούχους. Γίνε κι εσύ μέρος της προσπάθειας!»
Γ.Δ.


Με απόφαση του Δικαστηρίου
Η ανακοίνωση έγινε το βράδυ της Τρίτης από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου κατά τη διάρκεια της έκθεσης τοπικών προϊόντων. Ανακοίνωσε λοιπόν ότι το Συμβούλιο Επικρατείας έκανε δεκτή την προσφυγή των Οινοποιητικών Επιχειρήσεων και ακύρωσε την επιβολή φορολογίας επί του παραγόμενου κρασιού, τον λεγόμενο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης.
Έτσι, συνέβη το εξής ελληνικότατο. Ενώ ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δήλωνε συνέχεια ότι δήθεν η κυβέρνηση θα καταργούσε το φόρο που η ίδια επέβαλε, τελικά η κατάργηση ήρθε από το ΣτΕ!
Ήταν ένας άδικος και αδικαιολόγητος φόρος που στην ουσία δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα στις μικρομεσαίες οινοποιητικές επιχειρήσεις.
-Αν περίμεναν από τον κ. Αποστόλου, ακόμη θα ήταν στο περίμενε…
Γ.Δ.


Φοβούνται και την σκιά τους…
Τελικά  φράσεις και έννοιες όπως «κοινωνική ευαισθησία», «πολιτική ευθύνη», ουδεμία σχέση έχουν με τους αιρετούς του δήμου Ξάνθης. Πιο πολύ μετράει γι αυτούς να φυλάξουν τον εαυτό τους και να μην βρεθούν στα δικαστήρια και όχι να προασπίζονται το συμφέρον του δημότη, να ενσκήπτουν και να ακούν το προβλήματά του και να αναλαμβάνουν την πολιτική ευθύνη όταν απαιτείται. Χαρακτηριστική περίπτωση ευθυνοφοβίας και κοινωνικής αναλγησίας είναι αυτό που συνέβη στην οικονομική επιτροπή. Ο νομικός του δήμου εισηγείται να μην ασκηθεί έφεση κατά ιδιώτη, ιδιοκτήτη παιδότοπου στον οποίο βεβαιώθηκαν παραβάσεις από τον δήμο και πρόστιμο 10.000 ευρώ γιατί όπως υποστηρίζει ο ιδιώτης δικαιώθηκε πρωτόδικα και ακυρώθηκε το πρόστιμο και αν ο δήμος επιμείνει θα χάσει τη δίκη και θα του επιδικαστούν και τα δικαστικά έξοδα. Εξάλλου όπως είπε ο παιδότοπος έχει κλείσει. Μάταια προσπαθούσε να πείσει τον πρόεδρο και τα μέλη της επιτροπής λέγοντας μάλιστα ότι δεν είναι από τις περιπτώσεις που πρέπει ο δήμος να εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα διαφορετικά δεν θα το εισηγούνταν. Το μόνο που ενδιέφερε τα μέλη της επιτροπής είναι μήπως βρουν κανένα μπελά και τελικά ψήφισαν να ασκηθεί έφεση. Να κυνηγήσουν δηλαδή τον δημότη για να πάρει ο δήμος τα 10.000 ευρώ πρόστιμο ενώ ο παιδότοπος έχει κλείσει!
Αυτούς ψηφίσατε κύριοι! Αυτούς που νομίζουν ότι ο δήμος είναι μια επιχείρηση και αυτοί υπάλληλοι και όχι ένας πολιτικός φορέας που αντιπροσωπεύει όλους τους δημότες και έχει κοινωνικό πρόσωπο! Μόνο λόγια ξέρουν να λένε του τύπου: «Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι το αποκούμπι του λαού»! Ποιο αποκούμπι;
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Στην 4η θέση η Ελλάδα Υπάρχει κι άλλος ένας τομέας που η χώρα μας κατά τις πληροφορίες από…