Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

0

Οι Περιφερειακές εκλογές
Πέρα όμως από τις εκλογές για την ανάδειξη των δημάρχων και δημοτικών συμβούλων, έχουμε και τις εκλογές για την ανάδειξη Περιφερειαρχών και Συμβούλων όπως και Αντιπεριφερειαρχών. Εδώ οι εξελίξεις βρίσκονται στην πλευρά της Νέας Δημοκρατίας κι αυτό εξαιτίας του γεγονότος των αντιθέσεων που υπήρξαν στο στρατόπεδο του νυν Περιφερειάρχη Χρ. Μέτιου. Έχουν εκφραστεί δυσαρέσκειες στο πρόσωπό του, αποχωρήσεις κ.α.
Έτσι, έχει δημιουργηθεί μια αρνητική εικόνα που αντιπροσωπεύει ομάδα ατόμων που πλέον έχουν αποχωρήσει από το συνδυασμό του. Το γεγονός αυτό προβλημάτισε την κεντρική εξουσία, διότι δεν επιθυμεί διασπάσεις και αποχωρήσεις. Ενδεχομένως δε, για να αρθεί το αρνητικό κλίμα, να τεθεί άλλο πρόσωπο επικεφαλής του συνδυασμού που ίδρυσε ο Γιώργος Παυλίδης.
Γ.Δ.


Σε αναμονή και προβληματισμό ο Καραλίδης
Πληροφορίες από τον ίδιο το Φώτη Καραλίδη αναφέρουν ότι βρίσκεται σε δίλημμα ως προς του τι ν’αποφασίσει. Κι αυτό, ενώ ο ίδιος είχε δηλώσει πριν λίγο καιρό ότι ενδιαφέρεται για την κεντρική πολιτική σκηνή κι όχι για την Περιφέρεια, η ομόφωνη απόφαση-πρόταση των εκλεγμένων της παράταξης να ηγηθεί αυτός του ψηφοδελτίου, τον προβλημάτισε ιδιαίτερα. Έτσι, ζήτησε ένα μικρό χρονικό διάστημα μιας εβδομάδας να σκεφθεί και αποφασίσει σχετικά για το τι μέλλει ν’ακολουθήσει στη συνέχεια.
Πάντως από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ, μέχρι 15 Οκτωβρίου θα γίνουν οι ανακοινώσεις για Περιφέρειες και δήμους πρωτευουσών νομών.
Γ.Δ.


Ας θυμηθούμε
Την Τετάρτη συμπληρώθηκαν 29 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη από την 17 Νοέμβρη. Με την ευκαιρία η κοινωνία μας οφείλει να θυμάται όσους πέφτουν θύματα από τα χέρια αδίστακτων δολοφόνων που έχουν σαν στόχο να την τρομοκρατήσουν, ευνουχίζοντας τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Όχι για να εκδικείται, αλλά για να παραμένει σε εγρήγορση στην αποφασιστική υπεράσπιση  ακριβώς του δημοκρατικού ιδεώδους.
Παύλος Μπακογιάννης, βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου, δημοσιογράφος, με πλούσια αντιστασιακή δράση κατά της Χούντας, δολοφονημένος από τον Δημήτρη Κουφοντίνα και την «17 Νοέμβρη» την 26η Σεπτεμβρίου 1989.
Σ.Χ.


Πολύ απότομα
Παντού γύρω μας ακούγονται παράπονα για την απότομη αλλαγή του καιρού και δικαιολογημένα θα λέγαμε. Διότι τούτο το Φθινόπωρο όχι μόνο μπήκε δυναμικά, αλλά κυριολεκτικά αναστάτωσε τη χώρα. Αέρας, κρύο, βροχές, όλα μαζί σε μια έκδοση που τρόμαξε τον κόσμο που άκουσε για τυφώνες, για 9-10 μποφόρ στη θάλασσα, μια εικόνα όχι και συνηθισμένη για τη χώρα μας που έχει συνηθίσει σε ήπιο κλίμα γενικώς και ήρεμες καιρικές αντιδράσεις. Μάλλον σταδιακά, η λεγόμενη κλιματική αλλαγή, να δείχνει την αρνητική της πλευρά και στη χώρα μας με όσα μη προβλέψιμα μπορούν να συμβούν πλέον.
Γ.Δ.


Να προσέξουν
Είναι καιρός πλέον και οφείλουν όσοι παράγουν τσίπουρο και κρασί, να προσέχουν. Οι παραγωγοί δηλαδή θα πρέπει να υποβάλλουν Δήλωση Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για να καταβάλλουν τον ΕΦΚ. Τόσο για το τσίπουρο όσο και για το κρασί. Και για τις δύο περιπτώσεις βέβαια ισχύουν για ποσότητα 1700 κιλών (595 κιλά στέμφυλα) κλπ.
Εκείνο που επίσης πρέπει να επισημάνουμε και πρέπει να γνωρίζουν οι παραγωγοί, είναι ότι έλεγχοι θα γίνουν. Εμείς τους προειδοποιήσαμε για να το έχουν υπ’ όψιν τους.
Γ.Δ.


Αυτοδιοικητικά
Στη σημερινή σελίδα «Πρόσωπα και Γεγονότα» της εφημερίδας μας θ’ ασχοληθούμε με τις Αυτοδιοικητικές εκλογές και τους μνηστήρες που εμφανίζονται να βρεθούν στο προσκήνιο στους δήμους Αβδήρων και Τοπείρου. Ως γνωστόν, για το δήμο Ξάνθης έχουμε αναφερθεί πρόσφατα και τα ονόματα που αναφέραμε ισχύουν. Πάντα βέβαια με την επιφύλαξη κάποιας απρόοπτης εξέλιξης με την εμφάνιση κάποιας νέας υποψηφιότητας.
Ξεκινώντας αλφαβητικά, στον δήμο Αβδήρων εκτός των δύο σίγουρων Γιώργου Τσιτιρίδη, νυν δημάρχου, ανθυποψήφιος θα είναι κι αυτή τη φορά ο πρώην δήμαρχος Βασίλης Τσολακίδης.
Υποψήφιος για μια φορά ακόμη θα είναι ο Κώστας Αντωνιάδης, ο οποίος αισιοδοξεί για μια θετική εκπροσώπηση. Στον ίδιο δήμο όμως θα υπάρχει, κατά πληροφορίες, και η υποψηφιότητα του Δημήτρη Γαλανόπουλου που είναι σίγουρο ότι θα προβληματίσει ιδιαίτερα τον νυν δήμαρχο Τσιτιρίδη. Τέλος ακούγεται για μια φορά ακόμη το όνομα του Σάκη Κριτσίνη που επιθυμεί να είναι υποψήφιος δήμαρχος. Άγνωστο βέβαια εάν η επιθυμία του αυτή θα διατηρηθεί μέχρι τέλος.
Γ.Δ.


Ο Δήμος Τοπείρου
Τα αυτοδιοικητικά πράγματα στον δήμο Τοπείρου είναι επίσης ρευστά. Όχι από την πλευρά της Ν.Δ. όσο από τη λεγόμενη δημοκρατική πλευρά ή αντιπολίτευση του δήμου. Κατ’ αρχάς εκ νέου υποψήφιος θα είναι ο νυν δήμαρχος Θωμάς Μίχογλου, το έχει δηλώσει εξάλλου. Όμως στον ίδιο δήμο εξέφρασε την επιθυμία να είναι υποψήφιος και ο Νίκος Κιατίπης, ο οποίος κατέχει και τη θέση του προέδρου της Νομαρχιακής Επιτροπής (ΝΟΔΕ). Παράλληλα για τον ίδιο δήμο ακούγεται και το όνομα του Μάκη Τσιλιγγίρη, με επιφυλάξεις βέβαια διότι εξελίξεις σίγουρα θα υπάρξουν.
Όσον αφορά τέλος τον ίδιο δήμο, ενδιαφέρον δείχνουν για την συγκρότηση συνδυασμού τόσο ο Κώστας Δαλάτσης, όσο και ο Χρήστος Δελής, πρόσωπα γνωστά στην κοινωνία του δήμου.
Γ.Δ.


Θα γίνει σκληρός αγώνας
Από την απλή παράθεση των ονομάτων των επιθυμούντων να είναι υποψήφιοι στους δήμους Αβδήρων και Τοπείρου, ένα συμπέρασμα βγαίνει: Θα γίνει σκληρός αγώνας μεταξύ των υποψηφίων για την τελική επικράτηση. Παράλληλα δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι τους πολλούς υποψηφίους τους ευνοεί το σύστημα της απλής αναλογικής διότι υποψήφιοι με μικρό ποσοστό θα εκπροσωπηθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Οφείλουμε μια εξήγηση για τη μη αναφορά υποψηφίων από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ. Αυτό έγινε διότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατά πληροφορίες, θα επιδιώξει συνεργασίες. Εάν βέβαια το δεχτεί κάποιος υποψήφιος, τόσο στο δήμο Αβδήρων όσο και Τοπείρου.
Αναφορικά με το ΚΚΕ υποψήφιος θα υπάρξει για το δήμο Αβδήρων, όπως και την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση.
Γ.Δ.


O Κων. Δασκαλάκης για τη θεωρεία των παιγνίων
Σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα, ο βραβευμένος επιστήμονας Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, μεταξύ άλλων ρωτήθηκε και για την περιβόητη “θεωρία παιγνίων”, που στη χώρα μας έγινε ευρέως γνωστή από τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στην τότε “περήφανη διαπραγμάτευση” της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, το 2015. Ο καθηγητής μαθηματικών του ΜΙΤ απάντησε: «Θεωρούσα τη συζήτηση που γινόταν εκείνη την περίοδο ανόητη. Η θεωρία παιγνίων χρησιμοποιούνταν ανέκαθεν στις πολιτικές διαπραγματεύσεις. Δεν είχε αλλάξει κάτι εκείνη τη δεδομένη χρονική στιγμή. Δεδομένης της ισχύος που είχαν οι θεσμοί και εκείνης που είχε η ελληνική κυβέρνηση, ήταν φανερό από την πρώτη στιγμή ότι τα πράγματα που προσπαθούσε να αποκομίσει η ελληνική κυβέρνηση ήταν ανεδαφικά, όπως και αποδείχθηκε».
Ανόητη και χαμένη υπόθεση λοιπόν η περήφανη διαπραγμάτευση του 2015, λέει ο εξυπνότερος ίσως Έλληνας. Βέβαια δεν χρειαζόταν να είναι κανείς ιδιοφυΐα για να το καταλάβει τότε. Αρκούσε η κοινή λογική για να αντιληφθεί κι ένας απλός και λογικός άνθρωπος ότι η διαφορά ισχύος των δύο πλευρών και οι ανεδαφικές στοχεύσεις της κυβέρνησης, θα οδηγούσαν σε πανωλεθρία (όπως και έγινε), παρά τη μεγάλη kolotoumba που ακολούθησε…


Ξεκίνησε με βάση το «μίνιμουμ» σχέδιο ανάπτυξης
Στρατηγικό σχέδιο λειτουργίας του υφυπουργού Στάθη Γιαννακίδη αποτελεί ο καθορισμός των προτεραιοτήτων και ενεργειών, μέσω όσων καταγράφηκαν στα αναπτυξιακά συνέδρια ανά τη χώρα. Αυτό φάνηκε και στις δηλώσεις του στην ΕΡΑ Κομοτηνής, το Σαμή Καραμπουγιούκογλου και τη Βασιλική Μαχαίρα, όπου εξήγησε ότι τα συνέδρια αποτελούν ένα «μίνιμουμ σχέδιο ανάπτυξης». Ειδικά, για τις εκκρεμότητες που υπάρχουν στην ΠΑΜΘ επικεντρώθηκε στα δύο περιβαλλοντικά έργα που αφορούν τις Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) σε Καβάλα και Αλεξανδρούπολη. Όπως ενημέρωσε, «στη μεν πρώτη ξεπεράστηκαν τα προβλήματα που υπήρχαν με τη χωροθέτηση, το έργο ξεμπλοκαρίστηκε και υπάρχουν οι αναγκαίοι πόροι για να υλοποιηθεί σύντομα. Στη δε δεύτερη περίπτωση της Αλεξανδρούπολης, το έργο έχει φτάσει ήδη στη φάση του διαγωνισμού».
Ε.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Στην 4η θέση η Ελλάδα Υπάρχει κι άλλος ένας τομέας που η χώρα μας κατά τις πληροφορίες από…