Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018

0

 Από τις τρεις οι τρεις
Ικανοποιητικό το ποσοστό των ποδοσφαιρικών ομάδων της χώρας μας που συνεχίζουν στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Από τις τρεις, η ΑΕΚ αλλά και οι Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ προκρίθηκαν και προχωρούν, ενώ ο ΠΑΟΚ έχασε τα μεγάλα σαλόνια που ήλπιζε να βρεθεί μετά από πολλά χρόνια και πλέον θ’ αγωνιστεί στο EUROPA LEAGUE όπως και ο Ολυμπιακός. Πάντως, όσοι παρακολούθησαν και τους τρεις αγώνες των ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Ολυμπιακού, σίγουρα δεν έμειναν ικανοποιημένοι, ως φίλοι του ποδοσφαίρου βέβαια, για τις αποδόσεις των ομάδων. Παίξανε ποδόσφαιρο χαμηλού επιπέδου, παλαιομοδίτικο, χωρίς φαντασία, συγχρονισμούς και ομαδικότητα. Μάλιστα ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός διέψευσαν τις ελπίδες των φίλων τους που ήλπιζαν σε κάτι καλύτερο από άποψη απόδοσης κι όχι μιας αμυντικής παρουσίας και διώξιμο της μπάλας όπως-όπως.
Συμπέρασμα: είμαστε πολύ πίσω, πάρα πολύ. Κι όσο θα συνεχίζουμε να γεμίζουμε τις ομάδες με διάφορους ξένους, η Άνοιξη στο ποδόσφαιρο θ’ αργήσει. Ο Ολυμπιακός μιλούσε για ελληνοποίηση και τελικά πέντε ήταν οι Έλληνες από τους έντεκα παίκτες!
Γ.Δ.


Στοχευμένες παρεμβάσεις
Στο πλαίσιο του ελέγχου των αποφάσεων, δράσεων και ενεργειών της δημοτικής πλειοψηφίας δρα εδώ και καιρό με επίκαιρες ερωτήσεις που καταθέτει η Ενωτική Πρωτοβουλία. Σύμφωνα με το θεσμικό της ρόλο, δημοσιοποιεί τις ερωτήσεις της παραθέτοντας στοιχεία και γεγονότα, αναμένοντας τις ανάλογες απαντήσεις. Έτσι, Τσιακίρογλου και Μιχαλοπούλου επεξεργάζονται από κοινού θέματα της επικαιρότητας και του άμεσου ενδιαφέροντος των συμπολιτών, χωρίς υπερβολές βεβαίως και με τεκμηρίωση. Δείγμα της σοβαρότητας που αντιμετωπίζουν τη λειτουργία του οργάνου και των ευθυνών των εχόντων την υποχρέωση ν’απαντήσουν.
Γ.Δ.


Χρεοκόπησε ο Όμιλος
Τα γράφαμε προχθές στο φύλλο της Παρασκευής για τα προβλήματα της Τουρκικής Οικονομίας και τις δυσκολίες που έχει η επιχειρηματικότητα εκεί, λόγω της μεγάλης πτώσης της τουρκικής λίρας, της αύξησης του πληθωρισμού, μείωσης του ΑΕΠ και άλλα.  Η είδηση τα λέει όλα: Χρεοκόπησε ο μεγαλύτερος τουρκικός τηλεπικοινωνιακός όμιλος Turk Telekome ο οποίος απασχολεί 33.615 εργαζόμενους. Πρόκειται για την πρώην κρατική εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Τουρκίας, η οποία είχε ιδιωτικοποιηθεί το 2005. Η εταιρεία πήρε ένα δάνειο ύψους 4,75 δισ. δολάρια  αλλά εμφάνισε αδυναμία στην εξυπηρέτηση του δανείου και οι πιστώτριες τράπεζες ολοκλήρωσαν τις διαδικασίες για ν’αναλάβουν το ποσοστό των μετοχών που είχε βάλει ως εγγύηση η εταιρεία. Το τι θ’ακολουθήσει προφανώς δεν μας ενδιαφέρει άμεσα. Είναι όμως ενδεικτική η περίπτωση της κατάρρευσης της τουρκικής τηλεπικοινωνιακής εταιρείας και το όλο αρνητικό κλίμα που επικρατεί εκεί.
Γ.Δ.


Καλοκαιριού συνέχεια
Εντάξει, υπήρξαν διαμαρτυρίες – δικαιολογημένες – για κάποιες άσχημες ημέρες του Αυγούστου που δυσκόλευαν την έξοδο προς τις θάλασσες των πολλών. Όμως ο Αύγουστος μας αποχαιρέτησε με αρκετά ζεστό καιρό και αποζημίωσε όλους εκείνους που γκρίνιαζαν. Μάλιστα όλες οι ενδείξεις μιλούν για συνέχιση της καλοκαιρίας και τον Σεπτέμβριο. Έτσι, θα επέλθει ισοζύγιο στις «κακές» ημέρες του Αυγούστου.
Γ.Δ.


Ο ιός του Δ. Νείλου «τσιμπάει» τους δημάρχους…
Ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει τρομοκρατήσει πολλούς δημάρχους ιδιαίτερα αυτούς που έχουν θανάτους πολιτών στους δήμους τους. Ήταν ένα θέμα που συζητήθηκε στα εκτός ημερησίας θέματα στη συνεδρίαση του Δ.Σ, της ΚΕΔΕ που έγινε στην Ξάνθη. Ακούστηκαν πολλά και διάφορα μεταξύ των οποίων δε και κριτική για τις περιφέρειες στις οποίες ανήκει η αρμοδιότητα καταπολέμησης των κουνουπιών. Ειδικότερα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ άσκησε κριτική στις περιφέρειες εκείνες που παίρνουν εργολάβους και… ξενοιάζουν χωρίς να τους ελέγχουν αν κάνουν καταπολέμηση την ώρα που πρέπει δηλαδή προνυμφοκτονία η οποία θεωρείται και η πιο αποτελεσματική. Τώρα βέβαια όλα αυτά ο κ. Πατούλης τα λέει εκ του ασφαλούς… Αν είχαν οι δήμοι αυτή την αρμοδιότητα τότε να δούμε τι θα έκαναν… Να σημειώσουμε πως και η δική μας περιφέρεια σε εργολάβο έχει αναθέσει την καταπολέμηση και αν κρίνουμε από το γεγονός ότι  είχαμε και πολλές βροχές, η κατάσταση με τον ιό του Δ. Νείλου φαίνεται πως είναι υπό έλεγχο. Βέβαια υπήρξε ένας θάνατος στην Ροδόπη αλλά δεν έχουμε το πρόβλημα της Αττικής ή της Κεντρικής Μακεδονίας.
Μ.Ξ.


Επίκαιρο Ι
Παπακώστα, υφυπουργός Υγείας 2014. Ξενογιαννακοπούλου, υπουργός Υγείας 2009-2010, αν. υπουργός Εξωτερικών 2010-2012. Μυρσίνη Ζορμπά, ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ διορισμένη από Σημίτη 2000-2004. Ήθελα να ειρωνευτώ πως «τελείωσε με το παλιό» ο Τσίπρας, αλλά έβαλε Νοτοπούλου και μας τρέλανε ο ηγέτης!


Επίκαιρο ΙΙ
1) Ξενογιαννακοπούλου (ΠΑΣΟΚ), 2) Μπόλαρης (ΠΑΣΟΚ), 3) Ζορμπά (ευρωβ. ΠΑΣΟΚ επί Σημίτη), 4) Παπακώστα (ΝΔ). Αυτά τα πρόσωπα σηματοδοτούν τη νέα εποχή ΣΥΡΙΖΑ; Θα με πεθάνετε σατανάδες!  Κανονικά στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης θα έπρεπε να υπάρχει υπουργός Προστασίας του ΠΑΣΟΚ!


Η Μαριλίζα και η Εξεταστική για την Υγεία
Η «τρύπα» στα οικονομικά του ΚΕΕΛΠΝΟ, όπως φαίνεται να προκύπτει από τον έλεγχο που διενήργησαν τρεις ορκωτοί λογιστές φθάνει αθροιστικά για την χρονική περίοδο 2010 – 2014 τα 89 εκατ. Ευρώ. Η «τρύπα» όμως εμφανίζεται για πρώτη φορά το 2010, όταν υπουργός υγείας ήταν η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, και φθάνει τα 44 εκατ. ευρώ! Θα κληθεί άραγε η κα Ξενογιαννακοπούλου κανονικά στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, για να δώσει εξηγήσεις για το θέμα; Όπως έγινε με τους άλλους εμπλεκομένους υπουργούς Υγείας, Αβραμόπουλο, Λοβέρδο, Λυκουρέντζο, Γεωργιάδη και Βορίδη, ή το θέμα θα «κλείσει» σιωπηρά και χωρίς πολλά – πολλά, μετά την υπουργοποίησή της από τον κ. Τσίπρα;
Κι όλα αυτά για τα «λαμόγια» που γράφει εδώ και δύο χρόνια, οι απειλές του κου Πολάκη προς το «παλιό πολιτικό σύστημα» τι θα γίνουν; Θα σβηστούν κι αυτές μονοκονδυλιά; Θα αναγκαστεί να «κατεβάσει» τα υβριστικά μηνύματα από τα social media ο πολλά βαρύς υπουργός σε βάρος και της σημερινής του συναδέλφου στο υπουργικό συμβούλιο Κατερίνας Παπακώστα, η οποία παρεμπιπτόντως, ήταν κι αυτή υφ. Υγείας το επίμαχο διάστημα (2014). Αλλά μάλλον η είσοδος στο κυβερνητικό σχήμα τις καθαγιάζει από κάθε πρότερη ευθύνη, όπως είχε γίνει και με τον κ. Κουρουμπλή. Ηθικό πλεονέκτημα είναι αυτό, όλα τα ξεπλένει! Προβλέπουμε ότι θα «τα βρουν» οι δύο κυρίες με τον πρώην υβριστή τους που θα κάνει μία μεγαλοπρεπή kolotoumba όπως τόσες και τόσες που έχουμε δει αυτά τα 3,5 χρόνια…


Λεπτομέρειες
Μια που ο Στάθης Γιαννακίδης βρέθηκε στην επικαιρότητα αυτές τις ημέρες, να προσθέσουμε δυο-τρεις λεπτομέρειες της οικογενειακής του πλευράς.  Ο πατέρας του ήταν από τα Κομνηνά Ξάνθης και η μητέρα του από τον Κεχρόκαμπο Καβάλας… Δηλαδή κοντοχωριανοί και Πόντιοι στην καταγωγή. Γεννήθηκε λοιπόν ο Στάθης Γιαννακίδης σε κλινική της Καβάλας όπως αρκετοί Ξανθιώτες εδώ και χρόνια. Αυτά τα λίγα στοιχεία για την ιστορία,  παρότι δεν αποτελούν την ουσία της προσωπικότητας του ανδρός. Εκείνο που ενδιαφέρει είναι να εργαστεί και εκτός των άλλων να προσφέρει και στον τόπο του. Από κει θα κριθεί κι όχι από άλλα πράγματα.
Γ.Δ.


Έρχονται…
Τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια, αυτήν την εποχή; Μα οι εκλογές που έρχονται με ανοιχτά τα πανιά. Γιατί το γράφουμε αυτό; Μα γιατί ξαναχτυπά όπου να’ ναι ο παλαιοκομματισμός. Ο οποίος βρίσκεται στο ζενίθ του. Λοιπόν, μεταξύ μας, να μην το μάθουν οι άλλοι, όπου να’ ναι προαναγγέλλονται «κυβερνητικές παροχές»!  Άρα, αυτό που νιαουρίζει δεν είναι γάτα, είναι οι εκλογές.
-Με το καλό να μας έρθουν…
Γ.Δ.


Οι υποψήφιοι δήμαρχοι του ΣΥΡΙΖΑ
Με αφορμή την ανοιχτή επιστολή του ΣΥΡΙΖΑ Έβρου για τον Κλεισθένη, αλλά και τις προθέσεις της Νομαρχιακής για τις αυτοδιοικητικές εκλογές ας κάνουμε μερικά σχόλια για τα της πόλης μας.
Η ΝΕ του Έβρου λοιπόν, στην ανακοίνωσή της τάσσεται υπέρ της απλής αναλογικής και του Κλεισθένη και δηλώνει ότι θα στηρίξει στις αυτοδιοικητικές εκλογές σχήματα που συμφωνούν με την απλή αναλογική, προάγουν τη δημοκρατία, καταδικάζουν την ξενοφοβία και τον εθνικισμό και είναι κατά της εξόρυξης χρυσού. Ξεκάθαρο το μήνυμα σαφής και η θέση.
Στην Ξάνθη, ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ υιοθέτησε διαφορετική στάση για τις δημοτικές εκλογές ανακηρύσσοντας ένα χρόνο πριν τον υποψήφιό του, χωρίς καμία ανοιχτή διαδικασία, χωρίς διαβουλεύσεις και προσπάθειες ζυμώσεων και χωρίς καν το ίδιο το κόμμα να έχει δώσει το «πράσινο φως» για να δοθεί χρίσμα σε υποψήφιους. Πουθενά στη χώρα.
Το πρώτο διάστημα έδειξε ότι η επιλογή ήταν λανθασμένη και μάλλον και οι ίδιοι το έχουν καταλάβει. Όχι γιατί η υποψηφιότητα του Τάσου Τεφρωνίδη δεν είναι καλή (αντιθέτως σηματοδοτεί και την ενεργοποίηση ενεργών πολιτών με μακρά πορεία και ενδιαφέρον για την πόλη, χωρίς να έχουν εκδηλωθεί προσωπικές φιλοδοξίες), αλλά γιατί ήταν βιαστική, δεν είχε προετοιμασία ούτε για τον υποψήφιο ούτε για το κόμμα, δεν έδωσε χώρο σε διαβουλεύσεις και ζυμώσεις, απέκλεισε κάθε συνεννόηση με μη κομματικά πρόσωπα και, αν και εκφράστηκαν αντίθετες προθέσεις, απέδειξε ξανά τη βαθιά εσωστρέφεια της τοπικής οργάνωσης.
Ε.Δ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλα ήσυχα, ήρεμα στη Σμίνθη Ησυχία, ηρεμία και κανονικότητα υπήρξε στο τζαμί της Σμίνθης τ…