Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Νέος κύκλος στο εργαστήριο κινηματογράφου της ΦΕΞ

Νέος κύκλος στο εργαστήριο κινηματογράφου της ΦΕΞ

0

Στόχος η γνωριμία με τις κύριες λειτουργίες και δυνατότητες της κινηματογραφική τέχνης και τα βασικά ζητήματα κινηματογραφικής ιστορίας και αισθητικής

Ξεκινά τη νέα… σχολική χρονιά και ο Κινηματογράφος των Δημιουργών με αφιέρωμα στον εξερευνητή του συναισθήματος Mike Leigh 

Η κινηματογραφική Λέσχη της Φιλοπρόοδης Ένωση Ξάνθη στο πλαίσιο των πολιτιστικών και εκπαιδευτικών της  δράσεων οργανώνει εργαστήριο κινηματογράφου

Στόχος η γνωριμία με τις κύριες λειτουργίες και δυνατότητες της κινηματογραφική τέχνης.

Βασικές τεχνικές λειτουργίες. Βασικά ζητήματα κινηματογραφικής ιστορίας και αισθητικής.

Διδάσκων: Πασχάλης Ξανθόπουλος

Τμήματα: ενηλίκων

Διάρκεια:  1η περίοδος : Οκτώβριος  – Δεκέμβριος 2018

Συμμετοχή: 10€ το μήνα

Ημέρες και ώρες  εργαστηρίου: Τρίτη 19.00 – 21.00

1η Συνάντηση – ενημέρωση: Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου & ώρα 19.00 στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Θεματικές ενότητες

1.Σμιλεύοντας το χρόνο / Οργάνωση Παραγωγής

2.Η κινηματογραφική  μηχανή και οι  βασικές λειτουργίες της

3.Οι ταινίες και οι κινηματογραφιστές I

4.To σενάριο – Δημιουργία φωτοϊστορίας

5.Η γραμματική της κινηματογραφικής τέχνης Ι

6.Οι ταινίες και οι κινηματογραφιστές II

7.Η γραμματική της κινηματογραφικής τέχνης ΙΙ

8.Οι ταινίες και οι κινηματογραφιστές III

9.Η γραμματική της κινηματογραφικής τέχνης ΙΙΙ

10.Φιλμ – digital –  Λησμονημένες μορφές δημιουργίας σύγχρονες παραγωγές

11.Άλλο κοιτάζω κι άλλο βλέπω …

Αυτό το μήνα στον κινηματογράφο των δημιουργών ο Mike Leigh 

Τις Τρίτες  11, 18 και 25  Σεπτεμβρίου 2018, πιστός στο ραντεβού του με τους αξιόλογους σκηνοθέτες ο κινηματογράφος των δημιουργών της Κινηματογραφικής Λέσχης της ΦΕΞ παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στον Μάικ Λη, τον εξερευνητή του συναισθήματος. Οι προβολές πραγματοποιούνται στις 21.00, στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Ο Mike Leigh γεννήθηκε το 1943 στο Σάλφορντ της Αγγλίας. Σπούδασε με υποτροφία στο Royal Academy of Dramatic Art. Σκηνοθέτησε την πρώτη του κινηματογραφική ταινία το 1971, με τίτλο Αυστηρές στιγμές.

Ο Λι συνέχισε την κινηματογραφική του καριέρα με τις ταινίες Η Ζωή είναι γλυκιά και Γυμνός, η οποία του χάρισε το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Κανών το 1993. Με το Μυστικά & Ψέματα το 1996, ο Λι απέσπασε υποψηφιότητες για Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας και Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου.

Ο Μάικ Λι, ο οποίος επηρεάστηκε αρκετά από το θέατρο του Πίτερ Μπρουκ, ανακάλυψε στον ρεαλισμό τον πιο κατάλληλο βατήρα για τη βουτιά του στο δράμα του σύγχρονου ανθρώπου. Το υπαρξιακό βάθος της πραγματικότητας και η εμπιστοσύνη στον ηθοποιό καθόρισαν εδώ και πολλά χρόνια τη μορφή και το περιεχόμενο, το ύφος και το ήθος των ταινιών του.

Η Κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ 

Υπάρχει ένας κινηματογράφος σπουδαίος κι αγαπημένος, που η Κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ προβάλλει με σεβασμό στη δημιουργία. Υπάρχει ένας κινηματογράφος που είναι ωραίος, με τη σκοτεινή αίθουσα, τη μεγάλη οθόνη και το σινεφίλ κοινό. Ένας κινηματογράφος που αναρωτιέται, που γοητεύει, που συγκινεί και συνεπαίρνει. Είναι ο Κινηματογράφος των Δημιουργών. (Σχεδιασμός-Επιμέλεια: Γιώργος Μπακαλίδης ).

Η Κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ από τις παλαιότερες στην Ελλάδα,(1971) με πλούσιο πρόγραμμα σε κινηματογραφικά αφιερώματα. Οι συνεργασίες της με άλλα φεστιβάλ και λέσχες φέρνουν νέους δημιουργούς στην πόλη και δίνουν το βήμα σε νέους κινηματογραφιστές. Ακόμη συμμετέχει σε παραγωγές που γίνονται στην Ξάνθη και οργανώνει μαθήματα, σεμινάρια και παραγωγές.

* Προβάλει περισσότερες από 100 ταινίες (100 περίπου μέρες προβολών) στο νομό.

Φωτογραφική Λέσχη της ΦΕΞ  Μια σιωπηλή παρουσία

Η Φωτογραφική Λέσχη της ΦΕΞ λειτουργεί παράλληλα με την κινηματογραφική λέσχη της ΦΕΞ περίπου από το 1972. Η πλούσια δράση της αρχίζει με μια σειρά εκθέσεων από το 2006 και συναντήσεων με φωτογράφους προβάλλοντας το έργο τους, αλλά και δίνοντας τη δυνατότητα στο κοινό και ιδιαίτερα στους νέους φωτογράφους να συνομιλήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις.

Η Φωτογραφική Λέσχη διοργανώνει Εργαστήριο Φωτογραφίας με τίτλο «Αναζητώντας την αποφασιστική στιγμή». Τα μαθήματα και ο εξοπλισμός  παρέχουν τη δυνατότητα στα μέλη και τους φίλους της ΦΕΞ να αποκτήσουν γνώσεις στο χώρο της φωτογραφίας μέσω των εργαστηρίων, των σεμιναρίων και των εκθέσεων που διοργανώνει. Παρέχει την τεχνική υποστήριξη στο Ιστορικό & Λαογραφικό  Μουσείο Ξάνθης καθώς και στο αρχείο της πόλης.

Υπεύθυνος εργαστηρίου: Πασχάλης Ξανθόπουλος 6937120986

Χώρος λειτουργίας: Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Τμήματα:  Τμήμα Α: Νέο τμήμα  / Τμήμα Β :  Φωτογραφική Λέσχη ΦΕΞ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Από ‘δώ ως το φεγγάρι»: Ένα εργαστήριο για παιδιά από το Residui Teatro της Ισπανίας

Την Κυριακή 28 Απριλίου 2024 και ώρες 11:00-13:30  στο Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ Η Φιλοπρόο…