Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Νέα δημιουργική χρονιά με 25 εργαστήρια στη ΦΕΞ

Νέα δημιουργική χρονιά με 25 εργαστήρια στη ΦΕΞ

0

Στόχος των εργαστηρίων και του πολιτιστικού προγράμματος, είναι να διαδραματίζει η Φ.Ε.Ξ. έναν ενισχυτικό ρόλο στις εκπαιδευτικές δομές του τόπου μας

Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται ή φιλοξενούνται από τη ΦΕΞ ημερίδες, εκπαιδευτικά προγράμματα και σεμινάρια με θέματα σχετικά με την παράδοση και τη σύγχρονη δημιουργία. Λειτουργούν ακόμη εργαστήρια που δίνουν τη δυνατότητα να προσεγγίσει κανείς τα παραπάνω θέματα, σ’ ένα φιλικό περιβάλλον.

Τα εργαστήρια της ΦΕΞ είναι τα εργαλεία των ομάδων που την απαρτίζουν.

Σκοπός τους είναι να φέρνουν τα μέλη της κάθε ομάδας σε επαφή, σε τακτά χρονικά διαστήματα και να μπορούν να παρουσιάζουν και να μεταδίδουν το ενδιαφέρον τους και σε άλλους.

Στόχος των εργαστηρίων και του πολιτιστικού προγράμματος, είναι να διαδραματίζει η Φ.Ε.Ξ. έναν ενισχυτικό ρόλο στις εκπαιδευτικές δομές του τόπου μας.

Στα εργαστήρια συμμετέχουν κάθε χρόνο πάνω από 950 ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι έρχονται σε επαφή με το αντικείμενο της αρεσκείας τους. Παράλληλα οι πολιτιστικές δράσεις συμπληρώνουν την εκπαιδευτική γνώση, αφού φέρνουν σε επαφή τα μέλη μας με διακεκριμένους ανθρώπους κάθε χώρου.

Αναλυτικά τα τμήματα των εργαστηρίων της ΦΕΞ 2018-19

1.Χορευτικό Εργαστήρι Φ.Ε.Ξ. (παραδοσιακών ελληνικών χορών)

Μαθήματα εκμάθησης παραδοσιακών χορών από όλη την Ελλάδα, για παιδιά & ενήλικες, με σκοπό την γνωριμία της πλούσιας λαϊκής μας παράδοσης, τη διερεύνηση, διατήρηση και διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Υπεύθυνος εργαστηρίων:  Γιάννης Γκορόγιας   6945837013

Γραμματεία – Βεστιάριο : Ένη Κουτελίδου  τηλ.  6948051293

2.Εργαστήρι Latin Salsa – Ballroom

Μαθήματα εκμάθησης Λατινοαμερικάνικων χορών για αρχάριους και προχωρημένους. Διδάσκονται οι χοροί Salsa Cubana, Rueda de Casino, Bachata, Merengue, Rumba Cubana (Yambu Guaguango, Columbia), Afro de los  Orishas.. Salsa ladies – men style.

Υπεύθυνοι Εργαστηρίου: Ανέστης Αποκατανίδης: τηλ. 6974760292 & Κατερίνα Μαλούση  τηλ.  6947563657

3.Εργαστήρι Lindy Hop [Swing]

Το Lindy Hop είναι ο πρώτος αφροαμερικάνικος χορός σε ζευγάρια και αναπτύχθηκε στην Αμερική τις δεκαετίες ‘20-’40 μέσα από τη swing μουσική των Big Bands και την ανάγκη των αφροαμερικανών να ξεφύγουν από τις δυσκολίες της καθημερινότητας! Είναι ένας ελεύθερος και αυτοσχεδιαστικός χορός που στηρίζεται στην επικοινωνία leader και follower καθώς και στην έκφραση των συναισθημάτων του χορευτή μέσα από τη μουσική!

Υπεύθυνοι εργαστηρίου: Ανδρονίκη Τσαγκαράκου τηλ. 6988085092  & Παναγιώτης Παρασκευόπουλος τηλ. 6979951420

4.Εργαστήρι capoeira της Φ.Ε.Ξ.

Το εργαστήρι capoeira της Φ.Ε.Ξ. ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2011, οργανώνοντας τμήματα για παιδιά και ενήλικες. Είναι κομμάτι του Groupo International Jacobina Arte με ιδρυτή το Mestre Pitbull από την Bahia (στη Βραζιλία) και έχει παρουσία σε 6 χώρες. Η ομαδα της Φ.Ε.Ξ. έχει δάσκαλο τον Ιορδάνη Κασάπογλου (Contra Mestre Gaviao).

Στην Capoeira τα μόνα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει κανείς είναι θέληση και σεβασμό προς την κουλτούρα και την παράδοσή της.

Υπεύθυνη Εργαστηρίου:  Σταυρούλα Ταβουλάρη  τηλ. 6909004045 & Ιορδάνης Κασάπογλου τηλ. 6945374274

5.Εργαστήρι Tango(TangoAires)

Το 2003 μία μικρή ομάδα νέων έφερε το Τango στην Ξάνθη και δημιούργησε τους Tango Aires.  Μετά από πέντε δημιουργικά χρόνια όπου η ομάδα βελτιωνόταν κάνοντας μαθήματα με διάφορους δασκάλους, ενώθηκε με μέλη άλλων ομάδων και το 2008 δημιούργησαν την ομάδα Αργεντίνικου Τάνγκο της ΦΕΞ, του παλαιότερου πολιτιστικού συλλόγου της πόλης. Η Ομάδα Τάνγκο της Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης αποτελεί σημείο αναφοράς για το Tango στην πόλη και απευθύνεται σε όσους ήδη το έχουν αγαπήσει αλλά και σε όσους επιθυμούν να το γνωρίσουν.

Υπεύθυνος  Επικοινωνίας: Γιάννης Δάφνης,  τηλ. 6948878929

Δάσκαλοι (maestros): Θεοδωρόπουλος Διονύσης – Θεοδωροπούλου Χλόη

6.Εργαστήρι Tai Chi Chuan για ενήλικες & παιδιά.

Μέσα από μία ποικιλία στιλ στην κινητική τέχνη του Tai Chi Chuan, το αυθεντικό Yang stil θεωρείται το δημοφιλέστερο λόγω των απαλών κινήσεών του. Γενικά δεν απαιτούνται ιδιαίτερες ικανότητες ή φυσική κατάσταση.

Το Εργαστήρι ξεκίνησε την λειτουργία του τον Οκτώβριο του 2010 και διοργανώνει δράσεις και συμπράξεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα μαθήματα Tai Chi του αυθεντικού Yang στυλ σηματοδοτούν την αρχή της διάδοσης της αρχαίας κινεζικής εσωτερικής πολεμικής και κινητικής τέχνης στην πόλη της Ξάνθης.

Υπεύθυνη Εργαστηρίου: Έμη Χατζηπαναγιώτη  τηλ. 6977560795

7.Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής της ΦΕΞ

Με επίκεντρο το μουσικό ιδίωμα της ανατολικής μουσικής και μέσα από μικρές θεματικές ενότητες, η παραδοσιακή χορωδία θα εξετάσει κατά τόπους μουσικές παραδόσεις, τόσο από τον ελλαδικό χώρο όσο κι από  αυτόν της ευρύτερης ανατολικής Μεσογείου. Το παραδοσιακό τραγούδι όπως και ο παραδοσιακός χορός αποτελούν κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Την χορωδία  διδάσκει και συντονίζει ο Γιάννης Κατσούλης τηλ. 25410 25421 –  6944125845

8.Ορχήστρα Ανατολικής Μουσικής της ΦΕΞ

Η Ορχήστρα είναι καρπός των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Φεστιβάλ. Την ορχήστρα αποτελούν ντόπιοι μουσικοί, μαθητές μουσικών σχολείων, φοιτητές, καθηγητές μουσικής, και ερασιτέχνες μουσικοί.

Θα λειτουργήσουν και φέτος τμήματα εκμάθησης παραδοσιακών οργάνων (ούτι, λάφτα, κανονάκι, ταμπούρ, παραδοσιακών κρουστών (μπεντίρ, νταραμπούκα, τουμπελέκι), λαούτο, παραδοσιακό τραγούδι, βυζαντινή μουσική, θεωρία ανατολικής μουσικής) για όσους θέλουν να έρθουν σε μια διαδραστική επαφή με την παραδοσιακή μουσική. Οι συμμετέχοντες στα εργαστήρια θα έχουν την δυνατότητα να συμμετέχουν και σε μουσικό σύνολο αρχαρίων.

Την ορχήστρα  διδάσκει και συντονίζει ο Γιάννης Κατσούλης τηλ. 25410 25421 –  6944125845

9.Εργαστήρι Κρουστών.

Την ομάδα διδάσκει και συντονίζει ο Βασίλης Βασιλάτος. Στα μαθήματα μπορούν να συμμετέχουν και άτομα που έχουν μικρή ή και καμία σχέση με τη μουσική. Τα μαθήματα γίνονται Κυριακές και διαρκούν 4-5 ώρες. Μια μέρα την εβδομάδα γίνεται συνάντηση των μελών, για πρόβα, συζήτηση και θεωρία.

Υπεύθυνοι επικοινωνίας: Μακρής Κώστας 6984169866 – facebook: Ομάδα Κρουστών ΦΕΞ Ξάνθης

10.Θεατρικό Εργαστήρι «Οδός Ονείρων» – για εφήβους & ενήλικες

Μαθήματα ιστορίας  θεάτρου, υποκριτικής, σκηνογραφίας, φωτισμού, σκηνοθεσίας. Οργάνωση παραστάσεων – Η θεατρική ομάδα της ΦΕΞ «οδός ονείρων» οργανώνει και παρουσιάζει δικές της παραγωγές.

11.Εργαστήρι παιδικού μουσικού θεάτρου

μουσική, χορός,  τραγούδι θεατρικό παιχνίδι…  έλα να δεις τι κάνουμε στη ΦΕΞ!!!

Το τμήμα μουσικού χορευτικού θεάτρου, δημιουργήθηκε από τη ΦΕΞ για τα παιδιά με ενδιαφέρον στην μουσική, το χορό, το τραγούδι το θεατρικό παιχνίδι, τον αυτοσχεδιασμό και τα παραμύθια.

Η σκηνοθέτης- χορογράφος – μουσικός παιδαγωγός Φίτσεβα Βάνια  οργανώνει ένα εξαιρετικό πρόγραμμα δίνοντας στα παιδιά τη δυνατότητα να γνωρίσουν το χώρο της θεατρικής τέχνης με ενθουσιασμό.

Με Χορό, Μουσική, Τραγούδι. Θεατρικό Παιχνίδι, Αυτοσχεδιασμό και  Παραμύθια τα παιδιά μετατρέπουν την φαντασία τους σε μια δημιουργική απασχόληση. Οργανώνουν και παρουσιάζουν όμορφες παραστάσεις κάθε χρόνο στην Ξάνθη .

Υπεύθυνη: Φίτσεβα Βάνια  τηλ.  6978227642

12.Κουκλοθεατρικό Εργαστήρι «κουκλόκοσμος», για παιδιά & ενήλικες.

Κατασκευή θεατρικής κούκλας με ανακυκλωμένα υλικά (γαντόκουκλα, δακτυλόκουκλα, μαρότα, καρπόκουκλα, κούκλα σώματος), η τέχνη του κουκλοθεάτρου (ασκήσεις χεριών, δακτύλων, υπολοίπου σώματος, φωνητική, ορθοφωνία, μιμική), έκφραση συναισθημάτων μέσω κούκλας, παράσταση.

Υπεύθυνη:  Φιλιώ Δαργενίδου   τηλ.  6985076171

13.Εργαστήριο ΜΑΥΡΟΥ / Αντικείμενο – Κουκλο – ΘΕΑΤΡΟΥ

Για παιδιά και ενήλικες (εκπαιδευτικούς και νέους γονείς). Στο ΜΑΥΡΟ ΘΕΑΤΡΟ οι όροι αντιστρέφονται. Το φως είναι ΜΑΥΡΟ και οι σκιές ΛΕΥΚΕΣ. Σ’ ένα φόντο μαγικό, παραμυθένιο, όπου τα χρώματα, τα αντικέιμενα και τα σώματα παίζουν ανάμεσα στο ορατό και στο αόρατο και ο θεατής συμμετέχει ως μέρος του φωτός και της σκιάς.

Υπεύθυνη του τμήματος: Φιλιώ Δαργενίδου, τηλ.  6985076171

14.Εργαστήρι Ζωγραφικής για παιδιά

Ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα για μικρές ηλικίες, όπου με την καθοδήγηση του εκπαιδευτή, γνωρίζουν τον χώρο των εικαστικών τεχνών, χρησιμοποιώντας παραδοσιακά αλλά και σύγχρονα μέσα.  Στο τμήμα οι μικροί μας θα γνωρίσουν ακόμη την τέχνη και την τεχνική της φωτογραφίας, χαρακτικής, γλυπτικής..

Υπεύθυνη: Μαρκέτα Σπανού,  τηλ 25410 25421  τηλ  6906264242

15.Εργαστήρι Ελευθέρου σχεδίου & Ζωγραφικής για ενήλικες.

Μαθήματα ζωγραφικής, ελεύθερο σχέδιο, ζωγραφική με ακουαρέλα, λάδια, τέμπερες.

Υπεύθυνη: Αναίδα Χουρσουντιάν,  τηλ 6993838344

16.Εργαστήρι Αγιογραφίας

Μαθήματα βυζαντινής αγιογραφίας για τη δημιουργία μιας εικόνας (ετοιμασία ξύλου, χρύσωμα, αγιογράφηση) χρησιμοποιώντας παραδοσιακά υλικά ( σκόνες, αυγό, χρυσό, κ.λ.π.) .

Υπεύθυνος: Παπαδημητρίου Γεώργιος τηλ.  6973002234

17.Εργαστήρι χειροτεχνίας &καλλιτεχνικών κατασκευών-Ντεκουπάζ.

Τα μαθήματα απευθύνονται σε ενήλικες και παιδιά 10 ετών και άνω. Για όσους θέλουν να πειραματιστούν στην καλλιτεχνική τους πλευρά .Δε χρειάζεται καμία εμπειρία και δεξιοτεχνία, μαζί θα μεταμορφώνουμε μικροαντικείμενα που είναι πλέον αχρησιμοποίητα (άδεια μπουκάλια, κουτιά αποθήκευσης, κεραμίδια, πιάτα, μικροέπιπλα κ.τ.λ)  σε πραγματικά έργα τέχνης.

Υπεύθυνη επικοινωνίας Εργαστηρίου: Ισιδώρα Βουλκίδου τηλ.  25410 25421

18.Εργαστήριο Κινηματογράφου – Video

Στον κύκλο αυτών των μαθημάτων γνωρίζουμε την ιστορία και τη γλώσσα του κινηματογράφου. Αναφερόμαστε στα στοιχεία για την οργάνωση παραγωγής, το σενάριο, τις τεχνικές λήψεις, το μοντάζ και τις ταινίες που θα έπρεπε να έχει δει κανείς.

Υπεύθυνος Εργαστηρίου: Ξανθόπουλος Πασχάλης,  τηλ 6937120986

19.Εργαστήριο Φωτογραφίας

Η τέχνη & η τεχνική της φωτογραφίας. Αναλογική και ψηφιακή. Studio, φωτισμοί, τεχνικές λήψης και επεξεργασίας. Οργάνωση σεμιναρίων με  ειδικευμένα θέματα από Έλληνες και ξένους φωτογράφους.

Υπεύθυνος Εργαστηρίου: Ξανθόπουλος Πασχάλης,  τηλ 6937120986

20.Εργαστήρι πλεκτικής για ενήλικες

Για όσους – ες  θέλουν να μάθουν να πλέκουν με βελόνα, βελονάκι … ή και για όσους ήδη γνωρίζουν τα βασικά βήματα του πλεξίματος, αλλά ψάχνουν το κάτι παραπάνω.

Υπεύθυνη: Γκιονούλ Όμπαση, τηλ. 6907893284

21.Εργαστήρι κοπτικής- ραπτικής

Αξιοποιούμε δημιουργικά  το χρόνο μας μαθαίνοντας πως  να  διορθώνουμε,  να  διαφοροποιούμε,  να στολίζουμε,  και  να  ομορφαίνουμε τα παλιά μας  ρούχα,  αλλά  και  πως  να  δημιουργούμε  το δικό μας  πατρόν  για  να  ράβουμε  τα  ρούχα  που  θέλουμε.

Υπεύθυνη εργαστηρίου: Χρυσούλα  Γρηγορίου, τηλ: 6945783888

22.Καλλιέργεια κινητικής δεξιότητας και δημιουργικότητας

Τμήμα για παιδιά από 5 χρονών που αγαπούν την κίνηση ή που χρειάζονται ιδιαίτερη καλλιέργεια στον κινητικό συντονισμό.

Συνδυάζοντας τη φιλοσοφία της ανατολής με τις παιδαγωγικές προσεγγίσεις της δύσης, μέσα σ ένα ευχάριστο και δημιουργικό κλίμα αποδοχής στηρίζουμε το παιδί ώστε να: αποκτήσει δυνατό και ευλύγιστο σώμα * αποκτήσει σωματική και συναισθηματική επίγνωση * να αγαπά να σέβεται και να φροντίζει το σώμα και τον εαυτό του * να βελτιώνει την ικανότητα παρατήρησης αλλά και την αυτοπεποίθηση του * να συνεργάζεται αντί ν ανταγωνίζεται * να συνηθίσει την αργή και βαθιά αναπνοή και να μάθει τρόπους να ηρεμεί και να αποβάλλει το άγχος * να μάθει για τη φύση, τα ζώα και το περιβάλλον *να προσεγγίσει σημαντικές αξίες της ζωής όπως τον σεβασμό, την αλήθεια, τη μη βία, την αυτοπειθαρχία, την αποδοχή

Υπεύθυνη τμήματος: Γωγώ Μπαρμπαρίδου, τηλ. 6977 278418

23.Αρμονία σώματος και νου

Το σώμα και ο νους του ανθρώπου είναι δύο στοιχεία που αλληλεπιδρούν βαθιά.

Στην ουσία αποτελούν μία ενότητα. Στόχος του εργαστηρίου είναι η εξερεύνηση μεθόδων που σκοπό έχουν την θεραπεία – ενδυνάμωση – ισορροπία – συγκέντρωση και χαλάρωση μέσω στάσεων του σώματος – ρυθμίσεις της αναπνοής και συγκέντρωση του νου.

Υπεύθυνος εργαστηρίου: Νίκος Γεκτίδης τηλ. 6948307905

24.Ομάδα Αυτογνωσίας και Προσωπικής Ανάπτυξης

Πόσο ουσιαστική είναι η ζωή μας; Ποια είναι η προσωπική αλήθεια του καθένα από μας; Πως μάθαμε να διαχειριζόμαστε τα αδιέξοδα; Είναι όντως όλες οι ανάγκες μας σημαντικές;  Αυτές και άλλες πολλές ερωτήσεις θα μας απασχολήσουν στην Ομάδα Αυτογνωσίας η οποία θα βασίζεται στη φιλοσοφία και μεθοδολογία της Ψυχοθεραπείας Gestalt, που είναι μια ολιστική, υπαρξιακή και ανθρωποκεντρική προσέγγιση.

Συντονίστρια ομάδας: Μαρίνα Κατσικίδου, Ψυχολόγος ΑΠΘ, Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt, τηλ 6955495569

25.Εργαστήριο Μπριτζ

Το Μπριτζ είναι το δημοφιλέστερο πνευματικό παιγνίδι σε όλο τον κόσμο. Προέρχεται από το αγγλικό παιγνίδι Whist που μετεξελίχτηκε προς τα τέλη του 19ου αιώνα σε Bridge Whist και στη συνέχεια σε Auction Bridge και Bridge Plafond. Τελικά, στα μέσα της δεκαετίας 1920 – 1930, τέθηκαν, από τον Αμερικανό Harold S. Vanderbilt, οι κανόνες του Contract Bridge, που – με πολύ μικρές αλλαγές – είναι και αυτό που παίζεται και σήμερα στα σπίτια από δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους, σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Υπεύθυνος επικοινωνίας Εργαστηρίου: Κύρος Πασσάς  τηλ. 6945808255.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο Αλέξανδρος Κοκκαλίδης μας γνωρίζει τη θρακιώτικη λύρα

Ξεκινώντας από σύγχρονα μουσικά ακούσματα και χωρίς πρότερη επαφή με τον παραδοσιακό πολιτ…