Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ξύλα μόνο για… προσάναμμα στην ορεινή Ξάνθη!

Ξύλα μόνο για… προσάναμμα στην ορεινή Ξάνθη!

0

Από 5 μειώνονται σε 4 τα Χ.Κ.Μ. για τους δικαιούχους καυσόξυλων με μειωμένο τίμημα. Για άλλη μια φορά υπολείπεται ο προϋπολογισμός για την κάλυψη των αναγκών

 Δυσφορία στο δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης και κοινή απόφαση ανάληψης δράσης-Κινητοποίηση και από το δήμαρχο Μύκης που συναντήθηκε με τον δασάρχη

Με… παγωμένη την ανάσα υποδέχονται το χειμώνα οι κάτοικοι της ορεινής περιοχής της Ξάνθης, αφού η διανομή των καυσόξυλων με μειωμένο τίμημα δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, ενώ ο μειωμένος προϋπολογισμός για τη φετινή χρονιά οδήγησε το Δασαρχείο στην απόφαση να μειώσει από 5 σε 4 τα χωρικά, ώστε να εξυπηρετηθούν περισσότεροι δικαιούχοι, αν και, όπως και να ‘χει, τα κονδύλια δεν επαρκούν σε κάθε περίπτωση για την κάλυψη των αναγκών των δικαιούχων.

Το θέμα είναι σοβαρό και η κατάσταση κρίσιμη, αφού πρόκειται για πρόβλημα που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο και φέτος εμφανίζεται ακόμη πιο οξυμένο. Ο περσινός προϋπολογισμός, μαζί με τη δεύτερη έκτακτη καταβολή έφτασε για να καλύψει τις ανάγκες περίπου του 70-80% των δικαιούχων, που είναι συνταξιούχοι ΟΓΑ, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, άτομα με αναπηρία άνω του 67%, μακροχρόνια άνεργοι και οικογένειες στρατευμένων.

Αντιδράσεις από τους δήμους Ξάνθης και Μύκης

Το θέμα τέθηκε μετ’ επιτάσεων στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας από το Μανόλη Φανουράκη, ο οποίος ενημέρωσε ότι έγινε δέκτης παραπόνων και σοβαρών προβληματισμών και ζήτησε από το δήμο να παρέμβει. Ο δήμαρχος Μπάμπης Δημαρχόπουλος παραδέχθηκε ότι πρόκειται για σοβαρό θέμα, προτείνοντας να ζητηθεί η συνδρομή των τοπικών βουλευτών για την επίλυσή του, ενώ και ο αντιδήμαρχος Σταυρούπολης Κυριάκος Παπαδόπουλος εξήγησε ότι πράγματι και δικαιολογημένα διαμαρτύρονται οι κάτοικοι της ορεινής περιοχής, τη στιγμή μάλιστα που, ενώ ο προϋπολογισμός για την Ξάνθη είναι πενιχρός, οι κάτοικοι του γειτονικού Παρανεστίου λαμβάνουν 12 Χ.Κ.Μ.!

Γιατί οι κάτοικοι του Παρανεστίου παίρνουν υπερδιπλάσια χωρικά από τους κατοίκους της ορεινής περιοχής της Ξάνθης;

Κοινωνός έντονων διαμαρτυριών έγινε και ο δήμαρχος Μύκης Τζεμήλ Καπζά που συναντήθηκε με το δασάρχη Ξάνθης Χρήστο Μήλιο, προκειμένου να ενημερωθεί για την εξέλιξη αυτή και να ζητήσει την διάθεση επιπλέον κονδυλίων, καθώς ο χειμώνας για το δήμο Μύκης είναι βαρύς και οι κάτοικοι έχουν απόλυτη ανάγκη το μειωμένο τίμημα που προβλέπεται για να διασφαλίσουν την απαραίτητη θέρμανση για τα σπίτια τους.

Ακόμη πιο συρρικνωμένη η φετινή χρηματοδότηση για την Ξάνθη…

Για τις διαστάσεις του προβλήματος μας ενημέρωσε ο δασάρχης Ξάνθης κ. Μήλιος, ο οποίος εξήγησε ότι η χρηματοδότηση για τη φετινή χρονιά ήταν μειωμένη, και με δεδομένο ότι οι κάτοικοι των περιοχών που βρίσκονται σε υψόμετρο άνω των 700 μ (όπως ο Κένταυρος) δικαιούνται επιπλέον 50%, αποφασίστηκε να μειωθούν τα χωρικά από 5 σε 4, ώστε να διαμορφωθούν σε 6 στις ορεινότερες περιοχές κι έτσι να ωφεληθούν οι περισσότεροι κατά το δυνατόν δικαιούχοι. Βέβαια, καθώς έγινε αντιληπτό από νωρίς ότι δεν επαρκεί ο προϋπολογισμός, εστάλη αίτημα για ενίσχυση του κωδικού χρηματοδότησης με 90.000 ευρώ, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες, ωστόσο και πέρυσι που έγινε αντίστοιχο αίτημα είχαν τελικά δοθεί 40.000 ευρώ επιπλέον.

Ανησυχητική καθυστέρηση και στη διαδικασία διανομής

Στην ανησυχητική αυτή κατάσταση, προστίθεται και η καθυστέρηση της διαδικασίας διανομής των καυσόξυλων. Όπως σημειώνει άλλωστε και ο κ. Μήλιος «αν αργήσουν κι άλλο δε θα μπορέσουμε να υλοτομήσουμε». Εξηγεί πάντως ότι αν η διαδικασία δρομολογηθεί έως τέλη Οκτωβρίου μέχρι αρχές Νοεμβρίου δε θα υπάρξει πρόβλημα, αν βεβαίως βοηθήσουν και οι καιρικές συνθήκες.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το Δ’ ΣΣ τίμησε τη «Μάχη των Οχυρών» παρουσιάζοντας το τιτάνιο έργο και το σθεναρό αγώνα

Πραγματοποιήθηκε επετειακή εκδήλωση με κατασκευαστικά στοιχεία για τα οχυρά, αλλά και τη σ…