Αρχική ΓΝΩΜΕΣ Η Προύσα ως σωτήρια πόλις

Η Προύσα ως σωτήρια πόλις

0

Η ορκωμοσία στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Ξάνθης είχε ορισθεί για την 11η πρωινή της 27ης Απριλίου. Γονείς γεμάτοι περηφάνια είχαν συρρεύσει από όλα τα σημεία της Ελλάδος για να καμαρώσουν τους βλαστούς τους, που μετά επίπονη ζωή πέντε ετών φθάναν πια στο ακριτικό φρούριο της πνευματικής τους καταξίωσης. Χαρές, πανηγύρια, φιλιά αγάπης και υποσχέσεις ανάμεσα στους καινούριους επιστήμονες πως ποτέ δεν θα ξεχνιούνταν στο πέρασμα της ζωής. Πάντα θα βρίσκονταν ό ένας στους ζεστούς θύλακες της μνήμης του άλλου. Έρωτες, αγωνίες, προσδοκίες και στόχοι έφθαναν εκείνη την ημέρα στα πρώτα σύνορα της ζωής.

Ανάμεσα στους υπερήφανους απόφοιτους των πολυτεχνικών σχολών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και μια κοπελάρα από την Ελασσώνα. Την λένε Ιλιάνα. Μετρίου αναστήματος, με μεγάλα θεληματικά μάτια και βλέμμα που αποπνέει βεβαιότητα και πραγματική απόφαση. Στιβαρή παρουσία και φωτεινή προσωπικότητα. Βλέμμα χωρίς δισταγμό και αμφιβολία. Δείχνει πως ξέρει να διαβάζει καλά την πυξίδα που την οδηγεί στην καρδιά της επιτυχίας.

Όταν η ορκωμοσία τελείωσε ακολούθησε ένα συναισθηματικό  γλέντι, ένα φαγοπότι αντάξιο των προσπαθειών των παιδιών μας. Ύστερα, ναι, ύστερα ήρθε η ώρα του πικρού αποχωρισμού. Φιλιά, δάκρυα μπερδεμένα με λαμπρές υποσχέσεις. Όλοι φύγαμε για τους ανά την Ελλάδα προορισμούς μας εκτός από την Ιλιάνα. Την λαμπρή αυτή νέα επιστήμονα την περίμενε Τουρκική λιμουζίνα για να την μεταφέρει αυθημερόν στην πόλη Προύσα. Την επομένη έπιανε διευθυντική δουλειά σε εργοστάσιο παραγωγής πλαστικών εξαρτημάτων για αυτοκίνητα Ford και Fiat. Εξαγωγική εταιρεία που κουβαλάει Ευρώ και Δολάρια με συρμούς βαγονιών στην οικονομία της γείτονος χώρας. Είπατε κάτι και δεν το ακούσαμε; Όχι; Καλά κάνατε γιατί θα μας εκνευρίζατε. Η Τουρκία άρπαξε την Ελληνίδα αριστεύσασα επιστήμονα και την οδήγησε στην παραγωγή ζεστού χρήματος. Αυτή η επιστήμων στην Ελλάδα θα έπρεπε να εκλιπαρήσει για μια  θέση στον τεμπέλικο ΟΣΕ ή στην καλλίτερη περίπτωση στα μυγοχαφτεία της Βουλής. Μια αργομισθία σαν αυτή περίπου που εισπράττουν οι Βουλευτές και οι παρατρεχάμενοί τους. Ε, όχι, οι Τούρκοι είναι ευφυέστεροι ημών, πήραν την επιστήμονα για να παραγάγουν ζεστό χρήμα, ζεματιστό χρήμα για τα δικά τους θησαυροφυλάκια.

Η τραγωδία δεν τελειώνει όμως εδώ, εξελίσσεται ακόμη πιο τραγικά. Η κόρη μου, μαζί με άλλους δώδεκα απόφοιτους συμφοιτητές της έφυγαν προ ημερών για την παγωμένη Κοπενχάγη προκειμένου να κάνουν μεταπτυχιακό και να σταδιοδρομήσουν ταυτόχρονα στον παγωμένο Βορρά. Ανιψιά καλής μου φίλης την προηγούμενη Δευτέρα πέταξε για το Λονδίνο και κείνη για μεταπτυχιακό και δουλειά στην Βρετανική πρωτεύουσα, και οι αναχωρήσεις ευφυών Ελλήνων επιστημόνων τελειωμό δεν έχουν. Πραγματική βίαιη αφαίμαξη του Ελληνικού Έθνους μπροστά στα απλανή βλέμματα των καθυστερημένων πολιτικών μας. Μην στενοχωρείτε τον λαό, ο ύπνος είναι βάλσαμο για τις επόμενες εκλογές και θρίαμβος για τις Τουρκικές βιομηχανίες.

Χτίστε κι άλλα πανεπιστήμια και σπουδάστε  τα παιδιά σας , οι Τούρκοι επιχειρηματίες ξέρουν και θα διαλέξουν τους καλλίτερους. Δείξτε εμπιστοσύνη στους Οσμανλήδες.

Φοίβος Ιωσήφ

 

 • Το τελευταίο χτύπημα στο κεφάλαιο

  Το κεφάλαιο μετά τον ανηλεή πόλεμο που δέχτηκε επί σαράντα χρόνια, τελικά εξέπνευσε εν μέσ…
 • Δημιουργία ή εξασφάλιση;

  Το ερώτημα  με αυτό το σκεπτικό, όλως υπόπτως, δεν τέθηκε ποτέ. Αυτό το σκέφθηκαν μόνον οι…
 • Καημένε Παυσανία

  Το 479 πΧ έγινε η σφοδρή μάχη στις Πλαταιές. Οι Έλληνες ολιγαριθμότεροι, όπως χρόνια τώρα …
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
 • Το τελευταίο χτύπημα στο κεφάλαιο

  Το κεφάλαιο μετά τον ανηλεή πόλεμο που δέχτηκε επί σαράντα χρόνια, τελικά εξέπνευσε εν μέσ…
 • Καλπάζει η επιστήμη

  Η έννοια καλπασμός είναι πλέον τελείως παρωχημένη στην εποχή μας. Πάνε τα άλογα, πάνε οι ά…
 • Δημιουργία ή εξασφάλιση;

  Το ερώτημα  με αυτό το σκεπτικό, όλως υπόπτως, δεν τέθηκε ποτέ. Αυτό το σκέφθηκαν μόνον οι…
Περισσότερα άρθρα από Φοίβος Ιωσήφ
 • Πορνογραφίες

  Πορνογραφούμε στα μάτια των παιδιών… Μάνος Χατζιδάκις – Άρης Δαβαράκης Πόσο μεγάλη ε…
 • Εμβόλια και πανδημία COVID-19

  Σύσσωμη η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα κινητοποιήθηκε για την κατασκευή ενός εμβολίου …
 • Εξημέρωση εντός

  «Είπα θα φύγω. Τώρα. Μ’ ό,τι να ‘ναι… Βαθιά στο χώμα και βαθιά στο σώμα μου θα πάω να βρω …
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πορνογραφίες

Πορνογραφούμε στα μάτια των παιδιών… Μάνος Χατζιδάκις – Άρης Δαβαράκης Πόσο μεγάλη ε…