Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Η Ξάνθη προετοιμάζεται να γιορτάσει έναν αιώνα ελευθερίας!

Η Ξάνθη προετοιμάζεται να γιορτάσει έναν αιώνα ελευθερίας!

0

Πρόσκληση της Αντιπεριφέρειας προς τους φορείς για τον εορτασμό των «Ελευθερίων του 2019». Ανταποκρίθηκαν άπαντες πλην του δήμου Ξάνθης – Παρών στην σύσκεψη από προσωπικό ενδιαφέρον ο Ι. Καμαρίδης

 

Προτάσεις σε 5 άξονες από το Λύκειο Ελληνίδων – Ιστορικό τόμο ετοιμάζει η Μητρόπολη Ξάνθης – Πολεμικό Μουσείο ο Στρατός – Ανευρέθη απόγονος του Γάλλου Αρχιστράτηγου του Συμμαχικού Στρατού Ανατολής Φρανσέ ντ’ Εσπερέ

 

Μια σημαντική προσπάθεια που έχει στόχο να αφήσει το στίγμα της στην τοπική κοινωνία και να δώσει την δυνατότητα σ’ όλους τους Ξανθιώτες ιδιαίτερα στις νεώτερες γενιές να γνωρίσουν όλες τις πτυχές της τοπικής ιστορίας που σχετίζονται με την απελευθέρωση της Ξάνθης, βρίσκεται σε εξέλιξη με αφορμή της επετείου των 100 χρόνων, το 2019! Η πρωτοβουλία ανήκει στον αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης Κώστα Ζαγναφέρη, ο οποίος κάλεσε όλους τους φορείς και ενώσεις και συλλόγους καθώς και την Μητρόπολη Ξάνθης και τον δήμο Ξάνθης, να καταθέσουν προτάσεις για εκδηλώσεις οι οποίες αφού αξιολογηθούν από μια επιτροπή που θα συσταθεί γι αυτό τον σκοπό θα ενταχθούν στον προγραμματισμό της περιφέρειας προκειμένου να χρηματοδοτηθούν.

Ανταποκρίθηκαν άπαντες πλην του δήμου Ξάνθης – Παρών από προσωπικό ενδιαφέρον ο Ι. Καμαρίδης

Η πρώτη σύσκεψη των εκπροσώπων των φορέων πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα στις 10 το πρωί και ήταν παρόντες άπαντες πλην του δήμου Ξάνθης, ο οποίος και απάντησε με προσωπική επιστολή του δήμαρχου κ. Δημαρχόπουλου ο οποίος και εμμέσως πλην σαφώς αμφισβητεί την αρμοδιότητα της αντιπεριφέρειας να διοργανώσει και να θέσει υπό την αιγίδα της εκδηλώσεις που αφορούν το δήμο Ξάνθης. Να σημειώσουμε ότι ο κ. Ζαγναφέρης δεν έκρυψε την ενόχλησή του για την στάση του δημάρχου την οποία χαρακτήρισε «φοβική» και απέδωσε πολιτικά κίνητρα, απαντώντας παράλληλα πως η απελευθέρωση δεν αφορούσε μόνο την πόλη της Ξάνθης αλλά ολόκληρο τον νομό και μ’ αυτό το σκεπτικό εμπλέκεται η περιφέρεια. Στη σύσκεψη παραβρέθηκε ο επικεφαλής της δημοτική παράταξη «Ξάνθη – Σταυρούπολη – Νέα Εποχή» κ. Ιπποκράτης Καμαρίδης, ο οποίος διευκρίνισε ότι η παρουσία του οφείλεται καθαρά στο προσωπικό του ενδιαφέρον. Μιλώντας στο «Ε» σημείωσε: «Δεν μ’ ενδιαφέρει ποιος θα το κάνει… Μ’ ενδιαφέρει να γίνει. Είναι κάτι πολύ θετικό να μάθουμε όλοι για την τοπική μας ιστορία. Είναι ευκαιρία να δοθεί μέσα από εκδηλώσεις αυτή η δυνατότητα στον κόσμο με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων. Δεν συμφωνώ που η δημοτική αρχής της Ξάνθης είναι αρνητική. Δεν έχει λόγο ο δήμος Ξάνθης να το σαμποτάρει, αλλά όλοι μαζί να παρουσιάσουμε κάτι σωστό και ωραίο που θα αφήσει το στίγμα του».

Προτάσεις σε 5 άξονες από το Λύκειο Ελληνίδων

Θερμή ανταπόκριση στο κάλεσμα Ζαγναφέρη επέδειξε το Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης. Η πρόεδρος του Λυκείου κα Ευτέρπη Στάντζιου παρουσίασε διεξοδικά τις προτάσεις του Λυκείου που βασίζονται σε 5 άξονες. Συγκεκριμένα τη δημιουργία έντυπου υλικού καθώς επίσης και εποπτικού διαδραστικού και φωτογραφικού υλικού, διοργάνωση εκθέσεων με συμμετοχή των μαθητών ώστε να μπουν στην διαδικασία τα σχολεία, προβολή των εκδηλώσεων στην υπόλοιπη χώρα και διασύνδεση του με τον εορτασμό της επετείου των 100 χρόνων για την απελευθέρωση της Θράκης. Η ολοκληρωμένη πρόταση του Λυκείου επίσης αφορά την διοργάνωση ημερίδων, με ομιλίες καταξιωμένων ιστορικών αλλά και αυτήκοων μαρτύρων των γεγονότων. Επίσης τη διοργάνωση έκθεσης φωτογραφίας κατά την περίοδο των γιορτών της Π. Πόλης ώστε να δοθεί η δυνατότητα και στους επισκέπτες της πόλης να γνωρίσουν την ιστορία της και για το σκοπό αυτό το Λύκειο έχει ζητήσει τη συνεργασία του κ. Τάσου Τεφρωνίδη που έχει ένα πλούσιο αρχείο αυτής της περιόδου όπως και του κ. Χούμα Μανώλη που επίσης έχει φωτογραφικό υλικό και ντοκουμέντα καθώς και είναι γνώστης λεπτομερειών από τα ιστορικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν.

Ιστορικό τόμο ετοιμάζει η Μητρόπολη Ξάνθης – Πολεμικό Μουσείο ο Στρατός

Η κα Στάντζιου είπε ακόμη ότι αυτό το υλικό μπορεί να αποτυπωθεί σ’ ένα Λεύκωμα το οποίο θα μπορεί να είναι ένθετο στο μεγάλο τόμο με ιστορικό υλικό για την απελευθέρωση της Ξάνθης που ετοιμάζει η Μητρόπολη Ξάνθης, ο οποίος όπως ανέφερε ο αρχιμανδρίτη κ. Σοφρώνιος που ήταν παρόν στην σύσκεψη θα κυκλοφορήσει και σε CD. Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης και δύο εκπρόσωποι του Δ΄Σ.Σ. οι οποίοι δήλωσαν ότι ο Στρατός θα είναι αρωγός στην προσπάθεια και θα συνδράμει όπου του ζητηθεί. Ανακοίνωσαν δε πως στο κτήριο του Παλιού Δεσποτικού (γωνία Φιλίππου – Αντίκα) διαμορφώνεται Πολεμικό Μουσείο με εκθέματα το οποίο θα εγκαινιάσει τις μέρες εκείνες ενώ θα δημιουργηθεί κιόσκι στην κεντρική πλατεία με υλικό όπου ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να λαμβάνει πληροφορίες.

Ανευρέθη απόγονος του Γάλλου Αρχιστράτηγου του Συμμαχικού Στρατού Ανατολής Φρανσέ ντ’ Εσπερέ

Κατατέθηκαν διάφορες άλλες προτάσεις όπως στον εορτασμό να κληθεί να συμμετέχει ο ΠτΔ και ο αρχηγός της Στρατιάς, να σημαιοστολιστεί όλη η πόλη , να ηχούν οι καμπάνες ενώ επίσης να προελάσει έφιππο τάγμα σε μια αναπαράσταση της εισόδου του Στρατού που απελευθέρωσε την πόλη. Κατά τη συζήτηση ειπώθηκε πως ο δικηγόρος κ. Θανάσης Ξυνίδης διατηρεί επαφές με απόγονο του Γάλλου Αρχιστράτηγου του Συμμαχικού Στρατού Ανατολής (από το 1918) Φρανσέ ντ’ Εσπερέ ο οποίος εντός του Οκτωβρίου 1919 είχε αναλάβει την εκκένωση της Δυτικής Θράκης από τους Βούλγαρους και την κατάληψή της απ’ τους Συμμάχους και πως θα ήταν μια καλή κίνηση να τον προσκαλέσουν. Να σημειώσουμε ότι στην σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωπος από το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, ο πρόεδρος του ΕΒΕ κ. Μωραΐτης, η πρόεδρος της ΟΕΒΕ κα Τσιακίρογλου, εκπρόσωποι από τους συλλόγους Μικρασιατών, Ποντίων, Σοροπτομιστικού, επίσης εκπρόσωπος από την Διεύθυνση Πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και από τον Φαρμακευτικό σύλλογο.

Αμφισβήτηση από την ΦΕΞ

Το κλίμα ενθουσιασμού μετρίασε η διστακτικότητα και η επιφυλακτικότητα που εξέφρασε ο Διευθυντής της ΦΕΞ κ. Πασχάλης Ξανθόπουλος, ο οποίος και δεν έκρυψε την ενόχλησή του για την πρωτοβουλία της αντιπεριφέρειας, την αμφισβήτηση του για το είδος και την ποιότητα των εκδηλώσεων, αλλά και την ορθότητα του προβληματισμού που τέθηκε ως προς τον προγραμματισμό του χρόνου των εκδηλώσεων ώστε να μην συμπίπτουν. Ειδικότερα κ. Ξανθόπουλος είπε πως η ΦΕΞ έχει ένα κύκλο εκδηλώσεων όλο τον χρόνο για τον εορτασμό και πως το πρόγραμμά της έχει υποβληθεί από τον Μάιο και πως είναι η καθ’ ύλην αρμόδια για τη διοργάνωση εκδηλώσεων με ιστορικό περιεχόμενο και αναφορά από την στιγμή που έχει αναλάβει τη λειτουργία του Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου. Υπογράμμισε δε και έχει παραχθεί ένα τεράστιο έργο με ισχυρή υποδομή και εξοπλισμό σε συνεργασία με το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» και το Τμήμα Ιστορίας του ΔΠΘ.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Από ‘δώ ως το φεγγάρι»: Ένα εργαστήριο για παιδιά από το Residui Teatro της Ισπανίας

Την Κυριακή 28 Απριλίου 2024 και ώρες 11:00-13:30  στο Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ Η Φιλοπρόο…