Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Επίσημη πρώτη του Τοποτηρητή Μουφτή Ξάνθης Μπιλάλ Καραχαλήλ  

Επίσημη πρώτη του Τοποτηρητή Μουφτή Ξάνθης Μπιλάλ Καραχαλήλ  

0

 

Υποδέχτηκε στην Μουφτεία Ξάνθης τον γενικό γραμματέα Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας, Γιώργο Καλαντζή!«Είναι άδικη η κριτική που ασκήθηκε για το χρόνο έκδοσης του σχεδίου Π.Δ.», σχολίασε απαντώντας σε σχετική ερώτηση

 

Καλαντζής για δηλώσεις Ζεϊμπέκ: «Χαίρομαι πολύ για τις ιδέες των βουλευτών. Εμείς όμως είμαστε υποχρεωμένοι να υλοποιήσουμε αυτό που ψήφισε η Βουλή…

Όπως δεν έχουμε ισόβιους δικαστές δεν μπορούμε να έχουμε ισόβιους μουφτήδες»

 

 

 

 

 

 

 

 

Την αλλαγή σελίδας στις Μουφτείες Ξάνθης – Κομοτηνής σηματοδοτεί με την επίσκεψή του ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας, Γιώργος Καλαντζής. Έτσι πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη την Τετάρτη στην Μουφτεία Κομοτηνής και το πρωί της Πέμπτη στην Μουφτεία Ξάνθης,όπου τον υποδέχτηκε ο Τοποτηρητής Μουφτής Ξάνθης κ.Μπιλάλ Καραχαλήλ με την ακόλουθη δήλωσε:«Σας καλωσορίζω στην Μουφτεία Ξάνθης. Είμαι ο καινούργιος τοποτηρητής Μπιλάλ Καραχαλήλ. Η ελληνική πολιτεία πουέκανε την τιμή να μου εμπιστευτεί την θέση του τοποτηρητή στην Μουφτεία Ξάνθης. Πρώτα με την βοήθεια του θεού και ύστερα με την υποστήριξη του κόσμου θα προσπαθήσω να κάνω ότι καλύτερο μπορώ. Παρακαλώ τον Αλλάχ να χαρίσει υγεία και ηρεμία σ’ όλους τους συμπολίτες χριστιανούς και μουσουλμάνους».

Ο κ. Καλαντζής: ανταπέδωσε τον χαιρετισμό επισημαίνοντας:«Είμαι εδώ εκ μέρους του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και της κυβέρνησης για να δηλώσω ότι είμαστε δίπλα σε κάθε προσπάθεια που θα γίνει προς όφελος των μουσουλμάνων ελλήνων πολιτών που κατοικούν στην Θράκη. Η ύπαρξη της μουσουλμανικής μειονότητα της Θράκης είναι ένας πλούτος για τη χώρα μας και είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και την ταυτότητά της».

Καλαντζής: «Είναι άδικη η κριτική που ασκήθηκε για το χρόνο έκδοσης του σχεδίου Π.Δ.»

Κληθείς από το «Ε» να σχολιάσει τον προβληματισμό που προκάλεσε η δήλωσή του στην «Καθημερινή» ότι θα καθυστερήσει η εφαρμογή του νόμου που καταργεί την υποχρεωτικότητα της Σαρία καθώς επίσης και τις αντιδράσεις επί των διατάξεων του σχεδίου Π.Δ. από το άτυπο όργανο της Συμβουλευτικής επιτροπής της μειονότητας όπως και την δήλωση του βουλευτή Ξάνθης Χ. Ζεϊμπέκ ότι οι Μουφτείες πρέπει να είναι αυτόνομες ο κ. Καλαντζής αρχικά ξεκαθάρισε ότι δεν αναγνωρίζει καμιά Συμβουλευτική επιτροπή και γι αυτό δεν απαντά σ’ αυτή την ερώτηση. Σ’ ότι αφορά δε τις δηλώσεις του για το Π.Δ. είπε: «Ένα σύνηθες Π.Δ. για παράδειγμα μια ίδρυση ενορίας χρειάζεται 6 μήνες για να εκδοθεί παρότι δεν χρειάζεται καμία διαβούλευση ή καινοτομία. Όταν λοιπόν ένα τυποποιημένο διάταγμα χρειάζεται 6 μήνες το να μας εγκαλεί κάποιος ότι το υπουργείο Παιδείας μαζί και με το Υπουργείο Δικαιοσύνης παρουσίασε ένα σχέδιο Π.Δ. μετά από 7 μήνες νομίζω ότι είναι άδικο. Βέβαια δεν είναι υποχρεωμένος να γνωρίζει για τον μέσο χρόνο κατά συνέπεια ασκεί μια άδικη κριτική επειδή δεν έχει συνολική εικόνα του θέματος. Συγχρόνως όμως είναι θετικό ότι ασκείται αυτή γιατί δείχνει ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης έχει  ανταπόκριση. Άλλωστε ο νόμος για την Σαρία ψηφίστηκε απ΄ όλα τα κόμματα πλην της Χ.Α. στην Βουλή».

Καλαντζής για δηλώσεις Ζεϊμπέκ: «Χαίρομαι πολύ για τις ιδέες των βουλευτών. Εμείς όμως είμαστε υποχρεωμένοι να υλοποιήσουμε αυτό που ψήφισε η Βουλή»

Ο κ. Καλαντζής υπογράμμισε ότι όλη η προσπάθεια στοχεύει στο να ολοκληρωθεί η διαδικασία όσο το δυνατόν συντομότερα: «Όταν επιχειρείς να λύσεις ένα θέμα που δεν έχει λύσει καμιά Ευρωπαϊκή χώρα με τον τρόπο που το λύνουμε εμείς, ένα θέμα που εκκρεμεί επί δεκαετίες τότε νομίζω ότι πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός γιατί αν γίνει κάποιο λάθος μπορεί να ακυρώσει την προσπάθεια. Προσπαθήσαμε να συνδυάσουμε την αναγκαία σοβαρότητα με τον αναγκαίο χρόνο για να δώσουμε αυτό που περιμένει όχι μόνο η μουσουλμανική μειονότητα αλλά γενικότερα η χώρα μας από αυτό το θέμα. Μετά από 7 μήνες και συζητήσεις των δύο υπουργείων και ενώ δεν ήμασταν υποχρεωμένοι δώσαμε σε διαβούλευση το σχέδιο Π.Δ. και χαίρομαι για οποιαδήποτε κριτική ασκείται είτε θετική είτε αρνητική». Εξηγώντας την διαδικασία που θα ακολουθήσει μέχρι την υπογραφή του από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κ.Καλαντζής είπε πως μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης (σήμερα) θα υπάρξει ένας χρόνος 1 – 2 εβδομάδες ώστε να υποβληθούν τα έγγραφα των προτάσεων, παρατηρήσεων και μετά θα πρέπει να υπογραφεί από τα δύο συναρμόδια υπουργεία πριν πάει για έλεγχο στο ΣτΕ, όπου αναμένεται ότι θα παραμείνει επί 2 – 4 μήνες και ακολούθως θα υπογραφεί από τον ΠτΔ.: «Όταν είπα ότι θα χρειαστούν πολλοί μήνες εννοούσα αυτή τη συνήθη διαδικασία και όχι κάτι που να οδηγεί σε μια έμμεση απόσυρση απ’ αυτό που ψήφισε η Ελληνική βουλή. Όταν η ελληνική βουλή ψηφίσει με τέτοια πλειοψηφία έναν νόμο δεν είναι απλώς καθήκον αλλά πρώτιστο καθήκον να υλοποιηθεί αυτή η πολιτική με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και αυτό κάνουμε». Σ΄ ότι αφορά τις δηλώσεις του βουλευτή κ. Ζεϊμπέκ ο κ. Καλαντζή είπε:«Χαίρομαι πολύ για τις ιδέες των βουλευτών που κατατίθενται στον δημόσιο διάλογο . Εμείς στην γραμματεία Θρησκευμάτων είμαστε υποχρεωμένοι να υλοποιήσουμε αυτό που ψήφισε η Βουλή. Για οποιοδήποτε άλλο ζήτημα θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή νόμου για το οποίο είναι υπεύθυνη η ελληνική βουλή».

«Όπως δεν έχουμε ισόβιους δικαστές δεν μπορούμε να έχουμε ισόβιους μουφτήδες»

Ο κ. Καλαντζής επίσης υπογράμμισε πως το Π.Δ. βρίσκεται στην τελική ευθεία και δεν χρειάζεται καμιά επιπρόσθετη ρύθμιση που θα προβλέπει παράταση προθεσμιών, ενώ σ’ ότι αφορά τους απερχόμενους Μουφτήδες διευκρίνισε πως είναι δημοκρατικό δικαίωμα του κάθε πολίτη σε μια ευνομούμενη πολιτεία όπως η δική μας αν θεωρούν ότι θίγονται από το κράτος να προσφεύγουν στην Δικαιοσύνη αλλά σημείωσε πως δεν έχει κοινοποιηθεί κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής στην γενική γραμματεία. Τέλος διευκρίνισε ότι η συνταξιοδότησή τους στην συγκεκριμένη συγκυρία και παρότι έχουν ξεπεράσει το 67ο έτος σε προηγούμενο χρόνο είναι λογική συνέπεια του νόμου που ψηφίστηκε τον Γενάρη του 2015 και με τον οποίο επιβεβαιώθηκε ότι ο μουφτής έχει και δικαστικά καθήκοντα. Έτσι όπως δεν έχουμε ισόβιους δικαστές δεν μπορούμε να έχουμε και ισόβιους μουφτήδες.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στ. Κούλογλου: «Οφείλουμε να πούμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό, κάτι που δυστυχώς δεν συνέβη επί ΣΥΡΙΖΑ»

Ο δημοσιογράφος και εκ νέου υποψήφιος ευρωβουλευτής, αυτή τη φορά με τη Νέα Αριστερά, παρε…