Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Γιορτές Ανανέωση επειγόντως χρειάζονται οι Γιορτές μας

Ανανέωση επειγόντως χρειάζονται οι Γιορτές μας

0

Φέτος είχαμε λιγότερο κόσμο από κάθε άλλη φορά -«Καμπανάκι» από τους συλλόγους –« Δεν πάμε καλά…»

 

Χωρίς περιστατικά διακινδύνευσης και ατυχήματα – Λιγότερη η όχληση στους κατοίκους της Π. Πόλης – Τηρήθηκε το ωράριο

 

 

Σταθερά καθοδική πορεία διαγράφει ο θεσμός των Γιορτών Π. Πόλης, γεγονός που τεκμηριώνεται από τους άμεσα εμπλεκόμενους τους συλλόγους αλλά και από έναν απλό επισκέπτη παρατηρητή που έχει την βιωματική εμπειρία προηγούμενων ετών. Η τάση που διαφάνηκε πριν δύο χρόνια και αποδόθηκε σε συγκυριακούς λόγους πλέον παγιώνεται αφού φέτος τα στέκια των συλλόγων αλλά και γενικότερα οι γιορτές είχαν λιγότερο κόσμο από ποτέ. Αν εξαιρέσουμε αυτό το κομμάτι, από πλευράς διοργάνωσης ήταν επιτυχημένες και πλην ελαχίστων εξαιρέσεων τηρήθηκαν τα …συμφωνηθέντα, ενώ δεν υπήρξαν αξιοσημείωτα ατυχήματα ή περιστατικά διακινδύνευσης.

Λιγότερη η όχληση στους κατοίκους της Π. Πόλης

Επιχειρώντας μια πρώτη αποτίμηση, απευθυνθήκαμε στον πρόεδρο του Συλλόγου κατοίκων Π. Πόλης, Κώστα Κουρτίδη, δεδομένου ότι οι μόνιμοι κάτοικοι γίνονται άμεσα εμπλεκόμενοι αφού οι γιορτές αλλάζουν την καθημερινότητά τους. Στο πλαίσιο αυτό ο σύλλογος είχε καταθέσει μια σειρά από αιτήματα και τα οποία ως ένα μεγάλο βαθμό ικανοποιήθηκαν, κι αυτό πιστώνεται στο Κέντρο Πολιτισμού αλλά και στην Οργανωτική Επιτροπή: «Είναι θετικό ότι αρκετά από αυτά που ζητήσαμε έγιναν. Για παράδειγμα τοποθετήθηκαν περισσότερες χημικές τουαλέτες και δεν είχαμε την όχληση άλλων ετών. Ζητήσαμε χαμηλότερη ένταση και οι πιο πολλοί σύλλογοι το τήρησαν. Υπήρξαν βέβαια και μερικοί που ακουγόντουσαν σ’ όλη την πόλη και έτσι όλοι οι Ξανθιώτες κατάλαβαν τι περνούν οι κάτοικοι της Π. Πόλης. Θετικό επίσης είναι ότι γενικά τηρήθηκε το ωράριο. Υπήρξε σαφώς λιγότερος κόσμος και καμία μέρα δεν διαπιστώθηκε συνωστισμός στην Ορφέως αλλά και πάλι δεν μπορούσε να έχει πρόσβαση πυροσβεστικό όχημα αφού κάποια μπαρ έβαλαν τραπεζοκαθίσματα μέσα στον δρόμο», επισημαίνει ο κ. Κουρτίδης.

Αγκόρτζας: Δεν είχαμε ιδιαίτερο κόσμο… Έχει επέλθει κορεσμό και κόπωση …»

Την μειωμένη επισκεψιμότητα σε σχέση με πέρσι επιβεβαιώνει και ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θράκης κ. Απόστολος Αγκόρτζας, έτσι όπως καταγράφεται στα ξενοδοχεία και στα καταλύματα της περιοχής μας τα οποία όπως ανέφερε δεν είχαν πληρότητα: «Δεν είχαμε ιδιαίτερο κόσμο. Οι επισκέπτες μας ήταν κυρίως από γειτονικές πόλεις και μόνο το τελευταίο 3ήμερο. Δεν είχαμε πληρότητα στα ξενοδοχεία μας. Ήταν σαφώς μειούμενη η επισκεψιμότητα και σ’ αυτό δεν νομίζω ότι έφταιξε το πρόγραμμα το οποίο ήταν πολύ καλό. Πιστεύω ότι κάπου έχει επέλθει κορεσμός και στους Ξανθιώτες μια κόπωση. Οι γιορτές έχουν χάσει τον χαρακτήρα που είχαν επί Αμοιρίδη. Πρέπει να πάμε παραπέρα να εξελίξουμε τον θεσμό αλλιώς θα κινδυνέψει με μαρασμό», επισημαίνει ο κ. Αγκόρτζας.

Χωρίς περιστατικά διακινδύνευσης και ατυχήματα

Σ’ ότι αφορά το σκέλος της ασφάλειας, όπως αναφέρει ο Διοικητής της Πυροσβεστικής κ. Γιώργος Ρούτσιας, όλα κύλησαν ομαλά και ευτυχώς δεν είχε κάποιο περιστατικό που να χρειαστεί να επέμβει η Πυροσβεστική: «Υπήρχε συμμόρφωση ως προς τις φιάλες προπανίου που ζητήσαμε να μην χρησιμοποιούνται. Όντως αποσύρθηκαν από τους συλλόγους. Αλλά και πάλι δεν τηρήθηκε η προσβασιμότητα για πυροσβεστικό όχημα κι αν χρειαζόταν θα ήταν αδύνατο να περάσει. Από δω και στο εξής ας φροντίσουν να συμμορφωθούν με τις προτάσεις μας που τους έχουμε καταθέσει και αφορούν στην ασφάλεια των πολιτών».

Χωρίς αξιοσημείωτα ατυχήματα ήταν οι φετινές γιορτές. Οι Σαμαρείτες που έχουν υγειονομική βάση στην πλατεία Μητροπόλεως( στο βρεφονηπιακό σταθμό) αντιμετώπισαν μόνο και παρείχαν πρώτες βοήθειες σε μερικά ατυχήματα από πτώση ή τάσεις λιποθυμίας από την ζέστη που παρουσιάστηκαν σε κάποιους ηλικιωμένους.

«Καμπανάκι» από τους συλλόγους –« Δεν πάμε καλά…»

Κοινή είναι η διαπίστωση στους συλλόγους, ότι σαφώς είχαν λιγότερο κόσμο στα στέκια τους: «Καμία σχέση με άλλες χρονιές που δεν έπεφτε καρφίτσα… Είχαμε λιγότερο κόσμο αλλά και λιγότερες παραγγελίες στα τραπέζια. », αναφέρει ο πρόεδρος των Κατασκηνωτών κ. Μπαχαρίδης. «Εμείς είχαμε κόσμο και από τις γειτονικές πόλεις αλλά και από Τουρκία και Βουλγαρία αλλά πουλάμε κάτι διαφορετικό. Ωστόσο ήταν σαφώς μειωμένη η κίνηση σε σχέση με άλλες χρονιές», επισημαίνει ο πρόεδρος των Βατράχων κ. Μιχάλης Τσέπελης. «Τις 3 πρώτες μέρες δεν είχαμε καθόλου κόσμο. Ίσως επειδή είχε ζέστη και ο κόσμος πήγαινε θάλασσα. Τις 3 επόμενες είχε κίνηση με αποκορύφωμα το τελευταίο Σάββατο που είχε πολύ κόσμο, αλλά η κατανάλωση ήταν πολύ χαμηλή. Είχαμε τραπέζια με 4 άτομα κατανάλωση 25 ευρώ ή με 2 άτομα 7 ευρώ. Πολύ μεγάλη μείωση σε σχέση με πέρσι», λέει η πρόεδρος του συλλόγου Μικρασιατών Γόνυ Βλαχοπούλου.

«Δεν είχε την κίνηση που είχε πριν 5 – 6 χρόνια. Και αιτία είναι η κρίση. Ο κόσμος δεν έχει λεφτά να ξοδέψει…», είναι η άποψη του πρόεδρου του συλλόγου «Άνοιξη» κ. Μίμη Μίλκογλου.

Οι Γιορτές Π. Πόλης χρειάζονται ανανέωση

Συμπερασματικά η πρώτη αποτίμηση έχει αρνητικό πρόσημο. Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν από τους ιθύνοντες και όλους τους εμπλεκόμενους. Να αναζητηθούν νέες ιδέες που θα εξελίξουν και θα ανανεώσουν τον θεσμό, θα του δώσουν νέο ίσως περιεχόμενο. Πιθανόν η κόπωση που παρατηρείται να μην οφείλεται μόνο σε οικονομική αιτία αλλά και στο γεγονός ότι ο θεσμός έχει τυποποιηθεί και έχει εγκλωβιστεί σ΄ αυτό το συγκεκριμένο καλούπι το οποίο και έχει κουράσει ειδικά τους Ξανθιώτες.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Γιορτές
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Καθαρά Δευτέρα στα Άβδηρα: Αναβίωσε ο “Ανάποδος Γάμος” [ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ]

Πλήθος κόσμου κατέφθασε απο νωρίς ώστε να απολαύσει τα έθιμα, αλλά και τα σαρακοστιανά εδέ…