Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 4 οι αναπτυξιακοί στόχοι για τα Βαλκάνια

4 οι αναπτυξιακοί στόχοι για τα Βαλκάνια

0

Τι συμφωνήθηκε σε πενταμερή συνάντηση

Ο Υφυπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης Στάθης Γιαννακίδης τόνισε τις προοπτικές ανάπτυξης της Βόρειας Ελλάδας και της Θράκης σε συνάρτηση με την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων

Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η πενταμερής συνάντηση που οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο περιθώριο του συνεδρίου «Southeast Europe Energy Forum», που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Γιώργος Σταθάκης συζήτησε με τους ομολόγους του, τον Υφυπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ Mark W. Menezes, την Υπουργό Ενέργειας της Βουλγαρίας, Temtnuzfika Petkova, τον Υπουργό Ενέργειας της Σερβίας, Aleksmdar Antic και τον Υπουργό Ενέργειας του Ισραήλ, Υuval Stelnitz.

Όλες οι πλευρές συμμερίζονται κοινούς στόχους:

  • Ανάδειξη των Βαλκανίων σε ενεργειακό κόμβο για την ευρύτερη περιοχή
  • Δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς ενέργειας
  • Περαιτέρω διασύνδεσης των υποδομών
  • Ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού, σε μια περιοχή που αποτελεί πύλη της ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς

Στη βάση αυτή συζητήθηκαν βασικοί παράμετροι ενός σχεδίου περαιτέρω ανάπτυξης του κλάδου της ενέργειας στη περιοχή των Βαλκανίων και οι προκλήσεις βραχυπρόθεσμα αλλά και σε βάθος χρόνου.

Κεντρικό ρόλο αναμένεται να παίζει η διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσίας, δεδομένων των εξελίξεων στην παραγωγή διεθνώς.

Τα όλο και πιο εντυπωσιακά ευρήματα κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ΝΑ Μεσόγειο, ενισχύουν τη σκοπιμότητα κατασκευής αγωγών μεταφοράς στη βαλκανική και γενικότερα την ευρωπαϊκή αγορά.

Μια δεύτερη επιλογή τροφοδοσίας αποτελεί το LNG και η καλύτερη αξιοποίησή της προϋποθέτει την ανάπτυξη κατάλληλων υποδομών.

Συζητήθηκαν, επίσης, τρόποι συνεργασίας και ανάπτυξης των διασυνδέσεων μεταξύ των όμορων κρατών, σε μια περιοχή όπου ήδη αναπτύσσεται ραγδαία η αγορά ενέργειας, ενόψει και της ενεργοποίησης της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς

Συμφωνήθηκε να υπάρξει σύντομα και νέα συνάντηση, με τη συμμετοχή κι άλλων κρατών της περιοχής των Βαλκανίων και της ΝΑ Μεσογείου.

Πεδίο συνεργασίας με την Τράπεζα Εμπορίου & Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης. Γιάννης Δραγασάκης είχε την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2018. συνάντηση με το νέο Πρόεδρο της Τράπεζας Εμπορίου & Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου, Dmitry Pankia.

Στη συνάντηση στην έδρα της Τράπεζας στη Θεσσαλονίκη, συμμετείχαν ο Υφυπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης, Στάθης Γιαννακίδης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης και εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Συμβούλιο Διευθυντών της Τράπεζας, Ηλίας Ξανθάκος, ο Γενικός Γραμματέας της Τράπεζας Εμπορίου & Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου, Σεραφείμ Τσόκας, στελέχη της Τράπεζας Εμπορίου & Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου, καθώς επίσης και στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Διεθνούς Οικονομικής & Εμπορικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης.

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Συμβούλιο Διοικητών της Τράπεζας, σε συνέχεια της συνάντησης της 11ης Ιουνίου, τόνισε ότι η Τράπεζα Εμπορίου & Ανάπτυξης Εύξεινου Πόντου αποτελεί ένα σημαντικό θετικό παράδειγμα πολυμερούς συνεργασίας, με σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε τις προοπτικές ευρύτερων πεδίων για συνεργασία, ιδιαίτερα στη νέα φάση στην οποία εισήλθε η Ελλάδα, μετά την έξοδο από τα αμόνια.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν τις δυνατότητες συνεργασίας και περαιτέρω δράσεων της Τράπεζας στην Ελλάδα σε έργα τόσο του δημόσιου, όσο και του ιδιωτικού τομέα Ο κ. Δραγασάκης εστίασε, μεταξύ άλλων, στους τομείς της ενέργειας, των υποδομών των τηλεπικοινωνιών και των logistics, που περιλαμβάνονται στο ευρύτερο πλαίσιο της Αναπτυξιακής Στρατηγικής.

Συνεχίζοντας, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης υπογράμμισε ότι προτεραιότητες για τη χώρα αποτελούν η προώθηση αναπτυξιακά φιλικών μεταρρυθμίσεων οι θεσμικές αλλαγές που θα συμβάλουν στη διαμόρφωση ενός ακόμη πιο ευνοϊκού επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος, καθώς και η επιτάχυνση και ενίσχυση της ανάπτυξης.

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης. Στάθης Γιαννακίδης τόνισε τις προοπτικές ανάπτυξης της Βόρειας Ελλάδας και της Θράκης οε συνάρτηση με την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, επισημαίνοντας τη σημασία όχι μόνο της επιτάχυνσης των έργων στις υποδομές, αλλά και της αναζήτησης νέων επενδυτικών πεδίων με αναπτυξιακή προοπτική.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ασθενές» το οικονομικό κλίμα στις επιχειρήσεις της Ξάνθης

Έλλειψη ρευστότητας, εργατικού δυναμικού και μειωμένη κατανάλωση Πολλές επιχειρήσεις κλείν…