Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Το «Π» πάει Αρχιτεκτονική;

Το «Π» πάει Αρχιτεκτονική;

0

Η πρόταση του ΔΠΘ για παραχώρηση της Καπναποθήκης «Π» στο τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών για αποκατάσταση και λειτουργία συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο

Παρόντες στη συνεδρίαση ο αν. πρύτανη Οικονομικών και ο πρόεδρος του τμήματος. Ερωτήματα και επιφυλάξεις από την αντιπολίτευση. Δεν ελήφθη απόφαση

Το σοβαρό και ενδιαφέρον, ως προοπτική αποκατάστασης, ζήτημα της παραχώρησης του εμβληματικού κτηρίου του «Π» των Καπναποθηκών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης προκειμένου να αναστυλωθεί και να λειτουργήσει ως χώρος του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, μέσω σύμβασης χρησιδανείου για 25+25 χρόνια, επικράτησε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου το βράδυ της Δευτέρας. Παρόντες για τη συζήτηση ήταν ο αν. πρύτανη Οικονομικών Φώτης Μάρης και ο πρόεδρος του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Νίκος Λιανός.

«Όραμα» όλης της πόλης χαρακτήρισε ο δήμαρχος την αποκατάσταση του εμβληματικού κτηρίου

Ο δήμαρχος στήριξε ως απόλυτη ευκαιρία τη δυνατότητα αυτή που δίνεται, μέσω της πρόθεσης του πανεπιστημίου, με επιπρόσθετο όφελος τη σύνδεση στην πράξη ανάμεσα στην πόλη και την Πολυτεχνική, ενώ από την πλευρά των παρατάξεων της αντιπολίτευσης αναπτύχθηκαν σοβαρές επιφυλάξεις. Όπως καταδείχθηκε, η σωρεία ερωτήσεων που υποβλήθηκαν προς τους δύο ακαδημαϊκούς, αλλά και μεγάλο μέρος των προβληματισμών οφείλονταν, στην εν πολλοίς, αιφνιδιαστική πρόταση προς το Σώμα, αφού δεν είχε προηγηθεί ενημέρωση από την πλευρά της δημοτικής αρχής, κι έτσι ο δήμαρχος Μπάμπης Δημαρχόπουλος πρότεινε την αναβολή του θέματος, ώστε να προηγηθεί συνάντηση του πανεπιστημίου, των επικεφαλής των παρατάξεων και υπηρεσιακών παραγόντων, που θα εξηγήσουν νομικά και τεχνικά τη φύση της πρότασης. Το θέμα αναβλήθηκε μετά από συζητήσεις 2,5 περίπου ωρών, όπου γενικά τηρήθηκαν χαμηλοί τόνοι και οι ερωτήσεις ήταν στοχευμένες στην ουσία της πρότασης.

Υπηρεσίες και λειτουργίες της Αρχιτεκτονικής επιθυμεί να στεγάσει στο «Π» το ΔΠΘ

Ως εκπρόσωποι του ΔΠΘ, ο Φώτης Μάρης και ο Νίκος Λιανός παρουσίασαν στο Σώμα την πρόταση της Πολυτεχνικής

Εισαγωγικά για το περιεχόμενο της πρότασης ο κ. Μάρης ενημέρωσε ότι το ΔΠΘ απηύθυνε πρόταση στο δήμο για την παραχώρηση με τη μορφή χρησιδανείου στις 10 Μαΐου, για το κτήριο που αφορά στο γνωστό «Π», πλην του τμήματος που έχει παραχωρηθεί στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης (συμπεριλαμβανομένου του τμήματος που λειτουργούν οι υπηρεσίες της Πολεοδομίας) και εξήγησε αφενός τις ανάγκες του τμήματος Αρχιτεκτονικής για στέγαση, μιας και το κτήριο της Βιβλιοθήκης όπου στεγάζεται έχει προ πολλού κριθεί ακατάλληλο και αφετέρου την προοπτική που δίνεται για την αποκατάσταση του κτηρίου.

Από την πλευρά του ο κ. Λιανός τόνισε ότι: «από το 1999, έτος ίδρυσης του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, σκοπός του ήταν η εξωστρέφεια και η σχέση με την πόλη κι αυτό γιατί οι δικές μας σπουδές δεν είναι μέσα στη γυάλα, αλλά μέσα στην πόλη. Η εν λόγω πρόταση προσδίδει στην Καπναποθήκη μία συμβατική χρήση απολύτως συνδεδεμένη, πράγμα που συχνά είναι δύσκολο για τέτοια εμβληματικά κτήρια. Η Καπναποθήκη καταρρέει και η χρήση που προτείνουμε είναι πολύ συμβατή, επομένως θα ήταν ευτυχής συγκυρία αν μπορούσαμε να προχωρήσουμε».

«Όραμα», όχι μόνο του ΔΠΘ και του δήμου, αλλά όλης της πόλης χαρακτήρισε την προοπτική αυτή ο δήμαρχος Ξάνθης, που αναφέρθηκε στο «Π» ως τη μεγαλύτερη καπναποθήκη των Βαλκανίων. Παρουσίασε δε την αποκατάσταση από το πανεπιστήμιο ως μοναδικό τρόπο ανάδειξης, αφού, όπως ο ίδιος είπε, μέσω του δήμου οι αναστυλώσεις όπως το παλιό δημαρχείο, ή το κονάκι του Μουζαφέρ Μπέη συναντούν προβλήματα. Υπογράμμισε τη δικλείδα ασφαλείας τριετίας που τίθεται στη σύμβαση χρησιδανείου στην περίπτωση που δεν προχωρήσουν οι ενέργειες, με δυνατότητα μονομερούς καταγγελίας.

Ποια σημεία προκάλεσαν τα ερωτήματα και τις επιφυλάξεις της αντιπολίτευσης

Προβληματισμούς τεχνικής φύσης, αλλά και ουσίας εξέφρασαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης

Ο Μανόλης Φανουράκης, από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι δεν υπήρξε προετοιμασία για το θέμα και άρα υπάρχουν ερωτήματα και προβληματισμοί όσον αφορά σε μια αν μη τι άλλο σοβαρή περίπτωση παραχώρησης. Ζήτησε πληροφορίες για τις πιθανές χρηματοδοτήσεις, τις άδειες χρήσης, ενώ άφησε καθαρές αιχμές κατά της «ευαισθησίας» του πανεπιστημίου, που ενώ ζητά να αναστηλώσει το «Π» αφήνει άλλα διατηρητέα κτήρια ιδιοκτησίας του να ρημάζουν, όπως το αρχοντικό Στάλιου, ο γνωστός «Κύκνος» στην αρχή της οδού Βενιζέλου. Τέλος, έθεσε υπόψη των δύο πανεπιστημιακών πρόταση του δήμου από το 2006 για καινοτόμο project στο κτήριο των Καπναποθηκών.

Ο Ιπποκράτης Καμαρίδης εξέφρασε επιφυλάξεις για το δικαίωμα, καταρχάς που έχει ο δήμος να παραχωρήσει το ακίνητο, λόγω του όρου μη μεταβίβασης που υπάρχει στην παραχώρηση από το υπουργείο Οικονομίας, ενώ ζήτησε πιο σαφή χρονοδιαγράμματα για τις ενέργειες και το χρόνο περαίωσης. Χαρακτήρισε δε, «κατάντια» τη σημερινή κατάσταση του αρχοντικού Στάλιου.

Ο κ. Μάρης ενημέρωσε ότι πόροι χρηματοδότησης θα αναζητηθούν πρωτίστως από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, αλλά και ενδεχομένως από το πενιχρό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ή το ΕΣΠΑ, ενώ τόνισε ότι το ζήτημα των χώρων γίνεται ασφυκτικό στην Πολυτεχνική, μετά τη δέσμευση Γαβρόγλου ότι θα ιδρυθεί τμήμα για τοπογράφους μηχανικούς και γεωπληροφορική στην Ξάνθη και ενδεχομένως και για μηχανικούς ορυκτών πόρων.

Ο κ. Λιανός αναφέρθηκε στο θέμα του «Κύκνου» επισημαίνοντας ότι εκεί δημιουργήθηκε σοβαρό θέμα γιατί εκεί αποδόθηκαν μη συμβατές χρήσεις, ενώ αναφορικά με τις προμελέτες που υπάρχουν ανέφερε ότι αυτές υπάρχουν σε πλήθος όχι μόνο από φοιτητές ή πανεπιστημιακούς του Δημοκριτείου, αλλά και από άλλα ερευνητικά ιδρύματα, οπότε υπάρχει αρκετό υλικό και γνώση ως προς τα κατασκευαστικά ζητήματα που θα αντιμετωπιστούν.

Ερωτήσεις για το κατά πόσο θα μετακινηθεί το σύνολο του τμήματος Αρχιτεκτόνων στο «Π» και αν ενδέχεται να εγερθούν αντιδράσεις από καθηγητές ή φοιτητές, όπως έγινε με την περίπτωση του Αναγνωστηρίου υπέβαλε ο Νίκος Ανταμπούφης.

«Η απόφαση του τμήματος για την κατάθεση πρότασης έρχεται μετά από κατάληψη τεσσάρων εβδομάδων» απάντησε ο κ. Λιανός, παραδεχόμενος ότι «υπάρχουν συνάδελφοι που είναι υπέρ της τάσης πιο μοντέρνας αρχιτεκτονικής που θέλει μπετόν στο κέντρο του campus». Ωστόσο, η πλειονότητα σε μια ιστορική πόλη, όπως η Ξάνθη, στηρίζει την παρέμβαση της Πολυτεχνικής σε εμβληματικά κτήρια γι’ αυτό και η απόφαση της Συνέλευσης του τμήματος ήταν ομόφωνη, όπως είπε. Επεσήμανε δε, ότι δεν υπάρχει σύλλογος Αρχιτεκτόνων για να ερωτηθεί.

Επιφυλάξεις για τη φύση της παραχώρησης εξέφρασαν ο Αλέκος Κυριακίδης και ο Χρήστος Μούρκας, με τον τελευταίο να απευθύνει συγκεκριμένα ερωτήματα για τις δυνατότητες έκδοσης οικοδομικής άδειας, άδειας εκπαιδευτηρίου κλπ.

Πρόταση αναβολής από το δήμαρχο

Βλέποντας την τροπή που πήρε η συζήτηση και διαπιστώνοντας ότι το ζήτημα επέτρεπε εκτενή συζήτηση ο δήμαρχος πρότεινε την αναβολή του θέματος, αναγνωρίζοντας ότι θα έπρεπε να είναι παρόντες και υπηρεσιακοί παράγοντες, ώστε να λύνονται και διαδικαστικής φύσης θέματα που προέκυπταν. Δεσμεύτηκε δε, να προηγηθεί διάλογος ανάμεσα στο ΔΠΘ, τους επικεφαλής των παρατάξεων και υπηρεσιακούς, πριν τεθεί εκ νέου το θέμα προς έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πολιτική στήριξη από το ΠΑΣΟΚ στον Νικήτα Κακλαμάνη για την Προεδρία της Βουλής

«Παρών» η Νέα Αριστερά στην αυριανή ψηφοφορία Το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε την απόφασή του να στηρί…