Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Στη Γεωθερμία Στρέφεται η Ευρώπη

Στη Γεωθερμία Στρέφεται η Ευρώπη

0

Τα Δεδομένα για την Ελλάδα

Η κλιματική αλλαγή και οι συνέπειες της, οι οποίες γίνονται ορατές πλέον στον πλανήτη, οδηγούν αρκετές χώρες παγκοσμίως, αλλά και πανευρωπαϊκά να επιλέγουν τη γεωθερμία για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Σε έγγραφο που δημοσιεύθηκε στις 12 Ιουλίου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Γεωθερμικής Ενέργειας αναφέρει πως οι γεωθερμικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής μπορούν να αναπτυχθούν περεταίρω, ωστόσο, παρουσιάζουν αρκετές προκλήσεις που πρέπει πρώτα να ξεπεραστούν.

Το Συμβούλιο επισημαίνει, πως για την αύξηση της παραγωγής γεωθερμικής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, πρέπει να υιοθετηθούν καινοτόμες τεχνολογίες. Σύμφωνα με το αυτό η εγκατεστημένη γεωθερμική ηλεκτρική ισχύς στην Ευρώπη ανέρχεται σε 2,8 GW και παράγει πάνω από 15 TWh ετησίως. Στην Ευρώπη υπάρχουν 117 μονάδες, 16 από τις οποίες εγκαινιάστηκαν το 2017. Επίσης, υπάρχει η κατεύθυνση για χρήση σε μεγαλύτερο βαθμό της γεωθερμικής ενέργειας για θέρμανση, η οποία υποστηρίζεται από την κατασκευή νέων δικτύων τηλεθέρμανσης και την ανακαίνιση των παλαιών. Το 2017 εγκαινιάστηκαν εννέα νέα εργοστάσια, προσθέτοντας πάνω από 75 MW σε όλη τη Γαλλία και την Ιταλία.

Ενδεικτικό παράδειγμα που επιβεβαιώνει τη κατεύθυνση για χρήση σε μεγαλύτερο βαθμό της γεωθερμικής ενέργειας για τη θέρμανση, είναι το πρόσφατο παράδειγμα από τη Σερβία, η οποία σχεδιάζει το πρώτο γεωθερμικό σύστημα θέρμανσης. Το σύστημα θα είναι στο δήμο του Bogatić, στη δυτική Σερβία και αρχικά θα χρησιμοποιηθεί για τη θέρμανση δημόσιων εγκαταστάσεων, ενώ στη συνέχεια θα διατεθεί σε ιδιώτες και επιχειρήσεις. Το νέο σύστημα γεωθερμικής θέρμανσης θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και την ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας. Η σύμβαση κατασκευής υπογράφηκε στα τέλη του 2017, με τη συνολική αξία του έργου να ανέρχεται σε ένα εκατομμύριο ευρώ, τα τρία τέταρτα των οποίων θα χρηματοδοτούνται με δάνειο και τα υπόλοιπα από τον προϋπολογισμό του δήμου Bogatić. Ο δήμαρχος Nenad Beserovac, δήλωσε ότι το έργο πρόκειται να ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του έτους.

Η Ευρώπη έχει αναλάβει τη δέσμευση να μειώσει τις εκπομπές CO2 τουλάχιστον κατά 40%, έως το 2030. Στρεφόμενη προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας η Ευρώπη ευελπιστεί ότι θα μειώσει την εξάρτησή της από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα. Στην Ελλάδα, το τελευταίο διάστημα εξετάζεται όλο και πιο σοβαρά η χρήση της γεωθερμίας. Από τη μια πλευρά, το υπουργείο έθεσε σε διαβούλευση την περασμένη εβδομάδα ένα νομοσχέδιο που στοχεύει στη χρήση της σε μεγαλύτερο βαθμό. Από την άλλη πλευρά, αρχίζει και εκδηλώνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον. Πρόσφατα παραδείγματα αποτελούν τα εγχειρήματα που θα ξεκινήσουν στο Δήμο Παγγαίου, αλλά και στην Αλεξανδρούπολη. Και στις δύο περιπτώσεις τίθεται στο επίκεντρο η ανάγκη κάλυψης των αναγκών σε θέρμανση μέσω της τηλεθέρμανσης, εξοικονομώντας πόρους και ενέργεια. Στο ίδιο μήκος κύματος,  μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης εκτιμούν πως η πιο «φθηνή» ενέργεια από γεωθερμία θα επιλεχθεί τα επόμενα χρόνια σε μεγαλύτερο βαθμό.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παράνομο ρεύμα πάνω από 50 σπιτιών στο Δροσερό κόβει τώρα ο ΔΕΔΔΗΕ

Εκτεταμένη επιχείρηση συνοδεία της Αστυνομίας. Συνεργείο με εναερίτες κόβει τα καλώδια των…