Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 22 Αυγούστου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 22 Αυγούστου 2018

0

Επιδότηση τεμπελιάς
Συμβαίνει κι αυτό και μάλιστα έχει αντίκτυπο στις γεωργοκτηνοτροφικές όπως τη δική μας περιοχή. Οι αγρότες κυρίως ζουν το πρόβλημα και δεν μπορούν να το αντιμετωπίσουν με το νόμιμο τρόπο του εργόσημου. Λοιπόν, για τις αγροτικές εργασίες που χρειάζονται χέρια, απευθύνονται στους παλιούς τους εργάτες γης. Αυτοί όμως στην πλειοψηφία τους ή δεν δέχονται καθόλου να εργαστούν ή ζητούν να μην κοπεί εργόσημο. Κι αυτό για να μην αυξηθεί το εισόδημά τους και τους κοπούν τα επιδόματα που εισπράττουν. Έτσι, με τον τρόπο αυτόν επιδοτείται η τεμπελιά αφενός και αφετέρου τη νύφη πληρώνουν οι αγρότες που πληρώνουν «μαύρα» για να κάνουν τη δουλειά τους.
-Επιδότηση της τεμπελιάς λοιπόν.
Γ.Δ.


Το τέλος του δρόμου
Ότι για κάποιους αυτοδιοικητικούς α΄και β΄βαθμού πλησιάζει το τέλος του δρόμου τους, ε, αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς. Μάλιστα κάποιοι το έχουν καταλάβει αλλά δεν το ομολογούν. Κατάλαβαν ότι το κλίμα γι’ αυτούς έχει αλλάξει, ότι οι ψηφοφόροι αλλά και στελέχη της παράταξής τους έχουν αποστασιοποιηθεί από αυτούς και πως δύσκολα θα μπορέσουν να φτιάξουν έναν αξιοπρεπή συνδυασμό. Επίκεινται αλλαγές επομένως ως αναμενόμενη εξέλιξη της δικής τους μη ικανοποιητικής θητείας εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν έγιναν έργα, παρεμβάσεις και εν γένει να φανεί παρουσία αξιοπρεπής τα προηγούμενα χρόνια της θητείας τους. Και ως συνήθως, στο τέλος έρχεται η ώρα πληρωμής του λογαριασμού…
Γ.Δ.


Το πόρισμα-καταπέλτης για τη φωτιά στο Μάτι
Το 80σέλιδο πόρισμα για τις ευθύνες της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι κατέθεσε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, ο αντιστράτηγος ε.α. Αν. Κουρμπάτσης, ο οποίος διενήργησε πραγματογνωμοσύνη κατ εντολήν δυο οικογενειών θυμάτων. Τα συμπεράσματα του πορίσματος που κατατέθηκε είναι τα εξής:
-διαπιστώθηκε ότι η πυρκαγιά το πιθανότερο οφείλεται σε αμελή ανθρώπινη συμπεριφορά.
-στην κατάσβεση της πυρκαγιάς συμμετείχε ένα μόνο εναέριο μέσο που δεν μπόρεσε να συμβάλει καθοριστικά και αποτελεσματικά στην επιτυχή έκβαση και αντιμετώπιση της κατάστασης, ενώ συμμετείχαν 13 στην κατάσβεση φωτιάς στην Κινέτα που είχε ξεσπάσει την ίδια ημέρα.
-υπήρξε καθυστέρηση 30 λεπτών στην κινητοποίηση της πυροσβεστικής για τη φωτιά.
-ελικόπτερο που επόπτευε την πυρκαγιά έμεινε από καύσιμα.
-υπήρξε πλήρης σύγχυση και εσφαλμένες αντιδράσεις στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής για την πορεία της φωτιάς παρότι υπήρχαν αναφορές από αξιωματικούς που βρίσκονταν επιτόπου ότι κινείται προς το Μάτι.
-στο επιχειρησιακό σχέδιο της Πυροσβεστικής δεν προβλεπόταν να φυσήξει στη περιοχή δυτικός άνεμος. Κάτι όμως που συνέβη εκείνη την ημέρα κι η φωτιά κατευθύνθηκε στο Μάτι.
-από μετεωρολογικά στοιχεία προκύπτει ότι ο άνεμος είχε ταχύτητα 70χλμ/ώρα και όχι 110χλμ./ώρα όπως υποστήριξαν υπηρεσιακοί και κυβερνητικοί παράγοντες.
-το Μάτι δεν περιλαμβανόταν στη λίστα της Πυροσβεστικής με τις 36 περιοχές της Αττικής με άναρχη δόμηση, μέσα στο δάσος, ώστε να λαμβάνονται ειδικά μέτρα προστασίας.
-υπήρξε μοιραίο λάθος της ΕΛΑΣ με τη διοχέτευση οχημάτων στη λεωφόρο Ποσειδώνος στο Μάτι όταν έκλεισε η λεωφόρος Μαραθώνος.
-συνεδρίασε μετά την καταστροφή το συντονιστικό όργανο της περιφέρειας Αττικής που θα έπρεπε να είχε ρόλο υποβοήθησης πολιτών στη διάρκεια της πυρκαγιάς
-στο πόρισμα υπάρχουν αναλυτικές αναφορές για τις κινήσεις και τις επιλογές στις οποίες θα έπρεπε με βάση το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο να προχωρήσουν όλα τα ανώτατα στελέχη της Πυροσβεστικής και ποια είναι αντίστοιχα λάθη και παραλείψεις τους.


Νέα εποχή
Αξίζουν συγχαρητήρια στη δημοτική αρχή του Μητροπολιτικού μας δήμου για την απόφασή του να εκσυγχρονίσει το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης στην πόλη. Η πρόθεση του δήμου είναι να εφαρμοστεί ηλεκτρονικό σύστημα αλλά και με τη χρήση κάρτας. Από την άλλη, οι ελέγχοντες υπάλληλοι του δήμου θα είναι εφοδιασμένοι με σκάνερ και μέσω αυτού θα διαπιστώνουν την πληρωμή ή όχι. Για τους πιο ηλικιωμένους θα υπάρχει και η χρήση κάρτας που θα βοηθά τους δημότες που δεν έχουν εξοικείωση με τα ηλεκτρονικά. Έτσι, το σύστημα θα είναι μεικτό και θα έχει μεγαλύτερη αποδοχή.
Την παρέμβαση αυτή στον τομέα του πάρκινγκ την πιστώνουμε στον Χαρ. Δημαρχόπουλο, ευχόμενοι να δούμε κι άλλες παρόμοιες ενέργειες σε άλλους τομείς, αρμοδιότητας της δημοτικής αρχής.
Γ.Δ.


Για τους Μουφτήδες
Είχαμε πριν καιρό αναφερθεί ως εφημερίδα για το θέμα των δύο Μουφτήδων Ξάνθης και Ροδόπης. Και είχαμε γράψει ότι η κυβέρνηση επιθυμεί την αντικατάστασή τους και πως αυτό θα γίνει μέσω της συνταξιοδότησής τους. Βέβαια η πληροφορία αυτή δεν ικανοποιούσε την επιθυμία των δύο μουφτήδων να τερματίσουν έτσι την παρουσία τους σαν επικεφαλής των μουφτειών και τονίζαμε ότι ενδεχομένως να προσέφευγαν στα δικαστήρια.
Ο χρόνος θα δείξει τι ακριβώς θα κάνουν αλλά μάλλον και οι δύο θα προτιμήσουν να ζήσουν έναν ήρεμο συνταξιοδοτικό βίο. Κι έτσι, ένα θέμα υποθετικά δύσκολο, αντιμετωπίσθηκε και λύθηκε εύκολα χωρίς κόντρες μια και η κοινωνία της μειονότητας είχε τα παράπονά της, κυρίως από τον μουφτή Ξάνθης.
Η οριστική (;) λύση βρέθηκε με την επιλογή δύο νέων τοποτηρητών στις μουφτείες Ξάνθης-Ροδόπης. Κι έτσι, τέλος καλό, όλα καλά.
Γ.Δ.


Τα γεγονότα του Αυγούστου
Πολλά και σοβαρά τα γεγονότα που συνέβησαν Αυγουστιάτικα στην περιοχή μας. Κατ’ αρχάς η δολοφονία Δαλακούρα στο γραφείο του, η αυτοκτονία Μπαλατλιάν, η διάρρηξη στο κοσμηματοπωλείο Θεοδωρακέα, η ληστεία στο ξενοδοχείο Νέστος, όλα μαζί δημιούργησαν ένα άσχημο κλίμα στην κοινωνία.
Προφανώς δεν αλλάξαμε ξαφνικά σαν πόλη, ούτε οι άνθρωποι, συνέπεσαν όλα μαζί και δημιούργησαν αίσθηση, κυρίως τα δύο πρώτα που προκάλεσαν πανελλήνια αίσθηση.  Προφανώς και δεν γίναμε ζούγκλα, προφανώς τέτοια γεγονότα  δεν επαναλαμβάνονται και προφανώς δεν φταίει η αστυνομία, μην τρελαθούμε κιόλας.
Γ.Δ.


Ευχές για το Μπαϊράμ
Θερμές ευχές απευθύνει η εφημερίδα μας στους Μουσουλμάνους συμπολίτες μας για τη γιορτή του Μπαϊραμιού, ευχόμενη καλή Υγεία και Ευημερία παρά τις δυσκολίες. Παράλληλα εύχεται να διέλθουν τις θρησκευτικές ημέρες με αγάπη και ειρήνη με φίλους, συγγενείς και οικογενειακά.
Γ.Δ.


Η «Ιθάκη» είναι μακριά…
Το τέλος της «Οδύσσειας» των μνημονίων και την επιστροφή στην « Ιθάκη» της κανονικότητας στη χώρα, κήρυξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το ομηρικό νησί Ιθάκη με ένα διάγγελμα που απηύθυνε προς τον ελληνικό λαό. Χρησιμοποιώντας Καβαφικούς συμβολισμούς από το ομότιτλο ποίημα του Αλεξανδρινού ποιητή, ο Α. Τσίπρας περιέγραψε το «ταξίδι» της χώρας που ξεκίνησε από το Καστελόριζο το 2010 όταν ο τότε πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου κήρυττε την είσοδο της χώρας υπό την «κυριαρχία» του ΔΝΤ .
Σίγουρα πρόκειται για μια ιστορική μέρα… Ωστόσο δεν δικαιολογούνται πανηγυρισμοί…
Οι νόμοι των μνημονίων είναι εδώ και εφαρμόζονται. Είναι αυτοί που έφεραν φτωχοποίηση σ’ ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας, που έδιωξαν τους νέους στο εξωτερικό που δημιούργησαν στρατιές ανέργων.
Κατά συνέπεια το «ταξίδι» συνεχίζεται… Η «Ιθάκη» είναι μακριά…
Το μεγάλο «στοίχημα» για τον νυν πρωθυπουργό ή τον επόμενο είναι να αναστρέψει αυτή την κατάσταση χωρίς η χώρα και πάλι να κινδυνεύσει…
Μ.Ξ.


Σχέδιο εκκένωσης της Π. Πόλης
Διαθέτει σχέδιο εκκένωσης της Π. Πόλης σε περίπτωση πυρκαγιάς ο δήμος Ξάνθης. Αυτό είναι το νέο που μάθαμε στην σύσκεψη που έγινε την Δευτέρα μετά από πρωτοβουλία του προέδρου του Κέντρου Πολιτισμού Π. Λύρατζη και στην οποία συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των συλλόγων αλλά και  αρκετών από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες που απαρτίζουν το Συντονιστικό Όργανο της Πολιτικής Προστασίας. Μερικές πτυχές του μάλιστα παρουσίασε ο κ. Παπαδόπουλος από την Π.Π. του δήμου. Αυτό το Σχέδιο πρέπει να εκπονήθηκε πολύ πρόσφατα και σίγουρα μετά την φονική πυρκαγιά στο Μάτι γιατί όπως μας διαβεβαίωσε ο Διοικητής της Πυροσβεστικής, δεν είναι ενήμερος γι αυτό και δεν έχει υποβληθεί τίποτε σχετικό μ’ αυτό στην Πυροσβεστική Ξάνθης. Σε κάθε περίπτωση αυτό που ενδιαφέρει είναι να πάρουν όλα τα μέτρα ώστε στην απευκταία περίπτωση που συμβεί κάτι να μην επαναληφθεί η τραγωδία …Το εγχείρημα είναι πολύ δύσκολο λόγω της ιδιομορφίας της Π. Πόλης και του πολύ κόσμου αλλά είναι καλύτερα να είναι κανείς προετοιμασμένος.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Δημοτικές απορίες Ο πρωινός φίλος που μου τηλεφώνησε και μου έκανε την ερώτηση φαινόταν ότ…