Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 3 Αυγούστου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 3 Αυγούστου 2018

0

Κέντρο Υποδοχής και Πληροφόρησης Αβδήρων- Σταυρούπολης
Όσοι τουρίστες, λέμε τώρα και καμιά υπερβολή, πάνε στα Άβδηρα και αναζητήσουν το Κέντρο Υποδοχής και Ενημέρωσης-Πληροφόρησης τουριστών, θα τους περιμένει μια ωραία έκπληξη, καθαρά αυτοδιοικητική. Λοιπόν θα δουν το κτίριο μεν, αλλά θα διαπιστώσουν πως είναι κλειστό. Κι αν ρωτήσουν, θα τους πουν πως είναι κλειστό εδώ και χρόνια…
Οι πινακίδες υπάρχουν, το κτίριο υπάρχει ακόμη, αλλά αραχνιάζει. Δήμαρχοι ήρθαν κι έφυγαν, ο Τουρισμός στ’ Άβδηρα δεν είχε χαΐρι και προκοπή. Στην αρχή που έγινε το κτίριο, βάλαν κάποια άτομα, τελείωσε το πρόγραμμα που πλήρωνε, κατέβασαν τα ρολά και τα κοριτσάκια πήγαν σπίτι τους.
Ε, λοιπόν, το ίδιο θα συμβεί και στη Σταυρούπολη, με το Κέντρο Υποδοχής Επισκεπτών. Όσο θα υπάρχουν τα ευρώπουλα του Leader, θα λειτουργήσει το σύστημα. Μόλις τελειώσουν, θα συμβεί η γνωστή ιστορία του κλεισίματος.
Πάντως στο δήμο Ξάνθης πριν την απόφασή τους θα έπρεπε να ρωτήσουν το Γιάννη Τσεγγελίδη. Έχει την εμπειρία του Κέντρου Υποδοχής Επενδυτών Σταυρούπολης! Που βέβαια καλό ως ιδέα αλλά επενδυτές δεν βρήκε κι έτσι έκλεισε.
Και για να μην χαλάσουμε το κλίμα, ευχόμαστε αυτή η τρίτη προσπάθεια στην όμορφη Σταυρούπολη να πετύχει. Ειλικρινά.
Γ.Δ.


Οικογενειακοί γιατροί στα χαρτιά
Το αναφέραμε κι εμείς το θέμα ότι ξεκίνησε ο θεσμός του Οικογενειακού Ιατρού. Ενός θεσμού με εφαρμογή στο εξωτερικό και μάλιστα με επιτυχία. Όμως, στην εφαρμογή του Οικογενειακού Γιατρού υπάρχουν προβλήματα διότι είναι μικρός ο αριθμός των γιατρών που εντάχθηκαν στο νέο θεσμό. Έτσι, στις 100 Τοπικές Μονάδες Υγείας, τις γνωστές ΤΟΜΥ που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα και φιλοξενούνται σε Κέντρα Υγείας, υπηρετούν 300 οικογενειακοί γιατροί. Κινδυνεύουν έτσι να βρεθούν στον αέρα 10 εκατομμύρια ασφαλισμένοι, όμηροι ασθενείς και γιατροί, στις αλλαγές που επιχειρεί με προχειρότητα το υπουργείο Υγείας.
Μοιραία λοιπόν δημιουργήθηκε μια τεράστια «μαύρη τρύπα» αναφορικά με την κάλυψη των ασθενών, δεδομένου ότι η ιατρική κοινότητα γύρισε την πλάτη στις θέσεις που προκήρυξε τους τελευταίους 14 μήνες τόσο το υπουργείο Υγείας για να στελεχώσει τις ΤΟΜΥ όσο και ο ΕΟΠΥΥ για να συμβληθεί με οικογενειακούς γιατρούς.
Έτσι, από χθες, τουλάχιστον 10 εκατομμύρια ασφαλισμένοι που λαμβάνουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, έχουν τη δυνατότητα να κλείσουν ραντεβού σε μόλις 650 ιδιώτες, συμβεβλημένους οικογενειακούς γιατρούς ή να απευθυνθούν στους περίπου 300 οικογενειακούς γιατρούς που υπηρετούν στις ΤΟΜΥ.
Γ.Δ.


Στα πρόθυρα της απόλυτης κρίσης η Τουρκία
Με μία πρωτοφανή κατάσταση είναι αντιμέτωπος ο Ταγίπ Ερντογάν καθώς ο Ντ. Τραμπ πυροδότησε τη «βόμβα» των κυρώσεων κατά Τούρκων αξιωματούχων με αποτέλεσμα να ενεργοποιείται ένα ντόμινο απρόβλεπτων εξελίξεων που δεν αποκλείεται να οδηγήσουν τη γειτονική χώρα σε μία γενικευμένη οικονομικοπολιτική κρίση. Η τουρκική λίρα, το μοναδικό μέσο άσκησης αντιπολίτευσης απέναντι στον σουλτάνο, ξεπέρασε το επίπεδο των 5 λιρών ανά δολάριο, στον απόηχο της είδησης για τις αμερικανικές κυρώσεις, καταγράφοντας νέο ιστορικό χαμηλό. Η πτώση αυτή διέσπασε καθοδικά το «φράγμα της κρίσης», όπως έχει θεωρηθεί από αναλυτές το επίπεδο των 5 λιρών ανά δολάριο.
Πλέον, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά καθώς η «διπλωματία των ομήρων» και οι ανορθόδοξες οικονομικές εμπνεύσεις του Ερντογάν, τον οδηγούν σε ένα οικονομικό – και ίσως διπλωματικό – αδιέξοδο. Με την Αμερική απέναντί του, ο Τούρκος πρόεδρος γνωρίζει ότι η στρατηγική του γυρίζει μπούμερανγκ και δεν υπάρχουν πολλές λύσεις. Ήδη, οι αγορές έχουν πάρει μία πρόγευση από την απόφαση της αμερικανικής Γερουσίας να περάσει νόμο που περιορίζει την πρόσβαση της Τουρκίας στη χρηματοδότηση από διεθνείς οργανισμούς. Τώρα, αναμένεται μία σφοδρή και… αμείλικτη αντίδραση καθώς οι ΗΠΑ δείχνουν ότι δεν θα περιοριστούν στις κυρώσεις κατά των Τούρκων υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, αν δεν αποδοθεί δικαιοσύνη στην υπόθεση του πάστορα Μπράνσον.
Κ.Μ.


Μπούλινγκ εδώ, μπούλινγκ παραπέρα
Είμαστε για γέλια και για κλάματα εδώ στην Ξάνθη. Μάθαν μια λέξη, το μπούλινγκ, και τη χρησιμοποιούν τώρα έτσι για το παραμικρό. Σε σημείο που η λέξη και η έννοιά της να έχουν ευτελιστεί απολύτως. Γελάω, αλήθεια, με τη συνεχή χρήση της λέξης από άσχετους που αγνοούν μάλιστα και την πραγματική ερμηνεία της λέξης που βέβαια μας ήρθε απ’ έξω. Εάν θέλει κάποιος να καλύψει την κριτική εις βάρος του, ισχυρίζεται ότι του ασκούν μπούλινγκ! Εκεί φτάσαμε και τόσο ξεφτιλίσαμε τη λέξη.
Κάποιοι φταίνε βέβαια αλλά το κακό έγινε ήδη και η παράνοια συνεχίζεται σ’ αυτόν τον τόπο, που έχει το μοναδικό φαινόμενο θεσμικής παράνοιας. Δυστυχώς.
Γ.Δ.


Ψηφίστηκε η τροπολογία
Ψηφίστηκε από τη Βουλή η τροπολογία για την υποχρεωτική συνταξιοδότηση των Μουφτήδων της Θράκης. Εκείνο όμως που δεν αναφέρει η τροπολογία είναι ο τρόπος που θα επιλεγούν, εκλεγούν οι νέοι Μουφτήδες. Δηλαδή την ουσία της όλης υπόθεσης.
Θα υπάρξει εκλεκτορικό σώμα που θα επιλεγούν; Και από ποιον θα γίνει η επιλογή αυτή; Θα γίνει από το σύνολο των Μουσουλμάνων της Θράκης; Και ποιος θα εγγυηθεί το αδιάβλητο της εκλογής; Και μια ακόμη παράμετρος ιδιαίτερα σημαντική ως προς τις υποψηφιότητες.
Ποιοι και με ποια κριτήρια θα έχουν το δικαίωμα να είναι υποψήφιοι για τις θέσεις των Μουφτήδων οι οποίοι ως γνωστόν θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι διότι μισθοδοτούνται από το δημόσιο; Άρα το Ελληνικό Δημόσιο θα μισθοδοτεί Μουφτήδες χωρίς να έχει αρμοδιότητες ελέγχου επ’ αυτών;
Πρόκειται για μια δύσκολη και περίπλοκη κατάσταση που η αντιμετώπισή της απαιτεί προσοχή και λεπτούς χειρισμούς με διορατικότητα κι όχι στενομυαλιά και κομματική αντιμετώπιση. Βέβαια δεν θα πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι οι δύο Μουφτήδες Ξάνθης και Ροδόπης, πως ενδέχεται να αντιδράσουν προσφεύγοντας στο ανώτατο Δικαστήριο, πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρξει αναμονή αρκετού χρόνου ακόμη.
Γ.Δ.


Παράταση στους δασικούς χάρτες
Παράταση έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2018 για την ανάρτηση των δασικών χαρτών δίνεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Όπως έγινε γνωστό, η παράταση αφορά τις περιοχές: Πέλλας, Καβάλας, Θεσπρωτίας, Ξάνθης, Αρκαδίας, Κυκλάδων, Φλώρινας, Λέσβου, Κιλκίς, Θάσου, Χανίων, Σερρών, Ζακύνθου, Ημαθίας, Χίου, Ανατολικής Αττικής (προκαποδιστριακοί ΟΤΑ Συκάμινου, Νέων Παλατιών, Καλάμου, Σκάλας Ωρωπού, Μαρκόπουλου Ωρωπού). Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος, δίνεται παράταση έως τις 27 Αυγούστου 2018 στους δήμους που υποχρεούνται να οριοθετήσουν οικισμούς και οικιστικές πυκνώσεις στα υπόβαθρα που χρησιμοποιούνται για τους δασικούς χάρτες.
Το ερώτημα είναι γιατί η Ξάνθη να έχει καθυστερήσει στην ανάρτηση των δασικών χαρτών;
Γ.Δ.


Τα ηνία στους Ιάπωνες πλέον
Η Καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ μπήκε στη νέα, τρίτη περίοδό της. Ξεκίνησε το 1977 ως μεγαλόπνοο έργο του μοναδικού και αξεπέραστου Αλέξανδρου Μπαλτατζή με Συνεταιριστική δομή και Οργάνωση που διήρκεσε μέχρι πριν 4 χρόνια που λόγω οικονομικών αδιεξόδων πουλήθηκε στον ιδιώτη ομογενή εκ Ρωσίας Ιβάν Σαβίδη.
Αυτή ήταν η δεύτερη περίοδος που κράτησε λίγο και ως εκ τούτου δύσκολα μπορεί να κριθεί. Πάντως επί Σαββίδη μπήκαν νέες βάσεις λειτουργίας καθαρά ιδιωτικής κατεύθυνσης. Η τρίτη περίοδος είναι η σημερινή, που η ΣΕΚΑΠ (με όποιο όνομα θα έχει από δω και πέρα) με την Ιαπωνική εποχή δημιουργεί νέες προοπτικές καθαρά ιδιωτικών κριτηρίων παρότι ο κύριος μέτοχος είναι το Ιαπωνικό δημόσιο.
Γ.Δ.


Τι σημαίνει η Ιαπωνική εποχή
Σίγουρα θα ήταν ιδιαίτερα βιαστικό το να μιλήσει κανείς για το τι πρόκειται να συμβεί στη ΣΕΚΑΠ από δω και πέρα. Εξάλλου είναι νωρίς αλλά και τα δεδομένα είναι άγνωστα.
Γνωστές όμως είναι οι δηλώσεις προχθές του προέδρου κ. Βώβου ο οποίος ξεκαθάρισε προς τους εργαζόμενους ότι η επιχείρηση θα συνεχίσει, θα κάνει επενδύσεις και θα προχωρήσει μπροστά. Λόγια καθαρά και αισιόδοξα. Που δίνουν το στίγμα για δουλειά, για επιτυχία, για ανάπτυξη. Μάλλον αυτό το τρίπτυχο θα είναι το Α και Ω για τη νέα Ιαπωνική εποχή της ΣΕΚΑΠ. Για την οποία, οφείλουμε να πούμε, πως η επιθυμία όλων των Ξανθιωτών πως είναι να υλοποιηθεί επ’ ωφελεία των εργαζόμενων, των παραγωγών, της τοπικής οικονομίας και βέβαια της επιχείρησης.
Από τη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου ανατέλλει ένα αισιόδοξο μέλλον για τη ΣΕΚΑΠ.
Γ.Δ.


Κορυφαίο βραβείο για τον Κ. Δασκαλάκη τον Έλληνα …Αϊνστάιν
Μεγαλουργούν  και διαπρέπουν τα ελληνικά μυαλά στο εξωτερικό. Τρανή απόδειξη ο 37χρονος Έλληνα καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης των Υπολογιστών του ΜΙΤ, Κωνσταντίνος Δασκαλάκης που του απονεμήθηκε το φετινό βραβείο μαθηματικών Rolf Nevanlinna. Η ανακοίνωση έγινε στη διάρκεια του συνεδρίου της Διεθνούς Ένωσης Μαθηματικών στο Ρίο της Βραζιλίας. Το βραβείο Νεβανλίνα είναι η κορυφαία διεθνής διάκρισή του μέχρι σήμερα και του ανοίγει το δρόμο για να συμμετάσχει πλέον στο «Φόρουμ της Χαϊδελβέργης», όπου κάθε χρόνο παίρνουν μέρος οι κάτοχοι των κορυφαίων μαθηματικών βραβείων (Fields, Abel, Turing και Nevanlinna). Ο κρητικός Κωσταντνίνος Δασκαλάκης είναι απόφοιτος του ΕΜΠ και πήρε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ. Έγινε ευρύτερα γνωστός όταν σε ηλικία 28 ετών έλυσε τον γρίφο του Νας και σήμερα διδάσκει ως καθηγητής της Επιστήμης των Υπολογιστών στο ΜΙΤ.
Μ.Ξ.


 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019

Επανέρχεται δριμύτερος ο Διόνυσος Μετά από σύντομη παραμονή στα μετ’ όπισθεν ο πολιτιστικό…