Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Παρουσιάστηκε Σχέδιο εκκένωσης για τις Γιορτές της Π. Πόλης

Παρουσιάστηκε Σχέδιο εκκένωσης για τις Γιορτές της Π. Πόλης

0

Καταρτίστηκε από την Πολιτική Προστασία του Δήμου και ανακοινώθηκε στην σύσκεψη για την πυρασφάλεια που συγκάλεσε το Κέντρο Πολιτισμού – Περιλαμβάνει 4 τομείς με οδούς διαφυγής και χώρους καταφυγής του κοινού σε περίπτωση ανάγκης

 

 

Άσκηση ετοιμότητας στους συλλόγους την προσεχή εβδομάδα. Διοικητής Πυροσβεστικής Ξάνθης: «Δεν έχει κατατεθεί σχέδιο εκκένωσης στην Πυροσβεστική από τον δήμο Ξάνθης»

 

 

Βαριά η σκιά της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι Αττικής που στοίχισε την ζωή σε 92 ανθρώπους, «στοιχειώνει» και τις Γιορτές της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης, κυρίως ως προς το σκέλος της πρόληψης και της πυροπροστασίας ώστε να μην βρεθεί ανέτοιμος ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας στην απευκταία περίπτωση που διαπιστωθεί συμβάν. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η πρωτοβουλία του προέδρου του Κέντρου Πολιτισμού του Δ. Ξάνθης κ. Π. Λύρατζη να συγκαλέσει σύσκεψη της Οργανωτικής Επιτροπής με θέμα την προετοιμασία και την πυρασφάλεια ενόψει των Γιορτών Παλιάς Πόλης. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 20 Αυγούστου το απόγευμα στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης και σ’ αυτή συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των συλλόγων που λαμβάνουν μέρος στις Γιορτές καθώς επίσης και οι εντεταλμένοι εκπρόσωποι του Συντονιστικού Οργάνου της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας και του Δήμου Ξάνθης, οι προϊστάμενοι των Διευθύνσεων Δημόσιας Υγείας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ξάνθης, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων Ι. Καμαρίδης και Γ. Κολλάρος και αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι. Δεν συμμετείχαν εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, γεγονός που προκάλεσε ερωτηματικά καθώς ο κ. Λύρατζης διευκρίνισε ότι κλήθηκαν εγγράφως από την 1η Αυγούστου, ενώ ο κ. Καμαρίδης σχολίασε αρνητικά αυτές τις απουσίες, χαρακτηρίζοντας τες τουλάχιστον «άκομψες».

Π. Λύρατζης: «Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση…»

Με την επισήμανση ότι απαιτείται εγρήγορση και ετοιμότητα για την αντιμετώπιση κάθε κινδύνου που τυχόν προκύψει κατά τις ημέρες των γιορτών, ο κ. Λύρατζης άνοιξε τη συζήτηση δίνοντας τον λόγο στον προϊστάμενο του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ξάνθης κ. Γ. Καφούτη, ο οποίος αφού διευκρίνισε ποια είναι η διαδικασία για την εκκένωση αναφέρθηκε στις προτάσεις της Πυροσβεστικής που αφορούν στην πυρασφάλεια της Π. Πόλης. Ειδικότερα ο κ. Καφούτης σημείωσε πως η Πυροσβεστική εισηγείται εκκένωση αλλά την απόφαση την λαμβάνει ο κατά τόπου δήμαρχος.

Οι προτάσεις της Πυροσβεστικής και η άσκηση ετοιμότητας

Αναφέρθηκε δε στις προτάσεις της Πυροσβεστικής οι οποίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν, κατάλληλη χωροθέτηση των συλλόγων σε ανοιχτούς χώρους ώστε να είναι εύκολη η εκκένωση καθώς και απαγόρευση ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων και στάθμευσης αυτοκινήτων ώστε να είναι ελεύθεροι οι οδοί στην πρόσβαση πυροσβεστικών οχημάτων. Επίσης τον εφοδιασμό των συλλόγων με 2 πυροσβεστήρες έκαστος, ανιχνευτήρων εκρηκτικών αερίων, αυτοί που χρησιμοποιούν προπάνιο και σημεία υδροληψίας και κυρίως σχέδιο εκκένωσης. Ο κ. Καφούτης καταθέτοντας της προσωπική του άποψη είπε πως είναι σωστές οι προτάσεις της Πυροσβεστικής να εφαρμοστούν και πως χρειάζεται άμεσα την επόμενη εβδομάδα να γίνει άσκηση ετοιμότητας και πως πρέπει ο δήμος να διαθέτει έτοιμο και επικαιροποιημένο σχέδιο εκκένωσης.

Το σχέδιο Εκκένωσης της Π. Πόλης – Οι 4 τομείς και οι οδοί διαφυγής

Σ’ αυτό αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του Γραφείου Π. Προστασίας του Δήμου Ξάνθης κ. Γ. Παπαδόπουλος. Συγκεκριμένα είπε πως αυτό περιλαμβάνει 4 τομείς: Ο πρώτος τομέας που αφορά τις κεντρικές οδούς Μαυρομιχάλη και Φ. Αμοιρίδη έχει οδό διαφυγής την Ευριπίδου. Ο δεύτερος τομέας αφορά την Π. Χρηστίδου και της Λευκάδος με οδό διαφυγής (πίσω από το Ελισσώ). Ο τρίτος τομέας αφορά την Αισχύλου μέχρι τον Κόσυνθο με οδό διαφυγής από την Σοφοκλέους και τέλος ο τέταρτος τομέα αφορά στο Σαμακώβ με οδό διαφυγής της Αγ. Δημητρίου και Σπάρτης. Χώροι καταφυγής ορίζονται η πλατεία Ζωαγοράς (παζάρι) το πάρκο έναντι του ΑΟΞ. Εκεί θα βρίσκονται ασθενοφόρα του νοσοκομείου και του Στρατού καθώς και υπάλληλοι του δήμου που θα αναλάβουν το έργο της ταυτοποίησης και της παροχής πρώτων βοηθειών. Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε επίσης ότι θα τοποθετηθούν πλαστικοποιημένες πινακίδες με πράσινα βέλη που θα κατευθύνουν τον κόσμο ενώ σχετική ανακοίνωση θα γίνεται από τα μεγάφωνα. Επίσης επισημάνθηκε ότι οι σύλλογοι θα πρέπει να ορίσουν κάποια μέλη που θα κατευθύνουν τον κόσμο στις εξόδους διαφυγής. Τέλος κατατέθηκε ως πρόταση ο δήμος να προνοήσει και να συνάψει σύμβαση με το ΚΤΕΛ για την άμεση απομάκρυνση του κόσμου ενώ σε κάθε κεντρικό σημείο να τοποθετηθεί και ένας εθελοντής.

Διοικητής Πυροσβεστικής Ξάνθης: « Δεν έχει κατατεθεί σχέδιο εκκένωσης στην Πυροσβεστική από τον δήμο Ξάνθης»

Τη άγνοιά του για την ύπαρξη Σχεδίου εκκένωσης της Π. Πόλης από τον δήμο Ξάνθης, δήλωσε ο Διοικητής της Πυροσβεστικής κ. Ρούτσιας. Κληθείς από το «Ε» να δώσει απαντήσεις και για την απουσία εκπροσώπου της Πυροσβεστικής στη σύσκεψη ο κ. Ρούτσιας είπε πως κανένα σχέδιο δεν έχει κατατεθεί από τον δήμο Ξάνθης στην Πυροσβεστική.

Γ. Ρούτσιας: «Με ποια αρμοδιότητα το Κέντρο Πολιτισμού Ξάνθης συγκαλεί σύσκεψη για την πυροπροστασία;»

Σ’ ότι αφορά την μη συμμετοχή εκπροσώπου της Πυροσβεστικής στη σύσκεψη τόνισε: «Η Πυροσβεστική συμμετέχει σε συσκέψεις που συγκαλεί το Συντονιστικό όργανο της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας και του Δήμου. Λάβαμε ένα έγγραφο στις 1 Αυγούστου από το Κέντρο Πολιτισμού. Από ποιον του έχει εκχωρηθεί η αρμοδιότητα να συγκαλεί συσκέψεις για τη πυροπροστασία; Από πού προβλέπεται αυτό; Η υπηρεσία μας έχει υποβάλλει ολοκληρωμένη πρόταση για την πυροπροστασία κατά την διάρκεια των Γιορτών που περιλαμβάνει μια σειρά από μέτρα που πρέπει να τηρηθούν από τους συλλόγους και από το δήμο».

Αίτημα της Πυροσβεστικής να φύγουν οι μικροπωλητές του Παζαριού από τις …σκάλες της

Παράλληλα ο κ. Ρούτσιας έθιξε ένα άλλο θέμα το οποίο όπως είπε η ολιγωρία που επιδεικνύει ο δήμος Ξάνθης να το επιλύσει παρά το γεγονός ότι έχει κατατεθεί προφορικά το αίτημα από την Πυροσβεστική υπηρεσία, παρεμποδίζει το έργο της. Το θέμα αφορά το παράδοξο να …μετατρέπονται κάθε Σάββατο σε υπαίθρια λαϊκή αγορά ως και οι σκάλες της Πυροσβεστικής αλλά και να αναγκάζονται τα πυροσβεστικά οχήματα να περιμένουν να μαζέψουν τις τέντες τους και τις πραμάτειες τους οι μικροπωλητές για να περάσουν και να επέμβουν σε περιστατικά.: «Δεν είναι εικόνα αυτή που έχει η Πυροσβεστική Ξάνθης κάθε Σάββατο. Είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει με τους μικροπωλητές που έχουν κατακλύσει την οδό και δεν μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στη υπηρεσία αλλά και να εξέλθουν τα οχήματά μας. Προτείναμε να βρεθεί μια λύση ώστε να μην παρεμποδίζετε το έργο μας. Θέσαμε το ζήτημα προφορικά, δεν έχει γίνει τίποτε. Θα το θέσουμε και εγγράφως», τονίζει ο κ. Ρούτσιας, εκφράζοντας την αγανάκτηση του όχι για τους μικροπωλητές αλλά για την απόφαση του δήμου να δώσει άδειες ακριβώς σε εκείνο το σημείο μη λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα προβλήματα που δημιουργεί στην Πυροσβεστική.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η Αννέτα Τσελεπή από την Ξάνθη στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς

Από την Κομοτηνή ο Αλή Αλή – Ανακοινώθηκαν οι 14 τελευταίες υποψηφιότητες Τις τελευτ…