Για την ένταξη των λειτουργικών δαπανών των μουφτειών στο υπουργείο Παιδείας και τον τρόπο διαδοχής των μουφτήδων που συνταξιοδοτούνται μιλά στο «Ε» ο Γ.Γ. Θρησκευμάτων Γ. Καλαντζής
Τονίζει για τα κριτήρια ορισμού των τοποτηρητών: «αν κινηθούμε με όρους εθνικοφροσύνης ή κομματικούς θα αποτύχουμε». Εντός 10 ημερών από τη συνταξιοδότηση ο διορισμός τους
Με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και των ΑΝΕΛ υπερψηφίστηκε η τροπολογία για την υποχρεωτική συνταξιοδότηση των μουφτήδων στα 67 έτη, ανοίγοντας της πόρτα της εξόδου για τους μουφτήδες Ξάνθης, Μεχμέτ Εμίν Σινίκογλου 78 ετών και Κομοτηνής, Μέτσο Τζεμαλή 81 ετών. «Παρών» δήλωσαν η ΝΔ, το ΚΚΕ και το Ποτάμι, ενώ κατά τάχθηκαν η Χρυσή Αυγή και η Ένωση Κεντρώων.
Η τροπολογία έρχεται σε συνέχεια της προαιρετικής εφαρμογής της Σαρία που έγινε αποδεκτή με μεγάλη πλειοψηφία από τη Βουλή την άνοιξη και επιχειρεί να εκσυγχρονίσει το πλαίσιο λειτουργίας των μουφτειών, που ταλανίζεται από πολυεπίπεδες παθογένειες δεκαετιών.
Τον τρόπο που η Πολιτεία προχωρά αργά, αλλά αποφασιστικά το πλαίσιο εκσυγχρονισμού των μουφτειών της μειονότητας της Θράκης περιγράφει στο «Ε» ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας, Γιώργος Καλαντζής, με αφορμή την ψήφιση της τροπολογίας για την συνταξιοδότηση των μουφτήδων, υπογραμμίζοντας ότι το στίγμα της κυβέρνησης είναι η σωστή προεργασία και η επέμβαση σε μικρά και μεγάλα, ώστε να επιτευχθεί αποδοχή και συναίνεση από την πλευρά της μειονότητας.
Τέρμα οι χρεώσεις και τα «καπέλα» στη λογική του «να ζήσει η μουφτεία»
Ο κ. Καλαντζής εξηγεί ότι με τη νέα τροπολογία, ουσιαστικά προωθούνται δύο βασικές εξελίξεις. Η πρώτη αφορά την υπαγωγή των μουφτειών στο υπουργείο Παιδείας, ώστε να ενταχθούν σε αυτό και οι λειτουργικές δαπάνες. Ο ίδιος παραδέχεται ότι αυτό δεν είναι εύκολο αφού οι μουφτείες θα κληθούν να ακολουθήσουν το δημόσιο λογιστικό και να σταματήσουν πρακτικές ετών, που χρησιμοποιούνταν για τη διασφάλιση της λειτουργίας τους. Βέβαια, όπως επισημαίνει με νόημα, η δυσκολία δεν έγκειται μόνο στη διοικητική και διαχειριστική αναβάθμιση, αλλά και στον… περιορισμό του καθορισμού της τιμολογειακής πολιτικής και χρέωσης για πάσης φύσεων διαδικασίες, όπως το αλγεινό παράδειγμα που αντιμετωπίσαμε πρόσφατα στην Ξάνθη με τη χρέωση των βεβαιώσεων από τη μουφτεία για τους μαθητές της Γ’ λυκείου από τη μειονότητα. Με την υπαγωγή στο υπουργείο τελειώνει η χρέωση των παροχών «για να ζήσει η μουφτεία».
Γ. Καλαντζής: «Από τη στιγμή που κρατάς τη Σαρία είναι αντιφατικό να μιλάς για εκλογή»
Όσον αφορά στην υποχρεωτική συνταξιοδότηση των μουφτήδων που αποτελεί το δεύτερο σκέλος της τροπολογίας, ο κ. Καλαντζής επισημαίνει ότι προκρίθηκε μία θεσμική λύση, αντί μίας de facto απόφασης. Τόνισε ακόμη, ότι η λογική που υιοθετήθηκε συμβαδίζει με την σύνδεση της ιδιότητας των δικαστικών με τους μουφτήδες που λειτουργούν ως ιεροδίκες. «Δεν υπάρχουν, ούτε ισόβιοι, ούτε εκλεγμένοι δικαστές», σχολιάζει ο κ. Καλαντζής, που αποκρούει το επιχείρημα της ικανοποίησης του αιτήματος Ερντογάν από την πλευρά της κυβέρνησης. Όπως εξηγεί «Κανείς δε συζητά για εκλογή. Η συζήτηση ανακυκλώνεται γιατί συμφέρει τους ακροδεξιούς να επιτύχουν συσπείρωση ή μειονοτικούς βουλευτές που θέλουν να ικανοποιήσουν το ακροατήριό τους. Από τη στιγμή που κρατάς τη Σαρία είναι αντιφατικό να μιλάς για εκλογή».
Ο ίδιος τονίζει ακόμη ότι, όπως έγινε και με την ψήφιση της προαιρετικότητας της εφαρμογής της Σαρία, έτσι και σε αυτή την περίπτωση, η κυβέρνηση επιλέγει να κάνει σωστή προετοιμασία και συζήτηση με τα κόμματα, ώστε να επιτυγχάνεται συναίνεση και να υιοθετούνται οι καλύτερες δυνατές προτάσεις, όπως στην περίπτωση του προηγούμενου σχεδίου νόμου, που, όπως σημειώνει, η κυβέρνηση αποδέχθηκε και προτάσεις της αντιπολίτευσης. «Όλες αυτές οι αλλαγές που αφορούν τον εκσυγχρονισμό της δομής των μουφτειών και τη μειονότητα εν γένει πρέπει να μη γίνονται στη λογική της πολιτικής διαμάχης», προσθέτει.
Ο Τζεμαλή προστάτευσε το κύρος του- Δυσαρέσκεια για τις τακτικές Σινίκογλου
Σχετικά με το καθεστώς της διαδοχής, ο κ. Καλαντζής ενημερώνει ότι θα ακολουθηθεί η διαδικασία που ανέδειξε και τον τοποτηρητή μουφτή του Διδυμοτείχου. Έτσι, από τη στιγμή που θα συνταξιοδοτηθούν οι δύο μουφτήδες (έχουν δύο μήνες προθεσμία), θα διοριστούν τοποτηρητές μουφτήδες με απόφαση του συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, μέχρις ότου ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο και ψηφιστεί το Προεδρικό Διάταγμα για τη Σαρία. Έτσι, θα δοθεί πολύτιμος και απαραίτητος χρόνος οργάνωσης της λειτουργίας για να προκύψει και η ανάδειξη εκλεκτορικού σώματος που θα στηρίξει τη διαδικασία εκλογής.
Ως προς τα κριτήρια που θα υποστηρίξουν τον διορισμό των τοποτηρητών από την πλευρά της ΑΔΜΘ, ο Γ.Γ. Θρησκευμάτων υπογραμμίζει ότι «αν κινηθούμε με όρους εθνικοφροσύνης ή κομματικούς θα αποτύχουμε», εξηγώντας ότι το στοίχημα της Πολιτείας είναι να υποστηρίξει τη σχέση των μελών της μειονότητας με τη μουφτεία και το μουφτή. Πάντως, ο κ. Καλαντζής αφήνει να διαφανεί ότι η πολιτική ηγεσία εντοπίζει κίνδυνο εκμετάλλευσης αν δημιουργηθεί κενό –χρονικό ή ποιοτικό- στην περίπτωση της Κομοτηνής, όπου ο μουφτής προστάτευσε το κύρος του, ενώ στην περίπτωση της Ξάνθης, όπου ο Μεχμέτ Εμίν Σινίκογλου έχει δεχθεί κριτική πολλάκις για τη στάση και τους χειρισμούς του, -που έχουν οδηγήσει εν πολλοίς στην απονομιμοποίησή του- η κατάσταση είναι διαφορετική. Άλλωστε, η κυβέρνηση δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά της για τις τακτικές του που ουσιαστικά αντανακλούν δυσμενώς και στην ελληνική Πολιτεία και γι’ αυτό στις αρχές του προηγούμενου μήνα η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας του ζήτησε να «διευκολύνει» την κατάσταση με την απομάκρυνσή του.
Μέσα στις επόμενες εβδομάδες σε διαβούλευση το ΠΔ για τη Σαρία
Βέβαια, ο κ. Καλαντζής γνωρίζει ότι είναι πολύ πιθανόν οι μουφτήδες της Ξάνθης και της Κομοτηνής να αντιδράσουν στην υποχρεωτικής τους συνταξιοδότηση και να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη. Όπως και στην περίπτωση Δαμάδογλου, ο Γ.Γ. Θρησκευμάτων σημειώνει ότι είναι θετική η προσφυγή στην ελληνική Δικαιοσύνη και ότι σε κάθε περίπτωση μέσω της άσκησης του δημοκρατικού δικαιώματος θα κριθούν και οι διαδικασίες. Δεν παρέλειψε πάντως, να σχολιάσει ακροθιγώς ότι στα μέχρι σήμερα έγγραφα που έχουν φτάσει στο υπουργείο με τις αιτιάσεις των μουφτήδων προκύπτουν και αντιφατικά επιχειρήματα.
Πάντως, σε ερώτηση σχετικά με πιθανή καθυστέρηση από δικαστικές προσφυγές ή για άλλο λόγο, ο κ. Καλαντζής ξεκαθάρισε: «πρόθεσή μας είναι να συνεχίσουμε πολύ γρήγορα. Περιμένουμε το υπουργείο Δικαιοσύνης και μέσα στις επόμενες εβδομάδες πιστεύω ότι το νομοθέτημα θα βγει σε διαβούλευση».
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr