Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Ξεφούσκωσε» η αγορά του καυσόξυλου

«Ξεφούσκωσε» η αγορά του καυσόξυλου

0

«Από Αύγουστο χειμώνα», αλλά μειωμένη η κίνηση. «Κάθε πέρσι και καλύτερα λένε οι ξυλέμποροι

 

5 ευρώ πιο ακριβό από πέρσι το κυβικό. Στα 60 – 65 ευρώ η τιμή του. Ίδια πάνω κάτω και η τιμή του Βουλγάρικου ξύλου

Ο νόμος λέει πώληση με το κυβικό αλλά κάποιοι επιμένουν να πωλούν παράνομα με το κιλό!

 

«Κάθε πέρσι και καλύτερα» διαπιστώνουν οι ξυλέμποροι και όσοι δραστηριοποιούνται στην αγορά και εμπορία του καυσόξυλου. Η άνθηση που πέρασε ο κλάδος και έκανε πολλούς νομίμως ή παρανόμως να στραφούν σ΄αυτήν την δραστηριότητα αποδείχθηκε «φούσκα», ένα πρόσκαιρο φαινόμενο της εποχής της κρίσης και ως αποτέλεσμα της εξίσωσης του ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης που εκτίναξε την τιμή του και εξανάγκασε τους πολίτες να κλείσουν τα καλοριφέρ και να στραφούν σε αυτόνομες πηγές θέρμανσης μεταξύ των οποίων και οι ξυλόσομπες και τα τζάκια.

Μειωμένη η κίνηση

Αρκετά μειωμένη σε σχέση με πέρσι είναι η κίνηση παρότι ο Αύγουστος είναι ο κατ’ εξοχήν μήνας που ξεκινά η προετοιμασία για χειμώνα παραδοσιακά. Όπως αναφέρει η και Χρυσούλα Γρηγορίου που διατέλεσε επί σειρά ετών πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ξυλεμπόρων Ξάνθης, ο οποίος όμως έχει διαλυθεί, η εικόνα είναι αποθαρρυντική. Όλο και μειώνεται το ενδιαφέρον του κόσμου όλο και μειώνεται η κίνηση στην αγορά του ξύλου: «Ένας σημαντικός παράγοντας είναι η οικονομική δυσπραγία. Παράλληλα διαπιστώνουμε ότι μειώθηκε και το ενδιαφέρον γιατί πολλοί απ’ αυτούς που αγόρασαν ξυλόσομπες μέσα σε πολυκατοικίες τις έχουν εγκαταλείψει γιατί δημιούργησαν πολλά προβλήματα μεταξύ των άλλων ενοίκων. Επίσης τα τζάκια τα χρησιμοποιούν περισσότερο σαν δευτερεύουσα πηγή θέρμανσης. Στο ζήτημα της θέρμανσης αύξηση παρουσιάζει η στροφή στο πετρέλαιο αλλά και στο υγραέριο. Είναι πολλοί που έχουν βάλει λέβητες υγραερίου εν΄όψει και της σύνδεσης της πόλης μας με το φυσικό αέριο.». Η κα Γρηγορίου δεν παρέλειψε να πει πως πολλοί δεν σπεύδουν να παραγγείλουν καυσόξυλα επειδή έχουν απόθεμα από πέρσι.

Ο νόμος λέει πώληση με το κυβικό αλλά κάποιοι επιμένουν να πωλούν παράνομα με το κιλό!

Σ’ ότι αφορά τις τιμές να σημειώσουμε ότι από το 2013 ισχύει ο νόμος που πλέον τα καυσόξυλα πωλούνται με το κυβικό και όχι με το κιλό. Ένα κυβικό ζυγίζει περίπου 480 – 520 κιλά ξύλα. Η διακύμανση στο βάρος αυξάνεται ανάλογα με την υγρασία του ξύλου. Ένα χωρικό κοστίζει από 63 – 65 ευρώ ενώ πέρσι κόστιζε 60 – 62 ευρώ. Η κα Γρηγορίου σημείωσε πως παρότι ο νόμος είναι ρητός και προβλέπει τσουχτερά πρόστιμα κάποιοι εκ των συναδέλφων τους επιμένουν να πωλούν με το κιλό σε τιμή 13 λεπτά: Αυτό που πρέπει να αναρωτηθεί ο αγοραστής είναι πως είναι δυνατόν πριν χρόνια που το ΦΠΑ ήταν 13% να αγόραζε 13 λεπτά το κιλό τα ξύλα και τώρα που είναι 24 % το ΦΠΑ πάλι στην ίδια τιμή. Αυτό πρέπει να τον προβληματίζει και να τον συνοδεύει στην γεφυροπλάστιγγα να βλέπει αν τελικά παίρνει αυτό που αγοράζει», συμπληρώνει η κα Γρηγορίου.

5 ευρώ πιο ακριβό από πέρσι το κυβικό. Επάρκεια σε ξύλα – Ίδια πάνω κάτω και η τιμή του Βουλγάρικου ξύλου

«Χρόνο με τον χρόνο φθίνει η αγορά του ξύλου» παρατηρεί και ο επιχειρηματίας Σπύρος Γλέας, ιδιοκτήτης εργαστηρίου κοπής ξύλου και εμπορίας. Ο κ. Γλέας έχει το εργαστήριό του στα Άβδηρα και προμηθεύει με ξύλα όλη την ευρύτερη περιοχή. Μια διαπίστωση που έχει τη σημασία της, δεδομένου ότι η πλειονότητα των νοικοκυριών στα χωριά χρησιμοποιούν ξυλόσομπες: «Κάθε πέρσι και καλύτερα. Είναι μειωμένη η κίνηση …Δεν έχει λεφτά ο κόσμος», σημειώνει ο κ. Γλέας. Συμπληρώνει δε πως οι τιμές ξεκινούν από 60 ευρώ το κυβικό ενώ πέρσι από 55 ευρώ.

Υπενθυμίζουμε πως οι ξυλέμποροι προμηθεύονται ξύλα κυρίως από τους 21 Υλοτομικούς Συνεταιρισμούς που δραστηριοποιούνται στην ορεινή περιοχή του νομού μας και οι οποίοι μετά από υπόδειξη του Δασαρχείου Ξάνθης που ορίζει και την διατίμηση υλοτομούν και εμπορεύονται χονδρικώς τα ξύλα. Κάποιοι επίσης προμηθεύονται από την Βουλγαρία. Αυτό που διαπιστώνεται όμως είναι ότι έχει μπει μια φραγή στο φαινόμενο να ξεφορτώνουν νταλίκες με ξύλα από την Βουλγαρία κι αυτό γιατί η τιμή πλέον του βουλγάρικου ξύλου είναι πάνω κάτω η ίδια με το ελληνικό.

Σε εφαρμογή πρόγραμμα διάθεσης στα ορεινά χωριά

Να σημειώσουμε ότι όπως κάθε χρόνο έχει τεθεί σε εφαρμογή και φέτος στο νομό μας το πρόγραμμα διάθεσης ξύλων σε κατοίκους των ορεινών χωριών (άρθρο 138 Ν.Δ. 86/1989 – Δασικός Κώδικας).

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το 15ο Συνέδριο Φοιτητών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΣΦΗΜΜΥ) στην Ξάνθη

Θα πραγματοποιηθεί απο τις 19 έως τις 21 Απριλίου υπό την αιγίδα του Δημοκριτείου Πανεπιστ…